När du vill lära dig något nytt – anlita en guide!

När du vill lära dig något nytt – anlita en guide! Jag har tjatat om det i många artiklar, när du har ont om tid, när du verkligen vill lära dig eller bara vill ha nya tips och insikter i ett nytt vatten eller ett nytt fiske, anlita en fiskeguide. Det finns säker många fler skäl men att lära av andra, kopiera och imitera, det är alltid en väg till framgång…

Själv har jag varken tid, erfarenhet, rätt båt eller utrustning för just trollingfiske efter lax så jag väljer såklart att anlita en guide när trollinglusten faller på, å det gör den varje år. Det är något magiskt att utmana laxar som kan väga över 20 kilo på havet, ibland så långt från land att man känner sig nästan lite vilse. Tyngden när en lax på 10+ suger i spöet är något speciellt, för att inte tala om huggen och lina som bara sprutar ur rullarna.

För två år sedan hade jag en grym tur med fiskeguiden Micke Puhakka, en kille jag känt i många år nu och som jag har galet stort förtroende för när det gäller allt fiske. Hans CV talar för sig självt, kolla in artikeln nedan.

 

Nu var det dax igen, årets trollingtur efter lax bokades in. Ett rent ”lotteri” tror många men så är det inte, erfarenhet och koll på rådande förutsättningar spelar mycket stor roll. Resultatet denna gång blev fyra hugg, en upp i båten på ca tretton kilo, en tappad efter tio minuters dragkamp och ytterligare ett dubbehugg på riggarna men där laxarna inte fastnade…kaaaasnke blir det en tur till innan laxarna simmat förbi Singö mot norrlandslaxälvar, man får ju hoppas. Den fångade laxen hade klippt fettfena, den ligger filead och hälften i min frys den andra hälften i Mickes. Det finns inget bättre än egenfångad midsommarlax.

Ps, tack Micke för ännu en grym tur, du är bäst ps, boka Micke, det är värt varenda krona, pps, det säger jag för att jag vill o kan, får inget betalt för det!

//Jan O FishEco

 

När det stämmer så stämmer det rejält!

Hemma från fantastiska Holland, min femte eller sjätte tur, ska bena i det senare men lite mosig i skallen så ni vet…

Vi hade bestämt att denna tur skulle handla om gädda, bara gädda och inget annat än gädda. Det blev inte så… för att göra en lååång historia kort blev det en av dessa turer när vi gick tvärt emot regeln som säger att man ska ”stick with the plan” och faktiskt inte gjorde bort oss. Fyra dagars abborrfiske resulterade i vad vi utan tvekan kan kalla vårt livs sportfiskeupplevelse, den har toppat allt! Med ”vi” menas jag och en av mina allra bästa vänner, Linus J, som jag delat så många roliga och stundtals helt kassa fiske med runt om i Sverige och i Europa… Ps, tack Linus för att du står ut med klantiga JanO 🙂

Bjuder på en bild på en fantastisk abborre på 2730 gram och 51 cm. Det är inte den största denna resan 🙂 Men det kommer i en artikel i nästa MagazineFishEco. Den ska ska skrivas nu så det här blev allt för denna gång.

Skitfiske på er alla!

//Jan O

Nytt PB på abborren – Det tog bara 40 år!

Ja, nu var det länge sedan jag bloggad här på redaktionsbloggen. Mitt eget och vänners lilla forum på FishEco för saker som är mer personliga än vanliga nyheter så att säga.

LIVEfiske igår ja. Kotten o jag åkte faktiskt ner till Kalmarsund redan i måndags kväll för att allt skulle flyta så bra som möjligt. Det blev en fin liten kväll med snack o lite kvällsjobb o ett par glas vin faktiskt.

Höstfisket eller nästan vinterfisket är inte enkelt, det var faktiskt med små förhoppningar vi kom ut dagen efter. Som vanligt några timmars riggning och testning av utrustning för Kotten inför själva liven. Erik Petersson och jag letade fisk med active target. Vi hittade dom, fina stim med sannolikt id med abborre som inslag här o där. Det enda som ville hugga var dock gädda. Bara minuter innan livesändningen skulle starta får jag ett hugg, bara några meter från båten. Jag tar in fisken ganska hårt, ser först inte riktigt hur stor den är förens Erik P säger – det är ju en jätte! Kanske en tvåa! Då börjar jag fatta. Erik lyckas håva fisken på studs, faktiskt innan den egentligen är klar och när den gör en vändning vid båten. Så snyggt och rutinerat håvat!

Då fattar jag, den är stor, gigantisk! Jag har faktiskt rätt många kring två upp till två och fem från Holland men ingen så här lång! Vägning direkt och vi bestämmer att vi tar längd i liven. Mitt nya svenska PB och första över två är ett faktum, 2180 gram och 53 cm! Lyckan är total och ser i efterhand att jag är mer än ”hypad” under livefisket, förlåt för det! Tack Erik P för en grym dag och tack fiskeguden för att det äntligen var min tur!

Ps, kolla in LIVEfisket här, vi får en riktigt stor abborre till 🙂

//Jan O

Lord Of The Fly 2022

FishEco-Ove laddar för sitt kvalheat.

I helgen gick Lord of the fly av stapeln igen. Efter två års uppehåll pga pandemin, så kunde 10-årsjubileumet äntligen bli av!

I denna tävlingen gäller det ju att få fisk snabbt i sitt kvalheat, för att ta sig vidare till semifinal, och sedan förhoppningsvis final!

Det hela är en mysig tillställning vid Källtjärn, i Sävenfors, och det kommer folk från hela landet för att delta. Det roliga är att tävlingen funkar för både nybörjare och de mest inbitna flugfiskarna! Får du ut flugan någon meter, så har du en chans på något av de fina priserna på det välfyllda prisbordet. Skulle du åka ut, så får nya chanser i både ett runnerup heat, och ett lucky looser heat, som några av de utslagna deltagarna lottas till.

På tävlingsplatsen finns även en minimässa och matservering.

Jag och Ove har ju varit med några år nu, och det har blivit en av våra självklara resor varje år!

Fisk i håven!
Första fisken i kvalheatet!
Anton ”Iljegard Flyfishing” Iljegård var fullt fokuserad, och fiskade sig till semi!
Ett spö lottades till varje vinnare av sitt kvalheat (Loop, LTS, Vision, Guideline och Jensen)! Jag kammade hem Vision Stillmaniacsetet! Woop woop! Gissa om jag var glad!

I år var det ju som sagt jubileum, och det var en extratävling för alla tidigare vinnare. Lordarnas lord! Denna tävlingen gick ut på flest antal fiskar, och Lordarna fick fiska från antingen flytring, eller från land.

Ove valde flytring i Lordarnas Lord!
Niklas Asplund i flytring och Andreas Adolfsson t.h. i Lordarnas Lord!
Albin Hedemo med fisk i håven på Lordarnas Lord!

Lordarnas lord var något trögfiskad, men Albin Hedemo landade två fiskar och tog hem titeln! Grattis Albin!

Final i Lord of the fly!

Dags för final! Här fiskar finalisterna 3*20 minuter!

Johan Henriksson fick fisk i finalen!
Patrik Hedblom håvar fisk i finalen!
På andra sidan sjön (med full zoom på kameran) tog Andreas Åberg fisk som räckte till en fjärdeplats! Grattis!
Erik Karlsson fick fisk som räckte till en tredjeplats! Grattis!
Kerstin Ettik landade två fiskar som räckte till en andraplats! Grattis!
En på bilden ännu ovetandes Lord 2022! GRATTIS Andreas Adolfsson till vinsten på 10.000 kr! Snyggt fiskat!

Tack igen för en trevlig tävling säger vi till alla inblandade! Ingen nämnd, ingen glömd. Vi ses nästa år!

Bästa abborrvåren någonsin!

Fina 2400 gram och 59 cm

Dax att titta tillbaka lite på årets första månader, en tid som gått i abborrens tecken. Fisket inleddes redan i sista veckan i mars med besök i Holland och jakt på Europas största abborrar. Dagarna innan vi reste ner pratade jag med Jörgen Larsson som förutom att ha tagit ett eget nytt PB berättade om sin Teamkollega, Peter Hampes fantastiska abborre på 3400 gram och 54 cm!

Min vän Linus och jag lyckades faktiskt ta fyra fantastiska abborrar över två kilo med en topp på 2400 gram för mig. Otroligt kul att får vara med när Linus, en av de grymmaste sportfiskare jag känner, äntligen får sin första ”tvåa”. Vi har fiskat ihop i över 30 år, mestadels gädda, mycket ål back in the days och massor med göspass har det blivit. Extra kul att få vara med när de riktigt stora abborrarna biter och med dig Linus!

Linus med en flott tvåplussare!

Guiden, vår vän Jan Boomsma visade vart skåpet skulle stå och tog den största för resan, 2470 gram. Utan Jan hade vi stått oss slätt den här resan. Vi hade med holländska mått en mycket svår period. Ett gigantiskt högtryck med kortbyxedagar avlöstes av ett lika tufft lågtryck med snö sista dagen. Trots detta lyckades Jan hitta dessa fantastiska fiskar, han fick verkligen inventera alla sina ”sveetspots” och här ser man verkligen vad en bra guide kan göra för fisket. Tack Jan!

Bästa fisken denna resa, 2470 gör Jan Boomsma!

Hemma har fisket efter abborre fortsatt med Gunkikillarna Johan Lotthagen och Jens Byholm, även Raymarines Pär Lindberg har jag haft förmånen att hänga och fiska med. Johan har generöst delat med sig av sina erfarenheter av kustabborre och tillsammans har vi haft några smått galet roliga fisken. Dagar med riktigt många abborrar, som sist 12 st över 40 cm! Merparten av mina fiskar har jag lockat upp med Nedjigg, ett superspännande fiske ni måste testa! Tack mina fina vänner för grymma dagar!

Tack Johan för tips och fiske! Du e fin du!

Nu börjar försommaren, kanske blir det gädda igen men när abborrfebern väl har fått fäste… ja vi f¨år väl se…

//Jan O

Drömfiske efter abborre!

Ja, nyss hemkommen efter en fantastisk resa till Hollands riktigt stora abborrar, en resa som blivit inställd två vårar på raken pga Coronaeländet! Förra gången jag var där blev vi ju också bortkörda av Corona, det var en udda historia i sig.

Men, det blev bra den här gången kan man nog säga, trots stor oro för väder och vind, vi fick uppleva snöoväder vilket vi inte hade väntat oss. För att inte avslöja för mycket kan jag ändå säga att det blev fler än en över två kilo i båten 🙂

Nu ska det skriva artikel men kunde inte låta bli att lägga några rader på bloggen ändå. Ps, vi fick en galet fin gädda också, en historia i historien kan man säga…

//Jan O

En kloss för Linus!!!

Den långe och den korte…

Jag får ofta höra att jag ”fiskar jämt” Det är inte sant… men jag fiskar rätt ofta, det kan jag inte sticka under stol med… Det är ju faktiskt mitt jobb, även om mina bättre vänner i tio år hävdat att det är omöjligt att det kan klassas som arbete. Ett av tricken att maximera sina chanser är faktiskt att även ta fisket när det bjuds, att inte alltid vänta på rätt förutsättningar så att säga.

Ett typiskt sådan pass hade jag och Thomas Abrahamsson från iFiske i söndags. Efter att ha varit funktionärer på Nordic River Pike Open fick vi en av de utpumpade arrangörerna och småbarnspapporna av gå upp tidigt ännu en morgon, dagen efter två tävlingsdagar! Vi ville vara ute tidigt då det var tydligt om man tittade på¨ tävlingen att den enda chansen till bra fiske varit mellan ca 0800-0900 de senaste dagarna. Vår guide, Linus Mörtzell, var så trött att han nästan såg ut att somna ståendes vid Circle K:s kaffebord när vi möttes för proviantering vi sjubläcket.

Trötta men fiskesugna!

För att göra en lång historia kort, jag öppnar med en fin fisk på andra kastet, tänker spontant… no good! Det brukar aldrig vara ett bra tecken. Men! Strax efter slår Thomas till med sin första gädda, Linus har ett bra bett, jag krokar en gädda till, en fin fisk… när Linus skriker – Jag har en kloss! Vi dubbeldrillar och dubbelhåvar! Allt detta på kanske 30 minuter! Min fisk är fin… Linus är jääättttestooor!

Elva blankt 107 cm!!!

Vägning, längdtagning och foto… ingen bryr sig om min fisk… men men! Det är verkligen en kloss i Linus stora händer, jag ser direkt att det är en ”plussare” Linus är inte riktigt lika säker! Jomen! Det är en elva på bara 107 cm! Otroligt krallig fisk! Linus tidigare olika beskrivningar om hur trött han är, prat om nytt rekord i ämnet osv tystnar. Det blev ett kort pass men vilket pass! Kanske 15 fiskar! Vi fick en otroligt fin dag i Lycksele och jag vet att Linus inte ångrar att han gav efter för Stockholmarnas fisketjat kvällen innan!

Tack än en gång Nordic Freshwater Experience för en oförglömlig dag

//Jan O & Thomas A

Buster Jerk Gin Tonic ser dagens ljus!

Buster Jerk i färgen Gin Tonic!

Samarbetet mellan Custombaits/ Micke Breding och FishEco fortsätter. Under 2020 utvecklade vi tillsammans en helt ny serie betesfärger under samlingsnamnet ”fyra små rätter”.

Fyra små rätter består av Kaffesump, Blodpudding, Lingonsylt och Ärtsoppa. En associationslek med färger kopplade till maträtter. Enkelt, lite kul och lätt att komma ihåg. Färgerna har levererat rejält med fisk och varje modell har utarbetats för att möta olika förhållanden mellan vatten, ljus och vattenfärg. Här hittar du hela historien! Under hösten 2021 kommer ett litet antal av dessa att läggas ut till försäljning via Custombaits.

Fyra små rätter!

Nu fortsätter vi att utveckla färgserien med fyra nya under 2021. Denna gång under temat ”Drinklistan”. Den första att prototypen som ska testas är ”Gin & Tonic”. Här leker och tolkar vi drinkens färger, silver, UV-gult och svart rygg. Teckningen harmonierar med de tidigare betena, en tydligt markerad mage/ kind som övergår i annan färg beroende på modell. Tre fler färger kommer med arbetsnamnen Mojito, Bloody Mary och Single Malt!

//FishEco & Custombaits

Jimmy Eriksson vinner Swedish Pike Open 2020!

En fantastisk final i Swedish Pike Open! Sveriges svårast gäddfisketävling! Som det ska vara! En förmiddag med svårt fiske, det är inget att hymla om! Före lunchuppehållet hade endast sju fiskar fångats av de sex finalisterna. Det bjöds på minusgrader under natten och vattenstånden hade sjunkit en halv meter mot dagen innan! Men, en final för Sveriges skickligaste gäddfiskare ska inte vara lätt! För lunch hade vi tre med lika resultat. Magnus Ranberg, Jimmy Eriksson och Patrik Lundberg hade fiskat jämt med två fiskar var. Tätt efter kom Niklas Andersson med en fisk och Nicklas Hallnor och Jonatan Alexandersson noll.

Mangus Ranberg, tvåa vid halvtid!

Efter lunch vände det. Den första halvtimmen gav hela elva fiskar och pulsen i tävlingen steg med rekordfart. Plötsligt var fisken aktiv, följare hugg och landade fiskar om vartannat. Klockan 1400 inträdde radiotystnad. Här hade Jimmy kopplat greppet om tävlingen med nio fiskar, följt av Magnus sex fiskar, Jonatan och Patrik två fiskar var och Niklas och Nicklas med var sin fisk.

Jonatan Alexandersson delad trea vid radiotystnad!

Patrik Lundberg, delad trea vid radiotystnad!
Niklas Andersson med en fisk!
Legenden Niklas Hallnor en fisk!

Perioden efter radiotystnad var oerhört spännande. Hela Karlskronas gäddbestånd var plötsligt aktivt, vilket inte betyder att alla högg men aktiviteten var smått galen! På grunt vatten fanns mängder med fisk som följde herrarnas beten, högg och drog men var svåra att kroka. Dock gick det bättre för några än för andra!

Klockan 1600 kunde vi konstatera att vi kunde kora en inofficiell svensk mästare i gäddfiske, Jimmy Eriksson med totalt tretton fiskar! Jimmy har redan tidigare visat att han kan sitt gäddfiske genom att kvala till Gäddfajten 2019 och att i år i SPO ta tredjeplatsen i kvalet med totalt 592 cm och en toppfisk på 133 cm!

Suveräne Jimmy Eriksson!

På andra plats kom Magnus Ranberg med nio fiskar, vinnare av kvalet med galna 604 cm visar återigen att han är en av Sveriges skickligaste gäddfiskare, mångårig finalist i Gäddfajten och vinnare av den 2019!

På tredjeplats kom Jonatan Alexandersson med åtta fiskar, Jonatan är debutant i SPO och kvalade in som femteplatsare med fina 577 cm! En kille vi får räkna med framöver!

På fjärdeplats hittar vi Patrik Lundberg med tre fiskar, Patrik kvalade in som fjärdeplatsare med 578 cm. En Gäddfajtsveteran som vilket år som helst kan ta hem hela rasket, håll koll på honom framöver!

På femteplats Nicklas Hallnor, med två fiskar, en kille som inte behöver någon närmare presentation. En legend med ett flertal segrar i tidigare Gäddfajtsfinaler! Nicklas kvalade till finalen med en andraplats med smått galna 597 cm.

På sjätteplats kom Niklas Andersson med en fisk. Niklas är debutant och lottades in bland dom kommande femton bäst placerade efter topp fem. Niklas fiskade ihop fina 549 cm i kvalet. En kille som säkert suktar efter revansch 2021! Ps, Niklas hade extremt otur med sina fiskar, många följare och hugg men för många ”stolpe ut”!

Vi tackar våra fantastiska sponsorer Atlantica, BIOS, Abu Garcia, Raymarine och inte minst Camp Dragsö Sportfishing och David Berg som stått för båtar och boende. Under dagen har vi guidats av Daniel Wickman, Ivan Swarts och Willy Björk!

Daniel Wickman! Superguide!

Willy Björk!
Ivan Swarts!

Herrarna gjorde ett enastående jobb och under svåra förhållanden! Tack! Er kunskap var ovärderlig!

//FishEco/ FishTec

Så här kan man ha det…

Tre underbara dagar i Lycksele och Umeälven är slut, i skrivande stund är jag färdigpackad, ska lämna stugan vid Ansia och köra hem, en lång färd med många fina minnen.

Dubbelhuggens älv!

Jag sparar det mesta av den här historien till en artikel i MagazineFishEco som kommer om allt vill sig i november.! Men, kan säga att den kommer att handla om ett fantastiskt fiske, i ett magiskt vatten, där man tänker lite längre kring fisken och hur man förvaltar ett gäddvatten på bästa sätt! All heder åt Nordic Freshwater Experience, Daniel och Linus och inte minst åt Umgransele fvo som tillsammans går längst fram med några få andra aktörer i svenskt sportfiske!

//Jan O FishEco