Fiskesäsongen närmar sig

Vintern har haft ett fast grepp om våra vatten här i söder. Isen har legat och det har varit frustrerande att vänta på isen särskilt då gädd och abborre säsongen är så kort här nu för tiden. Fiskeförbudet efter gädda och abborre infaller redan den första mars och pågår ända fram till 1 juni. Så nu vill man bara ut och fiska dessa predatorer som står mig så varmt om hjärtat. Vanligtvis brukar det inte bli så pass kallt att det fryser längs kusten här men detta året har det varit knepigt. Men jag har hittat några luckor när det varit isfritt och då har det blivit både gädda och abborre.

Min radarpartner Peter och jag har haft svårt att hitta tid för fiske, scheman som krockat och när vi väl hittat en lucka så har isen legat. Men nu i helgen som var så åkte vi ut på en premiärtur i Peters nya båt. En liten fin aliminiumbåt perfekt för två personer, en riktig gäddracer. Det blåste ordentligt denna dag i byarna och man gjorde det verkligen inte lätt för sig när man stod och svingade stora gäddflugor i 20/ms. Men ingen minns en fegis eller hur. Vi kämpade på och det gav belöning. Peters första fisk i båten blev en praktfisk på 87 cm och ca 6 kg. Lite kaos blev det i båten när håven skulle fram och vi inte riktigt visste våra platser i båten ännu. Dessutom gick Peters spötopp av men det gick ändå vägen och denna otroligt feta gäddan kunde landas, härligt. Vi lyckades landa ett par till och tappa några också men det blev en lyckad premiärtur i nya båten.

Jag har också varit med abborrekungen Eric ett par gånger och ena gången satte isen stopp för oss men första rundan var en succé i det kalla vädret. Framförallt så funkade mina flugor bra och min nya fluga som är bunden likt en mask med en foambit längst ut som gör att den ”svävar” i vattnet gav mig en kanonfisk på ca 1.6 kg. Flugan kan med fördel fiskas väldigt långsamt och det var det vinnande konceptet denna dagen. Jag lyckades även landa en mindre gädda som gav en bra fight med dessa lite lättare prylarna. Men till slut så kom det en större en gädda som tog min fluga och tafs då jag oftast inte fiskar med wire då jag fiskar abborre. Vi fick flera fina fiskar under dagen och det kommer skrivas mer om fisket denna dagen framöver.

I övrigt är det mycket på gång nu. Sista dagarna har gått till att korrekturläsa artiklar inför kommande nummer av Magazine FishEco.

Det kommer bli ett kanonnummer med ett väldigt brett utbud av artiklar. Sedan väntar Eriksberg om två veckor, Peter och jag skall tillbaka med våra flugor och se om vi kan hitta de riktigt stora madammerna. Efter det så är det dags för Sportfiskemässan, äntligen! Efter några års frånvaro pga Covid så är mässan äntligen tillbaka. Vi kommer finnas där på plats de flesta dagarna. Så är ni sugna på att snacka lite med oss så bara gör det.

I övrigt rullar mitt ”nya” liv på bra. Många omställningar och rutiner som man har börjat hitta in i nu och det känns riktigt bra på många plan. Förhoppningsvis blir 2023 ett fint år med många fina dagar där det skapas fiskemagi.

Innan jag hade skrivit klart detta inlägget så hann jag med en runda till. Sista borrepasset innan förbudet. Jag jagade abborrar i vanlig ordning med min gode vän Eric men abborrarna var inte i stöten men som tur var fanns gäddgrejerna med då de var betydligt mer huggvilliga. Många grönprickiga blev det med en fantastisk toppfisk på över metern.

2 svar på ”Fiskesäsongen närmar sig

  1. Pingback: Flugfiskaren i Småland - Fiskesäsongen närmar sig | FishEco

  2. Pingback: Flugfiskaren i Småland bloggar - Fiskesäsongen närmar sig – Baitlove - Everything from Beginners to Pro %

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *