Flugfiskeskolan

Då jag har en hel del läsare som är nya inom flugfisket så tänkte jag köra lite ”basic” tips här vad man skall tänka på och vad man bör ha för utrustning osv.

Denna sidan uppdateras löpande.
Flugspöet, Linan & Rullen
Flugspöet och fluglinan är de två viktigaste komponenterna i din flugfiske utrustning. En felaktig kombination här kan göra att även den dyraste och finaste utrustningen kan kännas värdelös. Så för er som är osäkra börja gärna med ett färdigt set som de flesta butiker erbjuder, finns mycket bra kombinationer från Vision, Loop, Sameo mfl. För den lite mer rutinerade flugfiskaren så vet man oftast vilka linor som funkar med vilka spön.
De flesta tillverkarna idag följer AFTM – systemet vilket gör det lättare för konsumenten. Så exempelvis så bör man till ett klass 5 spö välja en klass 5 lina men i vissa fall kan man behöva gå upp en klass eller gå ner en klass på linan och vissa föredrar också att välja en klass upp eller ner.
 95fb8-runtorp1

Flugspöet
Flugspön säljs i olika klasser och längder. Längden på spöet varierar och räknas i fot (en fot ca 30cm).
För det lite lättare fisket i mindre vattendrag och strömmar är den vanligast med 7-8 fot och klass 3-4.
Vid sjöfiske efter exempelvis regnbåge 8-9 fot klass 5-6.
Kustfiske efter havsöring 9-10 fot klass 7-8 för att hantera de hårda vindarna som kan förekomma.
Fiske efter gädda 9-10 fot klass 9-10, detta för att klara att kasta de stora och ofta tunga gäddflugorna.
Sedan har vi tvåhandsspön för laxfiske i strömmande vatten, spöna är oftast 12-14 fot och klass 10-11.
Viktiga egenskaper i spöet är en bra ryggrad i klingan som ger stabilitet i kastet, ett stabilt rullfäste och bra kvalité på korken i handtaget.

Rullen
Flugrullen är den minst viktiga komponenten i din flugfiske utrustning. Givetvis är det trevligt med en läcker rulle men rullens viktigaste uppgift är att förvara fluglinan. Dock är det att föredra en rulle med hyfsad broms ifall det smäller på större fisk, vid exempelvis laxfiske är bromsen väldigt viktigt men vid fiske efter mindre arter som exempelvis harr så kan det räcka många gånger att bara bromsa rullen med handen. Förutom fluglinan skall också rullen förvara backingen när du fiskar större fisk så kan det vara bra att ha en större rulle som rymmer en hel del backing då fisken kan rusa iväg ordentligt och då gäller det att ha lina som fisken kan dra iväg med.

Tafsen
Flugtafsen är den sista länken mellan dig och flugan, även tafsen är taperad för att  presentera flugan på ett bra sätt.
Det finns mängder med olika fabrikat och typer av tafsar. Nylon, flätade tafsar, fluocarbon mm. Det finns flytande, sjunkande och intermediate dom finns i olika längder. Det vanligaste är nylontafsar och det är också här det finns störst utbud.
Något som kan vara värt att tänka på är att man vid torrflugefiske normalt sett använder en längre tafs 1-2 gånger spöets längd för att flugan skall se mer naturlig ut och för att inte skrämma fisken. Vid våt och nymf fiske behöver inte taften var lika lång, jag brukar använda 9 fot tafs och ca 50 cm tafsspets som jag skarva på den taperade tafsen.
Tafsarna finns också i olika diametrar, där beteckningen anger tafsspetsens diameter.
0x = 0,26 mm .   4x = 0,18 mm
1x = 0,24 mm .   5x = 0,16 mm
2x = 0,22 mm .   6x = 0,14 mm
3x = 0,20 mm .   7x = 0,12 mm

DSC_3570
Linan
Det här med att välja fluglinor är inte alltid enkelt och förmodligen det absolut viktigaste i din flugfiskeutrustning.
Fluglinor finns flera varianter och utföranden, de vanligaste linorna på marknaden är WF och DT linor. Linorna finns som flytande (absolut vanligast), intermediate (ligger precis under vattnet) och sedan finns det sjunkande linor i olika sjunkhastigheter.
En fluglina är uppbyggd i flera lager med en stark inre kärna och ett glatt yttersta lager, däremellan finns antingen ett lager med celler (luftblåsor) som gör linan flytande eller ett tyngre material typ tungsten för sjunklinor. DT och WF är begrepp på olika taperingar och den som används mest i dagens moderna linor är WF. WF står för Weight forward, en WF lina har en kortare klump i främre änden av linan och en lång smalare del bak. En DT lina är dubbeltaperad, består av en lång klump i  mitten och två lika avsmalnande ändar, den är vändbar man kan kasta med båda ändarna.

På detta spöet kan ni se att det står 8.6 det betyder att spöet är 8.6 fot långt (fot=30cm) under står det Aftm 6.  Aftm kan också stå utsatt med denna symbolen # på en del spön. Står det exempelvis #5 så betyder det att spöet är klass 5.

AFTM

De flesta fluglinetillverkarna följer AFTM – systemet, ibland kan linor vara underklassade och då menar man att det t ex att en WF 4 lina funkar bra till ett klass 5 spö. Är det överklassat så är det tvärtom en WF 5 till ett klass 4 spö. Här nedan bifogar jag information om AFTM – systemet från Wikipedia.

AFTM-systemet (efter den amerikanska organisationen Association of Fishing Tackle Manufacturers) är ett system för att klassa fluglinor. ATFM anger fluglinans vikt på de första 30 foten (9,14 meter). På samma sätt är varje flugspö klassificerat efter en viss AFTM klass för att berätta för användaren vilken linklass som passar till spöet.

När AFTM-systemet tillkom baserades detta på att omkring 9 meter av fluglinan var utanför spöets toppögla vid kastet. Idag har nya tekniker och nya material i främst flugspön medfört att flera variationer av linor och klumpar har blivit möjliga. Viktfördelningen på linorna har förändrats från de dubbeltaperade linorna, och klassningen av linor enligt AFTM kan kännas föråldrad. Flera tillverkare av fluglinor anger numera både längd och vikt på den del av linan som kallas för klump, alltså viktfokuseringen. Nackdelen med ett viktangivet system är att det förutsätter att man alltid kastar med klumpen utanför toppöglan, oavsett klumpens längd, när i själva verket kastningen och fisket sker med allt från en meter lina utanför toppöglan till nästan hela linan.

AFTM-klassningen är en viktenhet på linan. Klassningen på spöet är den linklass som lintillverkaren anser passa bäst med just det spöet och är en rekommendation. Kastar man på korta avstånd, kortare än 9.15m plus tafs, kan det vara passande att gå upp en linklass för att ladda spöet ordentligt.

En DT-lina (dubbeltaperad) har egenskapen att den är ungefär jämntjock hela linan förutom ändarna som är taperade (avsmalnande). En WF-lina (Weight Forward) har istället egenskapen att den önskade kastvikten är fördelad till ungefär den främre halvan av linan. Linans huvud, där vikten är fokuserad, kan variera från allt mellan 6-21 meter, där en huvudlängd på 6-9 meter ofta räknas som kortare, 9-13 meter som allround och allt över 13 som en Longbelly.

En lina med huvud på längre än AFTM:s mått 9,15 meter får en ökad kastvikt när mer lina än 9,15 meter släpps ut utanför spötoppen. Ett flugspö som är gjort för till exempel linklass 5 klarar av att kasta med både mer och mindre vikt än vad AFTMklassen anger.

Följande vikter brukar anges för de olika AFTM-klasserna (+/- cirka 0,5 gram):

  • AFTM 1 = 3,9 gram
  • AFTM 2 = 5,2 gram
  • AFTM 3 = 6,5 gram
  • AFTM 4 = 7,7 gram
  • AFTM 5 = 9,1 gram
  • AFTM 6 = 10,4 gram
  • AFTM 7 = 12,0 gram
  • AFTM 8 = 13,6 gram
  • AFTM 9 = 15,5 gram
  • AFTM 10 = 18,1 gram
  • AFTM 11 = 21,4 gram
 • AFTM 12 = 24,6 gram

Tillbehör som förenklar flugfisket

En klassisk nagelsax, ett måste i västen för att klippa tafsar. Spara på tänderna!

Peang- Används för att lossa kroken vid fångst av fisk

Där det finns fisk finns det ofta mygg och fästingar, för att undvika att bli helt uppäten är det inte fel med en flaska myggmedel i västen.

Två st olika typer av flytmedel från Sameo, finns mängder på marknaden men dessa tycker jag funkar kanon. Den vänstra gelen används innan du börjar fiska, gnid in hacklet på flugan med detta för att ge flugan extra flytkraft. Den högra ”big dry shake” används när du exempelvis fångat en fisk och vill få flugan att flyta igen, stoppa ner flugan och skaka och så är flugan flytklar igen.[

[ Tippet rings – Användbart när man inte kan eller vill skarva tafsmaterial
[caTafsmaterial på spole i olika tjocklekar. Jag använder oftast 0.16 som spets men det kan vara bra att ha lite olika. När fisken är extra kinkig så kan det vara bra att gå ner i diameter till exempelvis 0.13. Fiskar du med storhacklade flugor så kan det vara bra att gå upp i grovlek då dessa flugor lätt tvinna tafsen annars.
Storhacklade torrflugor, ofta effektiva i snabbt strömmande vatten
Nymfer, förtyngda med guldskalle eller bly. Har gärna flera utav samma då man lätt fastnar i botten med dessa flugor och man då lätt tappar en och annan fluga[/caption]
Olika typer av streamers. Flicksländenymf, wolly buggers och boobie flugor, ett smörgåsbord för regnbågen.
cdeb3-12 Håv är ett annat bra verktyg. Jag föredrar trähåvarna då de flyter och är snygga. Har man för avsikt att återutsätta fisken är det att föredra knutlöst nät eller gumminät för att skydda fiskens slemskikt.
Flugor 

Nymf

En nymf fluga är eller är tänkt att likna en äkta nymf. En nymf är en insekt som lever under vattenytan och är första stadiet till en slända. Sländan lever större delen av sitt liv som just nymf och är en av fiskarnas favoritföda. Det är först när sländan ska kläckas och bli en fulländad slända. Sländor finns i många olika storlekar.
Populära nymfer – Haröra, Pheasant Tail, Coppers John

Torrfluga

En torrfluga är precis som namnet avslöjar en fluga som flyter ovanpå vattenytan. En torrfluga är tänkt att efterlikna en insekt som sitter på vattenytan. Ofta har fisken svårt att motstå en torrfluga om den presenteras rätt och är tillräckligt lik den aktuella insenten. Vanliga insekter som man imiterar med torrfluga är dagsländor och nattsländor. Landinsekter som myror och getingar är också vanligt förekommande.

Populära torrflugor – Europé 12, Klinkhammer, Streaking caddis

Våtfluga

En våtfluga är som man kanske kan lista ut en fluga som fiskas under ytan.

 En våtfluga imiterar en dränkt insekt, ett räkdjur, ett litet fiskyngel eller vattenlevande insekter.

Vanliga våtflugor – Black & Peacock, March brown 

Streamer

En streamer är tänkt att imitera en liten fisk. Färgvariationerna är emellertid nästintill oändliga, speciellt streamers som är tänkta som flugor i put and take vatten. Enkelt kan man beskriva en streamer som att den är strömlinjeformad och inte sällan förtyngs för att jigga mer.

Populära streamers – Wolly bugger, Mickey Finn, 

Gäddflugor

Gäddflugor är stora flugor ofta med mycket flash för att locka gäddan till hugg. De är rena fantasiflugor eller imitationer av det fisken äter. Gröna flugor är ofta gångbara då de kan liknas vid en mindre gädda eller abborre som ofta står på gäddans meny.

Gädda på fluga

Flugfiske efter gädda är fortfarande relativt nytt och ovanligt för många trots att det varit något man gjort i många år nu. Jag själv började flugfiska efter gädda för ca 20 år sedan och det har blivit en av mina favoritmetoder, gäddflugfiske.

Det är egentligen inte så avancerat, man behöver ett spö med bra ryggrad i klass 8 – 10 på runt 8-9 fot. Linan skall gärna ha en kort klump så man klarar att vända och kasta de stora flugorna. Jag fiskar mestadels med intermediate eller flytlina. Rullen är behöver endast ha en enklare broms då gäddorna oftast inte dra iväg på några jättelånga rusningar.
Tafsen består oftast av en grövre nylon, 0.60 – 050 ca 0.5 meter och sedan efter tycke och smak längd på wiren men jag fiskar oftast med 40-50 cm wire. Wire har man längst ut för att skydda tafsen från gäddans vassa tänder.


Bra verktyg att ha med sig är en peang av modell längre, så man når ned i gäddans gap ifall flugan sitter djupt, linkorg om man fiskar längs kusten och om man föredrar handskar finns det bra att köpa för att skydda händerna vid gälgreppet.
Flugorna är oftast flugor med mycket flash i storlek 15-25 cm.

För att göra en krokrigg för tubflugor så klicka på länken här

Put and Take fiske – Regnbåge och Öring

Put and take fisket är kanske det absolut vanligaste fisket i Sverige bland flugfiskare. Här fiskar man vanligtvis efter inplanterad regnbåge eller öring. Ofta är det bra ställen för en som nybörjare att börja sin flugfiske-karriär på. De är ofta lättkastat och nysatt fisk är ofta huggvillig. Men man skall heller inte låta sig luras. Regnbågsfiske kan vara riktigt knepigt många gånger särskilt om fisken gått en tid i vattnet. Jag personligen älskar regnbågen som sportfisk och det finns massor med fina regnbågsvatten i vårt avlånga land.
Nåväl till regnbågsfisket brukar ett 9 fots spö i klass 5-7 vara lämpligt. I regel använder jag en klass 6 till mitt regnbågsfiske. Men skall jag kasta i sjö med tunga sjunklinor kan en klass 7 vara bra. Vid mer finlir och torrflugefiske så är det oftast en klass 5 jag använder. Rullen behöver inte vara så märkvärdig men gärna med en lättare broms då regnbågen är en ”fighter” och kan bjuda på en del rusningar. Tafsspetsen går jag sällan under 0.20 vet jag att det går riktigt grov fisk i vattnet så föredrar jag att använda en 0.25 som minst. Sedan bero det givetvis på vad för typ av flugan man använder men någonstans runt 0.20 – 0.23 är rätt allround för put and take fisket.

En sjuklina är inte fel att använda när fisken står djupt och en teknik som ofta är vinnande är att fiska sjuklina med kort tafs och en Bobbie fluga. Denna flugan har flytelement oftast i form av ögon som flyter vilket gör att den svävar strax ovanför botten. Denna fiskar man oftast hem långsamt och regnbågen brukar ha svårt att låta bli dem. Annars är en flytlina bra också såklart och som budgetlösning kan man ha med sig en sjunktafs om man behöver få ned flugan djupare.

Flugor som brukar vara gångbara är klassikers som Montana, Europe 12, Haröra, Mickey Finn. Jag fiskar mycket med marabou streamers och flicksländeimitationer.

Tips på bra Flugfiskebutiker

Fishline.se – En av Sveriges största flugfiskebutiker

Wittlock – Supersnabb leverans och bra service

Svenskaflugor – Bra sortiment av flugbindning

Northern Trout Shop – Mycket kunnig personal, bra prylar och guideverksamhet.

Flugor.se – Snabb leverans. Stort sortiment av flugor, säljer även spön, rullar och linor.

Mayfly  – Mycket flugbindning till bra priser

Onthedropper – Smarta tillbehör till flugfiske och flugbindning

Flugfiskeshopen – Bra sortiment

9 svar på ”Flugfiskeskolan

 1. Hej,
  Vill bara tacka för ett bra och tydligt innehåll i Flugfiskeskolan med
  -Bra att veta o tips.
  Är själv nybörjare inom flugfiske och hade (har) lite svårt med alla begrepp och termer samt vad jag bör satsa på.
  En hel del knutar har ni löst upp.
  Tack ännu en gång och bra skrivet.

 2. Hej! Tack för en bra information/introduktion i flugfiskets djungel gällande spö/klass/linor m.m
  Hjälpte mig väldig mycket som nybörjare!

  Mvh
  Mats F Umeå

 3. Bra och tydlig information för mig som är nybörjare. Kollade klass på spöt, 8 fot och klass 6-7. Är detta för svagt och litet för att fiska efter havsöring? Jag är ganska kort, 167 cm så jag vet inte om jag kan ha längre spö än 8 fot

 4. Tack!

  Nej de borde vara perfekt för kustfisket efter havsöring, hade dock föredragit ett längre spö vid kusten. Det spelar ingen roll om du är kortvuxen och har ett långt spö. Är själv bara 175 cm och kastar en 10 fot utan problem.

 5. Tusen tack för denna oerhört tydliga och välskrivna guide/information.

 6. Tackar så mycket för bra information. Är på gång att köpa en ny lina till ett 8,6 fots spö AFTM 5-6. Så min fråga är om jag skall välja en 5:a eller 6:a. Tänker på det ni skriver om underklassade och överklassade linor. Bara för att vara på den säkra sidan. Linorna är ju dyra.

 7. För vara helt på den säkra sidan så bör man köpa lina av samma märke som spöet. T ex Har du ett Vision #5 så köper du en klass 5 lina. Ett spö som är #5-6 skall kunna hantera både klass 5 och 6.

 8. Pingback: Flugfiskaren i Småland - Flugfiskeskolan! | FishEco

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *