Då jag har en hel del läsare som är nya inom flugfisket så tänkte jag köra lite ”basic” tips här vad man skall tänka på och vad man bör ha för utrustning osv.

Det finns mängder med olika fabrikat och typer av tafsar. Nylon, flätade tafsar, fluocarbon mm. Det finns flytande, sjunkande och intermediate dom finns i olika längder. Det vanligaste är nylontafsar och det är också här det finns störst utbud.
0x = 0,26 mm . 4x = 0,18 mm
1x = 0,24 mm . 5x = 0,16 mm
2x = 0,22 mm . 6x = 0,14 mm
3x = 0,20 mm . 7x = 0,12 mm

De flesta fluglinetillverkarna följer AFTM – systemet, ibland kan linor vara underklassade och då menar man att det t ex att en WF 4 lina funkar bra till ett klass 5 spö. Är det överklassat så är det tvärtom en WF 5 till ett klass 4 spö. Här nedan bifogar jag information om AFTM – systemet från Wikipedia.
AFTM-systemet (efter den amerikanska organisationen Association of Fishing Tackle Manufacturers) är ett system för att klassa fluglinor. ATFM anger fluglinans vikt på de första 30 foten (9,14 meter). På samma sätt är varje flugspö klassificerat efter en viss AFTM klass för att berätta för användaren vilken linklass som passar till spöet.
När AFTM-systemet tillkom baserades detta på att omkring 9 meter av fluglinan var utanför spöets toppögla vid kastet. Idag har nya tekniker och nya material i främst flugspön medfört att flera variationer av linor och klumpar har blivit möjliga. Viktfördelningen på linorna har förändrats från de dubbeltaperade linorna, och klassningen av linor enligt AFTM kan kännas föråldrad. Flera tillverkare av fluglinor anger numera både längd och vikt på den del av linan som kallas för klump, alltså viktfokuseringen. Nackdelen med ett viktangivet system är att det förutsätter att man alltid kastar med klumpen utanför toppöglan, oavsett klumpens längd, när i själva verket kastningen och fisket sker med allt från en meter lina utanför toppöglan till nästan hela linan.
AFTM-klassningen är en viktenhet på linan. Klassningen på spöet är den linklass som lintillverkaren anser passa bäst med just det spöet och är en rekommendation. Kastar man på korta avstånd, kortare än 9.15m plus tafs, kan det vara passande att gå upp en linklass för att ladda spöet ordentligt.
En DT-lina (dubbeltaperad) har egenskapen att den är ungefär jämntjock hela linan förutom ändarna som är taperade (avsmalnande). En WF-lina (Weight Forward) har istället egenskapen att den önskade kastvikten är fördelad till ungefär den främre halvan av linan. Linans huvud, där vikten är fokuserad, kan variera från allt mellan 6-21 meter, där en huvudlängd på 6-9 meter ofta räknas som kortare, 9-13 meter som allround och allt över 13 som en Longbelly.
En lina med huvud på längre än AFTM:s mått 9,15 meter får en ökad kastvikt när mer lina än 9,15 meter släpps ut utanför spötoppen. Ett flugspö som är gjort för till exempel linklass 5 klarar av att kasta med både mer och mindre vikt än vad AFTMklassen anger.
Följande vikter brukar anges för de olika AFTM-klasserna (+/- cirka 0,5 gram):
-
- AFTM 1 = 3,9 gram
-
- AFTM 2 = 5,2 gram
-
- AFTM 3 = 6,5 gram
-
- AFTM 4 = 7,7 gram
-
- AFTM 5 = 9,1 gram
-
- AFTM 6 = 10,4 gram
-
- AFTM 7 = 12,0 gram
-
- AFTM 8 = 13,6 gram
-
- AFTM 9 = 15,5 gram
-
- AFTM 10 = 18,1 gram
-
- AFTM 11 = 21,4 gram
- AFTM 12 = 24,6 gram
Tillbehör som förenklar flugfisket
![]() |
![]() |
![]() |

Flugor
Nymf
En nymf fluga är eller är tänkt att likna en äkta nymf. En nymf är en insekt som lever under vattenytan och är första stadiet till en slända. Sländan lever större delen av sitt liv som just nymf och är en av fiskarnas favoritföda. Det är först när sländan ska kläckas och bli en fulländad slända. Sländor finns i många olika storlekar.
Populära nymfer – Haröra, Pheasant Tail, Coppers John
Torrfluga
En torrfluga är precis som namnet avslöjar en fluga som flyter ovanpå vattenytan. En torrfluga är tänkt att efterlikna en insekt som sitter på vattenytan. Ofta har fisken svårt att motstå en torrfluga om den presenteras rätt och är tillräckligt lik den aktuella insenten. Vanliga insekter som man imiterar med torrfluga är dagsländor och nattsländor. Landinsekter som myror och getingar är också vanligt förekommande.
Populära torrflugor – Europé 12, Klinkhammer, Streaking caddis
Våtfluga
En våtfluga är som man kanske kan lista ut en fluga som fiskas under ytan.
En våtfluga imiterar en dränkt insekt, ett räkdjur, ett litet fiskyngel eller vattenlevande insekter.
Vanliga våtflugor – Black & Peacock, March brown
Streamer
En streamer är tänkt att imitera en liten fisk. Färgvariationerna är emellertid nästintill oändliga, speciellt streamers som är tänkta som flugor i put and take vatten. Enkelt kan man beskriva en streamer som att den är strömlinjeformad och inte sällan förtyngs för att jigga mer.
Populära streamers – Wolly bugger, Mickey Finn,
Gäddflugor
Gäddflugor är stora flugor ofta med mycket flash för att locka gäddan till hugg. De är rena fantasiflugor eller imitationer av det fisken äter. Gröna flugor är ofta gångbara då de kan liknas vid en mindre gädda eller abborre som ofta står på gäddans meny.
Gädda på fluga
Flugfiske efter gädda är fortfarande relativt nytt och ovanligt för många trots att det varit något man gjort i många år nu. Jag själv började flugfiska efter gädda för ca 20 år sedan och det har blivit en av mina favoritmetoder, gäddflugfiske.
Det är egentligen inte så avancerat, man behöver ett spö med bra ryggrad i klass 8 – 10 på runt 8-9 fot. Linan skall gärna ha en kort klump så man klarar att vända och kasta de stora flugorna. Jag fiskar mestadels med intermediate eller flytlina. Rullen är behöver endast ha en enklare broms då gäddorna oftast inte dra iväg på några jättelånga rusningar.
Tafsen består oftast av en grövre nylon, 0.60 – 050 ca 0.5 meter och sedan efter tycke och smak längd på wiren men jag fiskar oftast med 40-50 cm wire. Wire har man längst ut för att skydda tafsen från gäddans vassa tänder.
Bra verktyg att ha med sig är en peang av modell längre, så man når ned i gäddans gap ifall flugan sitter djupt, linkorg om man fiskar längs kusten och om man föredrar handskar finns det bra att köpa för att skydda händerna vid gälgreppet.
Flugorna är oftast flugor med mycket flash i storlek 15-25 cm.
För att göra en krokrigg för tubflugor så klicka på länken här
Put and Take fiske – Regnbåge och Öring
Put and take fisket är kanske det absolut vanligaste fisket i Sverige bland flugfiskare. Här fiskar man vanligtvis efter inplanterad regnbåge eller öring. Ofta är det bra ställen för en som nybörjare att börja sin flugfiske-karriär på. De är ofta lättkastat och nysatt fisk är ofta huggvillig. Men man skall heller inte låta sig luras. Regnbågsfiske kan vara riktigt knepigt många gånger särskilt om fisken gått en tid i vattnet. Jag personligen älskar regnbågen som sportfisk och det finns massor med fina regnbågsvatten i vårt avlånga land.
Nåväl till regnbågsfisket brukar ett 9 fots spö i klass 5-7 vara lämpligt. I regel använder jag en klass 6 till mitt regnbågsfiske. Men skall jag kasta i sjö med tunga sjunklinor kan en klass 7 vara bra. Vid mer finlir och torrflugefiske så är det oftast en klass 5 jag använder. Rullen behöver inte vara så märkvärdig men gärna med en lättare broms då regnbågen är en ”fighter” och kan bjuda på en del rusningar. Tafsspetsen går jag sällan under 0.20 vet jag att det går riktigt grov fisk i vattnet så föredrar jag att använda en 0.25 som minst. Sedan bero det givetvis på vad för typ av flugan man använder men någonstans runt 0.20 – 0.23 är rätt allround för put and take fisket.
En sjuklina är inte fel att använda när fisken står djupt och en teknik som ofta är vinnande är att fiska sjuklina med kort tafs och en Bobbie fluga. Denna flugan har flytelement oftast i form av ögon som flyter vilket gör att den svävar strax ovanför botten. Denna fiskar man oftast hem långsamt och regnbågen brukar ha svårt att låta bli dem. Annars är en flytlina bra också såklart och som budgetlösning kan man ha med sig en sjunktafs om man behöver få ned flugan djupare.
Flugor som brukar vara gångbara är klassikers som Montana, Europe 12, Haröra, Mickey Finn. Jag fiskar mycket med marabou streamers och flicksländeimitationer.
Tips på bra Flugfiskebutiker
Fishline.se – En av Sveriges största flugfiskebutiker
Wittlock – Supersnabb leverans och bra service
Svenskaflugor – Bra sortiment av flugbindning
Northern Trout Shop – Mycket kunnig personal, bra prylar och guideverksamhet.
Flugor.se – Snabb leverans. Stort sortiment av flugor, säljer även spön, rullar och linor.
Mayfly – Mycket flugbindning till bra priser
Onthedropper – Smarta tillbehör till flugfiske och flugbindning
Flugfiskeshopen – Bra sortiment
Hej,
Vill bara tacka för ett bra och tydligt innehåll i Flugfiskeskolan med
-Bra att veta o tips.
Är själv nybörjare inom flugfiske och hade (har) lite svårt med alla begrepp och termer samt vad jag bör satsa på.
En hel del knutar har ni löst upp.
Tack ännu en gång och bra skrivet.
Hej! Tack för en bra information/introduktion i flugfiskets djungel gällande spö/klass/linor m.m
Hjälpte mig väldig mycket som nybörjare!
Mvh
Mats F Umeå
Bra och tydlig information för mig som är nybörjare. Kollade klass på spöt, 8 fot och klass 6-7. Är detta för svagt och litet för att fiska efter havsöring? Jag är ganska kort, 167 cm så jag vet inte om jag kan ha längre spö än 8 fot
Tack!
Nej de borde vara perfekt för kustfisket efter havsöring, hade dock föredragit ett längre spö vid kusten. Det spelar ingen roll om du är kortvuxen och har ett långt spö. Är själv bara 175 cm och kastar en 10 fot utan problem.
Tusen tack för denna oerhört tydliga och välskrivna guide/information.
Tackar så mycket för bra information. Är på gång att köpa en ny lina till ett 8,6 fots spö AFTM 5-6. Så min fråga är om jag skall välja en 5:a eller 6:a. Tänker på det ni skriver om underklassade och överklassade linor. Bara för att vara på den säkra sidan. Linorna är ju dyra.
Inga problem, kul att kunna hjälpa till 🙂
För vara helt på den säkra sidan så bör man köpa lina av samma märke som spöet. T ex Har du ett Vision #5 så köper du en klass 5 lina. Ett spö som är #5-6 skall kunna hantera både klass 5 och 6.
Pingback: Flugfiskaren i Småland - Flugfiskeskolan! | FishEco