Mayfly Madness igen – Danica!

Denna dagen var nedplitad i kalendern sedan långt tillbaka. Sedan flera år tillbaka har det alltid varit ett par dagar i slutet av Maj som är vigda åt flugfisket. Framförallt för torrflugefisket. Det är nämligen då det är dags för Danican, Ephemera Vulgata att dansa fram och till fisken stora glädje landa på den spegelblanka ytan. Jag har under många år misslyckats med att träffa rätt och vara med om en sådan där massiv kläckning som man många gånger hörs beskrivas av flugfiskare då fisken är som i trans och vakar överallt. De är under dessa kläckningarna framförallt som man har chans att komma i kontakt med riktigt grov fisk på torrfluga. Förra året var första gången jag verkligen lyckades pricka in ett sådant tillfälle tillsammans med min gode vän och duktige flugfiskare Peter (Gälgreppet) Svensson. Vi var i Norrefors i Blekinge och hade ett makalöst torrflugefiske på regnbåge och jag lyckades landa en otroligt vacker öring.

Nu var de då åter dags att besöka Norrefors faktiskt på dagen ett år efter den där magiska dagen. Som jag skrev innan så är det något extra magiskt med Danica-fiske. Jag är annars en ”allätare” och gillar de flesta typerna av flugfiske oavsett om det är torrfluga, nymf eller rent av bobbie-fiske. Jag försöker oftast se vad som gäller bäst för dagen och vad det sen blir för typ av fiskesätt de spelar mindre roll så länge det är effektivt och ger resultat. Men just nu, under denna korta period så är det torrfluga som gäller och det är stora danica imitationer som sitter längst ut på tafsspetsen.

Det har förberetts länge inför denna dagen med olika danica imitationer, rullarna har försetts med ny fräsch tafs och rätt grovlek på spetsen för att de skall se så naturliga ut som möjligt. Peter och jag har bollat idéer fram och tillbaka under veckor. Men när vi veckan innan får se väderleksrapporterna som lovar regn, åska och allmänt skitväder under hela dagen så slås man ned lite. Förväntningarna sänks en aning och vi åker dit med en gnutta förhoppning om någon lucka i regnet med solsken och kläckningar.

Väl på plats så ser vi att det är flera andra fiskare på plats redan trots att vi är relativt tidiga där. Efter samtalat med några så verkade de ha fått ett par stycken fiskar innan vi kom dit men ingen riktig fart ännu. Regnet hänger i luften och vi bara väntar på att himlen skall öppna sig, extra kläder är packade och vadarbyxor också så vi håller oss helt torra. Men regnet kommer aldrig, ganska snart efter vi påbörjat vårt fiske så tittar istället solen fram. Strålande solsken och vi börjar se att det surrar insekter omkring oss. Snart landar det någon på ytan och vi ser snabbt att det är just det vi hoppats på. Danican är här.

Vi börjar vårt fiske i strömmen men trots att vi ser mycket fisk får vi inte dem till att hugga, frustrerande men vi kämpar vidare. Regnbågsfiske kan vara hur enkelt som helst ibland men också otroligt klurigt när de ”tjurar” och vägrar ta de som man serverar dem. Regnbågsfisket har ett lite oförtjänt rykte enligt mig att de är så enkla att lura men många gånger kräver de verkligen list och nötande.

Inte förens vi har fiskat oss ned till sista poolen så får jag dagens första hugg. Detta efter jag sett aktiv fisk vaka. Jag missar dock både första och andra hugget. Jag fiskar nu med en stor danica imitation gjord med foamkropp och en stor polygarn vinge. De flyter högt, bra och länge om de är så värst lika de riktiga sländorna vet jag inte men formen är densamma och fisken verkar gilla dem.

Jag ser att det vakar längre ned i poolen och jag lägger ett längre kast nedströms och nästan direkt förvinter flugan ned i en virvel. En regnbåge i fin kondition kan snart landas och det är som vanligt skönt att spräcka nollan. Man fiskar liksom bättre och mer avslappnat efter det. Det dröjer inte länge förens Peter drar både en och två regnbågar i samma pool. Peter som fortfarande är relativt ”färsk” när det kommer till torrflugefisket har verkligen fått kläm på det. Mothuggen sitter perfekt och hans danica imitationer imponerar med hög flytförmåga och fångstgivande. Den ena av hans regnbågar är en av de vackraste jag sett. Superfin fisk som säkerligen gått i strömmen ett tag som fått de där mer ”förvildade” utseendet.

Vi turas om att fota och filma varandras fångster och kamper, det är verkligen kul att fiska tillsammans då vi båda brinner för fisket och fotandet. Man vet liksom att få den ena fisk så hjälper den andra till med fotografering och vi jobbar hela tiden med att utveckla vårt filmande. Det är något som jag tycker vi blir bättre och bättre på och filmen från denna resan tror jag kan bli riktigt bra. Vi har en relativt ny Youtube- kanal där vi har flera filmer som jag är riktigt nöjd med och inom kort dyker det upp mer. EveryFishCounts.

Efter någon timmes fiske så börjar magen kurra och det är dags för matpaus. Vi har sedvanlig lunch med oss i form av potatissallad och köttbullar och en alkoholfri pilsner till det. Dagen till ära hade Peter lyxat till det lite extra med rostbiff. Det är verkligen en ynnerst att sitta där i solen och titta ut över dammarna när fisken kalasar på insekter från ytan. Man får ta till vara på dessa dagar och passa på att bara njuta emellanåt.

Efter lunchen är det dags förr oss att testa fisket i dammarna och det vi skulle få uppleva här är något alldeles extra. Jag börjar fiska där jag förra året tog min stora öring och Peter går längre ned i dammen. Jag ser ganska snabbt att han står med spöböj och jag skyndar dit. Snart så ser vi att det är en öring och vi säger båda att denna måste vi verkligen se till att ta lite extra bilder på det är ju trots allt en öring. Regnbåge i all ära men en öring är ändå en öring.

Medan Peter höll på att drilla fisken kunde vi se flera vak i ena hörnan av dammen och efter han satt tillbaka sin fisk så fortsätter vi kasta i riktning mot vaken. Det är här någonstans som vi helt tappar tid och rum och går in i någon slags danica-trans. Vi missar, ja jag vet inte hur många hugg när fisken går upp och ta våra flugor och ja jag vet inte heller riktigt hur många fiskar vi får upp men det är många.

I stort sett alla fiskar vi får upp är öringar, vansinnigt vackra öringar de flesta kring 1,5 kg. Då och då kommer det även upp någon regnbåge. Det är tveklöst det galnaste torrflugefiske jag upplevt framförallt med tanke på hur grov fisken är och man får nästan nypa sig i armen. Danicasländorna är överallt och landar i händerna på oss och framförallt så landar de på ytan och fisken är som tokig.

Solen skiner och meteorologerna kunde inte haft mer fel det enda som vi möjligen kunde klaga på så var det att det stundtals kom en del byvindar som gjorde det svårt att kasta. Men det var verkligen ett litet bekymmer när vi stod där med spöböj i parti och minut.

Dagen hade tyvärr börjat lida mot sitt slut och ni vet de där berömda sista kastet som vi fiskare ofta pratar om. Ja jag var ju tvungen att göra ett sådant. Vi hade bytt plats och det går här en liten snabbare ström och jag såg ett vak från långt håll och kastade mot det. Slurp sa de och flugan försvann, mothugg med lång lina och det plaskar ordentligt i ytan. Vi inser snabbt att det är en bättre fisk. Det blir den mest nervkittlande kampen denna dagen men tack vare bra tafs och lång håv kan jag ändå få in fisken snabbt och säkert. Flugan sitter bra och i håven ligger det en öring i kaliber ”drömfisk”.

Jag insåg inte hur stor den var förens den låg i håven. Ett monster som säkert väger 3-4 kg. Öringar i denna storlek är så vansinnigt vackra. När jag sedan under kvällen kollar igenom bilderna och kollar på bilder från förra året så ser jag slående likheter med drömöringen jag tog här förra året och jag är nästan säker på att det är samma fisk som jag fångat igen. Prickarna är identiska.

En helt makalös dag med ett fantastiskt torrflugefiske, säkert 20 fiskar upp och fler än så som vi bommade. Man får nypa sig i armen och fantastiskt att få mycket av detta på film och dela dagen med min fiskebroder Peter. Stort tack till Tommy och Jerry på Camp Mayfly i Norrefors och håll utkik på vår youtube-kanal ”Every Fish Counts” där filmen dyker upp inom kort.

Foton från dagen är tagna av Peter Svensson och Andreas Olsson, redigerat av Andreas Olsson.

2 svar på ”Mayfly Madness igen – Danica!

  1. Pingback: Mina Favoritvatten del 3 | Flugfiskaren

  2. Pingback: Årskrönika 2021 | Flugfiskaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *