Gäddflugor

En välgödd höstgädda

Höstfiskesäsongen närmar sig med stormsteg, som jag har längtat. Vårfisket är trevligt när solen börjar värma efter en lång och kall vinter men för mig är höstfisket den absoluta höjdpunkten på fiskesäsongen. Ju mer temperaturen sjunker nu desto piggare blir gäddorna och pigga gäddor brukar resultera i brutala hugg. Gäddorna kommer in nära land och vi fiskar dem här på en halvmeters djup vilket ger hela fiskeupplevelsen ännu en dimension.

För att stilla mitt fiskebegär lite så binds det mycket flugor för tillfället. Jag binder 9 av 10 gånger på tub. Jag ser endast fördelar med att fiska tub gentemot krok. Hållbarheten, förvaringsmöjligheterna och jag tycker nog att de är enklare att binda på tub också. Jag kommer att lägga upp ett Vlog inlägg framöver där jag går igenom lite av min utrustning och flugor och varför jag föredrar de.

Färger kan man diskutera fram och tillbaka men jag kör nästan enbart med gröna flugor. Grön/chartreuse är en personlig favoritcombo. Grön/guld är också en klassiker. Men jag försöker också alltid ha lite mer naturliga färger i asken som brun, svart och oliv också.

Flugorna jag binder är som jag skrev tidigare oftast bundna på tub och jag använder Eumer tub i storlek XL. De flesta binds med krage av bucktail för att skapa volym. Sedan bygger jag på med ett kraftigare material som stjärt/svans typ magnum flashabou, Detta för att de klarar av att fastna i gäddtänderna, har prövat med flugor i vanlig flashabou och mjukare material men de har en tendens att fastna i gäddtänderna och stingerkrok.

Efter den grövre flahsaboun brukar jag köra något material som är mjukare men som ger lite volym. Ripple ice fiber har jag börjat använda sista året och är ett material jag verkligen gillar. Rör sig riktigt fint i vattnet och ger en fantastisk lyster.
Efter det så brukar jag binda in lite tunnare material typ vanlig flashabou eller polarflash. Flugorna avslutas sedan med att få ett snyggt huvud som jag oftast gör med craft-fur eller predatordubbing.

Mina flugor binder jag aldrig utan ögon, förmodligen har det ingen större betydelse för fisken men för mig så ser det mycket bättre ut och därför lämnar ingen av mina gäddflugor min ”flugbindarverkstad” utan ögon. Ögonen fäster jag antingen direkt på flugan med lim i gelform eller med Fishmask från Fish-skull. Fishmask är ett litet plasthuvud med plats för två ögon, vansinnigt bra och enkel lösning på att få till snygga avslut och huvuden på dina flugor. När jag binder in mina fish-masks så binder jag de sista materialet på flugan med fibrerna framåt. Tråden limmas sedan med superlim och klipper sedan tråden. Sedan trär jag på masken som tvingar materialet som jag band in sist bakåt. På så vis får du lite volym och materialet fördelas väl runt hela tuben. För att sedan få masken att stanna så klipper jag bort överflödigt material av tuben men lämnar ca 2 cm framför masken. De sista av tuben bränner jag med en tändare. På så vis skapar jag en bra krage som håller den på plats. Vill jag forma plasten lite eller vika den mot masken så använder jag en dubbingnål då plasten är varm och den vill man inte ha på händerna.

För er som vill börja binda gäddflugor så rekommendera jag att ha lite olika färger av bucktail, flashabou, magnum flashabou och craft-fur. Med det kommer man långt och sedan är marknaden idag väldigt stor med fullt av intressanta material att testa. Flera nya material som jag fastnat för sista tiden är b la Ripple ice fiber, predator dubbing och polarflash

En fluga för abborren bunden på en big mama krok 4/0

På min youtube-kanal finns det en del videos när jag binder gäddflugor för den som vill se det. Kommer även inom kort nya videos på lite mer lättdressade flugor.

Allt material som jag använder till mina gäddflugor finns att köpa hos Gäddfabriken
Till helgen blir det gäddfiske!            Skitfiske!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *