Torsåsbygdens Sportfiskeklubb

I det senaste numret av den lokala tidningen har jag med en artikel om Torsåsbygdens Sportfiskeklubb, föreningen där jag är ordförande . Artikeln blev bra och men fick bantas lite så jag tänkte lägga upp den i sin helhet här.

Torsåsbygdens Sportfiskeklubb

logga

Torsåsbygdens Sportfiskeklubb är en förening som öppen för alla. Där fokus ligger på sportfiske, aktiviteter och fiskevård. 

alster01

Torsåsbygdens Sportfiskeklubb är en ung förening, snart ett år men i skrivande stund mer än 50 medlemmar. Vi har vuxit otroligt fort och detta tyder på att en sportfiskeförening var något som saknades i kommunen. Intresset för sportfiske är stort i Torsås kommun och numera en av de mest populära fritidsaktiviteterna i Sverige med ca 2 miljoner utövare. Sportfiske har fler utövare än stora sporter som handboll och ishockey. Det är en aktivitet som gör att man kommer ut och lär sig uppskatta naturen och vad den har att bjuda på. Sportfiskare är också oftast dem som står för den största delen av ideella fiskevårds åtgärder i landet. Sportfiske är något som kan bedrivas själv men allra roligast är det när man kan dela fiskelyckan med en vän. Gemenskapen är viktig och inom fisket är alla välkomna oavsett hudfärg, kön eller sexuell läggning.

DSC_7138

När jag startade klubben var det mest en kul grej där några av mina närmsta vänner säkert skulle vara med och vi skulle kunna anordna några fiskeresor tillsammans. Jag har i många år funderat på att starta något liknande, fisket har alltid betytt mycket för mig. Sedan den första gäddan högg på min Hi-Lo wobbler ute i Stockholms skärgård för ca 20 år sedan. Det var min farfar som hjälpte mig att håva upp fisken och jag minns det lika bra nu som då. Min farfar, som tyvärr inte finns med oss längre,  var den som introducerade mig för sportfisket. Min far som också är kassör i klubben är den som fortsatte ta med mig ut på fisketurer och vi kör land och rike runt för att testa nya vatten. Numera är det jag som drar med mig honom ut men jag är evigt tacksam för hans stöd och uppmuntran till mitt fiskeintresse. Jag har bundit flugor åt fiskebutiker, haft kurser i flugbindning och flugfiske, driver en blogg som är en av de större i Sverige och skriver för svenska Sportfiskemässan. Min dröm har alltid varit att jobba med sportfiske på något sätt och jag har länge funderat på att starta en egen fiskebutik (något som jag fortfarande har planer på).

DSC_7038

Föreningen växte snabbt och genom att synas på internet fick fler och fler reda på klubben och medlemmarna började ramla in. Hans Brolin som är vice ordförande i klubben är en duktig sportfiskare och har mycket kontakter fick jag snabbt kontakt med och vi hade väldigt mycket gemensamt. Hans kan det mesta om alla vattendrag i vår kommun och är en stor tillgång i klubben, vi har mycket planer och projekt som vi vill bedriva i framtiden. Hans har tillsammans med vision Bergkvara och några eldsjälar startat upp en gäddfabrik i Bergkvara. En gäddfabrik innebär kortfattat att vi fångar in gäddor som får leka i en utgrävd damm med rätt förutsättningar. När leken är klar släpps gäddorna tillbaka i havet och äggen får kläckas i dammen/fabriken. När ynglen har uppnått en storlek på ca 15-20 cm så sätts dessa ut i havet igen. Tack vare detta så är de tillräckligt stora för att klara sig undan fisk som storspigg som gärna äter upp äggen och mindre fiskyngel. Vi går nu in på tredje året med denna fabriken och inom ett par år har vi förhoppningsvis ökat gäddbeståndet rejält längs med vår kust. Gäddfabriken sköts nu utav Torsåsbygdens Sportfiskeklubb.

gädda4

Just gäddan är en fisk vi satsar på i vår förening, dels för att den finns naturligt här och i de flesta svenska vatten och dels för att gäddan har minskat under senare år men har nu vad det verkar börjat komma tillbaka igen tack vare fiskeförbud och minimått. Gäddan är en fisk vi verkligen bör vara rädda om och den är även en otroligt populär sportfisk. Det är åtskilliga sportfiskare som åker många mil och lägger ner tusentals kronor på sin utrustning för att ha de bästa möjligheterna att fånga en fin fisk. Det är en anledning till att vi drog igång Bergkvara Gäddfestival för att visa att vi har ett bra gäddfiske här, faktiskt ett av de bästa i Sverige om man ser till storlek på fisken. Ett bra gäddfiske lockar många sportfiskare och turister som behöver bo och äta någonstans och det gynnar hela kommunen. På Bergkvara Gäddfestival är det endast tillåtet med catch and release, vilket är  något som jag alltid tillämpar när jag fiskar gädda. Det innebär att man återutsätter fisken man fångat. Det är viktigt att man gör det på ett så varsamt och skonsamt sätt som möjligt, det gör att gäddbestånden inte minskar trots ev hårt fisketryck. Vill man ta upp en matfisk någon gång så är det såklart helt ok men då bör man ta en mindre fiske på runt 2-3 kg dels för att de är godare men också för en större gädda är med största sannolikhet en hona som kan bära mycket rom och dessa skall man vara extra rädd om. Bergkvara gäddfestival ger oss även  mer pengar till föreningen som vi kan lägga på olika fiskeprojekt och dessutom syns Bergkvara och Torsås kommun på många olika sociala medier och stora hemsidor. B la skrev Fisheco, som är ett av Sveriges största onlinemagasin för sportfiske, om vår lilla festival. Festivalen blev mycket lyckad och vi hade 62 st deltagare och vinnarfisken var på 107 cm.

vinnarfisk

Vinnarfisken i Bergkvara Gäddfestival 2015

Andra projekt som vi har inom klubben är fiskedagar längs kusten där vi bjuder in folk att testa på fiske, flugfiskedagar och klubbresor. Vi kommer jobba med fiskevårdsprojekt framöver för öringen och främst Bruatorpsån som det varje år vandrar upp mycket öring i för att leka. Min dröm är att göra ett fiskevårdsområde här, liknande dem som de har i Hossmoån. Öppnar man upp en sträcka för fiske här som man löser genom att köpa fiskekort så skapas ett nytt fiskevatten i vår kommun. Det finns stora möjligheter här för att det skall bli mycket lyckat. Fördelen med detta är att fler får upp ögonen för öringen och vi kan göra fler åtgärder för att förbättra lekvägar och lekområden mm. Man får dessutom bort det mesta av tjuvfisket som förekommer och man skulle locka mer människor till kommunen. Vi skulle få ett vatten som säkerligen skulle locka turister och sportfiskare från hela landet. Svårigheten med detta är att vi behöver få med oss alla markägare på detta för att det skall vara genomförbart. De har dock inte något att förlora på de då fisket skulle vara kontrollerat, de får ej gå in på tomtmarker och dessutom skulle det gynna bygden. Min tanke är också att varje markägare skulle få en pott av alla pengar som kommer in för sålda fiskekort, resterande pengar skulle gå till klubben som sköter om det och till olika fiskevårdsåtgärder.

DSC_7072

Ett annat problem som finns i vår kommun är bristen på sjöar. Vi letar efter ett passande fiskevatten som vi kan arrendera som klubbvatten där vi vill plantera in regnbåge och öring. Ser man på Kalmar Sportfiskeklubb så har de Snärjebäcken, Emmaboda har Svarte Göl och Karlskrona har Lindwalska sjön. Jag skulle vilja att vi också har ett eget vatten av många anledningar. Den främsta är för att kunna erbjuda våra medlemmar ett lättåtkomligt fiskevatten där alla har möjligheten att fiska. Det skall vara lätt för ungdomar att ta sig hit och kanske kan man starta sin ”fiskekarriär” här.

4

Vi jobbar också på att skaffa en mindre båt som medlemmarna i föreningen kommer att få ha tillgång till men eftersom vi är en nystartad förening så är inte ekonomin tillräcklig för ett sådant inköp ännu. Fördelen med detta är att alla som kanske inte ha möjlighet eller råd får chansen att komma ut på sjön och testa att fiska från båt.

d44b2-untitled-4-web

Det första ”harrhugget” på fluga som fick mig att verkligen fastna för flugfisket

Inför 2016 så hoppas jag att medlemmarna fortsätter strömma in och att nuvarande medlemmar förnya sina medlemsskap då vi har mycket roligt inplanerat. Främst gäddfabriken som vi sätter igång på allvar med till våren. Vi kommer att ha ett antal fiskedagar och några resor. Sökandet efter nya vatten fortsätter och givetvis kommer det att bli en ny Bergkvara Gäddfestival, datum är redan satt 22-23 oktober.

pi8

Och som man säger i fiskevärlden

Hoppas ni alla har ett riktigt skitfiske

/Andreas

Ordförande i Torsåsbygdens Sportfiskeklubb

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *