Testat – Ambassadeur Beast!

Ambassadeur Beast - Både Porsche och pansarvagn i ett!

Ambassadeur Beast – Både Porsche och pansarvagn i ett!

I höstas släppte Abu Garcia sin nya rundgavlade Ambassadeur Beast!  Den har släktskap från tidigare Ambassadeurer som Predator och Inshore med samma spolupphängning och dessutom helsvarvat aluminiumstativ. Båda dessa modeller är starka och bra rullar och väl ”infiskade” under en längre tid på marknaden och nu kommer alltså ett än mer påkostat och kraftfullt alternativ. Abu säger själva att man förutom gäddfisket också vill marknadsföra Beasten mot det riktigt tunga och krävande amerikanska muskiefisket.

Utväxlingen 5.1:1 passar skandinaviskt kallvattenfiske perfekt...

Utväxlingen 5.1:1 passar skandinaviskt kallvattenfiske perfekt…

Beasten har en tuff helsvart kostym med läckra gäddor/ muskies på aluminiumsidorna. Veven är försedd med stora svarta runda EVA knobs/ handtag. Bromsen är Abus välbeprövade Carbon Matrix system. Utväxlingen ligger på 5.1:1. Dreven inne i rullen är gjorda i Duragear mässing. Vissa kallar det supermässing, oavsett vilket är det ett mer slitstarkt och dyrare alternativ till rostfritt. Det finns både mekanisk spolbroms och centrifugalbroms med fyra stycken ställbara vikter. Sex kullagger samsas i huset samt ett rullager. Linspridaren är synkroniserad.

Varma rejäla vevknoppar...

Varma rejäla vevknoppar som slirar för lite gäddslem…

Omdöme

Beasten finns som vänstervevad 5501 alternativ högervevad 6500. Jag är lite kinkig med att veva höger så jag har sedan i höstas fiskat med 5501:an, det har säkert sprattlat ett 40: tal gäddor framför rullen under testperioden. På rullen har jag haft flätlina 0,36 mm.

Vi pratar verkligen rundgavlad pansarvagn här. Rullen är grymt stabil, jag har nollat alla vikter och använder bara den mekaniska bromsen. Det ger riktigt långa kast med något enstaka litet övervarv men så blir det alltid. Rullen behöver några timmars inslitning för att komma till sin absoluta rätt, den kan kännas lite ”rå” i början. Slirbromsen är i absolut toppklass, jämn och fin från börjat till max och går verkligen att vrida i botten. Den relativt låga utväxlingen 5.1:1 passar mig personligen bra. Jag gillar att ”veva på” lite när jag vill att det ska gå fortare vilket dock är rätt sällan när mitt mesta gäddfiske sker i ganska till riktigt kallt vatten. Val av vev och handtag känns också robust och bekvämt och tål lite gäddslem utan att fingrarna slirar.

Helsvarvat rullhus och både mekanisk och centrifugalbroms...

Helsvarvat alustativ och både mekanisk och centrifugalbroms…

Kort sagt har Ambassadeur Beast all anledning att vara ett riktigt bra alternativ till dig som vill ha en hypermodern rulle med klassisk rundgavel och med kraft nog att bogsera en kanot eller en jättegädda/ muskie.

Snygg rulle faktiskt...

Riktigt snygg rulle faktiskt…

Ps, inget illa om slimmade rullar men visst är det kul att det fortfarande satsas på rundgavlar, tack för det Abu Garcia. Det är ju lixom originalet….

Plus

  • Kvalitetskänsla rätt igenom
  • Urstark konstruktion
  • Stora och bekväma vevhandtag
  • Snygg design

Minus

  • Kall att hålla om (aluminiumsidor)
  • Priset

Fakta

  • Tillverkare: Abu Garcia
  • Linkapacitet: 220 m 0,32
  • Utväxling: 5.1:1 ( 61 cm per varv)
  • Vikt: 308 gram
  • Kullager: 6+1
  • Linspridare: Synkroniserad

Pris: 4.999:- (finns ibland billigare hos vissa redskapshandlare om man googlar lite)

//Jan O FishEco

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *