Ställ in ekolodet för pimpelfisket…

Äntligen en lite bättre fisk...

Äntligen en lite bättre fisk…

För er som följt FishEco och vår redaktionsblogg vet ni att jag haft svårt att komma i kontakt med de riktigt stora vinterabborrarna i år. Varken stora kräft- eller mörtätare har velat nappa när jag har varit ute. Nu har det lossnat, lite i alla fall. En ”stramare” fick komma upp och andas luft några sekunder för ett par dagar sedan och på något sätt räcker det så bra med denna enda fisk för att jag ska komma till ro igen som den smått skruvade sportfiskare man är 🙂 Jag passa då på att ta några bilder med min mobil på ekolodet. Tänkte berätta hur jag ställer in det för att vara maximalt effektivt vid just jakten på de riktigt stora vinterabborrarna. Jag gör verkligen inga anspråk på att vara bäst på detta utan understryker bara att det är så här jag gör. Snart kommer jag säkert att ändra på detta efter att Kristian Keskitalo eller någon annan av våra riktigt duktiga abborrfiskare rättar mig 🙂

isgivare är inte dumt att ha...

isgivare är inte dumt att ha…

Jag har investerat i ett Humminbird 688 HD med en isgivare, givaren har den absoluta fördelen att den kan sägas visar vattnet under hålet i 360 grader. Konen är alltid riktad rätt neråt och visar alltså vad som händer rätt neråt i kon.

Inget auto här inte, ställ djupet manuellt...

Inget auto här inte, ställ djupet manuellt…

Det första jag gör är att ställa djupet manuellt, lodets autofunktion är förbjuden. Är det sju meter ställer jag lodet på åtta meter. Jag korrigerar alltid detta om djupet ändrar sig när jag flyttar till nytt hål. På så sätt har jag en stor och ren yta på lodet som visar hela vattenmassan och lite av botten.  Pirken och fisken syns också som bäst.

Isläge sätts på...

Isläge sätts på till…

Jag slår alltid på isläget, så heter det på Humminbird, det kan heta annat på andra lod. Det innebär att lodet automatiskt ändrar strålen till en bredare stråle om jag förstått det rätt.  Du får i alla fall mer info på skärmen och hårdare ekon vilket uppskattas av mig

Känsligheten gillar jag att mixtra med, prova dig fram tills du får en så klar bild som möjligt utan alltför mycket störningar samtidigt som du ska ha hårda ekon på pirk och fisk. Ju djupare och eller ju grötigare vatten ju mer får man trixa med detta.

Prova dig fram för bästa känslighet...

Prova dig fram för bästa känslighet…

Ställ bildframmatningen som det känns rätt, det här handlar egentligen om hur länge du vill att ditt öga ska se historiken. Så säger Boss Hall, ekolodsgurun nr 1. Jag sätter den ganska långsamt. Det får inte gå för fort när man snart är 50 bast 😉

Ställ in hastigheten...

Ställ in hastigheten…

Japp, så gör jag. Tar gärna emot tips av er andra därute, vet att det finns många sköna ekolodsfreaks som är grymma på alla inställningar. Avslutar med bild på ett par riktigt sköna borrar som absolut inte ville nappa 🙂

No way sa dessa två kralliga borrar...

No way sa dessa två kralliga borrar…

//Jan O

6 svar på ”Ställ in ekolodet för pimpelfisket…

  1. Tack för tipsen Jan O, jag hade inte koll på att det fanns ett isfiske Mode. Ska genast prova detta på mitt humminbird 899ci om det finns på nästa fisketripp :-). Jag har också haft svårt att lura de lite större individerna med denna metod. Lustigt nog fick jag en 1250gr borre en tripp nu i vinter då batteriet till lodet precis dött och jag fiskade i ”blindo” på traditionellt sätt. Hade ju varit skoj o sett det ekot med stigningen.

  2. Hej
    Håller med om det mesta ovan. Dock ine ”Ice Fish Mode”. Är bara aktuellt när man använder ”flasher” – cirkelpresentation som i gamla dagar. Förstår inte varför Flasher är så poppis i US/Canada.
    Tycker att det är kul med ekolod på isen. Dock frusterande att se firren gå upp och lukta på betet och sedan gå ned igen. Dags att ändra taktik!
    Använder mitt båtlod Helix 5 SI GPS med isgivare.

    Skitfiske!

  3. Mkt intressant låsning. Hoppas det kommer mera…. 🙂 Micke.

  4. Någon som kan förklara varför isfiskare Us/Canada är så färtjusta i ”flash mode”?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *