Lucas Lundberg – Fiske efter karp och öring!

Karp!

Karp på kvällen, öring på dagen!

I helgen som var fiskade jag och mina två kompisar Peter Hagström och Simon Kantonen karp och öring i en liten damm. Idag tänkte vi fiska runt tolvtiden till lite senare mot kvällen då karpfisket är bättre. Runt omkring halv ett var vi uppe vid dammen. Vädret idag var inget märkvärdigt, faktiskt var det ganska kallt. Men det blåste knappast inget. Vi såg ingen ytaktivitet därför fiskade vi aningen djupare än vanligtvis.

Utrustning för dagen...

Utrustning för dagen…

De spön som jag använde mig av idag är ett Ron Thomson 7, 10-20g till öring, och ett Kinetic DevilFish Spin 8, 15-40g som jag tycker är ett lämpligt spö till karp efter som att det har lite extra ryggrad som kan kasta iväg tunga bottenmeten. Vad som är extra bra med spöt är att det är rätt så mjukt i toppen så man får schyssta kamper med mindre fiskar. Rullar till det är en Penn Sargus 2000 och en Abu Garcia 3000 Baitrunner. Efter som att vi inte är proffs på karpfiske fiskar vi med lättare prylar. Riggarna vi använder till karp är väldigt olika vid olika årstider. Vid höst som det är nu brukar vi ofta fiska med bottenmete. I detta fall börjar man med att knyta ett lekande i änden av en lina. Storleken som vi använder på linan ligger mellan 0,20 till 0,35. Efter det mäter man ut cirka 20 centimeter och där klipper du av linan. Eftersom att vi inte vill att betet ska ligga på botten sätter man på en flytkula. I detta fall Darts 10 mm som vi tycker är lagom stora. Det som flytkulan gör är att det håller upp betet från botten. Krokstorlek ligger mellan 8-12. Bara en vanlig enkelkrok. Sedan är riggen klar! När det är sommar och soligt förlänger man bara längden mellan lekandet och kroken. På sommaren när karpen ligger ytligt kan det också vara spännande med kastmete. Då är riggen ännu lättare. På huvudlinan fäster du först en eller två flötesstopp. I detta fall Darts igen Efter det trär du på ett flöte. Det kvittar egentligen vilket flöte du andvänder bara det kan indikera napp lätt och att det är glidande. Under det tre fyra blytyngder kanske femton centimeter över betet. Sedan en vanlig enkelkrok i storlek 8-12. Bete är majs, men ibland gör vi en combo av majs och mask. De bästa platserna att kasta ut riggen enligt mig är relativt nära vasskanter. De brukar också vara mycket bra under näckrosor och under överhängande buskage. Ett tips som kan hjälpa fisket rejält är att dagen innan eller flertal timmar innan fisket kasta ut mäsk eller majs vid de plasterna du har tänkt fiska vid. På så sätt samlas fisken vid mäskplasten och då har du en mer koncentrerad plats att fiska vid istället för mitt ute i sjön. Efter att packat upp och riggat alla spön kastade vi ut våra riggar. Simon och Peter använde ett spö för karp och ett för öring, och jag gjorde samma. Mitt första kast hamnade ett par centimeter ifrån en vassrugg och kastmetet som jag hade riggat med Pautzke Golden Label mitt ute i sjön efter öring. Det tog inte lång tid innan Simons spö började rycka och indikera napp. Simon tog tag i spöt och gjorde mothugg, tyvärr släppte fisken. Simon satte på två majskorn på korken och kastade snabbt ut bottenmetet igen. Under tiden som jag satt och gjorde iordning ett par nya riggar ser jag hur mitt flöte rycker till. Jag tar snabbt upp spöt i händerna och förbereder mig för nästa napp. Ett likadant napp igen, och sedan dör det ut. Samtidigt ser jag och Simon hur Peter skriker av glädje när han, på andra sidan står och drillar öring. Snabbt springer Peter bort till oss med fångsten. Det var en superfin 130grams öring som han fångade på en liten spinnare. Vi fotade och släppte tillbaka fisken. Snabbt på igen ser vi hur linan på Peters bottenmete slaknar av. Vi skriker till Peter på andra sidan att något nappar på hans bottenmete. Självklart tror han oss inte. När han väl har vevat in bottenmetet till land hör vi Peter säga: – Det är ju fisk på! Han tar upp fisken och bär bort den till bryggan. Ytterligare en öring, fast denna gång lite bättre. 280g. Men under tiden jag går och hämtar tång ser vi hur fisken sprattlar och har för sig i Peters hand, och woops så landade öringen i aluminium båten som var halvfull med vatten bredvid honom.

Öringen nappade till slut...

Öringen nappade till slut…

Efter tre års strid får vi upp öringen ur båten. Trots all väntan simmar öringen fint tillbaka. Efter det så börjar Peter att tröttna, han bestämmer sig för att gå över till andra sidan och kasta med spinnare. Snabbt igen ser vi hur Peter skriker och har för sig när han drillar öring.

Mätning och sen tillbaka...

Mätning och sen tillbaka…

Två öringar fångar Peter under tiden som det är stendött borta hos oss. Men tyvärr får inte Peter det sista skrattet. Under tiden som jag går bort till Peter för att fånga lite fisk själv. Hör vi alla hur Simons slirbroms börjar tjuta och spöt rycka. Simon sträcker sig snabbt till spöt och gör mothugg. – Fish on hör vi Simon skrika självbelåtet! Han hade fått på en väldigt fin karp som tyvärr var väldigt seg så det blev inte mycket av en kamp. Till slut lyckades jag håva fisken. En väldigt fin karp som låg på 1019g. Efter en svår borttagning av kroken släpper vi tillbaka fisken. Runt omkring klockan 4 börjar vi tröttna på fisket. Vi packar ihop grejorna och cyklar hemåt. Nästa inlägg kommer att handla om regnbågsfiske!

//Lucas Lundberg

1 svar på ”Lucas Lundberg – Fiske efter karp och öring!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *