Plötsligt händer det…

Fet som en julgris!

Fet som en julgris!

Ja jäklar….!!!! Jag har rest en del för gäddfiske, ostkusten, Rügen, älvar…. och visst har det gått bra med toppfiskar på runt 12 kilo. Men räknat i timmar har det ändå varit Mälaren som fått mest av min tid. För bara någon vecka sedan svor min kamrat Linus o jag över just detta ”vi måste lägga mer tid i bättre vatten, fisken är för liten i Mälaren”. Det var vår gemensamma uppfattning, för så är det ju. Tiden mellan stora gäddor i Mälaren, om dom någonsin kommer, är mycket lång… Min största gädda från mina hemmavatten är fin, ca 9,5 kilo men det är ganska prick 30 år sedan den fick se ovansidan av vattnet… Det är rätt lång tid… Nåväl, idag var en tung dag, hela helgen har ju spenderats på Sportfiskemässan och även om det är kul är det en ganska rejäl mental urladdning. Imorse valde jag mellan en riktigt lång promenad eller en tur på mina egna vatten. Valet föll på Mälaren. Inspirerad av fisket i bla Foxen har jag länge velat testa pelagiskt spinnfiske. Stället för detta har jag och Linus pratat mycket om… En lagom lång båttur bort dessutom. För att göra en lång historia kort så väl framme till vårt scoutade sund satta jag på ankarvakten och började gno längs en djupkant. Lät jiggen sjunka några meter och sakta sakta veva hem den med några få spinnstop. Jag nöp en liten pelagisk fisk på kanske andra eller tredje kasten, kul men som vanligt kanske bara en 2:a. Bara några kast efter får jag ett lätt ”tjickhugg” på ett spinnstopp. Djupet var mellan 7-8 meter och jiggen fiskade jag på kanske fyra…

Säkrad i håven!

Säkrad i håven!

Jag nitade snabbt och i andra änden fick jag svar av låååånga tuuuunga suuuuug. Det är ju så underbart när spöet verkligen gungar…. inte spritter som det gör för mindre fisk. Ganska odramatiskt ändå lyckades jag under drillen samtidigt få ihop håven, det var ju såklart inte gjort. Fisken låter sig enkelt håvas och jag upptäcker att mitt hjärta slår, händerna darrar faktiskt!!!! Fisken är stor!!! Jag nyper ihop skänklarna på håven, hänger dit saltvågen och den slår i på ca 15 kilo!!! En Mälardrottningarnas Mälardrottning!!!

Jäklar vad stooor!!!

Jäklar vad stooor!!!

Å det är jag som har fått den!!! Vad ska jag göra nu, fiske är rejält säkrad i håven och jag börjar ringa runt. Andreas Dybedahl har kontoret bara en kvart bort och det är bara 100 meter till en brygga. Han och FishEco-Anna slänger sig i bilarna och kommer ner för att hjälpa med vägning o foto… Jag ska inte ta hela historien här men allt slutade gott för både gäddan och oss. Fotad o vägd fick hon en stunds hjälp sedan slog hon sig fri med kraftiga slag med fenorna. Gäddan som är min största Mälarfisk och faktiskt nytt PB hade måtten 113 cm, 57 cm i omkrets och 13000 gram tung! Vacker som en dröm.

RONO shadjigg var betet för dagen!

RONO shadjigg var betet för dagen!

En RONO shadjigg i blått och vitt med ett tiogramshuvud blev dagens bete. Det går att fiska otroligt långsamt med bibehållen härligt paddlande stjärt. Rekommenderas varmt för stora Mälargäddor 🙂

Ojojoj...

Ojojoj…

Kan verkligen slå ett slag för BFT Roots 9 fot 150 gram, ett spö jag tidigare skrivit om i +MagazineFishEco, oroligt kraftfullt laddat med en Ambassadeur NaCl 51 och Svartzonker nya braid blir det en gäddkombo av världsklass!

...and back she goes...

…and back she goes…

//Jan O FishEco

Ps, har sparat några bilder till ett reportage, så det kanske inte är de allra allra bästa ni ser här 😉

14 svar på ”Plötsligt händer det…

  1. Fan vad ballt med en mälarkrokodil!
    Stort grattis!

    /Niklas

  2. Helt fantastiskt Jan O! Stort Grattis. Skulle vilja påstå att den fisken står sig gott å väl med gäddor i 18+klassen i våra mer kända storgäddvatten.. (bedrift-mässigt alltså)

  3. Härligt, grattis! Tur för oss att du sitter i juryn för doggertävlingen 😉

  4. Stort grattis till en makalös mälargädda. Vilket fetto!

  5. Super fin madam Jan O. Jätte stort grattis!!

    /Jocke

  6. Stort grattis!! Äntligen må ju vara första tanken kan jag tro…

  7. Grattis Janne. Kul att Mälaren släpper ifrån sig en sån goding. Såna där fanns inte när jag fiskade som mest.

  8. Stort grattis till en underbar fisk.
    Vilken tur att få den i Mälaren så du kunde säcka den och invänta vägning och fotning. Hade det varit på saltsidan hade det brytit mot lagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *