Förbannelsen är bruten!

Den där havsöringen. Den har gäckat mig i många år.
Hur svårt skall det vara, men de säger ju att det går 1000 kast på varje havsöring. I min värld så ligger det mycket sanning i det. Jag har lagt ned många timmar längs kusten för att försöka lura en havsöring på fluga.
För att förtydliga har jag tagit havsöring både längs kusten och i å men då på spinn. Mitt mål har alltid varit att få en på fluga och längs kusten.

Jag har varit på Öland flertalet gånger som är känt för sitt havsöringsfiske men endast tappat fisk. I mina hemvatten mellan Kalmar och Karlskrona har jag lagt många timmar i jakten på havsöring. Förra året var jag riktigt nära men då tappade jag fisken pga en alldeles för liten håv. Ett misstag jag inte gör om då jag numera alltid bär en håv av modell större när jag fiskar längs kusten. Den fisken sved verkligen, en riktigt stor och grov havsöring så mer eller mindre var i håven. Jag kunde ”tailat” den istället men försökte få in den i håven men den fick inte plats och till slut gjorde den en rusning till med kort lina ute så tafsen small.

Så nära men ändå inte. Vissa tycker att man kan räkna den då jag ändå lyckades lura fisken, för det är väl ändå det som är syftet? Vilket fall som helst så blir det ändå inte riktigt lyckat förens man kunnat ta ett foto på fisken som visar att jag verkligen fick denna fisken. Utan ett foto så skulle jag lika gärna kunnat hittat på att jag fick denna fisken. Därför har jag svårt för att ”räkna” denna fisken.

Detta året hade jag gett mig tusan på att ta den där havsöringen från kusten (som så många andra år). Jag åkte över till Öland tidigt i våras men utan succe´. Jag har gjort två kortare pass på hemmaplan utan resultat. En annan höjdpunkt är näbbgäddefisket.
De smått halvgalna fiskarna brukar komma in här runt mitten av Maj, när rapsen blommar så kommer näbbgäddorna sägs det. Näbbgäddor är riktigt roliga att ta på fluga och bjuder ofta upp på en ordentlig dans.



Jag åkte ned för att testa fisket efter näbbgäddor för någon vecka sedan och till slut lyckades jag landa en fin näbbgädda. Men det blev bara en och det brukar betyda att antingen har de flesta redan varit inne eller så är man lite för tidig. Så jag bestämmer mig för att åka ned en kvällning en vecka senare. Jag har några ”hotspots” som jag fiskar av och det ena revet så hugger det men näbbgäddan gör ett luftsprång och är sedan fri igen. Jag fortsätter mig ut på revet och går ut till en stor sten som jag kravlar mig upp på.

Nu ser jag att det vakar, hinner tänka att där är de där ”koken” som brukar bli när näbbgäddorna är i farten. Flugan hinner knappt landa innan det smäller till i linänden. Ett rejält plums och linan far iväg från rullen och jag inser snart att detta omöjligtvis kan vara näbbgädda.
Det är en havsöring av modell större ser jag när fisken närmar sig mig, men den är och vänder flera gånger framför mig. Pulsen är hög, adrenalinet likaså. Endast en tanke far genom huvudet, du får inte tappa denna. Jag har håven redo, denna gången skall jag inte sumpa landningen pga en för dålig håv. Till slut så får jag den inom räckhåll och kan håva in en helt fantastisk havsöring. Jag är lyrisk, ödmjuk och en oerhörd lättnad känner jag över att se denna fantastiska fisk ligga i håven. Jag tar mig in mot grundare vatten, självklart är man ensam ute när man fångar en sådan här fisk. Som tur är har jag med mig mitt lilla stativ som jag riggar upp medan fisken ligger och vilar sig i håven. En snabb mätning visar att fisken är 71 cm, uppskattningsvis runt 3-4 kg. Mäktig känsla att se den fisken simma tillbaka ut i havet igen. Egentligen är jag mer än nöjd med dagen men det är fortfarande rätt ljust ute så jag tar några kast till och det sjuka är att i kastet efter jag släppt tillbaka öringen så smäller det på igen. Denna gång så tappar jag den ganska snabbt men även detta en havsöring. Det verkar vara ett större stim grov havsöring som kommit in nu på kvällen för att käka. Man ser att det sprätter småfisk bland tången och en stor plog kommer efter. Ett häftigt skådespel och efter ett par kast till utan resultat så avslutar jag mitt fiske för dagen.

Min första havsöring på fluga längs kusten blev helt klart en minnesvärd fångst, när man anar det som minst så smäller det på en sådan jättefisk, magiskt.

Ett svar på ”Förbannelsen är bruten!

  1. Pingback: Flugfiskaren i Småland - förbannelsen är bruten! | FishEco

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *