Brännvinsdammarna – Röding i Skåne!

Hösten är här. Dagarna blir kortare, kyligare och naturen börjar bli sådär härligt varm i färgerna. Trädens blad har börjat gå från grönt till mer rödbrunt och släpper ifrån sig mer blad för var dag som går. Hösten är en härlig tid tycker jag. Det är inte bara vackert, det är också en fantastisk tid för fiske. När sommarens varmare vatten börjar kylas ned och våra fiskar som de flesta föredrar lite kyligare vatten börjar bli mer aktiva.

Put and take vatten har alltid stått mig varmt om hjärtat, möjligheten att fiska efter ädelfisk lockar alltid. Självklart fiskar jag allra helst efter vild fisk och gärna norröver. Men när man har närmare 100 mil till fjällen så är det inte någon möjlighet att göra detta mer än någon enstaka gång per år på sin höjd. De är en av de största anledningarna till att jag är så tacksam över dessa put and take vatten. Dock är jag ganska kräsen numera och för mig är kvalitén på fisken viktig, motorn skall vara hel som min gode vän Peter brukar säga. Med det menar han då att fisken skall ha en hel och fin bakfena, gärna gått en tid och blivit förvildad. Dessa fiskar är något helt annat att fiska på än de ”pelletsgrisar” som de ofta kallas regnbågarna i put and take vatten.

Häromveckan fick jag ett tips från en annan god vän och duktig sportfiskare, Sussi Stridh. Hon hade fått nys om ett relativt nytt vatten i Skåne med god kvalité på fisken, som också hade satt in Röding i sina vatten. De var nästan så jag fick nypa mig i armen, röding i Skåne!
Sussi vet att jag länge jagat röding, den har funnits på min ”to do list” under lång tid. Jag har gjort några enstaka försök under mina turer till norra Sverige, men utan lycka. Så efter detta samtalet dröjde det inte länge innan jag skrev upp en semesterdag i kalendern och drog iväg mot Skåne ännu en gång detta året.

Som så många gånger förut så hade jag tjatat med mig min ”partner in crime” Peter. Eller tjatade ska jag inte säga, det räckte med att nämna röding och Skåne så var även han eld och lågor. Så som vanligt innan våra fisketurer så började vi planera tidigt. – Vilka flugor gillar rödingen? – Ska vi fiska naturliga flugor eller stora färgglada streamers ?

Peter lilla svarta nymf

Nu var vi äntligen på väg mot Skåne, närmare bestämt Vinslöv strax utanför Hässleholm till dammarna som kallas för Brännvinsdammarna. Ett intressant namn som väcker många frågor som vi snabbt fick svar på. Dammarna har sin grund i en naturlig bäck som under mitten 1600-talet grävdes ut till ett vattenmagasin för brännvinstillverkning, men är nu ett trevligt fiskevatten. Här simmar det förutom röding också regnbåge och öring. Ett ledord för anläggningen är kvalité, fiskarna har gått här en längre tid och de flesta har blivit förvildade.

Vi möts upp av Peter och hans son som driver anläggningen. De visar oss runt, berättar om fisket, dammarna och den vackra naturen här. Man förstår snabbt att de är bra folk som trots att de själva inte är några erfarna sportfiskare har förstått grejen. Här vill de ha kvalité på fisken, de skall inte vara någon trängsel så därför är det ett max antal personer som får fiska per dag. Många sunda tankar och ideér har dem och löser man fiskekort här för dammarna har man också möjlighet att fiska i den vackra Vinneån som rinner precis bakom krönet. En liten snirklande bäck som rinner genom den höga och majestätiska bokskogen. Skogen släpper sina rödbruna löv runt omkring oss medan vi går där längs med ån. De är nästan något magiskt över platsen när vi står och ser ned på ån och föreställer oss vart öringen kan stå.

Vinneå

Men vi är inte här för ån de får bli en annan gång.
Vi är ivriga som barn och taggade till tusen, nu har vi goda chanser på att landa röding. Vi börjar fiska i den övre dammen som är den mindre av de båda dammarna på anläggningen. Hösten är otroligt vacker men tyvärr så släpper träden många av sina löv som landar i vattnet. Det gör det svårt att kasta på en del ställen då vi inte får ned flugan genom det. Dock bildar lövtäcket bra skydd till fiskarna och vi ser flera fina vak mitt inne bland de tätaste lövtäcket. Dessa löv sjunker ju snart ned till ytan men vi får helt enkelt fiska runt dem idag.

Wiggle worm
Jag börjar mitt fiske denna dagen med en fluga som snabbt blivit lite av en favorit till regnbågsfisket. En wiggle worm, en maskliknande fluga som regnbågarna har svårt att låta bli. Första hugget för dagen låter inte vänta på sig, i andra kastet dra det till i linan. Första fisken är alltid extra viktig. Man drillar med en aning nervositet och försiktighet. Man hinner tänka ”är det en röding jag fått på” i så fall är den stor då den stångas på bra. Peter som är nära kan komma och håva in fisken lugnt och säkert. Första fisken för dagen är en stöddig regnbåge på dryga 2-3 kg.

Höstbåge

Jag hinner knappt mer än att börja kasta igen innan Peter nu står med spöböj. Även han har fått på en riktigt stridbar regnbåge som ger sig av i flera rusningar och bjuder på ett par lufthopp. Fisken föll för en av Peters små svarta nymfer. Som så många förut fungerar den riktigt bra på regnbåge. Jag hinner landa ytterligare en regnbåge kort därpå och vi börjar undrar vart hur de skall sluta idag egentligen med denna drömstart. Men vi går nu in en lite segare period och huggen avtar.

Peter med en fin regnbåge

Inga tecken på röding ännu och även om det är kul med regnbåge så är det rödingen som är vårt huvudmål denna dag. Vi experimenterar med olika flugor och dividerar fram och tillbaka om vad de helst hugger på.

Haröra
Jag knyter nu på en liten haröra i storlek 14 som är försedd med en liten tungstensskalle. Redan i första kastet känner jag en liten dragning i linan eller snarare en stöt. Ut med flugan snabbt igen och nu hugger det, jag hinner bara se att de blänker till i vattnet. Fisken fastnar inte, men de där såg ut som en röding skriker jag till Peter som står en bit bort. Snabbt ut med flugan igen, smack.

Vackra fiskar

Nu sitter den och det känns inte alls som en regnbåge, de känns mer som en abborre som stöter mot bottnen hela tiden. Jag ser den röda färgen och ja visst är det en röding. Pulsen stiger snabbt och jag skriker ännu en gång åt Peter – Röding, röding, röding, håv, håv, håv. Denna vill jag absolut inte tappa och jag få jobba för att få den till att inte gå in i de grenar som ligger på bottnen framför mig. Peter har rört sig snabbt och är beredd med håven. Fisken landar i håven och jag ger ifrån mig ett glädjevrål. Äntligen har jag fått en röding, vilken känsla. Den är sådär magiskt vacker som de är på alla bilder jag sett. Knallröd om buken och de där små vita strecken längst ut på fenorna. Vilken fisk, knappt ett kilo och förmodligen vardagsmat för många av er som fiskar norröver men för mig en drömfisk.

Magiskt

Uppdrag slutfört och vi kan bocka av röding. Men givetvis slutar vi inte vårt fiske för det. Här har man chans på en trippel då det simmar öring här också. De skall tydligen gå några riktigt stora pjäser på över 6 kg här och bara tanken på att kunna landa en sådan är nervkittlande. Vi fortsätter nu vårt fiske i den större dammen. Här ligger det en vacker bokskog på en kulle precis bredvid dammen och det är verkligen vackert som en tavla nu i höstfärgerna. Vi ser flera fiskar som vakar, sådana där fina tailvak då man knappt ser fisken när den går upp. Man ser endast ryggen eller fenan när den äter något strax under ytan. Fiskarna här har gått länge i dammarna och är förvildade. De är inte lättfångade och man får tänka till lite för att få dem till att hugga. Vi har ingen lycka med färgglada streamers och inte ens wiggle worm fungerar nu. Jag har nu istället gått över helt till små nymfer, likt pheasant tail och andra flugor som mer liknar det fisken faktiskt äter.

Regnbåge som stod under grenarna och väntade på mat som föll ned

Jag går och fiskar av under grenar som hänger ned ovanför vattnet det känns som heta ståndplatser. Snart så sitter det en fin fisk som sög i sig en av mina små svarta nymfer. Otroligt vacker regnbåge som blivit sådär härligt prickig och mer slank i formen som de brukar bli när de har anpassat sig mer till sjön och blivit av med ”pelletsfettet”.

Peter som blivit en riktigt duktig torrflugefiskare landar en fin fisk på en liten klinkhammer en stund senare. Bara de att fånga en regnbåge på torrfluga sent i Oktober månad, de är inte så illa.

Torrfluge-fisk i oktober!

Nu under hösten så är tyvärr dagarna kortare och det börjar snart skymma och vi fiskar på så länge vi har någorlunda ljus. Vi har nu rört oss till andra sidan av dammen. Där vi hittat ett ställe där det verkar vara mycket fisk i rörelse. Men som jag skrev tidigare, de är inte lättlurade dessa fiskar. Jag byter taktik och testar en nybunden helsvart bobbie fluga. En sådan där fluga som har två ögon i foam som fungerar som flytelement. Dessa fiskas med sjunklina och flugan sväva sedan en bit ovanför bottnen, hur högt från bottnen beror på vilken längd på tafsen som valt att ha. De brukar vara väldigt effektiva på regnbåge, vi har dock testat en del tidigare under dagen utan resultat men då med mer skarpa färger. De visar sig omgående vara ett bra val. Jag fiskar hem den riktigt sakta och sen kommer det ett sådant där brutalt hugg som de ofta blir när man fiskar med dessa flugorna. Ännu en regnbåge kan landas och det är ett praktexemplar. Ingen bjässe kanske 1.5 kg men fenorna blir nog inte mycket bättre än såhär. Fantastisk fisk.

Kvalité

Nu kan vi knappt se vad vi gör längre och vi rundar av dagen, Skåne har bjudit på sin bästa sida. Vackert väder, storslagen natur och flera fina fiskar. Tyvärr blev det ingen trippel då öring inte var i farten denna dag, men bara det att fiska röding i Skåne, de är inte illa.

Info om Brännvinsdammarna
Skåne län / Hässleholm kommun.

Brännsvinsdammarna är två pärlor i hjärtat av Skåne. I det lummiga landskapet finns det böljande backar klädda med högvuxen bokskog.

Dammarna har ett kristallklart och kallt vatten från ett åttatal tjälsprång. Tjälsprångsvattnet håller 8 gr året om. Vi planterar regelbundet ut både regnbåge, öring och röding i dammarna – även en del större troféfiskar! Våra dammar har sin grund i en naturlig bäck som under mitten 1600-talet grävdes ut till ett vattenmagasin för brännvinstillverkning, men är nu ett trevligt fiskevatten.

För er som kommer långväga ifrån, eller vill upp och fiska tidigt när dimman fortfarande ligger över det spegelblanka vattnet, finns idag två olika alternativ på boende. Alternativ ett är del av boningshus 50 m från dammarna med fem platser och alternativ två är jakt och fiskehuset 75m från den nya dammen med fyra platser. Vidare information om boendet kan fås dels genom Novasol med objekt nr, S 11579 o S 11548 alternativt genom att ringa direkt 0705-121709 för bokning.

På gårdsplanen finns parkering och vid dammen har vi gjort i ordning så att fisk kan vägas, rensas och grillas. 

Precis i närheten slingrar sig vackra Vinneå genom landskapet. I fiskekortet ingår det även möjlighet att fiska naturlig bäcköring i ån.

Kika in på Ifiske för mer info.


8 svar på ”Brännvinsdammarna – Röding i Skåne!

  1. Pingback: Brännvinsdammarna – Röding i Skåne! | FishEco

  2. Hej, är det bara flugfiske, eller är det tilllåtet med haspel?

  3. Ok, tack! Då blir det efter jul när sonen fått sitt flugfiskespö 😄

  4. Pingback: Årskrönika 2021 | Flugfiskaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *