Arbetet med gäddfabriken är nu i full gång.
Vi håller nu på att släppa ut de sista vuxna individerna ifrån ”dammen” och när det är klart så börjar väntan på att äggen skall kläckas. Ynglen brukar sedan vara redo att släppas ut någon gång i mitten av maj när de är ca 4-5 cm stora.
Vi har två eldsjälar i föreningen när det kommer till gäddfabriken och det är Hasse och Sören de lägger många timmar där. Detta året som har varit en annorlunda år för de flesta och självklart för mig också. Dock så har jag i och med permitteringen fått mer tid över och spenderat mycket tid vid gäddfabriken, där det ingår så mycket mer som man kanske inte tänker på. De är kontroll 2 gånger om dagen av ryssjorna för att se om någon av de vuxna gäddorna simmat in där. Har de gjort de så ska de kollas ifall de har lekt och sedan släppas tillbaka i havet om leken är avklarad. Brevid vår gäddfabrik går en liten kanal som leder ut till havet, de är här vi släpper gäddorna och de flesta som simmar i gäddfabriken är fångade där.
Det ingår också en daglig räfsning av löst gräs och vass vid kanterna, de får ej lägga sig över äggen. Tyvärr är det också så att det behöver ses till överlag där nere så att ingen förstörelse eller tjuvfiske sker. De råder ju självklart fiskeförbud i fabriken men det är också gäddfiske förbud i större delen av Kalmar län nu fram tills 1 juni.
Under mina pass i gäddfabriken så har jag oftast med mig barnen och det är lite så vi vill att gäddfabriken skall fungera också, som en liten informationskanal för folk i allmänhet om gäddan och i utbildningssyfte för de yngre. Allt för att skapa mer förståelse för varför gäddan är så viktig för våra vatten.
Jag har skrivit om det tidigare men vår gäddfabrik skiljer sig en hel del från de flesta andra som finns i vårt land. Vanligtvis är det naturliga våtmarker som gäddorna leker i de andra gäddfabrikerna. I vår så har vi en liten utgrävd damm som har optimala förutsättningar för lek där vi släpper i ca 20 st gäddor, hälften honor och hälften hanar. De tillbringar sedan leken i dammen för att sedan släppas ut i havet igen. När äggen sedan kläcks så låter vi ynglen växa så att de blir tillräckligt stora så de tar sig förbi spigg och andra småfiskar som gärna äter yngel. På så vis får vi en högre överlevnadsprocent på våra yngel än vad de skulle bli i det fria. Det är förhoppningen åtminstone. Lek sker det varje år och det har varit blandade resultat men glädjen när man själv eller barnen får hålla dessa små gäddyngel i handen för att sedan släppa ut dem i havet är en rätt fantastisk känsla.
Nu väntar vi på ynglen och hoppas det blir riktigt många, fortsättning följer.
För er som vill veta mer om vår gäddfabrik så gjorde jag en liten video om den för något år sedan