Gäddrigg

Till fisket efter gädda behöver man en bra tålig tafs som håller. Krokriggarna kan man göra på många olika sätt men jag tänkte visa här hur jag gör mina. Jag har kollat mycket på Niklaus Bauers riggar och gör dem i stort sett som han gör sina. Finns massor av tips att hitta på youtube kolla b la Kanalgratis kanal.

Allt material som jag använder finns att köpa på Gäddfabriken 

r25

Så här ser den färdiga riggen ut. Den monterar man sen i en grov nylon lina. Jag brukar använda ca 70-80 cm av den sista biten på en vanlig taperad flugfisketafs. Brukar ha en buttdel på ca 0.62 mm

 

Det här behöver ni

r001

Detta använder jag till krokriggen. Allt material finns att köpa på www.gaddfabriken.se

r002

Till själva tafsen, wire från Partridge och krympling

r003

Verktyg som är bra att ha. Stark bindtråd, vass sax, avbitare (tång), superlim och en tändare

r01

Huvudkroken jag använder är en Partridge Universal Predator 1/0

r2

Böra med att binda ett tunt lager med bindtråd Textreme Powerthread

r3

Säkra tråden med superlim

r4

De flesta flugorna jag fiskar med är ca 20-25 cm långa så jag använder ca 20 cm ”Bauer Pike Wire” till att fästa stingerkroken

 

r5

Stingerkroken jag använder är en Partridge Patriot # 1/0 Vik wiren på mitten så du ha båda spetsarna mellan tummen och pekfinger och trä in genom krokögat

r6

Dra igenom wiren och när du nästan dragit igenom hela wiren har du en liten ögla längst bak. Tryck ner öglan så den hamnar framför krokspetsen och dra åt.

r7

För att kunna dra åt öglan ordentligt så är de bra att fästa kroken i något, jag tar det jag hittade närmast, städet.

r8

När stinger sitter fast trä jag på en liten plastkula för extra effekt.

r9

Lägg nu wiren på ovansidan av kroken. Jag skjuter ner spetsarna genom krokögat ca 2-3 cm så att jag har ca 5-7 cm wire bakom krokböjen. Stingerkroken lägger så att den hamnar med på sidan. Finns olika teorier och varianter där om man vill ha stingern uppåt, neråt eller på sidan. Man får prövar vilket man föredrar och tycker fungerar bäst.

r10

Lås nu fast wiren på ovansidan av kroken med bindtråd.

r11

Wiren som sticker fram genom krokögat trycker jag bakåt mot krokböjen.

r12

Bind fast wiren på kroken

r13

Limma!

r14

Valfritt – Bind fast en rattle.

r16

Limma. Limma även en bit på bindtråden och ta några varv, vänta ett par sekunder och klipp sedan av tråden.

Kroken är färdig, dags för tafsen!

r17

Klipp till en lire på ca 40 cm. För in ena änden genom krokögat och linda den i tighta varv. 4-5 varv brukar vara lagom

r18

Wiren jag använder från Partridge har en nyloncoating så efter jag lindat wiren 4-5 varv så bränner jag försiktigt och med en tändare över den lindade wiredelen. Nylonet smälter ihop och blir det blir en riktigt stark ”knut”

r19

Trä nu på en liten bit krympslang.  Denna skall sitta över skarven som blir från änden av wiren. Lägg den till hälften över skarven. Använd sen tändaren igen och smält slagen. Trä sedan på en bit krympslang till för att använda senare

r20

Skapa en loop med den andra änden av wiren. Tänk på att göra en ganska stor loop för att kunna trä igenom en fluga.

r21

Gör nu som tidigare, linda wiren 3-4 varv med änden. Tänk på att behålla loppen. Tänd med tändaren över varven som tidigare som att nylonet smälter ihop.

r23

Trä på krymplingen över skarven

r24

Smält krympslangen med en tändare

r25

Riggen är färdig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *