Mycket gädda nu

pike2

PIKE ON FLY

Det är mycket gädda nu.

Flugfisket efter gäddan har ökat otroligt mycket de senaste åren och är en effektiv metod särskilt under våren och hösten när gäddan inne på grundare vatten. Gäddan är också en art som man kan fiska i stort sett under hela året men som sagt så är enklast att komma i kontakt med dem under våren och hösten. Gäddan kan också fiskas på sommaren men då behövs oftast en sjunklina så att man kan få ner flugan på djupet där gäddan oftast står under de varmare månaderna.

pike3

Lim är din bästa vän när du binder gäddflugor

Utrustningen som används är oftast flugspö i 8-10 fot i klass 8-9 med en stark ryggrad. Flugorna binds på en rejäl enkelkrok eller på tub som gäddprofilen Niklas Bauer har mängder med bindbeskrivningar på youtube. Flugorna består oftast av flash av olika slag, craft-fur och bucktail. Tafsen är en stålwire som klarar gäddans alla vassa tänder. Linvalet är oftast flyt eller intermediate, själv föredrar jag det sistnämnda.

När det kommer till att binda gäddflugor så är det egentligen bara fantasin som sätter gränser och på dagens marknad finns det mängder med material att välja på.

pike6

Bucktail

 

pike5

Bind bucktail på tuben för att skapa en bra grund till flugan

För er som skall eller är sugna på att börja binda gäddflugor så tänkte jag tipsa om en del material som är bra att ha hemma.

Till att börja med behövs så klart ett bra bindstäd och vill man binda flugorna på tub så behövar man en tubnål att fästa tuben på, jag använder mig av Eumer tubnål som finns att köpa på fishline.se. Dessutom behövs tuber och de jag använder mest är Eumer plastic tubing hard i storlek large eller xl.

pike8

Eumer tubnål

pike4

En giftig fluga för gäddan bunden på en tub.

När det gäller material så finns det massvis av olika material att använda och testa men de som jag tycker man bör ha och som jag själv använder mycket i mina flugor är

 • Bucktail, finns i massor av färger
 • Craft Fur används med fördel till huvuden på gäddtuber
 •  En riktigt stark bindtråd, typ kevlartråd eller liknande. Jag brukar använda textreme powerthread
 • Flash i olika varianter och färger, flashabou och bauer’s pike flash är användbara
 • Strutsplym
 • Epoxy ögon och lim i olika varianter, expoxy lim och superlim. Limma mycket så håller dina flugor längre.

Vill man inte köpa material löst så finns det bra start-set att köpa på b la fishline.se följ länken här för att komma till det <——-

 • pike7

  Limma mycket så håller flugan längre och för fler hugg

Jag är absolut ingen expert på varken gäddflugbindning eller gädddflugfiske det är något som jag har hittat tillbaka till igen efter att nästan inte fiskat gädda alls på flera år. Jag hoppas att en del av dessa tipsen kan vara användbara till er som är sugna på att börja binda och fiska efter gädda.

Några användbara länkar

 • Youtube – sök bara på Niklas Bauer eller kanalgratis så hittar ni massor med tips om på flugfiske och flugbindning efter gädda.
 • Fishline.se – En kanonbutik som har ett stort utbud av material och utrustning till gäddflugfiske och gäddflugbindning. På fishline finns det också bra start-set för att börja binda gädflugor
 • Ulf Hagström är en stor inspirationskälla också och binder fantastiska gäddflugor
 • Läs också senaste numret av Allt om Flugfiske där det är två bra artiklar om gäddflugfiske
 • Kolla också in Sussi Stridh som är en duktig flugfiskare som främst fiskar efter gädda

I helgen blir det gäddjakt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *