Mörtströmmen/Södra Bräkneån

En underbar vårdag i slutet av mars bestämde vi oss för att testa en ny å, en riktigt fin pärla som ligger i Blekinge, Ronneby kommun. Målsättningen var att hitta gäddor men vi hade även med oss utrustning för att fiska havsöring. Väl på plats på parkeringen vid den nedre sträckan av ån, mötte vi upp Martin Winnow och Joakim Andersson, som valt att göra mig och Jens sällskap denna dag.

Att komma ut i naturen i dessa corona-tider är som balsam för själen, att för några timmar kunna stänga av omvärldens bekymmer och bara vara här och nu för att tanka positiv energi. Ljudet av forsande vatten, vitsippor i full blom, fåglar som bjöd upp till vårsång, citronfjärilar i mängder och en ekorre som skuttade omkring i jakten på föda var några av naturens under som vi fick uppleva denna dag.

Vårtecken

Efter att riggat spöna och plockat med övrig utrustning traskade vi nedströms ån. Det fanns flera bryggor och plattformar att stå och fiska från och det tog inte lång tid innan Martin hade ett hugg på sitt bete, men fisken vart inte krokad. Några minuter senare fick Jens ett påslag och en fin gädda drillades galant in i den stora håven.

Jens med en fin gädda på 102cm och 8,32kg

Lyckan var total! Ingen av oss hade fiskat gädda här tidigare och denna firre gav oss hopp om ett bra gäddfiske i en å som inte lider av något högt fisketryck, i alla fall inte på gädda.

Efter Jens fina fångst så fortsatte de andra grabbarna nedströms och jag gick en bit uppströms för att leta lämpliga platser att flugfiska från och potentiella ställen där eventuella gäddor skulle kunna finnas någonstans under ytan. Jag kom till en rejäl krök i ån, la ut flugan, fick ett försiktigt napp men inget krokat och jag försökte gång på gång att lägga ut flugan och försöka presentera den i vattnet för att få gäddan att hugga igen men inget hände. Någon timma senare så lyckades Joakim kroka en fin gädda på samma ställe som jag hade haft hugg och det var troligtvis den gädda som nafsade på min fluga. Joakims gädda kan ni se bild på och få mer uppgifter om under Mörtströmmens FVOFs rapporter på iFiske. (Länk finns längre ner i detta inlägg)

Mina vapendragare från Greys vilar ut bland vitsipporna

Vi fiskade på mellan fikapaus och lunchpaus, tog en lite avstickare till Vierydsån som också ingår i fiskekortet och åkte sedan tillbaka igen till första anhalten men lyckades inte hitta några fler gäddor denna dag. Även havsöringfisket testades på men även där gick vi bet. Jag kommer absolut att besöka denna underbara å fler gånger framöver. Fiskevårdsområdesföreningen och fiskevårdslinjen från Blekinge folkhögskola har verkligen gjort ett fantastiskt arbete med att göra lekplatser för öringen och det märks att ån är otroligt välskött, därav tar det inte emot ett dugg att lösa fiskekort till detta vatten, de förtjänar varenda krona in till föreningen för att kunna fortsätta bedriva restaureringar och sköta om sin vackra å.

Att det finns fina firrar under ytan i detta vatten råder det inga tvivel om, men än så länge är det inte många fiskerapporter/fångstrapporter som kommit in till sidan på iFiske då Södra Bräkneån, Mörtströmmens FVOF nyligen anslutit sig och premiären för fisket i ån var den 21:a mars i år. Förhoppningsvis kanske även jag kan bidra med en fiskerapport nästa gång jag besöker ån 😉

För mer information, hitta hit, lösa fiskekort, se fångstrapporter gå in på iFiske, via webben eller via appen och sök på Mörtströmmen. Här finns även en länk för att komma direkt till Mörtströmmens sida på iFiske:
https://www.ifiske.se/fiske-sodra-braknean-mortstrommen-m-fl-vatten.htm


6 svar på ”Mörtströmmen/Södra Bräkneån

 1. Hej !
  Håller med om att det är en fin å, däremot skulle jag vilja påstå att Mörtströmmens Fvof inte är särskilt drivande i dagsläget angående fiskevård. Finns många fina sträckor som kan återställas med enkla medel.
  Kan även passa på att skicka en känga till Ronneby kommun och Länstyrelsen som inte åtgärdat Snittingdammen(ej fungerande fiskväg)
  Sedan är det , en ”laxtrappa” som byggdes på 80-talet vid Björstorp kvarn som varit trasig många år, så där är det stopp med ….

 2. Håller med om att Bräkneån är fin och har potential. Däremot finns det mer att önska vad gäller fiskevården, hade det varit lite mer go i Mörtsrömmens Fvof så finns det massor enklare åtgärder att ta tag i. Flera fina strömsträckor som borde restaureras/återskapas på ställen som är rensade från sten. Tror faktiskt det skulle finnas utrymme för våtmark
  vissa år med högflöde, vilket skulle kunna gynna gädda bl.a
  Sedan har vi dom två nedersta vandringshindren som är dåligt hanterat. Första hindret Björstorp kvarn , där det finns en ”laxtrappa” från 80-talet som är ur funktion sedan många år tillbaka. Nästa damm är Snittingdammen som t.o.m har sprickbildning och har i en undersökning från 2015(Lst) nämnts att en utrivning är att rekomendera.
  Det är min reflektion av Bräkneån.

  • Hej Johan! Jo jag vet att det är en del kvar att göra men för att kunna utföra mer arbete med ån så behövs det pengar. Jag deltog på ett av föreningens möten i december och där diskuterades det angående rivning av damm mm men för att kunna göra en sådan åtgärd vill markägarna vara säkra på att inte ån svämmas över och förstör bland annat odlingsmark/betesmark. I väntan på uträkningar om vattennivån kommer att öka eller inte så har en del markägare sagt nej till rivning, och jag kan förstå dem. Mycket är på gång men ligger lite i träda tills de fått in mer fakta, men på sikt tror jag att det kommer att ske mer arbete med ån.

   • Svårt att förstå hur en utrivning av dammen skulle få några åkrar att svämma över… det finns inget utrymme för reglering i dammen, det rinner ut lika mycket som det rinner in.
    Det är alltså enbart vattenföringen som styr nivåerna i ån och den kan inte snittingedammen påverka överhuvudtaget!
    Fattar inte hur dom tänker.. ett litet barn förstår ju bättre.

 3. För info kan jag ju meddela att det är rätt bra fisketryck på gädda i Bräkneån från Mörtströmmen ut till mynningen.

  • Tack för svaret Martin! Vi märkte dock inte av något fisketryck då vi var där, men vi kanske hade tur att pricka in en lördag när det var lite folk. Sen kunde vi inte fiska längre nedströms från land då det var tätt med vass och otillgänglig terräng att gå i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *