Lucas Lundberg gästbloggar – Abborrfiske i Skagern…

Lucas Lundberg är en ung sportfiskare med glödande intresse!

Lucas Lundberg är en ung sportfiskare med glödande intresse!

Hej jag heter Lucas Lundberg! Jag är fjorton och mitt allra största intresse är fiske! Jag har fiskat sedan fem år tillbaka och jag gillar alla slags olika fisken och tekniker, men fiske efter abborre, karp och skrubbskädda är nog de mest roligaste enligt mig.

Idag har jag och min pappa Per-Arne, varit och fiskat efter abborre i sjön Skagern. Klockan 6 på morgonen steg vi upp för att förbereda och packa in det sista i bilen. Båten som vi har är en 4 meters Hansvikbåt. Vi har en vanlig 20 hk bensinmotor och en elmotor. Vi har även ett Garmin-ekolod och en gps-map. Utrustningen som jag använder till abborre idag är ett Shimano-Yasei red perch 6 fot, 2-10 g (men man kan kasta med jiggskallar på 15 gram utan problem). Detta är ett spö som är otroligt mjukt i toppen som indikerar napp och ger härliga fighter med mindre fiskar. Som rulle till det använder jag en Penn Sargus 2000 som är perfekt till Yasei. Idag skulle vi fiska mycket med jigg därför så plockar jag ihop ett gäng jiggar i olika färger och storlekar. Vi packar in det sista i båten och kör iväg mot Skagern.

Abborre på jigg är buskul...

Abborre på jigg är buskul…

Väl nere vid sjön stekte solen på fint och vinden var inte mer än ett par meter per sekund. Det första vi gör är att åka runt vid fiskeplatsen och söka av fiskeplatsen med ekolodet, vid de ställena vi såg mycket fisk släppte vi en markör. Känsligheten vi använder på ekolodet vid abborrfiske är 46%. Då kan man se fina bågar vid 5-6 meters djup. Sedan åkte vi ut en bit från markören och släppte ankare. Idén var att vi skulle vara en bit ifrån markören och ha den som riktmärke när vi kastade. Jag riggade  på en helt vanlig rak 10 gram jiggskalle och på det en stekhet Silver Swim Shad. Pappa tar första kastet med en relax jigg. Kastet hamnar strax bredvid markören ett hårt hugg kommer genast, men till vår besvikelse var det en gäddjäkel. Jiggen och tafsen var borta. Efter ett par snabba svordomar återhämtar sig pappa snabbt. Med ett andra kast med samma jigg jag använder krokar han besten.

Fighten är fantastisk. Slirbromsen tjuter och spöt böjer sig fint. Fisken är runt 3 kilo, och vi använde en väldigt liten håv menad för abborre, något som vi lärt oss av Carlo , därför fick inte gäddan riktigt plats i håven. Gäddan sprattlar till och kroken släpper.

-Tur att han inte tog med sig jiggen hör jag pappa viska bakom mig.

Ett par skratt och fisket fortsätter. Jag vänder mig om och kastar bort ifrån markören tekniken jag gör är att låta jiggen sjunka ned till botten, efter det gör jag ett par ryck så att jiggen rör sig framåt sedan vevar jag in slaklinan under tiden jiggen sjunker så att jag kan känna huggen bättre, sedan upprepar jag samma procedur men ändrar invevningshastigheten och ryckens storlek. Det tar inte lång tid innan jag krokar en liten abborre, fighten är inget märkvärdigt, men abborren är fin. Jag tar ett till kast mot samma ställe, men denna gång smäller det på bättre. Till en början var det mest att veva in fisken, men på väg mot ytan ändrade gäddan från tråkmåsmode till fightmode. Slirbromsen tjuter och spöet böjer sig. Eftersom att vi hade tagit fram en större håv kunde pappa håva in gäddan utan problem. 2300gram vägde gäddan. Precis när vi hade fotat klart skulle ju självklart den tacka mig för att jag krokat den genom ett vänligt sprattel som gav mig ett fint skärsår i tummen. Tack! Fisket fortsätter och vi får upp 3-4 abborrar i skaplig storlek. Men de fortsätter att reta oss genom att bara smaka på jiggen, inte äta den. Pappa byter till en rosa/vit shad och slänger ut ett kast lite längre ut i sjön. Flera napp tar plats innan fisken hugger, och gissa vilken fisk det är? Jo gädda självklart. Precis innan landning bestämmer sig gäddan för att sticka allt han kan ner mot botten, detta resulterade i att vi blev 20 kronor fattigare. Dagen fortsätter och vi har jättekul och får flera napp och fiskar som vi både landar och tappar.

Redo för att åka ut på Skagern...

Redo för att åka ut på Skagern…

Efter det tvärstoppar alla vak och napp. Vi testar allt vi har i förrådet Texasrigg, Carolinarigg, dropshot, spinare, wobblers och massa annat. Efter ca 3 timmars dödtid så packar vi ihop grejorna och drar hemåt.

Nästa gång berättar jag om gäddfiske i en liten sjö.

//Lucas Lundberg

Ett svar på ”Lucas Lundberg gästbloggar – Abborrfiske i Skagern…

  1. Tack för trevlig läsning! Underbart beskrivet Lucas 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *