Tips o trix för vertikalfiske del 2…

Glöm inte att ta med en blomspruta med fönsterputs för ekolodsskärmarna...

Glöm inte att ta med en blomspruta med fönsterputs för ekolodsskärmarna…

Jag har ju förmånen att få fiska med många sportfiskare som är bättre än vad jag är, ”way better”… Det är ju nästan omöjligt att inte snappa upp en o annan bra grej då. Något som jag lärde mig av Albin Sharghi från CWC under vår Livefiskeshow och som jag verkligen haft nytta av är att alltid ha med mig en liten blomspruta med fönsterputs. Det är ju helt hopplöst hur ekolodsskärmarna kan bli skitiga. Till och med regndroppar ”limmar” fast sig och stör synen… Det är ju speciellt viktigt med rena skärmar just vid det pelagiska fisket när man använder Side Imaging… Dom små svetslågorna som indikerar fisk kan vara nog så lätta att missa, även på en ren skärm. Så, lite hushållspapper och en blomspruta med fönsterputs, alltid nära, är faktiskt ett grymt bra tips. Jag hittade min lilla spruta för 10 kr på Willys, klart prisvärt. Tack för det Albin 🙂

Ett hål i triggern räddar spöet...

Ett hål i triggern räddar spöet…

En annan person som det är riktigt skoj att fiska med är Claes ”Svartzonker” Claesson. Vid ett tillfälle när jag fiskade gädda med ett av hans Svartzonkerspön stod jag lätt förvirrad med ett tailbete i ena handen och spöet i den andra… Jag letade efter en krokhållare ovanför rullen, under rullen, på sidan av rullen, till slut fanns mina blickar ända uppe vid toppöglan…. och jag tvekade verkligen att fråga Claes, det kändes nästan som kritik typ ”hörru Mr redskapsutvecklare, har du glömt krokhållare på ditt spö”. Men innan jag hann hitta en bra formulering så visade det sig att Claes hade järnkoll på mitt fumlande. Med ett stort leende tog han min tail och fäste kroken i ett därför avsett hål, borrat mitt i triggern… Hur smart som helst.. Ja, så kan det gå.

Numera borrar jag ett eget hål i alla mina spön, som har trigger. Oavsett om det finns krokhållare eller inte. Det är ett helt överlägset sätt att montera ditt bete på spöet. Här nere kring triggern och under rullen finns inget som en blyskalle eller annat bete kan slå mot och orsaka skada. Jag har vid flera tillfällen märkt att långa transporter med båt som gungar och slår får betena, monterade i en ordinär krokhållare på klingan, att slå mot spöna och orsaka i bästa fall slitage, i sämsta fall så stora skador att det kan bli spöbrott.

Så tack Svartzonker för denna innovation, den är grym :). Min slutsats är, för att bli en bra fiskare så måste man imitera, kopiera och lära av andra. Som med allt i livet, inget konstigt med det 🙂

//Jan O +FishEco 

Ett svar på ”Tips o trix för vertikalfiske del 2…

  1. Fiffigt jovisst!
    Men jag är nog så klantig att jag titt som tätt sticker mig på kroken/krokarna då jag tar tag i spöt från hållaren…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *