Dropshot: Teori och Praktik, bonus

Dags för ett avslutande inlägg om min resa att lära mig mer om det vi kan kalla för micro dropshot. Jag råder er att läsa inlägg 1 och 2 först, då det mer beskrivs vad det hela handlar om.

Stilla vatten

Filmen vi utgår ifrån utspelar ju sig på en kanal i England, men jag tänkte att det nog går att anpassa till en liten västsvensk skogsjö. Och det gjorde det, jag lyckades lura upp en del abborrar på ställen där jag gått bet med större beten. Det i filmen som jag mest fastande för var åsikten om de krokar folka nvänder vid dropshot, att de är lika stora som de krokar man normalt fiskar efter 50 kilos havsål med. Jag har nu börjat gilla att fiska med krokar i storlek 10 och 12.

I en glugg som som denna fans det gått om små abborre och någon lite större.
En rosa räkdoftande jigg som har blivit mitt ”go-to” bete.

Havet

En väldigt blåsig morgon testade jag att dropshota vid hålplatsen på Styrsö, många hugg och en fisk upp, en simpa. Detta var då på Grass minnow, helt utan smak och lukt, vilket gör det till en intressant fångst.

En liten tuffing

Rejält abborrfiske

Vad vi har upptäckt nu är att man med hjälp av små beten och genom att tänka på struktur och skydd kan hitta mindre abborre lite överallt, och även andra fiskar i havet med samma taktik. Men en teori är att större fisk gärna tar mindre beten eftersom det påminner om vad de faktiskt äter. På vintern brukar jag fiska med små mormyskor agnade med två maggots och den kombinationen har stått för de största abborrarna jag någonsin fångat, så en liten välfiskad jigg borde fungera på samma sätt. Jag gick till ett ställe där jag tidigare år haft ett bra fiske och skalade ner min utrustning. Det gick väldigt bra. Flera abborrar som de nedan tog på den lilla rosa maskjiggen.

Fin abborre på litet bete
Ännu finare abborre 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *