Som ni alla vet så har jag undersökt och utforskat LRF under många år nu, och det är ju utan tvekan så att man samlat på sig en del misslyckande och några enstaka succéer under åren, och vad har man en blogg till om inte för att dela med sig av det man lärt sig? Så här kommer mina tankar om jigghuvuden, en detalj i fiskeutrustningen man inte får avfärda som oviktig.
När jag först började med LRF så var det svårt att hitta jigghuvuden som gjorde det jag ville att de skulle göra, det vill säga att fungera bra ihop med Isome.
Det första jag testade var givetvis den typ av jigghuvud som jag var var van vid från jiggfisket efter abborre i Småland.
Som man lätt förstår så fungerar denna typ av huvud bra på gummijiggar och jag tycker det har bra egenskaper i övrigt, lätt att kasta med och så vidare, men kroken är för tjock för att du skall kunna trä tunna jiggar såsom Isome på dem. De har också en tjockare del närmare huvudet som inte alls fungerade. Det fick mig att leta efter huvud som har ett helt rakt skaft. Den första jag köpte visade sig också ha för grov krok, även om de i övrigt hade de egenskaper jag letade efter.
Det är genom misstag man lär sig och nu började jag leta huvuden utomlands och hittade det i mitt stycke bästa huvudet, tillverkade av HTO. De första åren fiskade jag nästan uteslutande med denna typ, i 1 eller 2 grams varianten.
Dessa huvud inte bara ser fräcka ut, de fungerar på i stort sätt alla typer av jiggar man kan vilja använda till LRF, inklusive de tunnaste varianterna av Isome. Jag tycker de kastar bra och de finns i flera olika vikt och krokstorlek. Jag föredrar krokstorlek 6 och 8.
Det finns tre typer av jigghuvud jag testat som jag vill ”varna” lite för, då de inte riktigt fungerar som jag tänkt mig. Men det är ju givetvis min personliga åsikt, i och med att de finns på marknaden så har ju kunnigare personer än mig ansett att de är en bra ide.
Vi börjar med den typen som har en extra spärr för att hålla fast jiggen bra. Fungerar utmärkt på jiggar som är lite tjockare och jag har använt den till med framgång till abborre, men den sliter sönder de delikata LRF jiggarna.
Sen har vi ett av få jigghuvud vars utformning gör att de inte kastar bra utan i stället orsakar en massa trassel. Jag letade ett lite tyngre huvud som fortfarande hade en liten krok och hittade då dessa, som kombinerade en vikt på 4 gram och en krok i storlek 6. Jag har fått fisk på dem, bland annat två fina torskar i Danmark men det trasslade sig för ofta. Det fungerar helt enkelt inte.
Nedan kommer ett mycket omtyckt huvud, det så kallade Shirasu Head. Enormt välgjort, sylvassa krokar och en vikt på 0,75 gram. En institution i LRF världen men som i mitt tycke kräver väldigt specialiserade förutsättningar. Är det lite blåsigt, är det lite långgrunt, vill du använda ett resespö för du är på semester så kommer du bli besviken på dina kastlängder. Det är ett fantastiskt huvud och fungerar säkert kanon att fiska on-the-drop från klippor i medelhavet en stilla morgon men jag upptäcker att hos mig så blir de kvar på botten av väskan för det är så sällan rätt förutsättningar finns. Men det kan ju helt handla om var jag fiskar. Det är ingen hemlighet att jag håller mig i de övre skikten av linor och beten när det kommer till LRF, för att lättare kunna fiska när som helst hur som helst.
Låt mig avsluta med mina tankar om framtiden, ett system som löser alla de problem jag haft när det kommer till vikt, storlek på krok och tjocklek på krok, nämligen Link-head, ett slags jigghuvud där du monterar fast valfri krok. Helt enkelt genialt. Jag har fiskat mycket drop-shot senaste två åren så jag har inte testat dem fullt ut men dom har imponerat.