Gäddflugor

Gäddfiske är bland de bästa jag vet, vare sig jag står utvadad på knädjupt vatten eller fiskar från båt så är det lika roligt.

Gäddans brutala hugg och explosiva attacker ger alltid en adrenalinkick som är svår att beskriva. De finns en del som anser att betet som man använder inte har så stor betydelse egentligen utan att gäddan hugger på allt. Men likväl så är marknaden enorm när det gäller gäddbeten särskilt när det kommer till spinnfisket. Det finns gamla hederliga skeddrag, wobblers, gummibeten, spinnerbaits, hybridbeten, spinnare och mycket annat. Jag tror att betet har betydelse, såklart. Visst är gäddan glupsk och man kan ta dem på närstan vad som helst men vissa dagar när fisken endast följer efter ditt bete, när fisket är lite trögare då tror jag det där lilla extra, de som sticker ut kan göra skillnad.

Inom flugfisket har det också hänt en hel del de sista åren och det har framförallt förändrats mycket sedan jag började flugfiska gädda. Framförallt har utrustning ändrats mycket och utvecklats. När jag började fiska gädda med fluga så använde jag ett klass 8 spö med en vanlig WF lina och tafsen var en hederlig ståltafs som man hade till spinnfisket. Visst funkade det men idag finns spön helt riktade till gäddfisket, linor med korta klumpar för att åka vända runt stora gäddflugor och massvis med olika sorters tafsmaterial.

När vi kommer till flugorna så var det till en början endast rena flashflugor som man började fiska med och vissa av dem använder jag än idag. De funkar ypperligt men idag finns det så mycket mer material på marknaden som man kan använda till sina kreationer och flugorna har utvecklats mycket. Idag fiskar man mycket med tailar i form av wiggle tails mm som man ”pimpar” sina flugor med. UV lim är ett annat material som växt otroligt mycket sista åren och något som jag använder flitigt. Det underlättar flugbindandet och ger flugorna en snygg finish som är viktigt för mig men som förmodligen gäddan struntar fullständigt i.

Det är ändå intressant när man tittar på Instagram och Facebook på olika gäddflugor och ser hur andra binder sina flugor. Jag får mycket inspiration där och sedan försöker jag göra liknande flugor fast på mitt vis. En stor inspirationskälla som för säkerligen många andra gäddflugfiskare är Niklaus Bauer som är lite av en visionär för gäddflugfisket i Sverige. En annan som inspirerat mig mycket är Gunnar Brammer som gör fantastiska flugor och flugor som ofta sticker ut från mängden.

Mina flugor bygger oftast på en och samma teknik, där flugan byggs upp med bucktail för att skapa volym, sedan används något hår typ, SF blend eller Nayat och sedan givetvis lite flash. Mina flugor avslutas alltid med huvud i form av craft fur eller predator dubbing och de har alltid ögon, gärna rätt stora.
Min trognaste och mesta fiskekompis Peter (Gälgreppet) är en gäddflugfiskare av rang så kamperar vi ofta ihop under våra gäddpass. Det är intressant då han och jag är väldigt lika i mycket och delar självklart fisket och också berättandet och fotandet men så skiljer sig våra flugor helt ifrån varandra. Peter fiskar oftast med lite ”mindre” flugor, mycket flash ibland helt i flash och väldigt sällan flugor med ögon. Dessa flugorna har en lätt profil och rör sig fint i vattnet. De fångar också mycket fisk! Det har till och med blivit så att jag har börjat att dessa mina flugor mycket mindre efter studerat hans flugor på senare år för att få samma snabba och fina gång i vattnet. Men vi båda fångar fisk och det är kul och intressant det här med gäddflugor, förmodligen är det enbart för vår skull vi håller på och trixar en massa för att få fram en fin fluga som tilltalar våra ögon men gäddan lägger förmodligen inte någon större vikt vid hur det ser ut. Så det jag har försökt komma till i mitt inlägg här om gäddflugor är att det finns inget rätt eller fel. Testa er fram och fiska med det NI tycker fungerar, ta inspiration från andra och gör sedan er grej.



Jag bjuder på några av mina kreationer genom åren här nedan låt er gärna inspireras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *