Danica – Time!

Det är Maj, snart Juni. Värmen börjar äntligen komma och insektsslivet har kommit igång på allvar igen. På flera håll i Sverige hör man nu om att Danican kläcker. Kungen av dagsländor, en höjdpunkt på året för de flesta flugfiskare.
Dagsländor har funnits i ca 300 miljoner år. Drygt sextio arter har hittats i Sverige. Dessa tillhör ca 25 släkten och 10 familjer. I hela världen finns ca 2 500 arter.


Ephemera Danica eller Åsandsländan som den också kallas är en av våra tidigaste dagsländor och den brukar börja svärma i mitten av maj till början av juni, beroende på vart i landet man bor.

När Danican svärmar så kan även de allra största och mest listiga öringar luras upp till ytan för att kalasa och prickar man rätt kan fisket vara fantastiskt.

Det finns flera sätt att binda en Danica på, jag har en video på min kanal när jag binder den med en bakkropp i foam som är väldigt effektiv, men vill man binda upp ett lager med Danica flugor kan jag rekommendera mönstret här, enkel, snabb och effektiv. Endast tre material används, fasanfjäder, Flyrite dubbing och polygarn. Som ribbing använder jag bindtråden. Så passa på och bind upp ett lager och förhoppningsvis står ni vid vattnet när Danican svärmar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *