Den där havsöringen…

Den där havsöringen…

Så många timmar som jag lagt på att fiska efter den. Så många bomrundor..

I mina ungdomsår spenderade jag många timmar längs kusten, försökte fånga den där havsöringen, oftast gick jag bom men ett fåtal har jag landat men endast på spinn. På fluga har det varit lögn i h*****.

Jag har de sista åren inte lagt mycket tid alls på havsöringen, jag var över hos en kompis på Öland för att flugfiska havsöring för något år sedan. Vi fick 2 st, inte jag då men kompisen landade 2 st fina på fluga. Jag stod brevid, samma fluga och lina men den där havsöringen valde inte mina flugor. Jag fick åtminstone fina bilder.

För några veckor sedan så började det dyka upp mycket bilder på havsöring från bekanta och vänner som fiskade på Öland, riktigt grova havsöringar dessutom. Suget efter att fiska havsöring började pirra till igen.

Jag kontaktade en vän som rekommenderade mig att prata med en guide som heter William Kernchen och driver Seatrout Adeventures på Öland. William var riktigt hjälpsam och bjöd över mig till Öland för en guidad fisketur. Det var ett erbjudande man inte kunde tacka nej till, att få möjligheten att fiska med guide borde ju verkligen öka mina chanser till att landa den där första havsöringen på fluga. Jag hörde av mig till min ”vapenbroder” Peter (Gälgreppet) och kollade om han var sugen på att testa havsöring. Något tvekande då han ev skulle till Alsterån den kvällen, men fem minuter senare ringer han upp och säger att han självklart följer med.

Både jag och Peter är ”rookies” när det kommer till denna typen av fiske så att ha med sig William som verkligen kan detta fisket kändes tryggt.

Vi möter upp William strax efter bron vid Ölands turistbyrå. William hade rekat lite tidigare och hade en plan för oss att testa ett fint parti på den västra sidan av ön då östra sidan för dagen var allt för grumlig. Väl framme vid stället vi skulle fiska på så kommer den vanliga frågan, – Vad hugger de på nu? Den här har fungerat riktigt bra berättar William och vi får varsin fluga som imitera ett litet spigg eller strömming. En kanonfin fluga som rörde sig fantastiskt i vattnet och trots att man bundit flera flugor för dagens fiske kvällen innan så kändes det givet att det var denna flugan vi skulle börja vårt fiske med.

Öland är ju fantastiskt vackert som de flesta redan känner till och denna platsen var inget undantag. Vi var på plats vid fem-tiden på eftermiddagen och det var kanonväder denna kväll. Inte mycket vind, strålande sol och en behaglig temperatur i luften. Ett njutbart väder att fiska i men kanske inte helt optimalt för att jaga havsöring.

William berättar om området och han verkar känna till varenda sten här, man hör att det är många timmars fiske som lagts här genom åren. Just där vi är nu är det hyfsat djupt bara en bit ut från land och vegetationen är som ett skolexempel på hur en bra havsöringsbotten skall se ut. Sten, gräs och sand om vartannat, nära till djupare vatten och flera fina rev.

Vi placerar ut oss strategiskt och William berättar hur viktigt det är att hela tiden röra på sig när man fiskar efter havsöring. Kasta, fiska hem, röra sig, hela tiden söka av nya områden. Vi får mängder av fina tips medan vi fiskar och det är verkligen en ynnerst att stå här utvadad till knäna och lägga ut flugan på denna vackra plats, här står vi tre helt ensamma och njuter av tillvaron i denna annars svåra tid. Fiske är verkligen en fantastisk hobby särskilt under denna Corona-pandemin då man skall utöva social distansering.

Arkivbild

William berättar för oss att han har studerat på Forshaga akademin och studerat till fiskeguide. Företaget Seatrout Adventures som William driver har varit verksamt sedan 2015, William guidar grupper på 2-20 personer på södra Öland. Oavsett om man fiskar med spinn eller fluga så kan William hjälpa er att hitta de fisket ni söker och erbjuder heldagars fiske med god mat av lokalproducerade råvaror. William driver tillsammans med sina föräldrar Bo Pensionat i Vickleby där man i samband med fiske och kan välja att bo och äta gott under sin vistelse på Öland.

William berättar för oss att han har studerat på Forshaga akademin och studerat till fiskeguide. Företaget Seatrout Adventures som William driver har varit verksamt sedan 2015, William guidar grupper på 2-20 personer på södra Öland. Oavsett om man fiskar med spinn eller fluga så kan William hjälpa er att hitta de fisket ni söker och erbjuder heldagars fiske med god mat av lokalproducerade råvaror. William driver tillsammans med sina föräldrar Bo Pensionat i Vickleby där man i samband med fiske och kan välja att bo och äta gott under sin vistelse på Öland.

Arkivbild

Huggen uteblir dock och vi förflyttar oss till en annan av Williams hotspots. Han berättar att bara senast förra veckan hade han kanonfiske här och slog ett nytt PB på fluga. Spänningen stiger och vi lägger ut kast efter kast och medans vi strippar hem våra flugor i alla möjliga hastigheter så går solen stadigt ner i horisonten. Man slås ännu en gång hur vansinnigt vackert det är här och hur fantastiskt det är att stå här och utöva något man älskar tillsammans med goda vänner.

Arkivbild

Vi fick se oss besegrade denna gången av den där havsöringen. Men vi gjorde ett tappert försök, vi kommer definitivt tillbaka och som det ser ut gör vi en ny satsning på havsöring med fluga till hösten tillsammans med William. Då ska de upp!

William Kernchen

För den som vill fiska havsöring på Södra Öland med William som guide tar kontakt med honom antingen genom
Hemsidan Sea Trout Adventures
Bo Pensionat i Vickleby på Öland
Facebook Seatrout Adventures

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *