Öringjakt i Emilland

Skogsfiske i närheten av Astrid Lindgrens värld

I skogarna av Astrid Lindgrens värld rinner denna pärla som jag och min far besökte i veckan. Eftersom denna sommaren inte heller bjöd på något fiske i våra nordligare delar så bestämde vi oss för att hitta ett nytt vatten så nära denna miljö som möjligt. Visst så skiljer det ju sig en hel del mot vattnen i Norrland men dessa vattnen som ringlar sig igenom våra Småländska skogar är inte att förakta och kan vara minst lika vackra och trevliga att fiska i som de vatten som finns längre upp i vårt långa land.

Vi hade lyckats pricka in årets varmaste dag med 25 grader i skuggan så var det svårfiskat och med en terräng som består av granskog, höga buskar och grenar som man måste tampas med innan man når vattnet så var det ruskigt varmt, dessutom iklädda vadarbyxor.
Det var ont om kläckningar och inga vak syntes till så det var tunga nymfer och sökande efter djuphålor som vi siktade in oss på först. Men efter en lång vandring genom skogen så såg jag ett mindre vak och med alla träd bakom mig skulle jag inte kunna presentera en torrfluga bra med att kasta den traditionellt uppströms. Så jag smög förbi och prickkastade flugan nedströms och lät den åka med strömkanten och nästan direkt sögs flugan ner i vattnet. En fin vild öring på ca 4-5 hg i riktigt bra kondition landades och med ett snabbt foto med mobilen utan att fisken lämnade vattnet så fick den simma tillbaka.

Allt eftersom dagen gick och det blev varmare och varmare så började det kläcka massor med mygg. Dessvärre verkade ingen fisk sugen på att gå upp och kalasa på dem utan myggen kalasade på oss istället. Jag som oturligt nog är allergisk mot mygg (dålig combo att vara flugfiskenörd och allergisk mot mygg) försökte vifta bort dem men vi framstod som blodgivare åt dem och jag som på senare år inte haft så mycket problem med allergin började få ordentliga utslag och började framåt kvällen känna mig rätt dåsig. Så tyvärr fick vi avbryta fisket strax innan solen gått ner pga av min allergichock och bege oss hemåt.

Men en vacker öring blev det och härligt med fiske i en vild orörd å med naturlig öring som omväxling till put and take fisket.

Förhoppningsvis blir det en tur till Alsterån eller ev Runtorp i veckan innan min sommarsemester ör slut för detta året. Efter det får man sikta in sig på Bosnien till September och Norrbyströmmen i Oktober.

Här nedan finns en kortare film från fisket.
Skitfiske på er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *