Hantverk – Gäddflugor

Jag har fiskat sedan barnsben och åren rullar på.

Nu ser jag att mina syskonbarn börjar få upp intresset för fisket och således kan de släppa spelandet på sina datorer för en stund, det gör mig varm om hjärtat. De har hela livet framför sig och med den tillgången som finns idag jämfört med när en annan var liten, med tanke på internet och sociala medier, så öppnas en hel värld av möjligheter för dem… om de vill.

Det var över 12 år sedan jag greppade ett flugspö för första gången, 7 år sedan jag krokade min första gädda på fluga och det är snart 5 år sedan jag band min första gäddfluga.

En pinfärsk gäddfluga

Inte visste jag där och då att jag några år senare skulle starta en enskild firma med syfte på att bland annat kunna ha introduktionskurser i flugfiske, workshops, fotografering, artikelskrivning och sälja gäddflugor.

Som med allt annat här i livet så gäller det att våga ta klivet ut, testa sig fram och dra lärdom av vänner och bekantar i ens omgivning. Det svåraste av allt är att sätta priser som dels är rimliga för kunden och dels bidrar till att jag åtminstone kan få lite intäkter utöver materialkostnader och omkostnader. De är tyvärr helt omöjligt att få ut en skälig timpenning på bindandet av gäddflugor men jag är nöjd så länge det blir en liten slant över på firmakontot som åtminstone täcker försäkring och andra omkostnader som har med firman att göra. Detta är i dagsläget inget jag kan försörja mig på utan firman drivs utöver mitt vanliga heltidsjobb.

För att återgå till just hantverk och i mitt fall gäddflugor, så har jag lagt många timmar på att lära mig både materialkännedom, val av bindstäd och verktyg, gått kurser och kanske det viktigaste av allt, fiskat med mina egna flugor. En gäddfluga kan se väldigt vacker ut när det är torr och nybunden, men det är ju i vattnet den ska se smaskig ut och locka gäddorna till hugg.

Bilderna på de två gäddorna nedan tog på exakt samma fluga, just den flugan levererade också ett antal mindre gäddor innan jag själv råkade förstöra flugan genom att sätta den i en vass sten varpå halva flugan satt kvar på stenen.

En vacker skärgårdsgädda på 109cm från Blekinge

En vacker norrländsk gädda på 109cm från Storsjö Kapell

En del material är mer känsligt än andra tex fjädrar så man får ju räkna med att flugan inte ser ut som den gjorde när den var pinfärsk, efter några gäddor.

Ny gäddfluga och en som fått stå ut med ett 70-tal gäddor

Det första som mer eller mindre ryker från flugorna är ögonen. Jag önskar att jag kunde använda uv-lim för att få just ögonen att sitta kvar betydligt bättre, men tyvärr har jag utvecklat en svår kontaktallergi mot just uv-lim. Det spelar ingen roll om jag har handskar på mig, ser till att använda uv-lampan den tid som krävs för att limmet ska härda eller att tvätta av allt med medicinsk sprit. Det funkar tyvärr inte. Jag får kliande blåsor på fingrarna och händerna och sedan blir det otäcka sår. Så alla ni där ute som laborerar med lim och dylikt, se till att ha ordentlig skyddsutrustning på er och gärna någon form av bra ventilation. Jag lärde mig den hårda vägen då jag band mycket flugor och använde uv-lim för att bygga upp skallar och det utan ens handskar på mig.

Så till prissättningen av mina flugor. Tro mig, jag önskar att jag hade all tid i världen och att jag var ekonomiskt oberoende, då hade jag kunnat fortsätta skänka bort flugor till höger och vänster. Ni ska bara veta en sak, alla flugor är handbundna, det finns mig veterligen ingen maskin i dagens läge som kan binda/tillverka flugor och ni kan nog själva lista ut vart en del flugor tillverkas för att kunna säljas så billigt som möjligt och med billigast möjliga material.

Tack vare min fantastiska särbo, Jens ”jenzza.lures” Norblad så har jag kunnat diskutera och få tips om hur jag ska tänka när jag ska ta betalt för mitt hantverk. Han är ju trotts allt en av Sveriges vassaste betesbyggare och har både erfarenhet och rutin på det där med att sälja sina beten.

Här kommer några av mina kreationer som är till salu, givetvis går det att beställa flugor av mig enligt egna önskemål vad gäller färger och utförande det är bara att skicka pm via facebook eller instagram alternativt maila till info@sussistridh.se

Jag vill verkligen, från botten av mitt hjärta, tacka alla de kunder som handlat av mig, fiskat med flugorna och återkopplat genom att skicka filmklipp och bilder på sina fångster. Senast igår fick jag ett pm från Simon Sköld Karlsson i Västervik då han ville köpa en av tubflugorna från bilden ovan och precis swishat till mitt konto:

Välkommen att höra av dig om du har några frågor eller vill köpa/beställa flugor eller tillbehör såsom wiretafs, tailar, tubriggar mm

/ Sussi Stridh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *