Oförberedd och nytt personbästa!

I år missar jag havsöringpremiären på västkusten den 1:a april men jag missade inte premiären i Lyckebyån.

Efter otroligt mycket jobb och en hjärna som var segare än kola så missade jag helt och hållet att det var havsöring Jens och jag skulle satsa på de första timmarna när fisket i Lyckebyån öppnade för säsongen. Jag hade sett framemot gäddfiske och var så glad att få möjlighet att testa mitt nya spinnspö GR100 från Greys så jag hade helt missat att ta med havsöringprylarna. Hur som hur så testade jag ändå att kasta ett litet 18grams tobydrag och för att jämföra upplevelsen så att ni ska förstå hur det kändes så skulle man kunna beskriva det hela som om att man kastar små flugor, typ nymfer, med ett gäddflugspö eller att man slår i små nubb med en slägga (fast det senare alternativet kan göra ont, riktigt ont om man har otur)… det går, men det är inte optimalt.

Tobydrag med uträtad krok

Påpassligt nog så skulle Jens gå upp och hämta något i sin bil och jag var inte sen med att testa hans spö. Vilken skillnad! Nu kunde jag åtminstone känna vibrationerna av draget i spötoppen och ha någorlunda kontroll över vart draget befann sig där under ytan. Jag tog ytterligare ett kast och det tog tvärstopp någon millisekund innan jag kände att det var tungt och att det var en fisk på kroken och inte ett bottennapp.

Jens kom kutandes ner för slänten till ån och grep tag om den stora gäddhåven, ja för någon mindre håv hade vi inte med oss, det visade sig att jag lyckats kroka en havsöring. Det var dessutom årets första på den sträckan vi fiskade på då de andra som fiskade bredvid oss lyckades kroka gäddor istället för havsöring.

Pigg havsöring

Efter mätning och vägning visade det sig att denna firre var 74cm lång och vägde 3,44kg. Tack vare längden så slog den mitt gamla pb med 4cm. Mitt huvud var ju fortfarande segt som kola så jag förstod inte riktigt vad som hände och vad jag upplevde där och då.

Poseringsbild

Jens tog en hel del bilder och firren simma tillbaka i ån. Jag tog en liten paus för att skriva fångstrapport. Det ryktades nämligen om att Lyckebyåns Fvof brukade ge ett pris för första och ett pris för största havsöringen på premiärdagen. Vi hade ingen aning om, om min var först dåjag krokade den 25 minuter efter starten eller störts eller både och då ån är lång och många fiskar längs andra sträckor än där vi var.

Efter att gått upp kl 05 på morgonen så vart jag mer än lovligt sliten så jag bröt fisket efter bara en timma, för att gå hem, äta frukost, sova ett par timmar för att sedan bege mig ut och flugfiska gädda i ett par timmar.

Efterlängtad fisk

Jag har två nya gäddflugspön från Greys som ska få bekänna färg och då krävs det att jag lägger lite mer tid på gäddflugfiske så det blir troligtvis inte mer havsöringfiske innan sportfiskemässan… Det blev en del gäddor som glupskt bet i min gäddfluga innan det var dags att möta upp Jens för ytterligare ett pass i ån på seneftermiddagen, men denna gång var det full fokus på spinnfiske efter åns beryktade stormadammer.

Just denna eftermiddag var madammerna på hugget, åtminstone på jenzzas beten och det kom upp en riktigt fin gädda som landade på 10 kilo blankt men det är tyvärr inte min historia att berätta 😉 Missa inte att följa Jens nya blogg här på FishEco klicka på —> jenzzaluresblogg

10:an med en ål i gapet
10:an med en ål i gapet

Vilken fantastisk premiär det var! Nytt PB för mig!!!

Jag lyckades inte ta priset för första fisken men däremot fick jag pris för största 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *