Mitt är mitt å ditt är ditt.. å mitt är viktigast!

Laxen är värd att skyddas...

Laxen är värd att skyddas den med…

Har ni tänkt på att det som är mitt är viktigt… det som är ditt inte lika viktigt… Tyvärr stämmer det ofta på oss alla, man måste faktiskt öva, varje dag, för att försöka vara sjysst, ärlig och rättvis. Det gäller oss som individer liksom EU, regeringar och länder.

Med viss nedstämdhet, jag kommer snart till varför för den här meningen kommer att låta konstig, läste jag häromdagen att havsöringen får utökat skydd på danskt vatten, närmare bestämt runt Bornholm. Det visar sig att fiskevårdsarbetet på ön gett bra utfall och man månar om sin fina öring. Yes! En jättebra grej, inte tu tal om det…. Det kan dock te sig lite udda att detta sker just på Bornholm, ön som gjort sig känd för att hålla Östersjöns största massaker på vild Östersjölax via tävlingen Bornholm Trolling masters.

Jag har vid flera tillfällen haft kontakt med Direktören på TV2 på Bornholm, en av arrangörerna, och fått häpnadsväckande svar när jag undrat över hur man tänker när laxen (till största del svensk lax) bonkas hej vilt utan koll på om den när vild eller odlad eller utan minsta vilja att tillämpa c&r. Ett av de mest udda svaren i vår mailväxling tydande på total okunskap från denne herre var (fritt från minnet)

”Jan, du är helt felinformerad Östersjön kokar av lax”.

Detta för några år sedan när bland annat Mörrums bestånd var i fritt fall och i vissa älvar och åar i Sverige steg det färre än 10 fiskar för lek… Svenska biologer, sportfiskare och andra skrek rätt ut i förfäran och bara en kort tid senare infördes ganska stora restriktioner för det kommersiella fisket i Östersjön och i våra älvmynningar. Men visst, stora delar av Östersjöns stackars laxar simmar varje år förbi Bornholm och kan då se många ut, man ser det man vill se…

Nåväl, det är bra att öringen får utökat skydd på Bornholm, jättebra men kom ihåg! Mitt är mitt o ditt är ditt… å mitt är viktigast…

//Jan O

6 svar på ”Mitt är mitt å ditt är ditt.. å mitt är viktigast!

 1. och resultatet av detta egoistiska tänkande drabbar inte oss utan kommande generationer alltså våra barn

 2. Sorry men det här var en, för att uttrycks mig diplomatiskt, ogenomtänkt artikel eller blogginlägg eller vad du vill kalla det. Att skylla trollingfisket för en eventuell nedgång av laxbeståndet känns ganska fånigt. Det är verkligen att sila mygg och svälja kameler.
  Det är ganska märkligt att vilken hobby man än håller på med så finns det alltid en grupp människor inom nästan samma område som gör nästan samma sak fast ”lite bättre” och då vill baktala eller nedvärdera de som gör på ett annat sätt.
  Om jag har fel får du gärna motbevisa.
  Men hur mycket lax fångas per år av trollingfiskare i Östersjön jämfört med det kommersiella fisket?
  Hur mycket impantering av lax sponsras av trolling och andra sportfiskare jämfört med de kommersiella fiskarna?
  Jag kommer inte att kasta någon skit på någon annan fiskeform eller de som bara ägnar sig åt C&R.
  Bättre att alla sportfiskare hjälps åt istället för att peka finger och gnälla på varandra.

 3. varför kan inte trollingtävlingarna göra som på gäddtävlingar enbart längd räknas och C/R
  det fungerar i nästan alla fisketävlingar varför inte trolling

 4. Men skärp er ! Det kommersielle fisket och det faktum att ni fortfarende bygger ut vandkraften i Sverige er nog närmare årsak til att laxen forsvinner… Fixa upp eran egna vattan förän ni kritiserar hur andre länder handterar sitt skydd av fiskarter !

 5. Det skulle säkert kunna fungera på något sätt men varför kan inte ni som ägnar er åt C&R bara låta oss som vill äta fisken vi fångar göra det utan att komma med pekpinnar?

 6. äta fisken det gör jag också men det är antalet fiskar inom ett fiskeområde som blir tagna som jag reagerar på

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *