Storsjö Kapell tidig ”sommar”.

Bättre sent än aldrig har jag hört folk säga. Tror att jag gärna lever efter det mottot! 🙂

Natten till midsommardagen har jag och Ove bestämt oss för att ge oss av och åka dom ca 50 mil vi har upp till Storsjö Kapell. Där ska vi möta våra vänner Sussi och Niclas för en hel veckas fiske och trevligt umgänge! Vi var i alla fall tidigast hem från midsommarfesten kvällen innan… Men vad gör väl det när man ska få komma ut i en fantastisk natur och få svinga flugspöt 😉

Bilen var färdigpackad kvällen innan och Ove hade lovat att börja köra då han har lättare för att hålla sig pigg på nattkörningar. Det var jättesnällt tyckte jag och jag packade in kudden och en filt vid passagerarsätet. Sussi och Niclas som har dubbelt så långt att åka hade redan varit på väg länge!

Mitt i min bästa skönhetssömn  i framsätet vaknar jag av att Ove bromsar in ganska snabbt och börjar backa… ”Titta Anna, en ÄÄÄÄÄÄLG!!!!” Ja, det stod en vacker älg en bit ut i skogen…. Nyexaminerade jägare som vi är, är det alltid kul att observera skogens alla djur. Jag inser även att tempen utomhus ligger på -grader och det SNÖAR!!! Tur att vi har allrounddäck…  På gps-en står det 7km kvar tills vi ska göra nästa sväng… Eller? Nä, 7km tills vi var framme! Då har man sovit som en stock!

Ja Ove, det ÄR en älg.... ;)

Ja Ove, det ÄR en älg…. 😉

Väl framme så tidigt att stugbytena inte ens har börjat lyckas Sussi deala till sig en större stuga med bastu för samma pris som den bokade med villkoren att vi städar själva. Helt ok! Efter städningen och en frukost tar vi alla nattkörare, (även bilsovare), en välbehövlig tupplur.

Det är vackert så det nästan gör ont!

Det är vackert så det nästan gör ont!

Något piggare och nu kan vi inte hålla oss längre. Flugaskar, vadare, kängor, spön och div atteraljer ska hittas i packningarna… Vi beger oss av mot Sölvbacka strömmar med stor spänning.

Vattnet är kristallklart och underbart vackert! För mig, som gör min första fiskeresa uppåt i landet, är synen bländande vacker! Det är den nog för de flesta, men tror det är något speciellt första gången man ser denna natur! Vattnet ser väldigt inbjudande ut och vi börjar packa upp spöna och leta efter DEN flugan som ska fånga drömfisken…

En del av Sölvbacka strömmar.

En del av Sölvbacka strömmar.

I brist på vak sätter vi på lite tyngre guldskallar för att komma ner och se om vi hittar någon fisk närmre botten. Vattnet är kallt och vi fiskar ”i blindo” en stund innan vi tänder en brasa och sätter oss för första fikan.

Fikadags!

Fikadags!

Efter en värmande kopp av Sussis goda kok-kaffe och en del vak-spanande är vår teori att vi är för tidiga. Temperaturen är lägre än normalt och vi tror inte att fisken har börjat vandra upp i strömmarna än.

Vidare far vi mot en liten bäcköringså. Mitt inne i den djupaste skogen finns en sagolik plats med rinnande vatten, björnbajs, ett söndertuggat älgskelett och konstiga ljud…….

Bäcköringarnas paradis!

Bäcköringarnas paradis!

Efter en promenad genom en halv djungel och myrar hittade jag och Ove till denna lilla pärlan. Där smällde bäcköringarna på som galna, och på torrt också! Inget stort, men ack så roligt! Å vackra är dom..

Liten men underbart prickig!

Liten men underbart prickig!

Skymningen närmar sig och vi vandrar tillbaka mot bilen. Helt plötsligt känner jag en doft som kan beskrivas som en blandning av urin, gamla sopor och avföring. Efter att jag har sett björnspillning tidigare börjar jag bli nervös. Jag vill absolut inte stå öga mot öga med bamse… Vi skyndar tillbaka och där berättar Niclas att dom hört något ”grymtande” i skogen… Nu vill jag hem till stugan!!

Dagarna som kommer är kalla, blåsiga och kläckningar är något man drömmer om. Regnet gör oss dyngsura och jag fryser! Vi provar någon mer ström, vacker och kristallklar den med, men utan lycka. Det är för tidigt.

Vi försöker i alla fall!

Inbjudande!

Inbjudande!

Ove drömmer sig bort.

Ove drömmer sig bort.

 

Flugbyte för Sussi.

Flugbyte för Sussi.

Efter flera sega dagar beslutar vi oss för att prova lite fiske i en sjö. Där hittade vi äntligen öringarna och även röding! Sussi och Ove lyckades kroka rödingar, vackra fiskar det där! Och nu började öringfisket bli riktigt hett!

Ove med vacker prickfisk!

Ove med vacker prickfisk!

Tung-gung!!!

Tung-gung!!!

Jag kan ju säga att jag fick ett spöböj som hette duga! Efter ett något försiktigt hugg har jag plötsligt något på kroken som rusar ordentligt! Jag inser att jag har en riktigt fin fisk på och vågar inte pressa den för hårt..

FISKELYCKA!!!!

FISKELYCKA!!!!

Äntligen uppe!!! Lyckan är stor och den mätte hela 58cm!!! Det måste vara mössan som gömmer sig under luvans förtjänst 😀 Jag är mer än toknöjd och trodde aldrig att jag skulle kroka denna vackra skapelse! Tack Niclas för hjälp med håvningen och tack Ove för att du är min egen hejarklack!

Å där simmar den tillbaka!

Å där simmar den tillbaka!

Snart petar något på min stora svarta zonker-fluga igen….

Vilken stjärtfena!!!

Vilken stjärtfena!!!

Det är ofattbart!!! Med regndroppig kamera får jag även denna 60cm fina fisk på bild! Tyvärr blev bilden som den blev och fisken hade även en liten skada på gällocket, men KOLLA den stjärtfenan! Detta är vad jag kallar fiskelycka! 2 drömfiskar på en dag och nytt pb!

Kommande dagar blir det några grader varmare i luften, solen tittar fram och det börjar äntligen kläcka lite insekter! 🙂

Yeeeeeey! Äntligen!

Yeeeeeey! Äntligen!

Sussi visar oss till lite lugnflytande vatten och vi ger oss ut efter lite harr-jakt. Efter en del nötande och letande hittar vi dom! Strömmarnas drottning! Jag har aldrig fått harr på fluga tidigare och detta blir en minnesvärd resa för mig. Vi fick allihopa gott om harr och vår dag var gjord!

Strömmens drottning och Ove!

Strömmens drottning och Ove!

Framåt kvällen blev det fiske efter öring nedanför en damm där vattnet forsade på ordentligt och bildade magiskt ”öringskum”. Ove lyckades fint!

Det måste vara mössans förtjänst igen....! ;)

Det måste vara mössans förtjänst igen….! 😉

En annan ”mössa” jag inte hade klarat mig utan är denna

Guld värd!

Guld värd!

Fantastiskt knottnät på ett par polaroidare! Tack snälla Sussi för den presenten! Jag hade inte fixat denna vistelsen utan….. Och tack mina underbara vänner för en fantastisk resa! Och Sussi, du har verkligen visat några guldklimpar i fjällvärlden!

En vecka senare åkte jag och Ove + några andra vänner till Gimån. Men den historian tar jag en annan dag……

 

3 svar på ”Storsjö Kapell tidig ”sommar”.

  1. Vilka härliga bilder . Det måste vara underbart att uppleva allt detta.
    Själv är jag fisketokig helst med fluga har varit i Norge fiskat mycket Harr är en rolig fisk att ta på fluga även öring och lax men laxen är svår att fånga. Har bara fått 3 st. på 24 år som jag har hållit på. Du har funnit livets krydda när det gäller fiske.Hälsningar Janne

  2. Så vackert! Fortsätt gärna med bloggen. Man längtar ut i naturen när man ser dessa supervackra bilder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *