Ismete på vårisarna

Nu går vi helt säkert mot varmare och ljusare tider. Man blir nästan lika fascinerat år efter år. Efter att ha i stort sett gått på sparlåga hela vintern börjar man nu bli fylld utav energi och härliga vårkänslor. Ska vi lyckas bända upp en Norrbottensgädda över tio kilo på ismete innan säsongen är slut, det är frågan. Denna gångna helg blev det inte heller någon spektakulär fångst. Men man ska nog inte klaga ändå.

Under lördagen hade jag med mig en gammal vän ut på isen, vilket var mycket trevligt och i stort sett hela nöjet med denna fiskedag. Tre och ett halvt år skulle tas igen med många olika berättelser från när och fjärran. Vi hade ett toppenväder gällande sol och temperatur. Så länge det är plusgrader tycker åtminstone jag att det är varmt för att ismeta. Dock hade vi inte riktigt vinden med oss, då det blåste riktigt starka vindar från nordväst, vilket jag upplevt sällan är bra vid gäddfiske. De kalla vindarna påverkar lufttrycket, då den kalla och torra luften ersätter den annars milda och fuktiga luften. Detta känner fisken av. Hursomhelst lyckades vi ändå lura upp två gäddor, en av dem på 102 cm som Richard fick drilla. Kul med en lite bättre fisk, tyvärr väldigt smal.

På söndagen fick jag inte med mig någon ut, utan fick fiska själv tråkigt nog. Men det är allt för få dagar kvar på isen för att låta bli, enligt mig. När jag kommer ut på fiskeplatsen får jag en otroligt stark magkänsla att det kommer vara bra fiske under dagen. Det är riktigt varmt idag och halvklart, dessutom är vindarna sydliga… Perfekt!
Jag hinner precis få ut alla grejer innan huggen kommer och avlöser varandra. Det tog ett tag innan jag fick sätta mig ner för första gången. Alla fiskar var väldigt runda om buken och grova från huvud till stjärtspole, vilket är riktigt härligt att se. Dagens tredje gädda var en riktig tjockis som dessvärre inte hade längden med sig. Både tjock och riktigt grov var hon allt! 7,44 kilo fördelat på 98 cm. I mitt huvud tyckte jag hon borde vägt mer, men förmodligen var hon tom i buken, vilket inte bidrog till några extra hekton. Riktigt kul ändå! Blev en kort fotosession med självutlösare!
Senare under eftermiddagen fångar jag en fisk på 101 cm, men väldigt smal och sargad. Den gäddan var minst sagt inte vacker. Men alla bestånd måste väl ha sina svarta får. Jag återkommer!

/Markus Teilus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *