Hur det började- min historia

Här kommer ett litet annorlunda inlägg, där jag tittar tillbaka till hur hela min resa med LRF började. Det är nu ganska länge sedan så minnet kring specifika år och datum kan absolut vara suddigt, men detta kommer ge en bra bild i alla fall, hoppas ni finner det intressant 🙂

Från början
Jag är uppvuxen på en ö i Västerviks skärgård, i en yrkesfiskarsläkt. jag började fiska i väldigt tidig ålder, då vattnet låg precis utanför dörren. Det var främst mete efter abborre och gäddfiske med drag som Atom och Hammer. Från att vara något man bara gjorde så började fisket bli mer av ett intresse när man blev lite äldre och kunde börja läsa om olika metoder. jag och min bror hoppade snappt på UL fiske med jigg efter abborre när det kom och det var första gången man fiskade på ett annat sätt en pappa och morfar, nu var det en hobby. Under gymnasietiden och sedan under tiden vid högskolan i Kalmar så fiskade man typ varje dag under sommaren och kanske något på vintern när isen låg, men övriga tider låg det nere. Man fiskade helt enkelt när man var hemma på ön.

Jag med ett par torskar, början 2000-talet.

Västkusten
När jag var strax över 25 fick jag jobb på västkusten och flyttade till Göteborg. Här öppnade det upp sig nya möjligheter till fiske och jag började nu se mig som sportfiskare på riktigt. Jag fick till en del roliga fångster, metade sik i Göta älv, fick massa regnbåge på Bombarda på gula kortets sjöar, fick en fin braxen i kanalen i centrala Göteborg. Men för det mesta gick det uselt, jag hade mängder av bompass och hade svårt att fiska i helt nya vatten. Jag var helt enkelt bortskämd med att fiske inte krävde någon direkt planering eller logistik, och inte van vid ”konkurrensen” det blir i stadsnära miljöer.

Hittar LRF
Så kombinationen att få napp för sällan och fiska i ganska utfiskade vatten skapade den perfekta mentala cocktailen att jag skulle vara väldigt påverkarbar för filosofin inom LRF när jag stötte på begreppet. Om jag minns rätt så läste jag om LRF för första gången på Planet Sea Fishing. Detta kan ha varit den första artikel jag läste. Jag fastande direkt, en fiskediciplin som ger mycket napp, utövas i havet men med minimal utrustning, vilket är utmärkt för någon som oftast går eller åker kollektivt. Plus att det är något nytt, något helt annorlunda. Jag gick all-in, och det var inte billigt.

Hitta utrustning
När jag tittar tillbaka på gamla inlägg i olika medier etc så ser jag att jag fick hem Isome från Skottland 24 augusti 2014. jag beställde även jigghuvud vid tre olika tillfällen innan jag hittade ett som hade tillräckligt smal krok för att det skulle funka att rigga dom. Vid det här laget hade jag läst och sett det mesta om LRF som nätet hade att erbjuda på engelska. Att hitta en lina var också på gränsen till omöjligt innan en butik hittade en gammal spole 0.06 fireline som de inte hade lyckats sälja mycket av – för ingen vill ha så tunn lina i Sverige. Mina första försök skedde då med jigghuvud på 2 gram från HTO och rosa Isome. Av anledningar jag ej minns klart idag så började jag att fiska i älven, i centrum och i närheten av Stenabåtarna. Jag var besviken på utfallet, det gick inte bra, jag vet att jag på den tiden skrev om de japanska superjiggarna som faktiskt bara var japanska, :). Första fisken på isome blev en abborre på ett hg vid feskekryka i Göteborg, oktober 2014. Sen verkar fisket ha legat nere för det året, antar att det började blåsa för mycket för en orutinerad fiskare och så lätt utrustning.

Isome och jigghuvud

Succé nummer ett
Som tur var gav jag mig inte utan jag ville verkligen etablera detta nya sätt att fiska, genom att blogga om det och genom att lyckas med det. 4 och 8 juni 2015 var de två bästa dagarna i mitt fiskeliv. Jag var ute vid en småbåtshamn, i salt vatten på riktigt, och det började hugga skrubbskäddor. Första turen fick jag bara 3 och andra gången fick jag 8 skrubbor, alla på jigg, Isome och två grams jigghuvud. Utöver detta hade jag massa hugg, såg öringar jaga jiggen och det hände något nästan hela tiden. Jag glömmer aldrig den känslan, all planering, alla misslyckanden, alla inköp, allt testande och så fungerade det, lätt fiske i havet var både effektivt och det roligaste jag gjort.

Första saltvattenfisken på LRF

Succé nummer 2
Nästa fantastiska upplevelse med LRF var midsommar 2015, då jag fick fyra arter (makrill, näbbgädda, smörbult, vitlng) från samma brygga med samma tackel utanför Hamburgsund. För någon som var van att få abborre när man fiskade abborre och gädda när man fiskade gädda och det mest överraskande som kunde hända var en mört så var detta ett stort testamente till denna nya fiskepassion.

Fram till idag
Tack vare mina gamla inlägg i sociala medier och bloggar kunde jag pussla ihop detta bättre än vad jag trodde, men det är värre mellan 2015-2021. Uppenbarligen hr vi blivit många, vi har en aktiv facebook-grupp, folk har blivit fiskevänner, butikerna känner till begreppet LRF, jag har blivit publicerad i fisheco magazine men jag har inte en aning om hur allt detta gick till, jag minns bara känslan av ett lyckat riktat jiggfiske efter skrubba.Ett svar på ”Hur det började- min historia

  1. Det är tack vare dina inlägg på Fishecho som jag började med LRF!
    Tack Mattias för att du öppnade den världen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *