Dropshot: Teori och praktik, Pass 1

Jag hittade en YouTube om dropshot som jag inte riktigt kände igen, så jag startade upp den och tänkte att det är samma sak man sett så många gånger, men icke, detta var den absolut mest informativa videon jag sett, den har fokus på abborre men är helt och hållet överförbar till LRF i saltvatten också. Videon är några år gammal och ligger på företaget Ecogears kanal, Ecogear är ett välkänt företag i LRF-kretsar. Hur det kommer sig att dom bara har två videos på kanalen kommer man nog aldrig få reda på hur. Hur som helst såg jag videon två gånger och beslutade mig för att omsätta den i praktiken. Så, dags för dropshot med små beten efter abborre.

Börja med att se Videon, ni kommer inte ångra er.

Jag vill sammanfatta de lärdomar jag tänkte testa:
Använd små krokar och små beten.
Fiska med minimala rörelser
Abborrar söker skydd och står inte mitt ute i en kanal.

Okej, inget av detta är så revolutionerande men om man ser videon ser man hur han presenterar dessa idéer på ett subtilt sätt som går att omsätta p praktik, men som är lite svåra att fånga i text.

Första testet skedde i vallgraven i centrala Göteborg. Jag valde att fiska med en krok i storlek 12 och vit grassminnow. Just den jiggen rekommenderas varmt i videon.

Vit grassminnow, ca 3 cm.

Intressant nog visade sig att detta var en mycket bra jigg, många hugg av mindre abbore, många abborrar upp. Men i vallgraven visade det sig att det var lite för grunt vid kanterna så här stod faktiskt fisken ganska mycket i mitten. Men förutom den anpassningen så fungerade taktiken från videon utmärkt.

Många abborrar stod i mitten av vallgraven

Jag testade även en annan liten jigg, som nog är ca 4,5-5 cm, från fladen. Jag minns inte det exakta namnet.

jigg från vaden med en ”ball tail”. Aningen förkortad i framkant av mig

Även den gav abborre denna dagen.

2 svar på ”Dropshot: Teori och praktik, Pass 1

  1. Ecogear gör kanonprylar. Har inte testat dras jiggar men har haft grymt kul med deras viblure i räkmodellen.
    Det här är ju fantastiskt bra taktik för oss som LRF’ar i stadsmiljöer. Själv kör jag i Stockholm med omnejder. Massor med strukturer runt kanaler och små gluggar i strandvegetationen. Tack för delning!

    • Jag håller med, det kan vara lite svårt att hitta jiggar i den här storleken men EcoGear grass minnow är riktigt bra. Nästa test blir på HTO stinkpot, en liten paddel tail med smak och som bara är aningen större än en grass minnow.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *