Snärjebäcken – Ett mytomspunnet vatten

Jag är tillbaka vid Snärjebäcken, det har nu gått drygt en månad sedan jag var här med nymfspö och provade på Euro Nymphing för första gången, det gick väldigt bra måste jag säga. Riktigt kul att prova en ”ny” fiskemetod. Snärjebäcken som ligger ett stycke norr om Kalmar har snabbt blivit ett favoritvatten, i dag är Andreas med och vårt mål i kväll är att fånga regnbågar på torrfluga. Vi har med nymfspöna ifall torrfluga inte funkar. Väl framme ser vi snabbt att det kläcker rikligt och torrflugespöet blir förstavalet.

När jag står intill den lilla bäcken som ringlar sig fram vackert i landskapet får jag liksom en flashback. För några år sedan var jag uppe i Edsbyn och jobbade som Ambulanssjuksköterska, jag passade på att besöka kanske det mest mytomspunna fiskevattnet vi har i Sverige, Hans Lidmans Svartå.

Jag känner väl till Hans Lidman, och läst en del om hans mytomspunna Svartå. När jag kommer fram till Hans Lidmans Svartå är det med lätt darr i knäna jag stiger ur bilen, jag kan känna historiens vingslag. Tänk att denna lilla å fått så stor uppmärksamhet, försiktigt smyger jag fram till åkanten i förhoppning om att få se någon öring, kanske var jag inte nog försiktig för någon öring får jag inte syn på.

20180821_145334
20180821_151008
20180821_151144
20180821_151314

Jag ser många likheter med Svartån och Snärjebäcken.

I Snärjebäcken dröjer bara något kast innan en regnbåge i kanonkondis hugger på min klinkhammer. Den är fruktansvärt stark trots sin storlek. Hel och fin i fenorna, förvildad och jag kan bara tänka mig att känslan när fisken väl ligger i håven inte kan ha varit så olik känslan Hans Lidman hade när han fick en av sina första fiskar i sin berömda Svartå.

Det blir ett oförglömligt minne, vi har ett fantastiskt bra torrflugefiske denna kväll, regnbågarna är som galna i våra torrflugor. Vi turas om att fiska och filma, Vi har nu gjort en hel del fiskefilm vid det här laget och om något är svårt så är det att få med just hugget på film, det vet alla som filmar fiske. I kväll är det inget problem för maken till många huggsekvenser i en och samma film får man nog leta efter, ja det är så man får nypa sig i armen.

Tyvärr skymmer det på, klockan går fort när man har roligt och som kronan på verket avslutar vi i skymningen med dubbelhugg och två fiskar i håven!! När vi är på väg hem har vi väl krokat av ett 30 tal fiskar, bra facit på ca 2-3 timmars fiske.

Inkom kort kommer det en film om detta magiska torrflugefiske på Youtubekanalen Every Fish Counts från detta mytomspunna vatten.


Vill du läsa mer om flugfiske, kolla då in +MagazineFishEco där vi numera skriver om flugfiske.

För mig håller Snärjebäcken på att bli min Svartå.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *