Som jag har längtat! Äntligen är det söndag V 29 och vi, det vill säga jag Peter och min numera ständige följeslagare, flugfiskeskribent, utmärkte flugbindare, bloggare, Youtubepartner, flugfiskeredaktör, och tillika flugfiskenörd men framför allt har han kommit att bli en fantastisk god vän!! Jag pratar självklart om Andreas ”Flugfiskaren i Småland” Olsson och vi har ca en veckas fiske framför oss.
Vi påbörjar vår färd på dryga 80 mil mot Vemdalen, tiden går fort och mycket av snacket i bilen handlar självklart om vad som komma skall. Vi har ju en resa från förra året färskt i minnet, en resa som kommit att för evigt etsa sig fast hos mig. Tiden går fort när man har roligt och vips så är vi framme i Vemdalen by och vi checkar in på välkända Gästis vandrarhem. Straxt innan har vi stannat till vid ”Strömmen”, ett superfint ställe längs med Ljusnan, väl framme där dansar Vulgatorna sådär lugnt och avslappat som man kan önska och jag känner att det där ljuvliga fiskelugnet infinner sig, äntligen är vi här! Synd bara att vattenståndet är högt, ja på de ställen vi vill fiska är det ofiskbart.
Det är lite som att komma hem, jag har bott här på Gästis så många gånger och jag kommer ständigt tillbaka. Vi bor i lägenhet nr 13 denna gång och vi bodde i just denna lägenhet förr året också. Vi anländer vid 21-tiden och installerar oss, tar en kall och fortsätter fisketugget. Vi har lite nya platser att besöka, nya för oss i alla fall och det fina är att ett par av våra följare valt att dela några smultronställen med oss.
Vi vaknar tidigt, frulle sedan via Ekbergs Fiske för ett obligatoriskt och supertrevligt fiskesnack med Gunnar, och visst känner han igen oss från förra året, kul!!
Första fisket blir i ett mindre vatten och flugspöna liksom tacklar sig själva, snart står vi vid strandbrinken och bokstavligen i första kastet får Andreas en kanonfin harr, jomen, så att… Vi glädjes båda åt första firren och den dokumenteras mycket väl! Kort efter får han en ännu större harr på samma spott, bara fram med kameran och vara ”fotokillen” igen. För mig går det sämre, jag har någon fisk på som släpper men ingen av mina firrar vill syna håvgarnet, inte ännu i alla fall. Vi vandrar upp och nedströms, det är ganska lite vatten så vi söker efter fisk i de djuphålor som finns, vi fiskar fram till lunch.
Vi byter ställe till ett mer ”säkert kort”. Vi kör till Nästelströmmen, ett ställe där vi hade ett superbt fiske på torrt förra året. Storharren backade ner från sjön Nästeln och stod i kö när våra torrflugor kom flytande, kan det möjligen vara så denna resa också?
Först lite lunch, mätta och belåtna smyger vi ut i strömmen. Det är respektabla 71 kubik som flyter förbi, det idealiska vore runt 50 kubik har vi hört. Det gäller att vara försiktig och vi är mycket säkerhetsmedvetna. Sorgligt nog omkom flera flugfiskare under 2023 och vi gör allt vi kan för att ”ligga steget före” om olyckan skulle vara framme. Vi har ett samarbete med Thermotic AB och vi har vars en uppsättning av flytunderställ som används flitigt, detta kommer vi att skriva om i Magazine FishEco och FishEcoFlugfiske i en särskild artikel framöver.
Till vår stora glädje är storharren på hugget och vi landar så pass många så vi tappar räkningen. Oj vad härligt det är att stå här utvadad och svinga flugspöet. Tiden liksom stannar till och det råder absolut flyfishing mindfulness. Det är så konstigt, ibland kämpar man verkligen och längtar efter ett enda hugg obeskrivlig mycket. Nu när det hugger i typ vart och vartannat kast är det lätt att bli bortskämd. Men sådant är ju fisket, det gäller att njuta av nuet!
Snart är kvällen här och vi summerar dagen, helt klart nöjd känner jag John Blunds sömngrus i ögonvrån och jag längtar redan till morgondagens fiske. Klockan ringer typ halv åtta, efter morgonrutiner är vi hos Gunnar och snackar flugfiskestrategier igen. Han är en väldigt begåvad man den där Gunnar, han kan Vemdalen och dess närområden oerhört väl. Problemet som alla har nu är det höga vattenflödet i nästan samtliga strömmande vatten, här gäller det att tänka utanför boxen, vara innovativ och våga för att vinna.
Kraftverken verkar köras för fullt i de flesta åarna och i de vattendrag vi tänkt fiska i är det ofiskbart. Vi blir tipsade om sjöfiske, vi har önskat öring och en öring/rödingsjö får det bli. Snart rullar bilen genom vackra Råndalen, och vi stannar till vid ett 1700 talshus där en äldre man möter oss. Alltså, det är så trevligt att träffa och prata med människor, jag har ju i mitt arbete som ambulanssjuksköterska en viss vana vid just att möta och samtala med människor. Mannen berättar att han är barnfödd i huset, säkert ett hus som kan berätta 1000 historier om livet här på den lilla fjällgården. Han ger oss nyckeln till båten vi ska använda efter att vi swishat avgiften, sedan kör vi som det känns flera mil till sjön vi ska fiska i, men allt blir inte alltid som man tänkt sig. En bra bit från sjön kör vi ifatt en skotare, en maskin som lastar och kör ut timmer från skogen. Man kan lugnt säga att det inte är någon fartsyndare, det tar en eeeeeevighet för honom att köra på den lilla grusvägen, och inte ser han att vi kör bakom heller. Lika plötsligt som vi kommit i fatt honom svänger han plötsligt av upp på ett hygge och vi kan komma förbi.
Yttersjön heter sjön vi kommit för att fiska i. En fjällsjö i skogslandskap är väl bästa beskrivningen många mil från Gästis och Vemdalen By. Till vår stora glädje formligen kryllar sjön av öring och abbore i varierande storlek och vi har en underbar eftermiddag/ kväll, ja till och med natt för vi bryter fisket vid typ midnatt. Vi fånga massor av fina öringar på torrfluga och nymf, abborre på lika dana flugor och även lite större öring och abborre på streamers. När vi fiskat färdigt påbörjar vi hemfärden på de smala grusvägarna och man kan lugnt säga att jag somnar gott även denna natt.
Jag vaknar tidigt även nästa morgon och som vanligt åker vi via Gunnar och tar ett snack om dagens och gårdagens fiske. Valet idag faller på Börtnan trots att det är 41 kubik. Börtnan har en alldeles speciell plats i mitt flugfiskehjärta, det är här jag har tagit mitt PB på harr, 49 cm på en harörenymf, ett minne för livet.
Andreas har aldrig varit här så det ska bli kul för mig att visa honom detta magiska ställe. Men som det ibland är så är det inte bara att komma och ”hämta dom”. 41 kubik är mycket för att vara Börtnan och vi inser snart att vi inte kommer att slå några mängdrekord här idag, dessutom regnar det kraftigt. Men vi gör vad vi kan och någon harr får ändå syna mitt håvgarn. Enligt väderappen ska det sluta regna och klarna upp vi lunchtid och vi bestämmer oss för att byta ställe.
Valet blir vårt numera klassiska ställe Nästelströmmen, mellan Börtnan och Nästelströmmen är det bara några få mil och vi är snart på plats. Hungern gör sig påmind och vi börjar brassa käk, då öppnar sig himlen och världens skyfall kommer. Men det går snabbt över, vi äter och kan sedan mätta och glada vandra ut i Ljungans strömmande vatten. Även denna dag är storharren riktigt på hugget och vi har ett sådant där magiskt torrflugefiske under några timmar. Det skiner upp och vädrets makter är plötsligt på vår sida, magiskt är ordet!
Sista dagen går färden självklart via Gunnar och hans butik, i dag faller valet på Näsbergstjärn, en bra bit att köra upp på ett berg eller kanske ett fjäll, svårt att avgöra för en sörlänning som jag. Vägen dit visar att min suv inte alls var ett dumt bilval, väl framme ser vi vak omgående och förväntningarna stiger. Vid ett vindskydd upprättar vi bace camp och vadarbrallorna åker på.
Det visar sig var djupt ända intill strandbrinken vilket gör det ganska svårt att få ut flugan dit man vill. Det är begränsat utrymme för bakkastet och man vill ju gärna kunna ta några steg ut i vattnet. Jag lyckas ändå hitta en rot att stå på någon meter ut och bakom mig just där är det hyfsat fritt för fluglinan så överhandskastet blir riktigt bra. Jag kastar ut min svarta torris och väntar, bredvid min fluga kommer det plötsligt ett vak, spänningen stiger och som på beställning ser jag min torrfluga försvinna i en vakring, instinktivt gör jag mothugg och visst sitter den där en superfin liten öring! Tänk att man aldrig tröttnar på detta. Något foto och en filmsnutt senare får den simma tillbaka ut i friheten, här är verkligen vackert, så där trolskt lite som taget ur en John Bauertekning. Andreas får även någon fisk han med och efter ett tag beslutar oss för att byta vi ställe igen, nu beger vi oss till Skärsjön.
Vi pratar med personalen på Preem i Hede och vi betalar fiskekort och båtavgift. Vi kör Råndalsvägen på nytt och parkerar vid skidanläggningen nedanför Skärsjön. Vi packar ryggsäckarna proppfulla och påbörjar vandringen upp i väglöst land, upp mot trädgränsen och det karga fjället. Vi vandrar i björntätt område och jag kommer på att jag läst att Sonfjället och dess närområde är Sveriges björntätaste område. Visst vore det häftigt att få se en nalle IRL men förmodligen upptäcker dom oss innan vi kan hinna se dom. Jag har förresten hört att björnar som varnar ger ifrån sig ett läte som starkt påminner om en busvissling. Nä, det är ingen som busvisslar efter oss medans vi vandrar upp mot öring och rödingsjön.
Det är en bra bit att gå, det är dessutom uppför i princip hela tiden. Vi var ju här förr året och då lyckades vi fånga både öring och röding och jag minns hur vi då suktade efter den där båten som låg vid stranden. När vi kommer fram är vi själva här, vi styr mot raststugan, gör upp eld och lagar lite mat, fjällburgare, ja så kan man väl kalla hamburgare som man gör i fjällmiljö?
Det är stor skillnad på väder nu mot förra gången fjällsjön mötte oss. Då var det solsken, varmt omväxlande med regn. Nu är det mest mulet, ganska bistert i luften, inte ett enda vak syns till. Men skam den som ger sig, vi hittar rätt båt, nyckeln passar i låset och snart är vi ute på fjällsjön, det blåser längs med sjön så vi ror upp i ena änden och driver sedan till andra kanten, inga vak, inga hugg heller för den delen. Gång på gång gör vi om denna procedur. Nope, sjön känns steril. På något enstaka ställe långt ifrån oss ser vi dock livstecken i form av en vakring. Men vi beslutat oss efter några timmar att ge upp, vi är besegrade av rödingsjön, för denna gången! Vi ser en mur av ösregn närma sig snabbt och förbereder oss på det värsta vädermässigt när vi ska vandra nerför fjället mot bilen.
På vägen ”hem” vill Andreas till sin kurva i Veman en gång till, och vi beger oss dit. Och tur är väl det, för vi upplever en fullständigt magisk stund, först fångar han sitt livs harr, en underbart vacker, ståtlig, ja rent av majestätisk harr. Mäktigt är ordet, mäktigt att få uppleva detta, dela upplevelsen med en sådan fiskekompis som Andreas. Jag får gör det jag tycker näst bäst om nämligen att få fota och dokumentera, ja det är en speciell känsla att ta dessa foton. Jag kan ju bara prata för mig själv men någonstans inne i mig känner jag när det blir en sådan där extra bra bild och med en sådan här fisk, ja då gör jag verkligen mitt yttersta för att det ska bli en ”omslagsbild”.
Jag däremot tappar bara fisk, missar mothugg men jag är och fiskar i mitt kära Vemdalen och eftersom fisken hugger gör jag ju rätt, ibland har man inte marginalerna med sig. Vi tänder ”segercigarren” och bara super in nuet, så häftigt, tänk att det här lilla intima vattnet kan hålla harrar av denna kalibern.
Till saken hör att det har regnat ihärdigt senaste dygnen och det är betydligt mer vatten nu är första gången vi var här. Det betyder att fiskarna har fler ståndplatser att välja mellan och när vi båda lugnat oss vill Andras fortsätta att fiska, jag tar upp min mobil och filmar lite. Då händer det igen, under denna ”liveinspelning” hugger resans största öring. Allt finns med på film, man kan tydligt se i vilken fas öringen hugger vilket är superintressant.
Andreas kastar med nymfen och driften är nästan till ända, när han drar in lina för att göra nästa kast. Tydligen triggar tempoökning av nymfen öringen för det är då den hugger. Två höga luftsprång sedan kan den med van hand håvas, en superfin öring sprattlar i håven jo ja tackar ja! Det är inte bara denna öring som kommer med på film utan vi har dokumenterat hela vår resa, ett underbart minne som kan beskådas på vår Youtubekanal Every Fish Counts!
Stort tack till Gästis i Vemdalen för ett superfint boende, stort tack till Gunnar Ekberg för många givande pratstunder och alla tips på fiskeplatser, stort tack till alla följare av vår Youtubekanal och alla de tips på små fiskepärlor vi fått. Tack till Bios, Pinewood, Thermotic och Grundéns för flugfiskegrejer vi fått skickat till oss för att testa.
Jag vill självklart också tacka Andreas för denna underbara fiskeresa, en resa som jag med glädje kommer att minnas länge.
Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i