Årskrönika 2023

2023 – ett fiskeår att minnas men också ett år som djupt påverkat mig på det privata planet. Jag minns att jag tänkte inför detta år – vad kan möjligtvis överträffa 2022. Men ack, se vad som händer, den så kallade ringarna på vattnet effekten.

Gäddfiske med Fille

Fiskeåret började på allvar med gäddfiske på hemmaplan, ibland med flugspö men även några turer med spinnspöet. Även om jag djupt är förankrad i gäddflugfiskets underbara värld så har det ibland sina begräsningar, kanske framför allt när det kommer till kastlängden. Min grabb Filip och jag hade några magiska rundor tidigt i våras som kröntes med en kanonfin 90+fisk.

Mer gäddflugfiske i hemmavatten

Gäddfiske i Eriksberg

Vi hade återigen förmånen att få besöka anrika Eriksbergs viltreservat för en runda gäddflugfiske och nu skulle vi äntligen få fiska i den så legendariska ”Maraviken”. Men detta år har det visat sig att vädret inte varit med och planerat våra fisketurer. Det är ju så att vi planerar oftast fisketurerna ganska långt i förväg i stället för att åka när vädret och förutsättningar kan tyckas vara som bäst. Denna morgon var det minusgrader och rutskrap på bilen och köldstela gäddor. Men det visar sig att flugan är magisk när det kommer till att fiska gädda i kallvatten. Vi pillrade upp ett 10 tal gäddor men Maraviken blev en besvikelse där vi endast såg och fick ett par mindre fiskar. Nu ska man ju inte stirra sig blind på storleken för om sanningen ska fram är det upplevelsen som är det viktigaste. Och fiskerelaterade upplevelser har vi haft i mängder detta fiskeår.

Eriksberg Norrsjön

Lite senare in på vårkanten passerade vi åter igenom portarna på Eriksbergs natur och viltreservat, denna gång med regnbåge i sikte. Efter en envis vårförkyldning som är på sluttampen står jag äntligen med flugspöet i handen, det är väl konstigt. I huvudet tänker man alltid ut hur det ska bli på förhand, hugg på hugg och härliga drillar. Verkligheten blir ibland något annat. Vi putter ut aluminiumbåten som finns tillgänglig i Norrsjön och det dröjer inte många kast förrän det hugger stenhårt på en olive Boobyfluga, en kanonfin regnbåge kunde inte motstå min fluga, sedan är det som om jag får en antifångafiskförbannelse, det spelar ingen roll vad eller hur jag gör, något hugg har jag men ingen fisk i håven. Jag däremot får det ärofyllda uppdraget att vara håvman åt Andraas som verkligen visar vad skåpet ska stå denna dag. Han fångar fisk på fisk och delad glädje år ju dubbel glädje. Nåja, vi har en fantastiskt trevlig fiskedag och vi har fiskat så pass mycket nu att jag vet att sådana här dagar kommer, antingen får jag eller Andreas flest fiskar fast roligas är ju när båda får typ lika många fiskar.

Regnbågsfiske med fiskeligan

Jag fiskar regnbåge med ett härligt gäng grabbar i medelåldern, vi träffas två gånger om året och hyr då ett regnbågsvatten. Det är alltid härlig stämning och under årens lopp har deltagare kommit och gott. Vi träffas alltid kvällen innan och käkar lite gott och visst slinker det ibland ner ett par kalla det ska jag inte förneka. Just denna gång lägger jag mig tidigt, det är ändå ganska rogivande att somna till tjo och stim från glada vänner. Kl 06.00 får fisket börja och självklart är jag påklädd och redo med spöet då. Det är fortfarande mörkt ute och lite annorlunda att kasta när man inte riktigt ser vad som händer utanför spötoppen.

Jag har en flyt/sjunk3 lina med en streamer på tafsspetsen, i tredje kastet kommer hugget, sådär härligt befriande och stenhårt. Drillen blir kort och snart ligger bågen på land, ja ja, jodå, så att, ett bevis på att regnbågen är aktiv även när det är mörkt även om de första solstrålarna så smått börjar komma, sakta förvandlas natten till dag. Och fisket börjar ”på allvar”. Vi har även en intern tävling där vi lägger en slant, tyngst fisk på förmiddagen respektive eftermiddagen vinner en summa pengar. När dagen är slut och det är dags att åka hem har jag de fiskar som ingår i kvoten i bagaget och ”en summa pengar för störst fisk på eftermiddagen” i plonken. Vi säger hej då till varandra och på återseende.

Sportfiskemässan – Älvsjö 2023

Superkul att medverka på mässan, inte bara som besökare utan som utställare, vi utgick från FishEcos monter som delas med Livlinan. Vi hade några superroliga dagar i Stockholm där vi knöt många nya kontakter.

Snärjebäcken – nymfing

Nästa fiske bar av till ett närbeläget vatten straxt norr om Kalmar, Snärjebäcken som drivs av Kalmar sportfiskeklubb. Ett vatten som har både en strömsträcka och ett lugnare parti i form av en damm. Här simmar kanonfina bågar i varierande storlek. Under våren när det är bra med vatten i bäcken ovanför dammen kan man med fördel ”nymfa”, ett riktigt både kul sätt att fiska på men framför allt effektivt sätt att fånga bågar på.

Stenbiten Jakt och Fiskecenter

Under maj månad hade vi förmånen att få premiärfiska, ja nästan i alla fall, det är inte ofta man får möjlighet att göra fiskereportage vid en nyöppnad sportfiskeanläggning. Där driver Örjan Martinsson Stenbiten Jakt och Fiskecenter, Jag pratade med Örjan inför vårt fiske och ställde frågan om tillgången på fisk i dammen. Örjan bara fnissade och menade på att det finns gott om fisk. När vi väl anlände sen eftermiddag till anläggningen var det bokstavligen så man fick nypa sig i armen. Stenbiten är belägen ett stenkast utanför Vinslöv i Skåne.

MASSOR med huggvilliga felfria regnbågar och öringar. Regnbågar allt ifrån ett kilo upp till 8 klio och öringar mellan ett och tre kilo. Jo ja tackar ja och alla helt felfria, då menar jag med hela och fina stjärtfenor, ja fiskar i toppkondis helt enkelt. Under ett par timmars kvällsfiske och fiske dagen efter tror man knappt sina ögon. När vi räknar ihop fiskarna vi krokat av är det smått osannolikt 150 fiskar varav 15 över 5 kg och 40 st öringar.  Vilken anläggning han har Örjan!!! Både Andreas och jag slår PB, jag både på regnbåge 8 kg och Öring 3 kg.

Hökensås reportage

I början av Juni var det dags för Andreas och mig att göra fiskereportage igen, denna gång hos anrika Hökensås sportfiske. Vi tänkte pricka vulgatakläckningen i Hökensås men våren var mycket varm så kläckningen var i stort sett över när vi kom till Hökesås. Väl framme möter Marcus upp i butiken. Och sedan händer det som ofta händer, fast jag har sprängfyllda askar med flugor är det stört omöjligt att inte köpa några flugor i shoppen. Vi fick tipset att ta med flytringarna vilket visade sig vara ett genidrag.

Vi börjar fiska i Bastasjön. Det dröjer inte länge innan jag har första fisken på, den hugger på en flicksländeimitation, hela fina fenor, en fröjd att drilla fast den inte är så stor. Sedan visar Andreas vart skåpet skall stå. Han visar på mästerlig teknik när han gång på gång fiskar om än lite okonventionellt, han kastar ut sin nymf och sedan bra låter den drifta samtidigt som han paddlar lite sakta med fenorna i flytringen. Flera fina öringar och någon regnbåge får syna håvgarnet innan kvällen omsluter oss.

Jag får några bågar jag med. Dagen efter, ny sjö, Abborragölen, redan när vi kommer på morgonen hör vi slurpande vak på avstånd och jag tror att om vi tävlat om hur snabbt man kan pumpa upp flytringar hade vi nog kommit på bra placering. Sakta paddlar vi ut från stranden och ser i ögonvrån ett vak nästan helt bakom mig och låter flugan landa där jag tror vaket var, utan att jag ser hör jag när fisken slurpar i sig min vulgatafluga och instinktivt gör jag mothugg, jomen den sitter där. Jag krånglar mig runt med flytringen och kan lugnt och metodiskt drilla dagens första fisk. Vi har ett underbart torrflugefiske resten av dagen, och livet är så där underbart. Vi verkligen njuter av fisket i Hökensås!!

Pappa

Sedan händer det som inte får hända, på midsommarafton avlider min pappa. Han som är min förebild, så länge jag kan minnas har vi fiskat tillsammans. Hela min uppväxt har han visat och lärt mig fiskets ädla konst. Vi stod varandra väldigt nära, han hade länge kämpat mot sin cancersjukdom i benmärgen, hjärtsvikt och som om inte det räcker sviktande lungfunktion. Till slut gick det inte längre. Man tror att man ska vara förberedd med ack nej. Jag som under drygt 30 år jobbat inom ambulanssjukvården, mött och träffat människor i kris, svår sjukdom och olycka så många gånger men det är inget mot detta. Jag fick åka till honom vid ett tillfälle i tjänsten, mitt värsta larm under hela min ambulanskarriär. Men likt en robot tryckte jag undan alla känslor och gjorde vad jag skulle, sedan efteråt kom det över mig. Nu är den enda trösten att han inte lider längre. Min älskade pappa, plötsligt finns han inte längre, jag som alltid kunnat ringa honom, om det inte gott att hälsa på. Han följde mitt fiske, bloggande och vår Youtubekanal Every Fish Counts med stort intresse och entusiasm. Det är så konstigt att han inte finns längre. Jag saknar honom såååå mycket. Vi har upplevt så mycket tillsammans, pappa jag Älskar dig, jag hann berätta allt det där som jag gått och tänk på innan han dog och det känns riktigt bra! Vila i frid, du är älskad och saknad!!!

Vemdalen

Andreas och jag hade sedan länge bestämt att vi skulle åka till fjällen måndagen efter midsommarhelgen, nu var jag otroligt velig om jag skulle åka. Det hade varit en väldigt pressad period under några veckor innan midsommar då min pappa åkt in och ut från sjukhuset otaliga gånger med allt vad det innebär. Plötsligt går luften ur mig, jag är helt tom inombords. Jag pratade med min fru, syster och mamma om hur jag ska göra. Till slut beslutar jag mig för att jag vill åka trots allt som hänt. Självklart vet Andreas om vad som hänt min pappa och han är mycket stöttande under denna stundtals känslosamma resa.

Vi åker och jag har en klump i magen, det är förstås skönt att komma i väg men jag mår inte bra, inte så konstigt. Jag pratar mycket med Andreas om min längtan efter pappa. Han är en fantastisk fin vän inte bara inom fisket utan även i en sådan här situation. Självklart har jag också min underbara fru som supportar mig i allt detta!!

Fiskemässigt blir denna resa allt jag kan önska mig. Vi har ett formidabelt torrflugefiske där storharren stiger till våra torrflugor, vi fångar röding högt uppe på fjället och jag gör även konststycket att fånga en trippel på en dag det vill säga fånga harr, öring och röding under samma dag. Det går inte att klaga på, i tanken finns min pappa hela tiden med mig. Dagarna går och även om det är fruktansvärt tungt så hjälper fisket mig att bearbeta alla de känslor som snurrar i huvudet. Det är sannerligen att jämföra med meditation att svinga flugspöet i Vemdalens strömmar.

Stenbrottet Flugfiske – reportage

Vi hinner inte vara hemma många dagar förrän Andreas messar mig och fråga om jag vill följa med på reportagefiske till ett för oss nytt spännande vatten, Stenbrottet Flugfiske utanför Misterhult norr om Oskarshamn.

Självklart är jag inte sen att haka på. Anläggning består två dammar i nedlagda stenbrott. I den ena dammen blandat med öring och regnbåge, dom har gått där ett bra tag nu och vi tar med flytringarna återigen, men vi blankar båda i den dammen, efter ett snabbt byte till den andra dammen dröjer det inte länge förrän Andreas som äger och driver Stenbrottet Flugfiske tar första öringen på torrt. Efter ett tag knyter jag på ett haröra, det visar sig vara en bra strategi för efter bara några kast hugger det en kanonfin liten öring, vi skiftar till torrfluga och Goddard Caddis. Och jisses vad vi fångar öring i kvällningen på dessa torrflugor, vi fiskar till det blir mörkt och åker sedan nöjda hemåt.

Road trip – Brännvinsdammarna och Stenbiten

I september bär det av på en miniturné till Skåne, Första stoppet blir till Brännvinsdammarna, Ett put and takevatten som är väldigt speciellt, det får sitt vatten ur tjälsprång som håller 8 grader året om, inte konstigt att de kan ha ett bestånd av röding som majestätiskt simmar i dammarna tillsammans med öring och regnbåge.

Dom är inte lättlurade, de har simmat länge i dammarna och på så sätt blivit förvildade. Här får man använda list och tänka på vad deras normalföda är då de endast äter det som finns i dammarna. Belöningen blir stor när man lyckas fånga någon av dessa fiskar. Inte långt ifrån Brännvinsdammarna ligger Stenbiten jakt och fiskecenter, ett put and takevatten som skiljer sig markant från Brännvinsdammarna, vi har några timmar kvar av dagen och vi utnyttjar dessa väl. Hos Örjan och Stenbiten, kan man sightfiska på synnerligen grov regnbåge och öring. Fiskar i toppkondis som nu också börjar bli lite klurigare att få till att hugga men bara vetskapen om att här simmar bågar på 8 kg gör det hela nervkittlande. Vi lyckas lura några fina fiskar till att hugga på våra flugor och när kvällen kommer bryter vi för denna dag och kör hemåt.

Magazine Fisheco – Fishecoflugfiske

Tack JanO! Det är nu två år sedan Andreas och jag fick förfrågan om att starta upp en flugfiskedel i MagazineFisheco. Vi skriver alla artiklar, fotar allt, Andreas gör även layouten. I skrivande stund görs nr 1 2024 klart. Det är smått overkligt att jag skriver om flugfiske i förmodligen Sveriges största digitala tidskrift ja kanske Nordens största. Det är med stor stolthet jag gör detta tillsammans med min gode vän och fiskekompis Andreas. Vi börjar på allvar bli ”varma i kläderna” när det kommer till skrivandet och allt som hör till. Det ska bli superspännande att se vad 2024 har att erbjuda.

Stenbiten med Hannes

Lite senare fram på höstkanten var det dags att åka till Stenbiten igen, Denna gång mötte vi upp Hannes Berlin. Hannes hade vunnit en fiskedag hos Örjan och Stenbiten, Vi fick möjligheten att vara med och fiska med Hannes denna dag, jag måste säga att trots sin ringa ålder har Hannes ett mycket moget uppträdande både som människa och som flugfiskare (om det nu är någon skillnad), redan när vi anländer så står hannes med spöböj, som flugfiskare går han sannerligen från klarhet till klarhet.

Vi delar med oss av våra erfarenheter och det är synnerligen roligt att fiska tillsammans med Hannes. Stor eloge till hans föräldrar som gör detta möjligt genom att de skjutsar honom land och rike runt så han kan flugfiska. Jag måste också pusha för Hannes fiskeblogg som han startade i slutet av 2023, Flyfishingmagic heter bloggen, in och läs och följ honom på hans fiskeävetyr där.

Mörrumslaxen

I slutet av september bar det av till Mörrumsån, jag mötte upp Magnus som bor i Mörrum, han kan sin å och har fiskat här sedan barnsben. Han har lärt mig väldigt mycket om fiske i strömmande vatten och jag vill verkligen trycka på just det med att lyssna, se och lära av andra som har erfarenhet. Som vid så många andra platser och vatten gäller det att dels kunna läsa vattnet, förstå vart fiskarna kan tänkas ha sina ståndplatser och inte minst fiska på rätt djup och med rätt fluga. Det är när alla dessa parametrar sammanfaller som chanserna är stora till att fisken med stort F, eller kanske Laxen med stort L hugger.

Vi har det alltid väldigt trevligt tillsammans och tar dagen som den kommer, det gäller att njuta av dagen, inte stressa, då fiskar man också bättre. Framåt eftermiddagen kommer vi till en av Mörrums pooler och på en bänk sitter det en annan fiskare som just tagit fram sin kaffetermos. Jag fråga om det är okej att jag fiskar här så jag inte tränger mig före. Nejdå, bara fiska på du säger han. Jag går en lite bit uppströms och börjar kasat av poolen. När jag kommer ner i jämnhöjd med mannen på bänken tar det tvärstopp i min fluga, momentant känner jag att det är fisk på det går inte att ta miste på.  En dramatisk fight följer och jag får assistans och coachning av Magnus som sett när fisken högg och kommit till mig. Jag får pressa fisken väldigt hårt och den rusar flera gånger innan den ger sig och kommer in till strandbrinken där Magnus med van hand tailar den, ett lyckorus sköljer genom min kropp och efteråt har jag svårt att hålla handen stilla utan att skaka. En kanonfin Laxhona på 103 cm, jag bara njuter!!

Gäddfiske i Blekinge

Det blir många reportagefisken men ibland finns det också tid för lite spontanturer, denna dag tillsammans med min grabb Filip. Som stolt far måste jag ju skriva att Filip och hans teamkompisar i Team Jonsson fiskade till sig en 10:e plats i Gädd – SM 2023 i Mälaren under oktober månad. Vi körde ner till Blekinge och fiskade lite från land, härligt avkopplande att fiska bara för att fiska. Jag har för ovanlighetens skull med mig spinnspöet. Det hugger både abborre och gädda och som seden bjuder blir det alltid lite inbördes tävlan om störst och flest fiskar, jag har lärt grabben bra för det är om sanningen ska fram allt som oftast Fille  avgår med seger i våra inbördes bataljer. Vi pillrar upp några stycken fiskar och åker nöjda hemåt efter några timmars fiske

Åland reportage

Ett av 2023 års stora händelser var resan till Åland sista helgen i oktober. En resa som jag hade stora förväntningar inför, en resa som om man räknar landade fiskar inte går till historien.

Men som resa betraktad helt fantastiskt, vi fick möjligheten att fiska med flera olika guider och det är något speciellt att fiska med guide, man lär sig hela tiden saker av de som kan sina hemmavatten. Inför resan siktade vi på att göra en trippel, abborre, gädda och havsöring, nu blev det inte så. Av olika skäl blev det blev det mycket fokus på havsöringsfisket och en hel del gäddfiske.

Det hade stormat bara några dagar innan med kraftiga skiftningar i vattenstånd och när lufttempen plötsligt sjönk drog det med sin sjunkande vattentemp.

Dragsö reportage

Årets sista reportagefiske blev camp Dragsö i Karlskrona, med gäddan i fokus, vädergudarna ville inte heller här vara med oss. Just denna dag var det helt vindstilla, havet var som en spegel, väldigt vackert men inte något ”gäddväder” precis. Trägen vinner, vi pillrade upp ett 10 tal fiskar ändå och jag säger det igen, det är något visst att fiska med guide. Blekinge skärgård håller fortfarande ett bra bestånd av gädda vilket vår guide höll med om. Han ser ju hur det kan skifta år från år.

Livlinan

Vi anmälde vårt intresse till Livlinan. En auktion där alla intäkter oavkortat går till barncancerfonden. Man blir ödmjuk inför att vinnarna budade hem en fiskedag hos Stenbitens jakt och Fiskecenter med oss och vår Youtubekanal Every Fish Counts och FishEco Flugfiske med vinnande bud 7200 kr. Det är behjärtansvärt!!

Every fish counts – 1000 prenumeranter

Straxt innan jul kom vi upp till 1000 prenumeranter på vår Youtubekanal Every Fish Counts, en milstolpe som ger många nya möjligheter. Vi kämpar på med vårt filmande, det är fantastiskt kul att kunna dela med oss av våra fiskeäventyr inte bara i skrift utan även i rörligt format, vi utvecklas hela tiden och det är väldigt spännande och tillfredställande att få så mycket positiv feedback från följare och andra som tittar på Youtubekanalen.

TACK!

Jag vill passa på att tacka alla som gör detta möjligt, följare, läsare, samarbetspartners och prenumeranter. På något mysigt härligt underbart sätt mixas allt. Lite grann kan jag känna att bloggen blir lidande när alla andra projekt ska göras, det är ju trots allt bloggen Gälgreppet som banat väg för allt som händer i mitt fiskeliv. Kanske är det en naturlig utveckling och att jag inte alls ska vara ledsen över att jag inte riktigt hinner skriva om allt som händer på bloggen, men jag ska försöka bättra mig. Jag skriver istället alltmer artiklar direkt för MagazineFisheco.

TACK Jan Ohlsson – FishEco för förtroendet som flugfiskeredaktör. Tack Revolution Race, tack Ingemar Bernthsson – Kalmar Sportfiskeklubb, tack Örjan Martinsson – Stenbitens jakt och Fiskecenter, tack Johan och Eva-Lena Philip – Alsterån sportfiske, tack Thermotic AB, tack Peter och Victor Lindholm – Brännvinsdammarna, tack Martin och Sanna Lisemark – NovaScottia Eventcenter, tack Gästis i Vemdalen, tack Visit Åland, tack Hökensås Sportfiske, tack Dragsö Sportfiskecamp, tack Sportfiskemässan, tack Stefan Biehl – Mayfly.se, tack Ken Persson – Sameo och tack Fredrik Wallin – Madflies 2022.

Självklart TACK till Andreas Olsson, min flugfiskekomis, flugfiskeredaktörkollega och väldigt gode vän. Jag ser fram emot ett fullspäckat fiskeår 2024 med massor av roliga resor och upplevelser.

Allra mest vill jag ändå tacka min underbara fru Petra som står ut med, gläds och stöttar mig i mitt fiske, filmande och bloggande.

Pappa, du finns alltid med mig och kommer alltid att vara älskad och saknad!!

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Hökensås Sportfiske – med flytring i vulgatatider

Vi är i början av juni, naturen är på G, löven är ljusgröna, allt spirar och fåglarna gör allt för att samla mat till omättbara fågelungar. Vi är på väg till Hökensås Sportfiske för att göra ett fiskereportage. Vi har skrivit för MagazineFisheco ett och ett halvt år när denna resa görs, det är två förväntansfulla grabbar som sitter i bilen på väg upp genom Smålandsskogarna. Vi siktar på att pricka Vulgatakläckningen men de rapporter vi fått från Hökensås säger att kläckningen i princip är över redan. Det är svårt det där, man planerar resor som regel långt i förväg och då finns risken att vädret spelar en ett spratt. Nå ja, när vi anländer möter Marcus upp i butiken, vi får tips om vart vi ska ta vägen och självklart snackas det en hel del flugval också, det är helt omöjligt att stå emot en investering av några flugor som Marcus rekommenderar, trots att vi har sprängfyllda askar med oss med nybundna kreationer. I receptionen får vi nyckel till stugan.

Efter ett kort stopp i stugan kan vi inte hålla oss utan vi åker direkt till sjön för dagen, ”Bastasjön”. En vackert belägen sjö som är ganska stor ändå. Vi spanar efter vak men det är väldigt sparsamt med aktivitet på ytan. Vi gör i ordning grejerna och snart guppar våra flytringar sakta men säkert runt sjön. Det är svårt att veta hur djupt det är och det blir till att använda räknemetoden, det är djupt här, trots att jag låter min sjunk trelina sjunka lääänge når inte min fluga i botten. Jag byter spö och till flytlina när jag fiskar mer nära land och jag har en av mina nya favoritflugor ytterst på tafsspätsen, en flickslända. Snart kommer första hugget för dagen och en pigg regnbåge kunde inte motstå min flicksländenymf som sakta togs hem med handtvist. Alltid kul att få en fisk, då vet man att man gör rätt och flugorna är till belåtenhet för fisken.

Vi fiskar oss runt sjön och då och då får jag små abborrar, Andreas har spräckt nollan han med, både regnbåge och öring. Han fiskar mästerligt och har en lite annorlunda fiskemetod, han kastar ut sin fluglina och låter den bara vara medan han sakta paddlar med simfötterna. En metod som sannerligen är vinnande här i denna sjö. Jag envisas med att fiska mer konventionellt, det vill säga kasta ut och med oregelbundenhet ta hem fluglinan. Med facit i hand inte en av mina bästa idéer. 

Snart dags för lite käk och funderingar kring hur jag ska lura sjöns invånare till hugg. Vi blossar lite på våra cigarrer medan vi smider planer inför kvällen. Vi tror att det ska bli en massiv nattsländekläckning och att vi ska kunna ta fiskarna på torrt, det är i alla fall vad vi hoppas på. Vi puttar ut flytringarna från stranden och glider sakta ut på sjön. Jag provar med en nattsländeimitation men fiskarna är inte alls intresserade av mina torrflugor. Efter en stund byter jag till nymf och hugget kommer nästan med en gång. Ännu en båge som är stridbar, hel och fin i fenorna. Andreas visar på nytt vilken mästerlig fiskare han är från flytringen i denna sjö. Han krokar av flera fina öringar under kvällen och någon båge också. Snart sänks ljuset och det är dags för oss att åka till stugan och smida nya planer inför kommande dag, dags att ta sig en kall bira och lite käk i stugan.

Kommande morgon är vi uppe med tuppen, det vill säga om tuppen är uppe typ kl sju. Inte långt efter är vi påklädda med vadare och flugspö i högsta hugg, Detta är en annan sjö, Abborragölen är en klarvattensjö med mycket bra siktdjup, vi spanar efter vak eftersom vi fått till oss att det ska kläcka Vulgata här och vi hinner knappt ställa oss vid stranden förrän första slurpvaket kommer nästan på kastavstånd från där vi står. Vi blir lite ivriga och det dröjer inte länge förrän vi paddlar med fenorna igen ut mot mitten på den lilla sjön.

Att fiska från flytring är ännu lite ovant, man åker ju baklänges så det blir lite udda, plötsligt jag ser ett kanonfint vak i ögonvrån och lägger ett kast bakåt i färdriktningen med en Vulgata på tafsspätsen. Jag hör när hugget kommer, och instinktivt gör mothugg utan att se det hela, japp fisken är där, det sprattlar gött i spöet och jag krånglar runt flytringen och kan drilla fisken ”rättvänd”. Snart ligger den i håven och det känns underbart. Runt om mig vakar det frekvent och visst är det Vulgata som landar på vattenytan, fisken är inte sen att vara med på vakfesten. Snart står Andreas spö också i en härlig båge och Vi fördriver förmiddagen fram till lunch på ett synnerligen behagligt sätt. Jag tappar snart räkningen på hur många fiska vi krokar av. Det blir i stället så att jag börjar experimentera lite med olika flugor jag bundit. En Vulgatakläckare visar sig var till stor belåtenhet för dom glupska regnbågarna.

En paus och lite käk, vi sitter och bara insuper nuet, så avslappnade, sann återhämtning. Sedan fiskar vi blandat med lite strandhugg ända till skymningen. Kvällen blir så där magiskt oförglömlig, blixtrande fina regnbågar i yppersta kondis med bedårande teckning med prickar ända ut på de små fenorna. Vi är ju här på fiskereportage och då tar vi inte upp någon fisk, samtliga fiskar släpps tillbaka. Men det är så att hyr man en sjö eller fiskar med dagskort vill man från Hökensås sida verkligen att det tas upp matfisk, här är filosofin att det blir en bra mix med ”gammal” och nysatt fisk om det regelbundet tas upp matfisk. Jag kan förstå det, det finns de som även anser att nysatt fisk liksom kör igång fisk som simmat ett tag i en dam och så kan det ju naturligtvis vara, jag tänker att ”gammal” fisk har hittat sin plats, sitt revir, när det kommer nysatt fisk blir det säkert lite rabalder om ståndplatser eller bra matställen. Säkert gör detta att de gamla fiskar ökar sin benägenhet till att hugga på våra streamers och nymfer.

Nästa dag kan vi ju inte annat än åka tillbaka till samma sjö, vi har några timmar på oss innan vi bryter för dagen och i dag är min födelsedag. Vi kommer ner till sjön men det är något som är förändrat från dagen innan. Det syns inga vak, det är som om sjön är fisktom. Nå ja, hur svårt kan det vara, vi hoppar i flytringarna och det dröjer inte länge förrän jag får en födelsedagsbåge, Andreas grattar mig och sedan tror jag att vi drabbats av flugfiskarens förbannelse, ”the fishermans curse”, det vill säga att fisken blivit tokselektiv på den lilla sländan Caenis. Ja, något har i alla fall hänt för den lilla sjön är som förbytt. Andreas försöker med alla flugor i asken och visst har han många hugg men det är som det gott troll i det, till slut fastnat en båge som följer med till håvgarnet och det är riktigt förlösande.

Jag får några bågar på en djupt långsamt fiskad flickslända och åter igen häpnas man av naturens nyckfullhet. Tänk att det kan vara sådan skillnad från ena dagen till den andra. För den som är sugen att kika på denna fiskehelg i filmformat finns det nedan ett klipp från vår Youtubekanal Every Fish counts, passa på att prenumerera på kanalen om du inte redan gör det!

Tiden går alldeles för fort och plötsligt är det dags att packa ihop våra grejer för denna gång och styra kosan mot byn. Innan hemfärd åker vi och pratar med Marcus i butiken, han är nyfiken på hur vi haft det under helgen. Vi passar självklart på att tacka honom för vår vistelse här på Hökensås Sportfiske.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Åland – en flugfiskeresa

Länge hade vi längtat efter att åka till Åland, inte bara att åka till Åland utan att riktigt få frossa i flugfisket som vi hört och läst så mycket om. Idén om ett reportagefiske via Fishecoflugfiske och Magazinefisheco föddes i samband med Sportfiskemässan i våras då vi tog kontakt med Visit Åland som var på plats. Under året som gått planerades resan och tack vare schemastrul på mitt jobb var det svårt att i detalj planera när vi kunde göra denna efterlängtade resa. Fram på höstkanten planerades i alla fall sista helgen i oktober. Planen var att fiska tre dagar efter tre arter, abborre, gädda och havsöring. Att genomföra en sådan här resa är ett projekt för oss, Andreas har ju yngre barn än vad jag har så det föll sig så att han var ”discovakt” kvällen vi skulle resa. Konsekvensen blev att vi inte kom iväg förrän kl 19.00 från vår lilla by, detta var på torsdagskvällen, vi hade bokat hotellrum i Uppsala, ca en timmes bilfärd från Grisslehamn och färjeläget. Vi anlände ca 02.30 till Uppsala så det gällde att sova sju kvart i timmen för klockan ringde redan 06.30. Lite trötta kör vi ombord på Eckerölinjen strax innan 10.00 och resan börjar på allvar.

Vi har bestämt möte ett stenkast från färjeläget med vår guide för dagen, Ingmar ”Pingo” Eriksson. Ankomstdagen står det havsöringsfiske på vår fiskemeny. Inte långt från färjeläget stannar vi bilarna och gör i ordning våra grejer, äntligen ska vi få blöta flugorna i den Åländska skärgården. Det första som slår mig är att landskapet som vi just nu befinner oss i påminner starkt om en mix av Öland och Gotland, kanske inte så konstigt eftersom det också är öar. Det som däremot skiljer sig är den röda graniten som syns på många ställen. Vi får till oss att det går en granitådra genom östersjön och den slutar här på Åland.

”Pingo” berättar med stor inlevelse om alla havsöringar han sett, fångat eller guidat andra till att fånga just här och det är inte så konstigt, här är fantastiskt fina havsöringslokaler. Så där klassiskt leopardfläckiga bottnar, rev som sticker ut, tång blandat med storsten. Ja, jag kan se det framför mig, att havsöringen patrullerar här när Pingo berättar. Både Anderas och jag börjar med kanske en av dom mer kända havsöringsflugorna som finns, ”Pattegrisen”, utan att vi pratat om det väljer vi båda en naturfärgad sådan. Jag fiskar med ett klass 6 spö och Andreas har en sjua. Då det är grunt här och vi bara skall vadfiska är det flytlina som gäller. Vi fiskar av bit för bit av denna kustremsa, ibland fastnar flugan så där lätt i en tångruska, det går som en elstöt genom kroppen och för en millisekund tänker jag att det är en havsöring som fallit för min fluga. Man vet ju samtidigt att det är långt ifrån att ”bara komma och hämta dom”. Vi fiskar alla tre ibland nära varandra och ibland mer utspritt och efter en stund blir det så där härligt meditativt. Jag kommer på mig att jag tänker på hur viktigt det är att njuta av nuet och det gör jag verkligen, tänk att vi är på Åland med en av öns bästa guider på en riktig hotspot dessutom, ja förutsättningarna för havsöring är synnerligen goda känns det som.

Jag kan inte nog betona vikten av att ha en fiskeguide, speciellt på platser som man inte varit på och där tiden dessutom är begränsad. På Åland är det dessutom obligatoriskt med fiskekort överallt, det är också uppdelade områden där olika fiskekort gäller beroende på vart man är, det spelar heller ingen roll om man fiskar från båt eller från land.

Mästerfotografen ”Pingo” tog denna snygga bild, jag bara njuter när jag ser den!

Vädergudarna har inte varit på bästa humör, bara en vecka innan vi anländer har en storm passerat söder om Åland och det har medfört stort skifte i vattenstånd, sedan har vattentemperaturen sjunkit från 8 plus till bara 4 grader, detta på bara en vecka. För havsöringen kanske det inte spelar så stor roll med för de andra arterna kan det bli besvärligt.

Det skymmer tidigt och när kvällen ansluter eftermiddagen är det dags att plocka ihop grejerna för i kväll och ta sikte på nästa fiskedag. Nä, man ska inte sura och känna sig nedslagen om det inte hugger, vi är ju på rätt ställe med rätt grejer och dessutom med en fiskeguide som vet vad han snackar om. Bara att ta nya tag i morgon.

Vi är uppe tidigt, en stadig hotellfrulle så man står sig, sen bär det av mot vårt första stopp för dagen. Uffe heter guiden, vi ska fiska några timmar med honom sedan byta ställe och guide. Vi får till oss att det är gädda i sikte så det blir till att plocka fram gäddflugfiskeprylarna. Ner i båten sen iväg. Framme på fiskeplatsen är det redan en annan båt där, man förstår att det ibland är högt fisketryck, fastän havet verkar oändligt stort är det som vanligt vissa platser som alla verkar vilja vara på. Vi kommer in i en hyfsat stor vassvik. Det är överraskande djupt, jag sätter på en förtyngning fram på flugan för att komma ner lite mer. Det dröjer inte länge förrän Andreas ropar FIIISK!! En fin gädda på ca 85 cm ligger snart tryggt i håven men jag har bara följare, någon som missar flugan.

Det är rätt kallt i vattnet och av erfarenhet vet jag att gäddan inte vill göra av med mer energi än den behöver. Intill ett vassbälte kommer plogen, jag ser hela förloppet och i min iver drar jag till i flugan en millisekund förtidigt och jag känner att gäddan kände att den för ett ögonblick smakat på krok. Ett kast till men nä, den gäddan ville inte mer, efter detta har jag inte fler kontakter här. Tiden går blixt snabbt och det är dags att åka tillbaka, en kort paus och byta ställe. Vi träffar ett par andra grabbar som skall ut med guiden vi just åkt med, de har varit här 20 år i rad, en weekend på våren och en på senhösten, de har havsöring i sikte och berättar hur skiftande fisket kan vara här på Åland. Vissa gånger känner man sig som en kung och andra gånger har vi inte haft ett pet på grejerna säger den ena killen och jag kan bara hålla med att sådant är ju fiske. Men det är ju en del av charmen, att det inte bara är att ”komma och hämta dom”. Uffes fru anländer och med sig har hon en Åländsk specialitet, Jaloviina med varm äppelmust kryddat med kanel och andra goa ingredienser.

Efter lite lunch möter vi upp vår guide för eftermiddagens fiske, Det är mycket bra stämning vid den lilla båtplatsen när vi anländer. Han har guidat ett annat litet gäng på förmiddagen och man kan lugnt säga att de fått jackpot. Fyra kanonfina havsöringar avkrokade, nu stiger förväntan. Med riggade flugspön äntrar vi båten och snart är vi ute på böljan den blå. Vi körs till samma plats de varit tidigare i dag, kanske håller ”spoten” fler fiskar? I slutet av första driften är en havsöring uppe och nyper i Andreas fluga, attans så nära. Fisket intensifieras och vi är så där koncentrerade, man kan nästan känna det i luften. Det är sannerligen en fin spot vi är på, storsten, utskjutande uddar, grus blandat med tångruskor, en djupkant som havsöringen kan söka trygghet i alldeles intill. Ja det är inte konstigt att denna plats håller fina havsöringar. Vi fiskar av platsen grundligt men nix, inga fler firrar visade sig här denna eftermiddag.

Vi byter plats och fiskar några timmar till, snart kommer kvällens dova ljus och omfamnar oss och det är dags att bryta och åka till hotellet. Vi sover på Hotell Arkipelag, beläget mitt i Mariehamn. Jag måste säga att hotellet har allt som man kan önska, jag är mycket lättvaggad denna kväll och klockan är ställd på 06.30.

Nästa morgon är jag redan vaken när mobilalarmet går i gång, men för saken skull snoozar jag ett par gånger innan jag stiger upp för morgonbestyr. När vi går till frukosten ser jag att det är is på bilrutorna ute. Jaja, vi visste att det skulle komma kall luft denna morgon men minus 4 är väl lite väl bra. Vi skrapar rutan, har bilen i gång och snart kommer vår guide Roger och möter upp. Han säger att vi nog måste rikta in oss på havsöring nu på morgonen innan det blir lite varmare. Vi är på samma ställe som i går, förhoppningsvis har det kommit in lite ny fisk som patrullerar längs med den fina ön vi ska fiska av. Det är sannerligen ett fint ställe detta. Man förstår att det stundom är superbt havsöringsfiske här. Guiden är supertrevlig och jag som tycker ”mötet” med människor är intressant blir lycklig här på Åland för överallt vi kommer är folk glada, stolta, hjälpsamma, de vill verkligen vårt bästa det märks tydligt. Det märks att Roger är en van guide, överallt vart vi kommer kan han berätta episoder om havsöringar som är fångade, det gäller bara att hamna rätt, att fisken är där.

Vi är noggranna när det kommer till säkerhet, inför vår resa har vi fått en ny samarbetspartner. Thermotic AB, vi har flytunderställ så fort i är på sjön, bara så alla vet att vi använder flytplagg. Vi använder både väst och byxa. Vi kommer att recensera, testa och utvärdera detta flytunderställ och återkomma senare med omdöme m.m.

Fram på förmiddagen byter vi plats och art. Nu är det gädda som står på fiskemenyn. Och bara ”ett stenkast” från havsöringsspotten tar guiden oss till en labyrint av vassvikar, djuprännor och grynnor. Platsen håller ett flertal gäddor, men det är bara några mindre exemplar som vill bjuda upp till dans. När vi fiskar av en djupkant, kastar jag mina flugor utåt mot det djupa, plötsligt ser jag  en rejäl virvel, en riktigt fin fisk missar min fluga, attans också. Nytt kast och då kommer hugget, jag känner kraftiga tunga knyckar i flugspöet och då släpper fisken. NEEEEEEJ Det är en obeskrivbar tomhetskänsla, den var ju där, det kändes att det var en bättre fisk.

Tiden går fort när man har roligt och vi ska testa havsöringsspotten en gång till innan det är dags att åka hemåt. Vi förflyttar oss och noggrant fiskar av de platser guiden tar oss till men det är som om havet är fisktomt. Vi har en underbart skön eftermiddag där vädret dock är lite kyligt. Tempen står på 3 grader plus. Nä, det är inte bara att komma och hämta fisken, det har vi flera gånger fått erfara så är det ibland och visst är väl detta charmen med fiske.

Hade man bara kommit, kastat och vetat att där kommer hugget så hade denna underbara hobby snart blivit alltför tråkig. Vi angör bryggan och tackar vår urtrevliga guide Roger för denna härliga fiskedag. Stort tack till Visit Åland, hotell Arkipelag och så klart ett jättetack till samtliga guider!! Vi har några mil till färjeläget på Eckerö. Båten går 18.30 lokal tid, och det blir mycket fiskesnack om Åland på vägen hem. Något abborrfiske blev det inte, vädret ville inte att det skulle bli så. Jag vill också passa på att säga att vi har det verkligen supertrevligt på våra resor Andreas och jag, det känns som om jag känt honom i all evighet, aldrig några bekymmer bara kul och trevligt! Andreas är en genuint genomärlig fiskekompis som jag trivs väldigt bra tillsammans med. Vi är allt sugna på att ge Åland en revansch framöver, vi vet ju att det kan vara ett blixtrande bra fiske där om man prickar rätt.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Mörrumslaxen 2023 – förbannelsen är bruten

Det drar sig mot slutet av säsong 2023. För ett tag sedan fick jag ett mess från min gode fiskekompis och vän Magnus, – ”ska du hänga med en runda till ån”? Det är självklart Mörrumsån han pratar om, Magnus bor i Mörrum och då behöver man inte benämna ån mer än just ån.

Mörrumsån, denna mytomspunna plats som fängslat så många genom åren, och det är ju inte så konstigt, Mörrumsån är en av världens bästa öring och laxförande åar. Tänk vad jag är lyckligt lottad som har så nära dit och inte bara det, jag har en fiskekompis som kan ån som sin egen ficka. Fast det ökar ju pressen en aning, det är ju plötsligt så att nu hänger det på mig om jag ska lyckas få ett hugg eller till och med lyckas landa en Mörrumsfisk. Jag har nog kastat tusentals kast i Mörrumsån utan att ha fått någon lax, det är ju laxen man längtar efter allra mest kanske.

Vi har en sådan här skön bra inställning till fisket, inga krav, bara njuta och ha de gutt, det är vårt måtto. Och det är kanske det som är vägen till framgång? Det är ofta så tycker jag att när man överarbetar eller försöker för mycket, ja då funkar inget. Detta ska självklart inte förväxlas med att skapa sig så bra förutsättningar som möjligt eller att komma väl förberedd till fisket.

Vi börjar vårt fiske uppe i Knaggelid, en kanonfin sträcka och på flera ställen ser vi fisk som är aktiv. Magnus tillägger att det inte är några ”turiskplask”, det vill säga att fisken hoppar högt för att sedan landa så att det låter som man slår en bräda i vattnet utan detta är nätta fina head and tailvak.

När vi är på väg till ett annat ställe får Magnus syn på några han känner, personal från Sveaskog håller på med inventering och elfiske. Vi stannar till och pratar en stund med dom. Plötsligt får jag frågan om jag vill prova att elfiska, och jag är inte sen att säga ja. Kort efter har jag fått min första lax för dagen, inte en av ån största men ”every fish counts” eller? Det är så coolt att se hur öring yngel och laxyngel samlas och söker skydd under och intill fallna träd som ligger i ån. Just detta att det naturligt ramlar träd ner i ån får jag till mig är av vissa ett stort irritationsmoment då en del anser att det ”förstör” fisket, att det är svårt att fiska där träden ligger. Men sanningen är den att detta är utmärkta lokaler för de nykläckta och årsgamla fiskarna att vi som fiskar helt enkelt får anpassa oss till att fiska där träden ligger. Jag ser hur mycket fisk de får genom elfisket, det är förutom personal från Sveaskog även praktikanter som går fiskevårds utbildningar som elfiskar idag.

Vi käkar och smider planer för eftermiddagen, efter en klassisk Mörrumslunch a la kebab tallrik bär det av mot Vittskövle. På en bänk sitter det en annan fiskare som tar upp sin termos, jag frågar om han tänker gå ner och fiska nu men han svarar nej och jag frågar då om det är okej att jag prövar lyckan, det har han inga som helst problem med. Magnus går i år en bit ovanför mig. Jag fiskar mig runt en kurva och ån har här en härlig sträcka med fina strömkanter. Jag fiskar med en lina som har flytklump som huvudklump, sedan en 15 fotspäts som har densiteten sjunk 2 sjunk 3 och ytterst en bit nylontafs 0,40mm. Flugan är bunden av Magnus, en kanonfin mindre fluga som har undervinge i rostbrun färg med svart övervinge. Mitt flugspö är ett G Loomis GLX 13 fot klass 8-9.

Vi har en otrolig fördel som har fiskeshopen i mörrum att åka till om eller när det behövs, där finns Stefan och Erik med flera som har expertkunskap om vad som behövs just för stunden, en oerhört välsorterad sportfiskebutik!

Jag kan även rekommendera att gå en flugbindningskurs hos någon duktig flugbindare. Vi gjorde ett reportage hemma hos Fredrik Wallin i vintras, ett besök som var en ahaupplevelse när det kommer till mitt flugbinderi för öring och laxflugor avsedda för Mörrumsån. Det är ju trotts allt flugan som fisken ska hugga på, det är oerhört viktigt att det ”simmar” bra för att fisken ska bita. Kolla gärna in fåra filmer på Youtubekanalen Every Fish Counts där Fredrik ”Madflies” binder Ullsocken och Beizeflugan. Det går självklart att kontakta honom för köp av flugor och eller flugbindningsmatreal. Madflies2020

Nu till dagens fiske, som sagt jag fiskar mig runt svängen i ån. Jag tycker att jag får till mina kast riktigt bra och får ut flugan dit jag vill, jag lägger ett kast mot bortre delen av en ytterkurva, låter linan driva i en båge, låta linan och flugan fiska av sig självt. När linan ska räta upp sig kommer hugget! Det tar bokstavligen tvärstopp och på en millisekund känner jag att det är fisk på, inom loppet av en sekund gör fisken några snabba tunga knyckar för att sedan rusa 8-10 meter nedströms, instinktivt gör jag mothugg och lyfter spöet när jag känner hugget. Det är inte jag som bestämmer nu det känner jag väl. När jag känner att jag har kontakt med fisken fumlar jag efter min mobil för att ringa Magnus, han svarar inte och jag börjar känna en viss stress komma inombords. En kort stund är det en dragkamp mellan mig och fisken, som bara står och håller emot i den strida strömmen. Jag tar upp telefonen på nytt och ringer Magnus, ingets svar nu heller, jäklar också. Då hör jag Magnus bakom mig, – jag kom så fort jag kunde, jag såg när du fick hugget.

Tidsuppfattningen upphör och jag njuter samtidigt som jag är väldigt stressad över hur detta ska gå, det är ju hullingfri krok som är nytt krav denna säsong. Jag börjar planera en rutt om fisken ger sig iväg nedströms men Magnus är lugn och rutinerad, bara spänn upp spöet och sätt press på fisken säger han. Jag tycker jag har bra press på den men Magnus säger bara pressa ännu hårdare, låt den inte vända sig och gå nedströms. Jag gör vad jag kan, jag pressar hårdare och hårdare, det känns som att linan sitter bakom en sten eller nåt, men jag känner plötsligt att fisken ger med sig centimeter för centimeter. Likt hajfiske börjar jag pumpa in fisken. Jag har inte sett den ännu men när Magnus får syn på den och utbrister ”det är en stor fisk, riktigt stor”, jag känner att det är en stor fisk. Den gör flera rusningar tillbaka mot tryggheten i den starka strömmen men första gången jag lyckas pressa in fisken på det lite grundare får jag se den för första gången, den är jättestor! Efter flera rusningar och många nervösa minutrar backar jag en aning och känslan är näst intill obeskrivlig när Magnus till slut tailar denna gigant till lax. Eufori och adrenalinskak sköljer genom min kropp, efter några snabba foton lyfter jag på kepsen och tackar denna enorma laxhona på 103 cm för att hon bjöd upp till mitt livs dans när det gäller fiskeupplevelser.

Jag är helt slut efteråt, allt blir så bekymmerslöst, Magnus gratulerar mig och verkligen genuint glädjes med mig i denna stund och det känns helt underbart. Delad glädje är sannerligen dubbel glädje. Vi fiskar ytterligare en stund för att sedan bryta för dagen.

Tusen tack Magnus för supertrevligt sällskap och en oförglömlig fiskedag och inte minst för din coachning under drillen!!

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Flugfiskeresa till Vemdalen 2023

Det är konstigt hur saker och ting utvecklar sig, jag minns att jag i början på året undrade hur fiskeåret 2023 skulle komma att bli. Det har hittills överträffat mina vildaste förväntningar med redan många fina fiskeminnen och flera reportagefisken. Årets fiskeresa till fjällen började på allvar att planeras någon gång i Mars/April. Idogt sökande över information kring olika destinationer började diskuteras. Länge såg det ut som vi var på väg till Glomma i Norge, sedan Åre. Till slut blev det Vemdalen, kanske på grund av att vi inte hade så många dagar på oss och jag vet ju hur det är att komma till ett nytt ställe. Man går och går och går, letar ställen, är det bra vattenstånd just här? Bra på kvällen eller på dagen? Sådant tar tid att lära sig. Det är klart att man alltid kan köpa sig erfarenheter i form av en guide. Nä, det fick bli ett känt ställe där vi hittar.

Vi, det är jag Peter och min bloggkompis, flugfiskeredaktörkollega, superduktiga flugfiskare, fiskekompis men framför allt min genuint genomärliga och oerhört trevliga vän Andreas. Vi har kommit att fiska mycket tillsammans, vi trivs bra ihop, inte bara vid fiskevattnet. Det finns alltid något att prata om och ibland är jag stöttande när han behöver det och just nu är det jag som behöver stöttning i livet.

Vi är på väg mot Vemdalen och för mig har det in i det sista varit osäkert om jag ska åka, min pappa har bara några dagar tidigare gått bort, en otäck overklighetskänsla kryper under skinnet och jag får inte bort den. Jag åker inte för att fly utan för att byta miljö under några dagar, skingra tankarna lite. Efter noga övervägande tog jag beslutet att åka och nu så här i efterhand känner jag att det var helt rätt. Jag vet att min pappa hade velat att jag gjorde denna resa, och det är ofta som mina tankar går till honom under denna resa, han liksom jag älskade att fiska och vistas i naturen, det är ju från honom jag fått mitt fiskeintresse.

Vi anländer till Vemdalen och Gästis, ett kanonbra boende som har allt man kan önska sig. Vi bor i en av lägenheterna, det känns som att komma hem. Jag har bott på Gästis massor av gånger och även om det lilla vandrarhemmet har bytt ägare några gånger de senaste åren har det behållit sin charm. Den nya ägaren heter Antoine, det är han som möter oss när vi anländer, en trevlig prick som verkligen vill att vår vistelse ska bli så bra som möjligt. Denna gång bor vi lägenhet nr 13, det där har skiftat under årens lopp, alltså vilken lägenhet vi bott i.

Jag har väl i och för sig inget emot att sova i tält men jag får nog erkänna att jag allt är lite bekväm. Det är tämligen skönt att kunna ta in kläder och torka dom över natten om det behövs, sedan tycker jag att Gästis vandrarhem strategiskt ligger väldigt bra. För det första ligger det bara ”ett stenkast” från Ekbergs, den lokala sportfiskebutiken och för det andra känns det som att det är typ lika långt till de flesta fiskeställena, man bor liksom i mitten.

Ett besök hos Ekbergs innan dagens fiske och ett snack med Gunnar är lika mycket ett måste som ett trevligt inslag, där kan man diskutera planer för dagen och vart man ska ta vägen, fördelar och nackdelar med olika ställen och vid det här laget känner han igen mig från tidigare år vilket också är väldigt trevligt. Och som av en händelse är det ju alltid något man behöver införskaffa. Det inte Gunnar vet om fisket runt Vemdalen är inte värt att veta!

Nåja, nu till fisket, vi kommer upp till Vemdalen ganska sent så något fiske blir det inte ankomstkvällen. Vi åker i stället till ett av Andreas ”ställen” och spanar efter vak, det är sparsamt med fisk, plötsligt kommer det en bäver som majestätiskt simmar förbi. Efter en liten filmsnutt råkar någon av oss röra sig och med ett jätteplask försvinner bävern blixtsnabbt.

Morgonen efter är vi uppe med tuppen om nu tuppen går upp vi åttatiden. Via Ekbergs (självklart) bär det av mot Nästelströmmen, ett helt nytt ställe för mig, vi har blivit tipsade om detta via Instagram. Vi tänker att vi bara ska njuta av att fiska så Goprokamerorna får stanna i bilen. Jisses vilket fiske vi har, och på torrfluga dessutom! Riktigt grova harrar stiger gång på gång mot våra torrisar, och ibland är livet så där underbart, det blir meditativt att bara stå där i strömmen och svinga flugspöet, tid och rum flyter ihop på det mest härliga sätt.

Jag kommer att tänka på Gunnar Westrin som kallar harren för ”solfisken”, och sannerligen gör den skäl för det smeknamnet, för i gassande solsken luras storharren upp till ytan gång på gång. När vi står där utvadade kan vi se flera fiskar komma och ”parkera” inte långt från oss. Dom ställer sig ovanpå de lite större stenarna, troligtvis bildas där en liten kudde av mindre strömt vatten vilket gör att de kan vila sig något i den ändå strida strömmen. Kasten blir därför inte långa och vi kan flera gånger se hela förloppet från att fisken får syn på torrflugan till att den stiger och tar flugan, ett fantastiskt skådespel att titta på.

Det börjar kurra i magen och vi bestämmer oss för att brassa käk, trots att vi har ett bländande bra fiske avbryter vi. Vi räknar samman hur mycket fisk vi fått och vi inser att vi krokat av ett 50 tal kanonfina harrar innan vi bryter för käk. Det blir Ravioli på burk som värms över glöden och vi grillar även några korvar, och så en kall alkoholfri bira till det.

Efter maten fiskar vi igen, det fina fisket håller i sig och nöjda åker vi hemåt i skymningen. Hemma på Gästis blir det en duch och en kall. Lite snacks och kika på dagens bilder som vi skickar till varandra.

Ny dag, i dag åker vi till Skärsjön, en superfin liten fjällsjö vid sidan om Sonfjället. Vi har fått tipset av våra Youtube kollegor som har Youtube kanalen ”Bara några kast till” att sjön håller både öring och röding, vi tackar ödmjukt för tipset! Efter en vandring på drygt 2 kilometer är vi framme, det är 27 grader varmt, vi ångrar bitter att vadarbrallorna är på. Attans, här vandrar vi ut i väglöst land, flera kilometer dessutom och här är det ett helt gäng med andra som fiskar. Hmm, ja vad ska man säga om det, sjön är stor så vi behöver inte trängas. Direkt när vi kommer fram är det en i det andra gänget som har fisk på, vi skyndar dit, och visst är det en röding som har huggit. Fiskesuget tar överhand och vi skyndar oss att tackla upp våra spön. Vi ser flera vak en bit bort och drar oss bortåt, efter några flugbyten hugger det plötsligt på ”Loffeflugan”, en svart liten nymf i strl 14. Det är inte sjöns största firre men det gör absolut ingenting. En superfin liten öring ligger snart i håven och jag bara njuter, den är fantastisk vacker, helt fulländad.

 Efter en stund fortsätter jag fiska, och plötsligt känner jag på nytt en dragning i linan, detta är något helt annat. En fisk som rycker och stånkar ivrigt, när fisken börjar närma sig ser jag att det är en röding, mitt hjärta börjar bulta fortare, den får inte släppa, jag vet ju att min krok är hullinglös. Efter en som jag upplever det oändlig tid landar rödingen i min håv och jag pustar ut. Oj oj oj så grann den är, fjällets Greta Garbo i sin prakt. Röd om buken, antracitgrå över ryggen, svagt röda fenor med kalkstensvita fenkanter, alldeles sammetslen, min första vilda röding i Sverige, helt underbar! Efter några foton simmar den majestätiskt tillbaka ut i rödingsjön, det är inte utan att jag känner historiens vingslag, här har det förmodligen simmat rödingar och öringar sedan istiden när inlandsisen drog sig tillbaka och dessa sjöar bildades. Det gäller att värna om och vara rädd om dessa bestånd!

Nu blir det sedvanlig cigarr, jag sätter mig på strandbrinken och bara är, mina tankar går till pappa som jag känner en stark längtan efter, vi brukade prata ofta och han följde mina fiskeeskapader med stor entusiasm. Tänk om han kunde ha varit med här och uppleva detta.

Både Andreas och jag fångar röding och plötsligt blir det ”Baitboxväder”, det vill säga ÖSREGN! Alla ni som följer grabbarna i Team Baitbox vet vad jag talar om, i nästan alla deras filmer från fjällfisken de haft kommer den där regnskuren, ja inte regnskuren utan ÖSREGNSKUREN, de myntade begreppet Baitboxväder vilket jag tycker passar bra. Trots ivrigt regnande fortsätter rödingarna att hugga. När det börjar dra sig mot sen eftermiddag börjar vi gå mot bilen, dags att ta oss till nästa ställe. När allt kommer omkring var det ett genidrag att ha vadarbrallorna på.

”Strömmen”, ett av mina absoluta favoritställen här uppe i Vemdalen. Jag har så många minnen härifrån och varje gång jag är här fylls jag av ett lugn, det är en sorts meditativ känsla som helt enkelt får mig att må bra. Jag var dock lite skeptisk till att vi skulle åka hit i eftermiddag, jag kikade på en sida på nätet som anger vattenflödet från Lossens kraftverksdamm och det visade högt flöde vilket inte alls är bra här. När vi anländer visar det sig att det är lågt flöde, alltså helt perfekta förhållanden. Jag blir lyrisk och börjar prata om mina tidigare fisken här, jag är ivrig och vill visa Andreas alla mina favoritspots. Snabbt har vi ”fiskeuniformen” på och med tacklade spön vadar vi försiktigt ut bland storstenarna. Jag har Gunnar Ekbergs specialfluga på tafsspätsen, jag frågade honom vid ett tillfälle om den hade något namn, ”Rogers fluga” sa han efter han som binder upp dom, en otroligt bra fluga som jag fått massor med fisk på under årens lopp. Jag kallar den ”Vemdalen special”, kärt barn har många namn. Det är en superpuppa med cdc vinge, en nattsländeimitation.

Det hugger i princip hela tiden men mycket smått, småharrarna formligen kastar sig över våra flugor. Efter en stund byter vi till nymf då det succesivt blir lite djupare och det dröjer inte länge förrän vi krokar av några riktigt ståtliga harrar. Detta innebär att jag idag har tagit en trippel, det vill säga öring, röding och harr på samma dag, jo ja tackar ja!!

När det börjar skymma drar vi oss längre nedströms, där står redan flera andra flugfiskare och vi är noga med att inte tränga oss eller störa deras fiske, vi ställer oss intill ett lugnflyt, jag byter till en tyngre nymf. Röd stjärt, peacockkropp och svart tungstensskalle, kroppen är så där härligt upprufsad. Jag kastar uppströms och låter nymfen sjunka läääääänge. Plötsligt tar det tvärstopp, för ett ögonblick tror jag att jag fastnat i en sten men då kommer de karaktäristiska tunga knyckarna i spötoppen. Detta är en större fisk, det känner jag i knyckarna, och den vill inte upp mot ytan. Jag vet dessutom att jag har hullingfri nymfkrok så det gäller att inte få slaklina. Metodiskt drillar jag fisken och efter en stund visar den sig, en magnifik harr, i mina ögon jättestor. Andreas agerar håvman och snart ligger fisken tryggt i håven och jag pustar ut. Den fina harren mäter till 46 cm och är bedårande vacker, när jag fäller upp storseglet skimrar det alla tänkbara färger. Efter några foton och en filmsnutt får den gå tillbaka. Ja, ibland händer det bara, allt stämmer, tid och rum stannar upp för ett kort ögonblick, och just detta ögonblick får jag dessutom dela med min vän och fiskekompis Andreas, tack för att du är med på denna resa!!

Efter detta har vi ett riktigt harr race, vi har fisk på i nästan varje kast och vi bara njuter, många mindre fiskar men ibland någon bättre fisk. Sakta blir kvällen till natt och när knotten blir alldeles för jäkliga bryter vi och beger oss nöjda mot bilen. Så sant, vi skapar oförglömliga fiskeminnen på denna resa.

När vi vaknar efterföljande morgon är det vår sista fiskedag innan hemresa. Vi velar länge om vart vi ska, diskuterar med Gunnar i fiskebutiken så klart, länge lutar det åt Börtnan men Ljungan har högt vattenflöde där så istället beger vi oss mot Nästelströmmen igen, vi hade ju så bra fiske där häromdagen. Men idag är det som förbytt, inte alls det fina fisket vi hade för ett par dagar sedan. I stället beger vi oss lite nedströms, visserligen mycket mer stridbar fors. Vi nymfar i hålor och över blankvatten. Vi lyckas få några stadiga harrar i den stridiga strömmen och vi har många gånger tidigare pratat om hur viktigt det är att bemästra olika metoder inom flugfisket. Detta visar sig nu vara en framgångssaga.  

Jag sätter mig på en sten i kanten av forsen och bara tar in nuet, tänder min cigarr, tänker på hur veckan varit, tänker på pappa, för mig är detta bästa tänkbara återhämtning och bearbetning av vad som hänt.

När kvällen kommer och mygg och knott åter samlas i svärmar runt oss känner vi oss nöjda. Dags att tacka Vemdalen för denna gång, oj vilken fiskeresa vi haft, massor med fisk, grov fisk dessutom, öring, röding, harr. Vi kan inte vara annat än nöjda. Vi filmar trots allt en hel del och vill man kika på denna resa i filmformat går det bra via länken nedan till vår Youtube kanal Every Fish Counts. Det kommer även en artikel om vårt fiske i Vemdalen i MagazineFishEcos flugfiskedel FishEcoFlugfiske framöver.

Tack Gästis i Vemdalen!

Tack Andreas för fantastiskt stöd och trevligt sällskap! Sannerligen så skapade vi oförglömliga fiskeminnen i Vemdalen!

Pappa, du kommer alltid att vara älskad och saknad!!

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Stenbiten Jakt och Fiskecenter – Grov öring och riktigt grova regnbågar

Det är i mitten av maj och plötsligt dyker det upp i mitt facebookflöde, ett nytt fiskevatten, det ser väldigt intressant ut. Stenbiten Jakt och Fiskecenter heter det och är beläget ca 2 mil från Kristianstad i Vanneberga en bit från Vinslöv. Nåväl. Andreas och jag är inte sena utan jag skriver till Örjan som äger campen och frågar om vi kan komma och göra ett fiskereportge om denna helt nyöppnade fiskeanläggning, och visst får vi komma och göra ett fiskereportage. Under veckan som går har campen premiär och de som varit och fiskat där lovordar stället och jag får till mig att man krokat av smått otroliga 50 fiskar på tre man under en dag. Det är så man får nypa sig i armen, kan detta stämma? Inför vårt reportage pratar jag med Örjan som småskrattande säger att det är mycket fisk i dammen vilket bådar gott tänker jag.

Efter en arbetsdag anländer vi till campen vid ca kl 19.00, Örjan möter upp och berättar om boendet, och om själva dammen där vi ska fiska. Dammen är grävd 2018, men det är först nu som Örjan satsat på fisket, han är stenläggare och har krångel med ryggen så då passar han på att ändra focus i sitt företag. När vi kommer fram till dammen får jag riktigt nypa mig i armen för fisken vakar flitigt och rikligt. Jag börjar med att knyta på en Goddard Caddis och Andreas med. Vi räknar till 1,2,3 sedan kastar vi ut. I samma stund som min fluga landar stiger en mindre båge och slurpar i sig min fluga men den släpper efter några sekunder, Andreas har bättre tur för i hans första kast stiger det en magnifik öring som efter en nervös kamp får syna håven, innan den gör det har jag också fisk på igen och där står vi med dubbelhugg, i bland är livet så där extra gött att leva.

Föga vet vi vad som väntar oss, för maken till torrflugefiske får man leta om, när fisken tuggat sönder min Goddard Caddis är det ”Busens” tur, och som det hugger och hugger och hugger!! Mestadels mindre bågar runt 1-1,5 kg och GROV öring, samtliga fiskar hela och fina i fenorna! Som vi brukar säga, är bara motorn hel behöver fisken inte vara speciellt stor för att det ska vara roligt att få dom. Vi fiskar fotar och filmar tills det skymmer och under ca 2,5 timmars fiske har vi utan att stressa krokat av ett 30 tal fiskar tillsammans.

Vi kör till boendet som ligger ca 1 km från dammen, rymligt, fräscht och nyrenoverat. Ett hus som just nu har en våningssäng men som inom kort kommer att ha 7-9 sängplatser. Tv, kök ja allt som man kan önska sig, till det ett riktigt fint badrum med dush, tvättmaskin och givetvis toalett.

Under kvällen försöker vi förstå vart vi hamnat, vi tar varsin kall och smider nya planer inför morgondagen, vi ställer klockan på 06.00 och jag vaknar innan klockan ringer, frulle och toa bestyr sedan bär det av mot dammen igen.

Oj Oj Oj vad fint det är i morgonljuset, det kläcker sländor, det vakar och vi beslutar oss för att gå runt dammen mot grillplatsen som är under färdigställande. Jag börjar med en Vulgata, fullt utvecklad sländimitation. Från den lilla höjd jag står på kan jag i det ginklara vattnet se GIGANTISKA regnbågar kryssa fram och tillbaka i en liten grupp, med viss ivrighet drar jag lina från min rulle för att förbereda det första kastet för dagen, en, två och tre gånger är någon mindre båge framme och nyper i flugan men ingen av dom fastnar, jag kollar till flugan, allt verkar okej. Ut med flugan igen och straxt efter det kommer en jättebåge och slukar min torrfluga. momentant gör jag mothugg, då fattar fisken att den är krokad och den blir ursinnig. Det känns som att det hoppar en ladugårdsvägg som med ett PLASK landar för att i nästa sekund vara 10 meter åt höger, då gör den ett nytt högt luftsprång, ner igen fast nu sticker den åt vänster där den på nytt hoppar högt sprattlar i luften och där släpper den. Jag blir helt tom, nästan apatisk, vad händer, vilka regnbågar bor det i denna damm ropar jag rill Andreas som står en bit i från, så klart med spåböj han med.

Det byggs för fullt vid dammens grillplats där det bland annat kommer att finnas toalett inom kort.

Vilka regler som gäller vid fisket kan läsas på Stenbitens Jakt och Fiskecenters facebooksida

Bokning sker genom att ringa Örjan 0734-097001

Och så håller det på, det hugger om vart annat, för mig eller Andreras. Att vi njuter av nuet och av fisket behöver jag knappast säga. Vi hittar ett djupare parti i dammen och det visar sig att det är där de riktigt stora bågarna bor. Örjan kommer och ”tittar till oss” , han bjussar på grillat, så jädrans gott, till det en 3,5:a, kall och god. Vilken anläggning Örjan har här i Vanneberga straxt utanför Vinslöv. Dammen håller ett minst sagt rikligt bestånd av regnbåge i varierande storlek från 1 kg till 8 kg, ca en tredjedel av fisken i dammen är grov fin öring mellan 1 kg till ca 3 kg, samtliga fiskar vi krokar av har hela och fina stjärtfenor vilket tillsammans gör denna fiskeanläggning helt unik skulle jag vilja påstå. Ett eldorado för oss som älskar flugfiske!!

Framåt eftermiddagen måste vi trots allt sluta fiska fast man inte vill det, min sista fluga som funkar förträffligt är en flickslände nymf, jisses vad många bågar jag tar på den, och speciellt en regnbåge etsar sig fast i mitt minne efter denna dagen. Jag får till ett misslyckat kast och linan faller ihop i en hög bara en bit ifrån mig, snabbt drar jag in lina för att göra ett ”riktigt” kast, när jag nästan dragit in all lina ser jag en jättebåge simma förbi min nymf som sakta håller på att sjunka, plötsligt tvärvänder den och gapar stort om min nymf, jag gör mothugg och den fastnar, om den första bågen för dagen som högg på min Vulgata härjade som en best är det ingenting mot vad denna båge gör, det finns inget jag kan göra mer än att bara försöka följa den, med rullbromsen så hårt jag vågar drar den ut hela fluglinan minst två gånger så backingen får se solljuset. Regnbågen är URSTARK, tveklöst den största regnbågen jag någonsin fått, och efter en dramatisk kamp kan Andreas håva den men min håv är för liten, halva regnbågen får bara plats. Lycklig som få märker jag att jag låter konstigt och Andreras bara skrattar, jag kommer på mig att jag liksom ylar, ett glädjeylande ljud är bara vad jag får fram.

Örjan ser det hela och kommer till oss, solklart PB på 8 kg för mig är ett faktum, kort efter får Andreas en båge på 7,5 kg. Totalt sett över den tid vi fiskar i dammen krokar vi av 150 fiskar varav 15 st regnbågar över 5 kg vilket innefattar vars ett nytt PB, jo jag tackar jag!!!

Vi filmar och fotar om vart annat, i skrivandets stund redigeras filmen från denna magiska dag i mitten av Maj hos Stenbitens Jakt och Fisksecentrum i Vanneberga utanför Vinslöv. Den kan inom kort ses på Every Fish Counts Youtube kanal. Framöver kommer det också en längre artikel i MagazineFishEco om denna fiskedag. På vägen hem är vi helt tagna av det vi upplevt!

Tusen och åter tusen tack Örjan för att vi fick komma till ditt fina magiska fiskevatten och göra ett fiskereportage och få oss en fiskeupplevelse vi sent skall glömma!!

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Sportfiskemässan 2023

Ojojoj vad tiden går fort, dagarna och veckorna formligen flyger fram, redan har det gått drygt tre veckor sedan Sportfiskemässan i Älvsjö. En mässa som var så efterlängtad, så saknad av så många. Detta skulle komma att bli en väldigt annorlunda mässa, i alla fall för mig och Andreas. I år hade vi mässpass och utgick från FishEcos monter som delades av Livlinan och Fishy. Resan till Stockholm startade ca 05.30, vi delar på körningen och jag kör sista biten fram till mässområdet. Väl framme på Hotellet hör vi hur incheckning funkar men vi är för tidigt så väskorna får ligga kvar i bilen till senare. Vi är som två barn på väg till godisaffären, förväntansfulla med ett sådant där härligt pirr i maggropen.

Väl inne på mässan inser vi snabbt hur mycket det är att få grepp om, jisses vad många utställare! Vi går ett trevande litet varv innan vi litar upp ”vår” monter. Det är med stor stolthet jag skriver detta då jag för första gången är på mässan i denna nya roll. Vi är inte bara här som bloggare utan först och främst som flugfiskeredaktörer för MagazineFishEco och FishEcoFlugfiske. En härlig känsla, och hade det inte varit för min flugfiskeblogg Gälgreppet så hade jag inte varit här på detta sättet idag. 2022 har FishecoFlugfiske kommit ut med tre nummer och bara dagarna innan mässan har första numret 2023 av Magazinet publicerats med rekordmånga läsare hittills. Det ska bli jättekul att äntligen få träffa JanO, tanken har varit att vi skulle fiskat tillsammans tidigare men det har inte blivit av.

Vi går några varv och kikar, stannar till och snackar med intressanta utställare, och när vi gått runt ett tag slås jag av tanken på hur trevliga alla människor är. Ett måste är att prata en stund med ambulanskollegan Evelina, hon står i dag i ABU´s monter, alltid lika trevlig. I dag är det Fredag, Torsdagen får vi till oss var väldigt lugnt vad gäller antal besökare.

Vi pratar med olika utställare, fiskedestinationer, helikopterflyg ut i fjällvärlden till små hemliga fjällvatten. betesbyggare, sportfiskeutbildningar m.m.

Mitt i allt är det plötsligt final Live i Fly VS Jerk, självklart är vi där och håller tummarna för fluggrabbarna men i år räckte det inte ända fram till vinst. En kort pratstund med vinnaren i Fly VS Jerk, Alexander Lexen, självklart passar jag på att gratulera honom till vinsten.

Tiden går fort och fredagen och mässandagen går mot sitt slut, vi går till det närbelägna hotellet och planen var väl att mingla lite på kvällen men den tidiga morgonen, resan och mässdagen har gjort att John Blund i stället kastar sömnsand tidigt på oss.

Lördag: Vi har lovat att hjälpa till med tävlingen ”Rädda en gädda” där vi delar ut flygblad och hjälper mässbesökare logga in så de kan delta i tävlingen som går ut på att leta gäddor runt om i lokalen, totalt finns det 34 st gäddor med olika längd där man ska samla de längsta gäddorna som kan leda till vinst av ett fint spinnset + beten.

När vi går runt i lokalen slås man av hur stort sportfisket är. Jag slås även av hur vissa i branschen i det närmaste har rockstjärnestatus. Det är som en bisvärm som ständigt susar runt vissa individer eller fisketeam, ja jag måste bara erkänna att jag tycker det är förbannat coolt att folk i fiskebranchen kan ha den statusen, att det är en coolhetsfaktor i att fiska. Och på tal om det så kommer det plötsligt några grabbar till oss i montern, de tar fram en mobil och visar en bild på vår youtubekanal och undrar om det är vi, och visst är det vi. De blir mycket glada över att få prata en stund med oss, lite ovant är det allt känner jag men väldigt roligt att vi kan glädja andra inom fisket.

Vi fortsätter att prata med massor av goa fiskekollegor, knyter nya kontakter och träffar en del som man inte sett sedan förra mässan, innan pandemin. På lördagseftermiddagen börjar hesheten komma, många vi pratar med är hesa, och inte så konstigt, ljudvolymen är hög, och ska man höra varandra måste man prata ganska så högt. Vi stannar till och får oss en pratstund ned Johan Klingberg, vi pratar om Hökesås, vi planerar en resa din under försommaren. Även han börjar bli hes, men vi får många bra tips på ställen och flugor som funkar bättre än andra just för den veckan vi tänker besöka Hökensås.

Mässan är en speciell plats, ett tillfälle att få en glimt av det där som man inte annars kommer så nära, att ställa frågorna om utrustning, färgval på flugor eller beten, prova kläder, provkasta flugspön, klämma och känna på grejer men framför allt en stund till samvaro med likasinnade, här finns något för alla. Bland besökarna är det allt från små barn, ungdomar, vanliga vuxna och lite äldre. Tiden går fort och plötsligt hörs i högtalarsystemet ”mässan stänger om 15 minuter”. Som tur är behöver vi inte stressa utan som utställare kan vi lugnt strosa om kring en liten stund utan att trängas, ta lite foton, kolla på grejer i lugn och ro.

På kvällen känner vi att vi nog käkar på hotellet, vi slår oss ner och inte långt senare pratar vi med bordsgrannen som är supertrevlig, det visar sig att han också har en blogg och skriver om fiske, diskussionerna avlöser varandra om bildestetik, om att bara vara, livet i och omkring fisket, ja ett samtal som bara flyter på, jag tänker att det blir lätt så när likasinnade träffas och börjar prata.

Söndag: Som sagt, fördelen med att vara utställare är bland annat att man kan komma in en timme innan mässbesökarna, vi är tidigt på plats, när vi går där i lugn och ro kommer det upp en kille bredvid oss, plötsligt säger han – Vart ska ni åka och fiska regnbåge nästa gång? Han kände igen oss från vår youtubekalnal Every Fish Counts, och när vi summerar mässan så är det faktiskt ganska många som har koll på vilka vi är. Självklart filmar vi under dagarna, samlar in material till våran mässfilm. För oss är det flugfiske som gäller, det är svårt att hitta någon nyhet som riktigt sticker ut men det finns massor med härliga flugfiskprylar att nörda ner sig i. Bindmatreal, rullar, kastteknik, linor, öringfiske, harrfiske, gäddflugfiske, kläder, väskor, båtar och andra bra att ha prylar. Själv investerar jag i en ny vadarjacka till ett bra mässpris (man är väl smålänning).

Dags för inköp till sonen, Jiggar.nu där deras jiggar och hårdbeten tas emot med glädje när jag kommer hem.

Det är lite lugnare här i dag även om det är mycket folk i dag med. Totalt var det under de fyra mässdagarna 19 604 besökare, nytt rekord. Vi stannar till på nytt hos Stefan Biehl (Mayfly.se) som sitter och binder flugor på ”flugbindargatan”, jag är stolt över att Gälgreppet är med i hans ”pro team”.

Vi stannar till hos grabbarna i Baitbox, Jens och Simon, jag har följt deras youtuberesa ett bra tag nu och kan bara innerligt njuta av deras framgångar och inte minst av deras filmer som blivit riktiga kultfilmer! Riktigt kul att prata med dom, vi stannar till där flera gånger under mässdagarna, verkligen supertrevliga!! Det blir ett inköp av en T-skirt och jag passar på att klappa om ”lillpalten” Jone som står i deras monter. ”Riktiga” Jone är inte med på mässan denna gång.

Andreas har några ”måsten” på sin bucketlist, bland annat vill han ha ett foto med Svartzonker och självklart med Niklaus Bauer. För min del är det en selfie med Baitboxgrabbarna, Check på den!

Lika som bär!

Ett måste är att köpa ett Jerkbait, ett speciellt bete gjort till minne av en tjej som gått bort i cancer. Ett bete där all inkomst från försäljning oavkortat går till cancerfonden. Oundvikligen går mina tankar till min pappa som har kämpat mot sin cancer i många år nu.

Kanske missade jag det men något jag saknade på mässan var en tatuerare och någon monter med ”loggotryck”, jag tänker också att det är många små fisketeam som inte fått tummen ur att trycka teamkläder, kanske att det finns några sådana på nästa mässa i Jönköping 2024.

Mig ”ser” ni antingen på bloggen Gälgreppet, MagazineFishEco i flugfiskedelen FishEcoFlugfiske eller på på vår Youtube kanal snart igen. Kolla gärna in vår mässfilm och prenumerera på Youtube kanalen Every Fish Counts!

Det känns nästan lite overkligt att det har varit Sportfiskemässan 2023. Så kul, så många skratt, intressanta möten med både nya och gamla bekanta. En mässa som jag sent ska glömma. En familjär känsla spred sig i mässlokalen där alla genuint var riktigt jäkla supertrevliga, där alla verkligen tog sig tid att prata en stund, där alla visade varandra respekt, en mässa som varit så efterlängtad och en mässa där vi alla slapp använda munskydd!! En mässa som mynnat ut i flera fiskereportage, massor av nya intressanta kontakter OCH vi hade verkligen så där roligt som vi bara önskade att det skulle bli.

Tusen tack JanO!! Och TACK Andreas för fantastiskt trevligt sällskap, som alltid! Tack alla som var där! Kanske syns vi snart vid ett vatten nära dig.

Och ett självklart stort tack till Sportfiskemässan för en mycket väl arrangerad mässa! Dags för hemfärd.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Tidigt vårfiske efter gädda

Det e mycket nu, jo det är faktiskt det. Tyvärr har bloggen och framför allt tiden till att skriva blogginlägg blivit lite lidande till förmån för annat skrivande om flugfiske. Just nu korrekturläser vi för fullt inför kommande nummer av FishEcoFlugfiske i MagazineFisheco. Men nu till dagens blogginlägg, snart är det fiskeförbud efter gädda och abborre i Kalmarsund, mitt hemmavatten. Så när tillfälle har funnits mellan dagar med minusgrader eller då isen har legat tjock har jag varit ute kanske inte alltid med flugspöet utan gått från land med spinnspö och gummijigg. Som vi brukar säga ”Every Fish Counts”. En minnesvärd dag var precis efter årsskiftet när min gode vän och fiskepolare Magnus ”Storfiskaren” hade vägarna förbi kanske den dag då det regnat som allra mest hittills i år. Regnet bokstavligen ÖSTE ner hela dagen men det hindrar inte de mest inbitna gäddfiskarna.

Jodå, några Esox Lusius blev det allt och framför allt en supertrevlig fiskedag med en go kompis!

Det har varit svårare att få ihop fisketrurer med min vapendragare Andreas ”Flugfiskaren i Småland” i år. När vi väl synkat våra scheman har det antingen varit is när vi kommit ner till sjön eller så har det varit minusgrader och omöjligt att fiska utan att det fryser i spöringarna. men snart ska vi nog få ihop en fisketur. Istället följde jag med min grabb på gäddfiske. Ja så heter det nu för tiden, han har blivit en suveränt duktig gäddfiskare både med spinnspö och med flugspö men han har fastnat för spinnfisket.

Som vanligt blir det tävling mellan far och son, detta är något som har anor från långt tillbaka i tiden. allt som oftast går segern till min son, jag får bara sträcka på mig och tänka på att jag har lärt upp honom bra!

Nästa gång jag försöker ligger det is, vädret så här års kan vara nyckfullt men plötsligt är det öppet vatten igen.

Dags för lite gäddflugfiske!

Is igen, under tiden blir det ett nytt båtköp. Det blir bra detta! En liten smidig perfekt båt att flugfiska ifrån, funderar skarpt på en frontmonterad elmotor till den.

Och vipps så är vi lediga både Andreas och jag och ”DET LIGGER INGEN IS”. Frisk vind och nybundna flugor, nu jäklar ska dom tas. Premiärtur för nya båten.

Denna flugan visade sig vara helt outstanding när vi var i Eriksberg i höstas, i dag har jag bundit upp ett par sådana till både mig och Andreas. Efter några kast tar det tvärstopp, jag känner tunga knyckar i flugspöet men lika fort som det hugger är den borta. Nåja, då funkar flugan här med. Ytterligare några kast senare, ett stenhårt hugg och jag känner direkt att detta är en som det heter en ”bättre fisk”. Som vanligt blir drillen kalabalik artad när det handlar om lite större fisk. Plötsligt rusar fisken under båten och som jag förstod det senare kom spötoppen emot båtfören nere vid vattenlinjen och smack, där gick spötoppen av. Drillningen fortsätter och allt detta kom med på film som inom kort kan ses på vår Youtubekanal Every Fish Counts.

Första fisken i nya båten, en kanonfet 87:a, så jäkla nice!!

Några fina gäddmadamer blev det allt denna dag då det stundom blåste så in i hel…….. Båten får MVG i betyg. Snart är det Abborre och gäddfiskeförbud i Kalmar sund. Då får gäddorna vila här. Nu laddar vi inför nästa gäddfiske, Eriksberg! Det är så man får nypa sig i armen!! Och snart är det Sportfiskemässan, vi kommer att finnas på plats nästan alla dagar så om ni känner för det kom gärna fram och snacka lite.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Årskröninka 2022

Ja, vad ska jag börja, 2022 har varit helt fantastiskt. Så mycket nytt som hänt och jag har fiskat på platser detta år som jag bara drömt om tidigare. Jag är lyckligt lottad som har fiskekompisar som är drivna, utvecklande för mitt fiske men framför allt goa härliga fiskekompisar. Det har bara blivit så att jag mer och mer fiskat tillsamman med Andreas Olsson detta år. Han är också känd under namnet Flugfiskaren i Småland.

Året började med gäddflugfiske, det var gäddflugfisket som gjorde att jag riktigt fastnade för flugfisket. Tyvärr har gäddfisket blivit sämre sett över tid i mina hemmavatten men vissa dagar kan man om man prickar rätt ha riktigt bra fiske efter gädda på fluga.

Det är något alldeles speciellt med gäddflugfiske, jag tänker att denna urkraft som gäddan har, explosivitet tillsammans med att den oftast är ganska huggvillig gör att jag verkligen får mitt flugfiskehjärta tillfredsställt. En bra början på året!

2022 har varit fiskereportagets år. Det började med Strömhult i början av Mars, vi hade ett fantastiskt bra fiske med 19 fiskar avkrokade på två man. Tommy på camp MayFly hade precis tagit över driften och förväntningarna var stora inför denna säsong.

En fluga som har räddat mig många gånger i år är denna lilla gummivarelsen, Wiggle Worm. Otroligt vad många regnbågar den har på sitt samvete. Jag tror att jag fick alla utom en båge denna dagen på just denna fluga.

Tyvärr har inte Strömhult blivit vad Tommy hoppades på, av flera olika anledningar valde Tommy att kliva av Strömhult nu i slutet av 2022, man hoppas att det på något sätt kommer att funka framgent, det är ju en fantastisk fin sportfiskeanläggning.

Våren kom och jag provade på metoden ”Euronymhing” i ett put and takevatten straxt norr om Kalmar. När vattenflödet fortfarande är högt i Snärjebäcken går det utmärkt att ”nymfa” bågar. Det var kanonkul och jag krokade av ett antal.

Loffeflugan levererade som vanligt, bågarna var som tokiga i den lilla nymfen och just nymffiske efter regnbåge har visat sig vara enormt framgångsrikt detta år, tillsammans med torrfugor.

Vi besökte NovaScottia Eventcenter på senvåren, vi hade båten med oss. Ett riktigt trevligt vatten som håller ett bra bestånd av öring, regnbåge och lax som jag tror är klarälvslax. Andreas visar vart skåpet ska stå och mästerligt fiskar med nybunden nymf. Öringarna är fantastiskt vackra och eftersom de gått länge i dammarna har hela och fina fenor och riktigt stridiga trots sin storlek. Fina fenor har alla de fiskar vi får. Vi har en mycket trevlig fiskedag i Gottåsa. En anläggning som är väl värt ett besök.

Ett kort kvällsfiske i Snärjebäcken skulle visa sig vara ett genidrag, jag har aldrig haft ett så bra torrflugefiske på regnbåge som denna kväll under loppet av ca 2,5 timmar landar vi typ 35 fiskar, det hugger nästan i varje kast och när dom inte hugger plaskar dom och hoppar som galningar, enormt vackra fiskar med hela stjärtfenor är glupska som få. Ett drömfiske!!

Det finns en film som förevigat denna kväll på youtubekanalen Every Fish Counts.

Allt eftersom våren övergick i försommar var det dags för ett nytt fiskereportage, denna gång Berget Sportfiske. Vilken anläggning! Bra boende en helt perfekta stugor med ett lite pentry allt man behöver, bara ett rollkast därifrån fräscha toaletter och rensbod. Ytterligare ett rollkast åt andra hållet ligger dammarna, 7 st till antalet. Berget har som signum att det simmar stora ja mycket stora regnbågar och Gullspångslax i dammarna. Totalt har jag varit där tre gånger under året som gått.

Regnbågar kan i bland var riktigt tjuriga, vi fick leta djupt i askarna och plötsligt hugger det det på en Vulgatanymf.

En av de största regnbågar jag fått hittills, kunde inte motstå denna skapelse.

Vi fick inte ”styggnamnet” vilket känns skönt. Det var inte bara vi som haft det trögt i Berget, vi fick till oss att ca 1,5 vecka innan vår ankomst hade fisket svängt och det var flera gäng som haft riktigt trögt fiske och så är det ibland, det är inte bara att komma och hämta dom vilket är den del av charmen.

Det finns en riktigt trevligt grillhus, där man kantänka att det säkert har pratats en hel del fiske under årens lopp.

Vi tackade Berget för denna gång och bara någon vecka senare står vi med Vulgataflugor på för oss klassisk mark, Camp MayFly Norrefors. En fiskecamp som Tommy driver, här har vi haft ett helt makalöst bra torrflugefiske i vulgatatider de två senaste åren i slutet på Maj. I år hade Vädergudarna lovat nästan 30 mm regn just den dagen vi hade planerat att komma hit, det har varit så något tidigare år också men det har ändå varit sol och lite mulet om vart annat, det skulle visa sig att så inte var fallet denna gång. En heldag med ÖSREGN men fiskarna var på hugget och formligen älskade våra torrflugor trots ihållande regn.

Vi besökte Brännvinsdammarna återigen, vi var ju där sent på hösten förra året och nu skulle vi testa försommarfisket. Detta är ett riktigt häftigt vatten, fisken har gått här länge och är att betrakta som vild, här finns öring, regnbåge och röding. Hulling löst är ett krav, den som fångar en fisk blir rikligt belönad då fisken är oerhört stridig med superfina fenor.

Sommaren gick och det kändes som en omöjlighet att fiska i mitt hemmavatten på grund av allt sjögräs inomskärs. I stället fick vi möjlighet att åka till Borensberg och Norrbyströmmen, ett fantastiskt fint vatten. Manni som äger det kan inte annat än vara superstolt över vad han skapat. Vi har ofta pratat om att vi söker efter ”den perfekta” regnbågen och bågarna i Norrbyströmmen är nog några av de finaste jag fått.

Alla fisketurer blir så klart inte blogginlägg, jag fiskar ett par gånger per år med ett gäng jag kallar för ”Fiskeligan”, min grabb Fille och min gode vän Magnus och Roger är bland annat med i detta eminenta fiskegäng. Vi har två fisken per år, i år åkte vi först till Norrefors under April månad och sedan i Oktober till en annan av Tommys och camp MayFlys anläggningar, Ekdala Ström i Skåne. Alltid trevligt att träffa likasinnade och kanske fiska lite mer avslappnat än när kameran rullar och vi gör fiskereportage. Och så lite andra fisketurer så klart. Min Mörrumssäsong blev inte något för historieböckerna detta året, bara att kämpa vidare nästa år.

Hösten kom och en dröm gick i uppfyllelse, gäddfiske i legendariska Eriksberg. Det har inte varit tillåtet att fiska gädda på fluga där speciellt länge så vi är nog en av de första som fått möjlighet att göra det där. Dessutom har vi förmånen att bli guidade av Olle Lidesjö, det kan inte bli bättre!! Olle har guidat gäddfiskare i Eriksberg sedan mitten av 80-talet men han har inte guidat gäddflugfiskare förrut. Två fantastiska dagar i Legendariska Eriksbers vilthägn med boende och supergott käk. Mumma för en gäddflugfiskenörd!

Fiskeåret 2022 börjar dra sig mot slutet men ett besök till Berget Sportfiske ja till och med två besök blev det innan December månad. Det är ju så att jag försöker verkligen att förbereda mig optimalt inför våra reportagefisken, denna gång har jag bland annat kikat åtskilliga timma på Youtube när andra gäng varit och fiskat på berget, ett danskt gäng har frekvent varit på Berget och skördat stora framgångar. Jag var inte sen att ”copa” en av deras flugor, en blå streamer.

En sak har jag lärt mig genom åren och det är att lära av andra, det är utvecklande och inte sällan tar jag med mig ny kunskap som jag kan använda vid något senare tillfälle.

Även om året inte är slut än så har min senaste fisketur var gäddflugfiske, precis som den första för året.

Minnena är så många och jag skulle inte vilja vara utan ett enda av dom, fiske och framförallt flugfiske är fantastiskt roligt. Andreas och jag har gjort många timmar ihop detta år och jag vill rikta ett speciellt stort tack till honom, dels för hans engagemang vad gäller bloggandet men också vårt filmskapande och hans redigeringsskills för vår Youtube kanal Every Fish Counts. Men framför allt att han kommit att bli en riktigt genuint bra vän. Every Fish Counts bara växer och växer. Det är jättekul att så många tittar och prenumererar på kanalen. Om du inte redan prenumererar på Youtube kanal Every Fish Counts, gör det så får du avisering när nya filmer läggs upp.

Störst av allt är ändå att jag nu skrivit för +MagazineFishEco i ett helt år, sista numret för i år har precis kommit ut. FishEco Flugfiske än nu en stor del av mitt liv. Det är med stor ödmjukhet jag tog mig an och tackade ja till att bli flugfiskeredaktör. Jag gör ju inte detta själv utan tillsammans med min fiskepolare Andreas.

Nu är ju detta en årskrönika för flugfiskebloggen Gälgreppet, men det är omöjligt att hålla isär alla mina fiskerelaterade grejer jag är involverad i. Det är väldigt många som läser bloggen och jag får oftare och oftare fin feedback. Gälgreppet har nu uppemot 100.000 visningar sedan jag startade 2017, helt galet många.

2023 då, jag är inne i en positiv spiral, en dominoeffekt som jag inte vet vart den tar mig, jag njuter av att fiska, göra reportage, skapa fiskefilmer, mycket är på G, jag är redo inför ett fullspäckat spännande fiskeår 2023.

Jag vill också passa på att tacka alla som samarbetar med Gälgreppet.

Förts och främst skicka ett stort tack till JanO och +Fisheco, som tagit min blogg under sina vingar och som ger mig förtroendeatt skriva artiklar i Magazinfisheco, ett stort tack till Tommy Svensson på Camp MayFly, ett stort tack till Johan och Eva-Lena Philip på Vidinge Gård och Strömfiske Alsterån, ett stort tack till Ken Persson och Sameo, ett stort tack Fredrik Wallin på Madflies, ett stort tack till Stefan Biehl och Mayfly.se, ett stort tack också till Sporfiskemässan.

Självklart ett jättestort TACK till alla er som läser bloggen Gälgreppet!

Allra mest vill jag ändå tacka min underbara hustru Petra som gläds med mig och stöttar mig i mitt fiske, artikelskrivande och bloggande.

Gillar du Gälgreppet, prenumerera på bloggen!

God Jul och Gott Nytt År, var rädda om er och snälla ni som inte har vaccinerat er mot Covid 19 och säsongsinfluensan ännu, GÖR DET!

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Berget Sportfiske – Megabågar i toppkondition

Vi är på väg till Eksjö och Bergets Sportfiske, ett nytt fiskereportage för MagazineFishEco. Berget är en unik fiskecamp på så vis att dom har profilerat sig som campen med STORA regnbågar och grov gullspångslax. För en flugfiskenörd som mig är detta en dröm. Bara blotta tanken på att det simmar 10 kilosbågar här gör att det minst sagt är nervkittlande att blöta flugorna här. Jag ha varit här förut och detta blir inte sista gång, jag lovar. Med mig i dag är min självklara fiskebroder Andreas ”Flugfiskaren i Småland” Olsson. Vi har fiskat mycket tillsammans de sista åren och känner varandra mycket väl vid det här laget.

Vi hinner bara fiska en liten stund innan mörkret faller på ankomstdagen, Andreas lyckas fånga en fin på båge på nymf i skymningen.

När seneftermiddagen övergår till kväll smider vi kluriga planer inför morgondagens fiske. När John Blund kastar sömnsand i mina ögon ser jag bara 10 kilosbågar som drar som tokar i flugspöet. Natten går blixtsnabbt och när klockan ringer 06.00 är jag redan vaken. Det är konstigt det där med nätterna innan man ska fiska. Ska man upp och jobba är det segt och man vill bara snooza men vankas det fiske vaknar jag tidigare än klockan ringer.

Morgonen är sval, bara någon grad varmt. Dimman ligger och svävar över vattnet och det är väl inte konstigt att man förr i tiden sa att det var ”Mosskärringen” som eldade så det låg rök över nejden.

Vi får inget i gryningen, vid 9 tiden bestämmer oss för att smida nya planer. Vi tar en paus och käkar frulle. Det blir sedvanlig utefrukost med räkost, bröd, apesinjuice, kaffe.

Mätta och med ny energi knyter jag på en helt ny fluga, en fluga jag sett några danskar få mycket fisk på här i Berget. Fly-On-Aline heter deras Youtube kanal och filmen i ”Sight fishing i September måned i Berget Sportfiske 2022” presenteras en blå fluga, det är aldrig fel att lära av andra.

Resten är som man säger historia, i första kastet tar det tvärstopp. En mega båge vill bara in i näckrosor och sjögräs, jag får trassel på fluglinan, sedvanligt kaos och kalabalik när ”The Big One” kliver på. Nervöst drillar jag bågen så metodiskt jag kan och tillslut kan Andreas håva denna bjässe till båge. Lyriskt pustar jag ut, efter några foton får den gå tillbaka och mina händer skakar lätt. Nu blir det till att ta fram cigarren, men det gör jag bara vid speciella tillfällen.

Detta är startskottet, för nu vänder det. Medans jag filmar och flyger med drönaren tar Andreas några bågar på nymf. Urhäftigt att kunna smyga sig på dom och sänka nymfen förföriskt framför nosen på fiskarna.

Jag skiftar till nymf och smygjakten fortsätter, dom är verkligen glupska för jag landar många bågar genom nymfmetoden, härligt!

Plötsligt hör jag Andreas ropa FIIIIIIIISK, jag kommer springande. På en flickslända har en till supermegabåge huggit. Kampen blir dramatisk och denna gång är det jag som är håvman.

Det är en av de största bågar jag sett, jäklar vad bred den är över ryggen. Stark som en stridsvagn och bred som en ladugårdsvägg.

Det är så fint här på Berget, väl i ordning, bra boende med en superb grillkåta alldeles intill stugorna. Det är svårt att ha det bättre.

Vi är supernöjda med vårt fiske här på Berget, vi landar ytterligare några bågar innan det är dags att packa ihop och styra kosan hemåt. Jag längtar redan tillbaka och det bästa är att jag har bokat ett fiske här på Berget i början av november med ett fiskegäng.

Vill man fiska här så är det bästa att ta kontakt via Bergets Facebooksida alternativt ringa till Lena som sköter bokningarna på telefonnummer 072 – 326 25 50. 

Andreas och jag filmar ju en hel del för vår Youtube kanal Every Fish Counts, här nedan kan ni kika på filmen om vårt fiske denna dag.

Det kommer också en längre artikel framöver i MagazineFishEco om våra reportagefisken hos Berget Sportfiske, vi tackar Berget så länge för dessa fantastiska dagar.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines