Tidigt vårfiske efter gädda

Det e mycket nu, jo det är faktiskt det. Tyvärr har bloggen och framför allt tiden till att skriva blogginlägg blivit lite lidande till förmån för annat skrivande om flugfiske. Just nu korrekturläser vi för fullt inför kommande nummer av FishEcoFlugfiske i MagazineFisheco. Men nu till dagens blogginlägg, snart är det fiskeförbud efter gädda och abborre i Kalmarsund, mitt hemmavatten. Så när tillfälle har funnits mellan dagar med minusgrader eller då isen har legat tjock har jag varit ute kanske inte alltid med flugspöet utan gått från land med spinnspö och gummijigg. Som vi brukar säga ”Every Fish Counts”. En minnesvärd dag var precis efter årsskiftet när min gode vän och fiskepolare Magnus ”Storfiskaren” hade vägarna förbi kanske den dag då det regnat som allra mest hittills i år. Regnet bokstavligen ÖSTE ner hela dagen men det hindrar inte de mest inbitna gäddfiskarna.

Jodå, några Esox Lusius blev det allt och framför allt en supertrevlig fiskedag med en go kompis!

Det har varit svårare att få ihop fisketrurer med min vapendragare Andreas ”Flugfiskaren i Småland” i år. När vi väl synkat våra scheman har det antingen varit is när vi kommit ner till sjön eller så har det varit minusgrader och omöjligt att fiska utan att det fryser i spöringarna. men snart ska vi nog få ihop en fisketur. Istället följde jag med min grabb på gäddfiske. Ja så heter det nu för tiden, han har blivit en suveränt duktig gäddfiskare både med spinnspö och med flugspö men han har fastnat för spinnfisket.

Som vanligt blir det tävling mellan far och son, detta är något som har anor från långt tillbaka i tiden. allt som oftast går segern till min son, jag får bara sträcka på mig och tänka på att jag har lärt upp honom bra!

Nästa gång jag försöker ligger det is, vädret så här års kan vara nyckfullt men plötsligt är det öppet vatten igen.

Dags för lite gäddflugfiske!

Is igen, under tiden blir det ett nytt båtköp. Det blir bra detta! En liten smidig perfekt båt att flugfiska ifrån, funderar skarpt på en frontmonterad elmotor till den.

Och vipps så är vi lediga både Andreas och jag och ”DET LIGGER INGEN IS”. Frisk vind och nybundna flugor, nu jäklar ska dom tas. Premiärtur för nya båten.

Denna flugan visade sig vara helt outstanding när vi var i Eriksberg i höstas, i dag har jag bundit upp ett par sådana till både mig och Andreas. Efter några kast tar det tvärstopp, jag känner tunga knyckar i flugspöet men lika fort som det hugger är den borta. Nåja, då funkar flugan här med. Ytterligare några kast senare, ett stenhårt hugg och jag känner direkt att detta är en som det heter en ”bättre fisk”. Som vanligt blir drillen kalabalik artad när det handlar om lite större fisk. Plötsligt rusar fisken under båten och som jag förstod det senare kom spötoppen emot båtfören nere vid vattenlinjen och smack, där gick spötoppen av. Drillningen fortsätter och allt detta kom med på film som inom kort kan ses på vår Youtubekanal Every Fish Counts.

Första fisken i nya båten, en kanonfet 87:a, så jäkla nice!!

Några fina gäddmadamer blev det allt denna dag då det stundom blåste så in i hel…….. Båten får MVG i betyg. Snart är det Abborre och gäddfiskeförbud i Kalmar sund. Då får gäddorna vila här. Nu laddar vi inför nästa gäddfiske, Eriksberg! Det är så man får nypa sig i armen!! Och snart är det Sportfiskemässan, vi kommer att finnas på plats nästan alla dagar så om ni känner för det kom gärna fram och snacka lite.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Årskröninka 2022

Ja, vad ska jag börja, 2022 har varit helt fantastiskt. Så mycket nytt som hänt och jag har fiskat på platser detta år som jag bara drömt om tidigare. Jag är lyckligt lottad som har fiskekompisar som är drivna, utvecklande för mitt fiske men framför allt goa härliga fiskekompisar. Det har bara blivit så att jag mer och mer fiskat tillsamman med Andreas Olsson detta år. Han är också känd under namnet Flugfiskaren i Småland.

Året började med gäddflugfiske, det var gäddflugfisket som gjorde att jag riktigt fastnade för flugfisket. Tyvärr har gäddfisket blivit sämre sett över tid i mina hemmavatten men vissa dagar kan man om man prickar rätt ha riktigt bra fiske efter gädda på fluga.

Det är något alldeles speciellt med gäddflugfiske, jag tänker att denna urkraft som gäddan har, explosivitet tillsammans med att den oftast är ganska huggvillig gör att jag verkligen får mitt flugfiskehjärta tillfredsställt. En bra början på året!

2022 har varit fiskereportagets år. Det började med Strömhult i början av Mars, vi hade ett fantastiskt bra fiske med 19 fiskar avkrokade på två man. Tommy på camp MayFly hade precis tagit över driften och förväntningarna var stora inför denna säsong.

En fluga som har räddat mig många gånger i år är denna lilla gummivarelsen, Wiggle Worm. Otroligt vad många regnbågar den har på sitt samvete. Jag tror att jag fick alla utom en båge denna dagen på just denna fluga.

Tyvärr har inte Strömhult blivit vad Tommy hoppades på, av flera olika anledningar valde Tommy att kliva av Strömhult nu i slutet av 2022, man hoppas att det på något sätt kommer att funka framgent, det är ju en fantastisk fin sportfiskeanläggning.

Våren kom och jag provade på metoden ”Euronymhing” i ett put and takevatten straxt norr om Kalmar. När vattenflödet fortfarande är högt i Snärjebäcken går det utmärkt att ”nymfa” bågar. Det var kanonkul och jag krokade av ett antal.

Loffeflugan levererade som vanligt, bågarna var som tokiga i den lilla nymfen och just nymffiske efter regnbåge har visat sig vara enormt framgångsrikt detta år, tillsammans med torrfugor.

Vi besökte NovaScottia Eventcenter på senvåren, vi hade båten med oss. Ett riktigt trevligt vatten som håller ett bra bestånd av öring, regnbåge och lax som jag tror är klarälvslax. Andreas visar vart skåpet ska stå och mästerligt fiskar med nybunden nymf. Öringarna är fantastiskt vackra och eftersom de gått länge i dammarna har hela och fina fenor och riktigt stridiga trots sin storlek. Fina fenor har alla de fiskar vi får. Vi har en mycket trevlig fiskedag i Gottåsa. En anläggning som är väl värt ett besök.

Ett kort kvällsfiske i Snärjebäcken skulle visa sig vara ett genidrag, jag har aldrig haft ett så bra torrflugefiske på regnbåge som denna kväll under loppet av ca 2,5 timmar landar vi typ 35 fiskar, det hugger nästan i varje kast och när dom inte hugger plaskar dom och hoppar som galningar, enormt vackra fiskar med hela stjärtfenor är glupska som få. Ett drömfiske!!

Det finns en film som förevigat denna kväll på youtubekanalen Every Fish Counts.

Allt eftersom våren övergick i försommar var det dags för ett nytt fiskereportage, denna gång Berget Sportfiske. Vilken anläggning! Bra boende en helt perfekta stugor med ett lite pentry allt man behöver, bara ett rollkast därifrån fräscha toaletter och rensbod. Ytterligare ett rollkast åt andra hållet ligger dammarna, 7 st till antalet. Berget har som signum att det simmar stora ja mycket stora regnbågar och Gullspångslax i dammarna. Totalt har jag varit där tre gånger under året som gått.

Regnbågar kan i bland var riktigt tjuriga, vi fick leta djupt i askarna och plötsligt hugger det det på en Vulgatanymf.

En av de största regnbågar jag fått hittills, kunde inte motstå denna skapelse.

Vi fick inte ”styggnamnet” vilket känns skönt. Det var inte bara vi som haft det trögt i Berget, vi fick till oss att ca 1,5 vecka innan vår ankomst hade fisket svängt och det var flera gäng som haft riktigt trögt fiske och så är det ibland, det är inte bara att komma och hämta dom vilket är den del av charmen.

Det finns en riktigt trevligt grillhus, där man kantänka att det säkert har pratats en hel del fiske under årens lopp.

Vi tackade Berget för denna gång och bara någon vecka senare står vi med Vulgataflugor på för oss klassisk mark, Camp MayFly Norrefors. En fiskecamp som Tommy driver, här har vi haft ett helt makalöst bra torrflugefiske i vulgatatider de två senaste åren i slutet på Maj. I år hade Vädergudarna lovat nästan 30 mm regn just den dagen vi hade planerat att komma hit, det har varit så något tidigare år också men det har ändå varit sol och lite mulet om vart annat, det skulle visa sig att så inte var fallet denna gång. En heldag med ÖSREGN men fiskarna var på hugget och formligen älskade våra torrflugor trots ihållande regn.

Vi besökte Brännvinsdammarna återigen, vi var ju där sent på hösten förra året och nu skulle vi testa försommarfisket. Detta är ett riktigt häftigt vatten, fisken har gått här länge och är att betrakta som vild, här finns öring, regnbåge och röding. Hulling löst är ett krav, den som fångar en fisk blir rikligt belönad då fisken är oerhört stridig med superfina fenor.

Sommaren gick och det kändes som en omöjlighet att fiska i mitt hemmavatten på grund av allt sjögräs inomskärs. I stället fick vi möjlighet att åka till Borensberg och Norrbyströmmen, ett fantastiskt fint vatten. Manni som äger det kan inte annat än vara superstolt över vad han skapat. Vi har ofta pratat om att vi söker efter ”den perfekta” regnbågen och bågarna i Norrbyströmmen är nog några av de finaste jag fått.

Alla fisketurer blir så klart inte blogginlägg, jag fiskar ett par gånger per år med ett gäng jag kallar för ”Fiskeligan”, min grabb Fille och min gode vän Magnus och Roger är bland annat med i detta eminenta fiskegäng. Vi har två fisken per år, i år åkte vi först till Norrefors under April månad och sedan i Oktober till en annan av Tommys och camp MayFlys anläggningar, Ekdala Ström i Skåne. Alltid trevligt att träffa likasinnade och kanske fiska lite mer avslappnat än när kameran rullar och vi gör fiskereportage. Och så lite andra fisketurer så klart. Min Mörrumssäsong blev inte något för historieböckerna detta året, bara att kämpa vidare nästa år.

Hösten kom och en dröm gick i uppfyllelse, gäddfiske i legendariska Eriksberg. Det har inte varit tillåtet att fiska gädda på fluga där speciellt länge så vi är nog en av de första som fått möjlighet att göra det där. Dessutom har vi förmånen att bli guidade av Olle Lidesjö, det kan inte bli bättre!! Olle har guidat gäddfiskare i Eriksberg sedan mitten av 80-talet men han har inte guidat gäddflugfiskare förrut. Två fantastiska dagar i Legendariska Eriksbers vilthägn med boende och supergott käk. Mumma för en gäddflugfiskenörd!

Fiskeåret 2022 börjar dra sig mot slutet men ett besök till Berget Sportfiske ja till och med två besök blev det innan December månad. Det är ju så att jag försöker verkligen att förbereda mig optimalt inför våra reportagefisken, denna gång har jag bland annat kikat åtskilliga timma på Youtube när andra gäng varit och fiskat på berget, ett danskt gäng har frekvent varit på Berget och skördat stora framgångar. Jag var inte sen att ”copa” en av deras flugor, en blå streamer.

En sak har jag lärt mig genom åren och det är att lära av andra, det är utvecklande och inte sällan tar jag med mig ny kunskap som jag kan använda vid något senare tillfälle.

Även om året inte är slut än så har min senaste fisketur var gäddflugfiske, precis som den första för året.

Minnena är så många och jag skulle inte vilja vara utan ett enda av dom, fiske och framförallt flugfiske är fantastiskt roligt. Andreas och jag har gjort många timmar ihop detta år och jag vill rikta ett speciellt stort tack till honom, dels för hans engagemang vad gäller bloggandet men också vårt filmskapande och hans redigeringsskills för vår Youtube kanal Every Fish Counts. Men framför allt att han kommit att bli en riktigt genuint bra vän. Every Fish Counts bara växer och växer. Det är jättekul att så många tittar och prenumererar på kanalen. Om du inte redan prenumererar på Youtube kanal Every Fish Counts, gör det så får du avisering när nya filmer läggs upp.

Störst av allt är ändå att jag nu skrivit för +MagazineFishEco i ett helt år, sista numret för i år har precis kommit ut. FishEco Flugfiske än nu en stor del av mitt liv. Det är med stor ödmjukhet jag tog mig an och tackade ja till att bli flugfiskeredaktör. Jag gör ju inte detta själv utan tillsammans med min fiskepolare Andreas.

Nu är ju detta en årskrönika för flugfiskebloggen Gälgreppet, men det är omöjligt att hålla isär alla mina fiskerelaterade grejer jag är involverad i. Det är väldigt många som läser bloggen och jag får oftare och oftare fin feedback. Gälgreppet har nu uppemot 100.000 visningar sedan jag startade 2017, helt galet många.

2023 då, jag är inne i en positiv spiral, en dominoeffekt som jag inte vet vart den tar mig, jag njuter av att fiska, göra reportage, skapa fiskefilmer, mycket är på G, jag är redo inför ett fullspäckat spännande fiskeår 2023.

Jag vill också passa på att tacka alla som samarbetar med Gälgreppet.

Förts och främst skicka ett stort tack till JanO och +Fisheco, som tagit min blogg under sina vingar och som ger mig förtroendeatt skriva artiklar i Magazinfisheco, ett stort tack till Tommy Svensson på Camp MayFly, ett stort tack till Johan och Eva-Lena Philip på Vidinge Gård och Strömfiske Alsterån, ett stort tack till Ken Persson och Sameo, ett stort tack Fredrik Wallin på Madflies, ett stort tack till Stefan Biehl och Mayfly.se, ett stort tack också till Sporfiskemässan.

Självklart ett jättestort TACK till alla er som läser bloggen Gälgreppet!

Allra mest vill jag ändå tacka min underbara hustru Petra som gläds med mig och stöttar mig i mitt fiske, artikelskrivande och bloggande.

Gillar du Gälgreppet, prenumerera på bloggen!

God Jul och Gott Nytt År, var rädda om er och snälla ni som inte har vaccinerat er mot Covid 19 och säsongsinfluensan ännu, GÖR DET!

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Berget Sportfiske – Megabågar i toppkondition

Vi är på väg till Eksjö och Bergets Sportfiske, ett nytt fiskereportage för MagazineFishEco. Berget är en unik fiskecamp på så vis att dom har profilerat sig som campen med STORA regnbågar och grov gullspångslax. För en flugfiskenörd som mig är detta en dröm. Bara blotta tanken på att det simmar 10 kilosbågar här gör att det minst sagt är nervkittlande att blöta flugorna här. Jag ha varit här förut och detta blir inte sista gång, jag lovar. Med mig i dag är min självklara fiskebroder Andreas ”Flugfiskaren i Småland” Olsson. Vi har fiskat mycket tillsammans de sista åren och känner varandra mycket väl vid det här laget.

Vi hinner bara fiska en liten stund innan mörkret faller på ankomstdagen, Andreas lyckas fånga en fin på båge på nymf i skymningen.

När seneftermiddagen övergår till kväll smider vi kluriga planer inför morgondagens fiske. När John Blund kastar sömnsand i mina ögon ser jag bara 10 kilosbågar som drar som tokar i flugspöet. Natten går blixtsnabbt och när klockan ringer 06.00 är jag redan vaken. Det är konstigt det där med nätterna innan man ska fiska. Ska man upp och jobba är det segt och man vill bara snooza men vankas det fiske vaknar jag tidigare än klockan ringer.

Morgonen är sval, bara någon grad varmt. Dimman ligger och svävar över vattnet och det är väl inte konstigt att man förr i tiden sa att det var ”Mosskärringen” som eldade så det låg rök över nejden.

Vi får inget i gryningen, vid 9 tiden bestämmer oss för att smida nya planer. Vi tar en paus och käkar frulle. Det blir sedvanlig utefrukost med räkost, bröd, apesinjuice, kaffe.

Mätta och med ny energi knyter jag på en helt ny fluga, en fluga jag sett några danskar få mycket fisk på här i Berget. Fly-On-Aline heter deras Youtube kanal och filmen i ”Sight fishing i September måned i Berget Sportfiske 2022” presenteras en blå fluga, det är aldrig fel att lära av andra.

Resten är som man säger historia, i första kastet tar det tvärstopp. En mega båge vill bara in i näckrosor och sjögräs, jag får trassel på fluglinan, sedvanligt kaos och kalabalik när ”The Big One” kliver på. Nervöst drillar jag bågen så metodiskt jag kan och tillslut kan Andreas håva denna bjässe till båge. Lyriskt pustar jag ut, efter några foton får den gå tillbaka och mina händer skakar lätt. Nu blir det till att ta fram cigarren, men det gör jag bara vid speciella tillfällen.

Detta är startskottet, för nu vänder det. Medans jag filmar och flyger med drönaren tar Andreas några bågar på nymf. Urhäftigt att kunna smyga sig på dom och sänka nymfen förföriskt framför nosen på fiskarna.

Jag skiftar till nymf och smygjakten fortsätter, dom är verkligen glupska för jag landar många bågar genom nymfmetoden, härligt!

Plötsligt hör jag Andreas ropa FIIIIIIIISK, jag kommer springande. På en flickslända har en till supermegabåge huggit. Kampen blir dramatisk och denna gång är det jag som är håvman.

Det är en av de största bågar jag sett, jäklar vad bred den är över ryggen. Stark som en stridsvagn och bred som en ladugårdsvägg.

Det är så fint här på Berget, väl i ordning, bra boende med en superb grillkåta alldeles intill stugorna. Det är svårt att ha det bättre.

Vi är supernöjda med vårt fiske här på Berget, vi landar ytterligare några bågar innan det är dags att packa ihop och styra kosan hemåt. Jag längtar redan tillbaka och det bästa är att jag har bokat ett fiske här på Berget i början av november med ett fiskegäng.

Vill man fiska här så är det bästa att ta kontakt via Bergets Facebooksida alternativt ringa till Lena som sköter bokningarna på telefonnummer 072 – 326 25 50. 

Andreas och jag filmar ju en hel del för vår Youtube kanal Every Fish Counts, här nedan kan ni kika på filmen om vårt fiske denna dag.

Det kommer också en längre artikel framöver i MagazineFishEco om våra reportagefisken hos Berget Sportfiske, vi tackar Berget så länge för dessa fantastiska dagar.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Eriksberg – Gäddflugfiske i världsklass

För mig är det en dröm som går i uppfyllelse, för ett tag sedan blev det bokat och klart att vi skulle få komma till anrika Eriksbergs safaripark och göra ett reportagefiske för FishEco Flugfiske och MagazineFishEco, på menyn står det gäddflugfiske. Ja, som jag förstår det har det inte varit tillåtet att flugfiska gädda här särskilt länge. Med mig på denna resa är självklart Anderas, vi är ett mycket sammansvetsat team. Vi har fiskat och gjort reportage i några år nu. Först som bloggare och som filmskapare för vår Youtube kanal Every Fish Counts. Sedan Januari 2022 är vi flugfiskeredaktörer för MagazineFishEco och gör bland annat fiskereportage. Andreas kommer och hämtar mig tidigt, vi har bestämt möte med vår fiskeguide Olle Lidesjö, en legend i dessa sammanhang.

Att vi är förväntansfulla behöver väl knappast nämnas. Väl på plats är vi snart på väg genom viltparken och Jurassic parkkänslan gör sig påmind, en riktig häftig upplevelse att se djuren på så nära håll, plötsligt ställer sig en ståtlig kronhjort och kollar in oss. På Eriksbergs hemsida finns att läsa att

Det var Bengt Berg (1885–1967) som började hägna in Eriksberg som idag är Nordens största safaripark. Han gjorde stora insatser för svensk naturvård, det var tack vare honom som svanarna och örnarna blev fridlysta.

Bengt Berg spelade även in filmer och skrev böcker som översattes till 16 olika språk. Hans framgångar som författare, fotograf och föredragshållare gjorde det möjligt att genomföra allt längre expeditioner.

Eriksberg är ett ca 925 hektar stort inhägnat naturreservat i Blekinge skärgård. Här vandrar vilda visenter, kron- och dovvilt, davidshjortar, vildsvin och mufflon fritt omkring tillsammans. Under sommaren finns det möjlighet att köra en safaritur med egen bil och se djuren i vårt unika kustlandskap med lummiga ädellövskogar. Safarituren, som är cirka tio kilometer lång, körs antingen med egen bil eller som förbokad tur med någon av våra kunniga guider. På Eriksberg finns även ett rikt fågelliv samt ett av världens största bestånd av den fridlysta röda näckrosen. Om du har tur får du se havsörnen!

Vi kommer ner till havet, tacklar upp flugspöna. Det kan nämnas att vi vid ”ett par” tillfällen innan resan diskuterat flugval, nä skämt och sido vi har inte gjort annat än ivrigt skickat bilder på nybundna flugor, pratat och diskuterat strategier inför denna resa. Snart glider vi ut på havet, Olle berättar att han guidat fiskare här sedan 1985 så det råder ingen tvekan om att han kan dessa vatten. Det blåser en svag sydlig vind, det krusar lite lätt på ytan. Det tar inte många kast förrän första gäddan hugger, en kanonfin gädda på ca 75 cm, trots sin relativt ringa storlek gör den förvånansvärt starkt motstånd.

Vi ankrar upp för att kunna fiska av viken ordentligt och det är så man får nypa sig i armen för det visar sig att gäddorna står tätt här. Vi turas om att kroka av fisk. När vi fiskat av viken gör vi en förflyttning. Det formligen luktar gädda här, bottnarna ser idealiska för gäddan och jag får till mig att fisken här i Eriksbergs Vilthägn kan simma fritt igenom staketen som skärmar av hägnet i vattnet. Det som ändå är så unikt är att det inte är något fisketryck att tala om, Olle som guidar här vårdar ”sina” vatten väl, han låter vikar vila och det är långt ifrån fiskegäster här dagligen utan som mest ett par gånger i veckan. Vattnet är kristallklart, det var det inte för några år sedan berättar Olle, varför det har ändrat sig låter vara osagt. Plötsligt står Andreas med spöböj igen, härligt.

Alla gäddor släpps tillbaka, vilket betyder att dom får maximal chans att klara sig och hålla populationen på en bra nivå. Här är mycket fisk och inte bara det, blandade storlekar vilket borgar för att det är bra återväxt. Här finns fina lekvikar, djupa hålor, gräsbevuxna bottnar blandat med blåstång, stora stena och rev, idealiska lokaler för gäddan. Man kan tydligt se att catch and release fungerar som metod. Det viktiga är att man behandlar fisken väl, har den i håven en stund för återhämtning innan foto eller att den ska släppas, då hinner den återhämta sig från mjölksyra den dragit på sig under drill. Använd gummerad stor håv för att inte slemskitet ska skadas. Undvik onödig luftexponering. Vi som flugfiskar denna dag använder nästan uteslutande flugor bundna på enkelkrok, dessutom med inklämd hulling vilket även det skonar gäddan. Väldigt ofta sitter flugan i käkvinkeln i brosket, där skadas inte några blodkärl. Vi samtalar en hel del om fiskeetik och om just catch and release med Olle. Han delar vår uppfattning att det fungerar bra, annars hade han nog sett en hel del döda fiskar så ofta som han ändå är ute i dessa vattnen.

Tiden går fort när man har roligt. Snart är det dags för lunch och det smakar ju fantastiskt gott med soppan och som Olle bjuder på. Självklart tillsammans med en Eriksbergsöl vad annars (inte någon starköl!).

När vi käkat klart fiskar vi självklart vidare. Det var länge sedan jag fiskade gädda nu, typ Februari, från och med första Mars är det förbudstid i Kalmar sund och sommarfisket i mina hemmavatten är nästan omöjligt på grund av allt sjögräs. Det känns därför extra bra nu att fiska efter denna fantastiska sportfisk som gäddan är. Att ta dom på fluga är något alldeles speciellt, huggen är brutala, känslan blir så mycket större eftersom man håller i linan när hugget kommer. Och inte sällan kommer gäddan i full fart från sidan när den väl har bestämt sig. Det gäller att hålla i grejerna, speciellt om det är en lite större fisk.

Dagen börjat ta slut och det skymmer sakteliga. Men kvällen har mer att erbjuda, vi har boende i Jägarvillan och käk som väntar i restaurangen. Maten är suveränt god, sköljs ner med en Eriksberg.

Efter maten väntar en härlig 40 gradig bubbelpool, jo ja tackar jag!!

När vi njutit av spavistelsen har vi jobb att göra, vi avslutar kvällen/natten med att redigera klart filmen från Berget Sportfiske som vi besökte för ett par veckor sedan.

Vi har bestämt träff med vår guide Olle 07.30 dagen efter. När frullen är avklarad checkar vi ut från boendet och beger oss till båten igen och ännu en gäddflugfiskedag.

Olle tar oss snabbt till första spotten för dagen, ”10 kiloskurvan”, tyvärr blev det inte någon 10 kilos där för våran del, en i sammanhanget mindre gädda kunde inte motstå min fluga och nollan var spräckt denna dag, alltid skönt med första fisken.

Vi fiskar och pratar, Olle är utomordentligt trevlig, en sådan där människa som det känns att man känt hela livet. Vi surrar på om allt möjligt. Han har bland annat en gedigen karriär bakom sig på ABU. Via guidningen har han också träffat massor med intressanta personer. Det är ett sant nöje att dryfta tankar och funderingar med Olle, det mesta kretsar självklart kring gäddfisket.

Det är konstigt ibland det här gäddfisket, vi fiskar och fiskar under dagarna. Jag byter fluga när det inte hugger och det avslöjar sig snart ett tydligt mönster, det är att gäddorna här i Eriksberg är barnsligt förtjusta i min lila fluga med chartreuse huggpunkt.

Gäddorna är faktiskt som galna i ”den lila flugan”, ingen kan riktigt förklara varför just denna färgkombo fångar så mycket fisk.

Som kronan på verket händer det vi hoppats på, plötsligt i ett helt stilla hav händer det, tråkigt nog tappar Andreas en bättre fiske bara någon minut innan ”The Big One” kliver på. Från ingenstans tar det tvärstopp. Direkt känner jag att detta är en betydligt större fisk, tunga knyckar, fisken har bestämt sig, den vill inte åt mitt håll i alla fall, den rusar flera gånger från sida till sida utan att visa sig, det vittnar om att det är en större fisk. Olle Får till slut sätta talonankaret i botten för fisken drar med hela båten och vi vill ju inte åka över denna fina spot utan istället fiska av den metodiskt.

Glädjen går inte att ta miste på, en urstark gädda som mäter sig till prick 100 cm har glufsat i sig min lila fluga. När väl fisken ligger i håven släpper adrenalinet och jag känner hur jag skakar lätt. Olle har håvat stora gäddor förr det märks, han är lugn och glädjes åt den fina fisken han med.

Ursäkta för att det är lite oskärpa i denna bild!

Framöver kommer det ett längre reportage i MagazineFishEco om vårt gäddflugfiske i Eriksberg, det kommer även en film på Every Fish Counts Youtubekanal.

När vi åker hemåt är vi mer än nöjda, massor av gäddor har fått syna håven och skratten har avlöst varandra. Två superhärliga gäddflugfiskedagar är till ända och jag vill tacka Eriksberg, Andreas och speciellt Olle Lidesjö för två fantastiskt trevliga dagar.

Vill man fiska med Olle som guide, kontakta Eriksberg.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Sensommarfiske i Norrbyströmmen

Det är i mitten på Augusti, högsommarvärmen gör sig starkt påmind. Andreas och jag är på fiskeresa, vi är på väg till legendariska Norrbyströmmen. Tanken var först att vi skulle till Fjällen några dagar men så är det det där med tiden. Ja, det kan ju tyckas vara en oviktig detalj för en inbiten flugfiskare men familjen kommer alltid först, det är ett måtto man inte bara bör leva efter utan det skall vara en absolut ”lag”. Just nu finns inte tiden till att vara borta så länge som behövs för en fjällenresa.

För den som besökt Norrbyströmmen är detta en väl bekant syn, den välkända utsikten från trädäcket på stugan alldeles intill Norrbyströmmen. Det är med stor ödmjukhet jag kliver ur bilen när vi anlänt till Norrbyströmmen. Jag har under årens lopp läst, hört och sett åtskilligt om Norrbyströmmen men inte förrän nu fått möjligheten att fiska här. Min fiskepolare Andreas är jämfört med mig en veteran i dessa vatten, jag har förstått att sommarfiske efter regnbåge i Norrbyströmmen kräver stor skicklighet och ett stort tålamod. Ett fiske som för mig är lite ovant, då menar jag att det gäller att fiska med väldigt små flugor, ofta torrflugor och med väldigt tunn tafsspäts, ner till 0,11 mm. Regnbåge är jag tämligen van vid att fiska efter, det är ju så att just dessa regnbågar har gått i strömmen läng, så pass länge att de förvildats. Detta innebär att jag som flugfiskare måste tänk om, rota djupt ner i mina askar efter insektslika flugor i storlek 16-20 och fiska dom på så sätt att fiskarna inte kan motstå mina flugor.

Vi ”klunsar” om vem som ska börja fiska, vi ser ju att det står ganska mänga regnbågar och vaggar fint i strömmen. Det blir Andras som får börja, jag står beredd med filmkameran, det är otroligt spännande att se hela förloppet i det ginklara vattnet från det att flugan landar ett stycke uppströms, se den sakta driva mot fiskens ståndplats. Plötsligt ser jag att fisken gör sig beredd och blixtsnabbt simmar den mot Andreas fluga och gapar om den men det är lätt att göra mothugget för tidigt och Andreas drar flugan ur munnen på fisken, nåja vi vet att flugan funkar, snart kommer det fler chanser.

En fluga som föll Norrbyströmbågarna i smaken var denna lilla hjorthårspuppa, nerklippt, sakta hemtagen straxt under ytan i varje dragning i linan. Plötsligt kunde en av de majestätiska bågarna inte motstå flugan utan simmade ifatt den och som en flugfiskares dröm fick jag se det vita gapet omsluta flugan, instinktivt gör jag mothugg. En obeskrivlig känsla när fisken sitter där och efter en nervös drillning kan håvas av Andras vana hand.

En obeskrivligt vacker regnbåge med en oklanderlig stjärtfena, jo ja tackar jag!! Egentligen kunde jag lagt mig på strandbrinken och varit nöjd men självklart vill man ju fånga fler. Efter några snabba foton får den gå tillbaka och snart står Andraes med spöböj. Snabbt är jag där med filmkamera och beredd med håven.

Vi njuter av denna sensommardag, det är varmt och skönt, härligt att se att regnbågarna som vi krokar av återhämtar sig snabbt, snart är det dags för lite käk, det är smått fantastiskt att kunna sitta på trädäcket på logden och blicka ut över strömmen och se fina vak omväxlande med kräftor och till och med en mink som kommer simmande.

På Norrbyströmmens hemsida kan man bland annat läsa att:

Norrbyströmmen är en till större delen anlagd put and take-ström som tar sitt vatten från Motala Ström vid Nääs som ligger mellan sjön Boren och Norrbysjön. Vattnet kommer från Vättern, vilket för det mesta betyder klart, grönskimrande vatten. Strömmen erbjuder ”sightfishing” i ett vackert mellansvenskt kulturlandskap med ängar, åkrar, parksoffor och grusade gångar och ska inspirera till att ta på tweedkavaj istället för Gore tex-jacka vid tjänlig väderlek. Sträckan är ca 700 meter lång och har en fallhöjd på fem meter. De sju poolerna har ett medeldjup på en meter. 

Innan Motala Ström byggdes ut fanns lax, öring och harr vid forsarna i Nääs. Forsarna är borta sedan länge. Nu finns här Borensbergs kraftstation och från dammen tas vattnet, 0,5 kubikmeter per sekund, till Norrbyströmmen. Vi har mest regnbåge och mindre andel öring och på höstarna sätter vi röding när vi får tag på det. All fisk kommer från Källefall och kvalitet går före vikt. Vid den översta poolen ligger ”lodgen” för vila och övernattning. Fisket upplåts huvudsakligen som hyrfiske för upp till 10 gäster. Verksamheten bedrivs i samarbete med Tekniska Verken i Linköping som äger kraftverket. 

Det var vid forsarna vid Nääs vaggan stod för den östgötska industrialismen. Det var här man byggde sina hammarsmedjor, kvarnar och sågverk. Allt drevs med kraften från forsen i Motala Ström. Den kanske mest namnkunnige kvarnägaren var Axel von Fersen, vars kvarn från 1774 ännu står kvar på Nääs och som idag inrymmer Borensbergs Hembygdsmuseum. För hundra år sedan började man producera elektrisk kraft och man byggde på Nääs den första kraftstationen i Motala Ström.

Pooler

Sträckan startar med Homepool, nr 1, där vattnet kommer in via ett rör i den södra delen. Den är 25 m som bredast och ca 100 meter lång. Botten består av sten och grus. 

Pool nr 2, ”konferenspoolen” är skild från strömsträckan och får sitt vatten från ett rör som mynnar sydändan för att ha ständig cirkulation. Den är numera fisktom, de småbågar vi ville ha där blev snabbt uppätna av fiksgjusen.

Poolerna 3 till 6 är sammanbundna av snabba strömsträckor och har tydliga inloppsströmmar och nackar. Fallhöjden från nr 2 till nr 6 är drygt tre meter. Medeldjupet är ca en meter och bottnarna är mestadels mjuka. 

Pool 7 inte grävd utan sannolikt en rest av den gamla strömfåran, som låg hör före kraftverksbyggena. Botten är hård och djupet varierar ner till drygt 2 meter. Vegetationen på den södra stranden är risig och lutar sig över vattnet. Under grenarna lurar storfisken… Norrbyströmmens vatten förenar sig i utloppet återigen med Motala Ström innan den rinner in i Norrbysjön.

Kontakt

Lodgen har allt man kan önska sig, ja vi verkligen njuter av vår vistelse här i Borensberg och av Norrbyströmmen. Framåt kvällen vakar bågarna frenetiskt, men vad äter dom, det är så frustrerande att se, vi kastar kastar kastar och kastar. Vi byter flugor i parti och minut och plötsligt får jag belöningen, en liten svart klinkhammer är nyckeln till framgång.

I skymningen sitter vi samlar vi ihop första fiskedagen. Morgonen efter är vi ”uppe med tuppen”. Vi har förstått att det är små flugor som gäller, mycket små. Vi rotar långt ner i askarna, nymferna ratar dom, det är bara torrisar som gäller. Jag vågar inte gå lägre än 0,14 i tafsspäts men fiskarna är urstarka och när en fisk i en våldsam attack tar min knottimitation i en av strömpartierna hinner jag bara lyfta spötoppen, då är fisken redan på väg ifrån mig i en rasande fart, tafsbrottet blir tyvärr oundvikligt, så frustrerande. Lyckligtvis har jag en till, efter en stund är det dags igen, denna gång hinner jag drilla fisken en kort stund innan den släpper. Hmmmm, det viktigaste är ju trots allt att jag gör rätt, har knäckt koden.

Andreas och jag har liksom gjort det till en grej att fånga den ”perfekta” regnbågen och dom regnbågarna vi får i Norrbystrammen kommer väldigt högt upp på den listan.

Andreas visar stor skicklighet dag 2 och det är tur att jag är snabb på korta distanser när det behövs håv och kamera. Det är ändå konstigt hur det kan bli för det är som om det vore redigerat. I dom allra sista kasten stiger det en grov regnbåge mot Andreas lilla myrimitation i #20, mästerligt men med viss nervositet drillar han detta praktexemplar på ca 3 kg med 0,11 tafsspäts. Den rusar och hoppar vilt flera gånger innan håven omsluter den, både jag och Andreas andas ut. En perfekt regnbåge i perfekt kondition får avsluta vårt fiske här i underbara Norrbyströmmen.

Vi filmar mycket samtidigt som vi fiskar, kolla gärna in filmen från vårt fiske på vår Youtubekanal Every Fish Counts.

Det kommer en längre artikel om Fisket i Norrbyströmmen framöver i MagazinFishEco under delen som heter FishEco Flugfiske.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Brännvinsdammarna – Röding, Öring och Regnbåge!

Det är i månadsskiftet Juli och Augusti 2022, jag och Andreas är åter på väg till Brännvinsdammarna. Dessa ginklara dammar belägna ett stenkast från Vinslöv i Skåne. Vi var här i höstas, då liksom nu med ambitionen att ta en trippel, det vill säga att vi lyckas kroka av öring, regnbåge och den så eftertraktade rödingen som simmar i dessa dammar sedan ca ett år tillbaka. Röding i Skåne, jodå!! Förutsättningarna här är i det närmaste idealiska för en kallvattenälskande fisk som rödingen är. I källdraget som förser dammarna med vatten är det 8 grader året runt vilket ju är perfekt.

Peter och Victor, far och son, det vill säga ägarna möter upp oss och berättar bland annat att man mäter vattentempen regelbundet här, då en meter ner. Under den varmaste delen av sommaren var det som varmast 15 grader på en meters djup, i dag är det 12,5 grader. Fisken som finns här är helt förvildad, öring och regnbåge har varit i dammarna ca 2 år och rödingen och vissa av regnbågarna ca 1 år. Detta gör att det är en riktig utmaning för den som kommer hit och flugfiskar.

När vi kommer fram är det redan en fiskare som är på plats, Anders från Danmark. Det första han säger efter att vi hälsat är ”är det ni som är Every Fish Counts”? Ja säger vi, han säger att det är tack vare vår förra film härifrån som han är här och fiskar. Det känns på ett positivt sätt lite konstigt att bli igenkänd från Youtube samtidigt som det är fantastiskt roligt!

Vi förstod redan på förhand att det inte skulle bara skulle vara att åka hit och ”ta dom”, det är det som är så häftigt med Brännvinsdammarna. Vild fisk fast ändå inte. Naturen är bedårande med bokskogen som ramar in fiskecampen.

Jag knyter på en liten nymf, en Pheasant tail nymf i strl 16 med lite rödfluorescerande bindtråd bakom tungstensskallen, denna nymf kan inte rödingen motstå. Plötsligt gör den ett utfall och hugget kommer snabbt, perfekt krokad i mungipan, en nervös drillning följer, detta är ju första rödingen jag fått i Sverige. Med vetskapen om att nymfen är hullinglös håller jag hela tiden spänd lina. Andreas skyndar till och med ”lugn” hand håvar han rödingen och jag kan pusta ut.

Den visar sig väga ett kilo prick, underbart vacker, felfri, njutbar. Jag vill inte släppa tillbaka den men sådana är ju reglerna. Efter några bilder och lite filmande senare återfår den friheten. Lyckan går nästan att ta på, fasen jag har fångat röding och dessutom i Skåne! Jo ja tackar ja!

När vi var här i höstas var det Andreas som lyckades fånga en röding, en underbar fisk som vi pratat mycket om sedan dess.

Efter en stund är det Andreas tur att stå med spöböj, härligt! Jag skyndar till med håv och kamera. Jisses vad fina dom är.

Vi käkar lite, vi får låna grillen av ägarna som lägligt också ska grilla korv. Jag passar på att köpa korv från deras gårdsbutik, det gjorde jag i höstas också, det kan jag verkligen rekommendera. Lite senare på eftermiddagen fortsätter vi att fiska. Det är svårt att låta bli att pröva lyckan i det röding stim som finns under bron. Säkert ett 30 tal fiskar står och vaggar stilla och fint. Man får riktigt nypa sig i armen, Röding i Skåne! En av dessa rödingar kunde inte motstå mil dansande lilla nymf.

Vi har fiskat mycket tillsammans Andreas och jag, något jag uppskattar väldigt mycket. Vi delar inte bara fisket utan även fotointresset och det är så fint att vi glädjes åt varandras fångster, hjälps åt att fota dessa fantastiskt fina fiskar och plötsligt händer det.

Jag står vid den övre dammen och det är som ett akvarium, man ser fiskarna simma omkring, jag får se en regnbåge komma patrullerande en bit ut, jag gör ett snabbt rollkast en bit framför den i hopp om att min nymf (Loffeflugan) ska komma förföriskt nära, på en millisekund rusar fisken och öppnar gapet mot min nymf, momentant gör jag mothugg och när fisken känner att den är krokad blir den ursinnig, rusar hit och dit, hoppar och far i det kalla vattnet. Åter igen agerar Andreas håvman och fisken ligger i håven. Vilken fisk, otroligt fin i teckningen, helt klart en av de vackraste bågar jag fångat. Bred och hög men ändå slank och fin. Urstark, den låter sig stolt fotograferas innan den återfår friheten tillbaka i dammen.

Efteråt är jag nästan lite tagen av hur vacker denna regnbåge är, det är bara att njuta av att vi har möjlighet att fiska i detta vatten som håller dessa fantastiska fiskar, njuta av att vi fiskar tillsammans, njuta av nuet!

Vill man fiska i brännvinsdammarna löses fiskekort via IFiske, där står det bland annat att

Dammarna har ett kristallklart och kallt vatten från ett åttatal tjälsprång. Tjälsprångsvattnet håller 8 gr året om. Vi planterar regelbundet ut både regnbåge, öring och röding i dammarna – även en del större troféfiskar! Våra dammar har sin grund i en naturlig bäck som under mitten 1600-talet grävdes ut till ett vattenmagasin för brännvinstillverkning, men är nu ett trevligt fiskevatten.

För er som kommer långväga ifrån, eller vill upp och fiska tidigt när dimman fortfarande ligger över det spegelblanka vattnet, finns idag två olika alternativ på boende. Alternativ ett är del av boningshus 50 m från dammarna med fem platser och alternativ två är jakt och fiskehuset 75m från den nya dammen med fyra platser. Vidare information om boendet kan fås dels genom Novasol med objekt nr, S 11579 o S 11548 alternativt genom att ringa direkt 0705-121709 för bokning.

På gårdsplanen finns parkering och vid dammen har vi gjort i ordning så att fisk kan vägas, rensas och grillas, även toalett är snart på plats.” 

Vi filmar en hel del för vår Youtubekanal Every Fish Counts, nedan finns en film från den magiska dag i Brännvinsdammarna. Senare kommer det även en längre artikel i MagazineFishEco om denna magiska fiskedag.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Snärjebäcken – Ett mytomspunnet vatten

Jag är tillbaka vid Snärjebäcken, det har nu gått drygt en månad sedan jag var här med nymfspö och provade på Euro Nymphing för första gången, det gick väldigt bra måste jag säga. Riktigt kul att prova en ”ny” fiskemetod. Snärjebäcken som ligger ett stycke norr om Kalmar har snabbt blivit ett favoritvatten, i dag är Andreas med och vårt mål i kväll är att fånga regnbågar på torrfluga. Vi har med nymfspöna ifall torrfluga inte funkar. Väl framme ser vi snabbt att det kläcker rikligt och torrflugespöet blir förstavalet.

När jag står intill den lilla bäcken som ringlar sig fram vackert i landskapet får jag liksom en flashback. För några år sedan var jag uppe i Edsbyn och jobbade som Ambulanssjuksköterska, jag passade på att besöka kanske det mest mytomspunna fiskevattnet vi har i Sverige, Hans Lidmans Svartå.

Jag känner väl till Hans Lidman, och läst en del om hans mytomspunna Svartå. När jag kommer fram till Hans Lidmans Svartå är det med lätt darr i knäna jag stiger ur bilen, jag kan känna historiens vingslag. Tänk att denna lilla å fått så stor uppmärksamhet, försiktigt smyger jag fram till åkanten i förhoppning om att få se någon öring, kanske var jag inte nog försiktig för någon öring får jag inte syn på.

20180821_145334
20180821_151008
20180821_151144
20180821_151314

Jag ser många likheter med Svartån och Snärjebäcken.

I Snärjebäcken dröjer bara något kast innan en regnbåge i kanonkondis hugger på min klinkhammer. Den är fruktansvärt stark trots sin storlek. Hel och fin i fenorna, förvildad och jag kan bara tänka mig att känslan när fisken väl ligger i håven inte kan ha varit så olik känslan Hans Lidman hade när han fick en av sina första fiskar i sin berömda Svartå.

Det blir ett oförglömligt minne, vi har ett fantastiskt bra torrflugefiske denna kväll, regnbågarna är som galna i våra torrflugor. Vi turas om att fiska och filma, Vi har nu gjort en hel del fiskefilm vid det här laget och om något är svårt så är det att få med just hugget på film, det vet alla som filmar fiske. I kväll är det inget problem för maken till många huggsekvenser i en och samma film får man nog leta efter, ja det är så man får nypa sig i armen.

Tyvärr skymmer det på, klockan går fort när man har roligt och som kronan på verket avslutar vi i skymningen med dubbelhugg och två fiskar i håven!! När vi är på väg hem har vi väl krokat av ett 30 tal fiskar, bra facit på ca 2-3 timmars fiske.

Inkom kort kommer det en film om detta magiska torrflugefiske på Youtubekanalen Every Fish Counts från detta mytomspunna vatten.


Vill du läsa mer om flugfiske, kolla då in +MagazineFishEco där vi numera skriver om flugfiske.

För mig håller Snärjebäcken på att bli min Svartå.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

NovaScottia Eventcenter – ”Grand Slam i Gottåsa”

För några veckor sedan besökte vi Gottåsa och närmare bestämt NovaScottia Eventcenter, ett put and takevatten som vi fiskat många gånger i nu. Vi, Andreas och jag , ja numera ett radarpar när det kommer till flugfiske. Alltid lika trevligt, mycket skratt, och en och annan gliring. Vi känner varandra mycket väl och har tillbringat åtskilliga fisketimmar ihop under årens lopp. Vi har alltid haft bra fiske i Gottåsa och denna gång skulle visa sig inte vara något undantag. Anläggningen har Regnbåge, Öring och Gullspångslax i dammarna.

Andreas har sin båt med sig, vilket är perfekt, då kommer man ju åt alla heta fiskeplatser utan problem. Vi börjar fiska och det dröjer inte länge innan första hugget kommer. Det är Andreas som får det första fisken en finfin Gullspångslax.

Snart är det min tur, det visar sig att det också är en Gullspångslax. Den är otroligt stark för sin storlek, och inte så konstigt, när den väl ligger i håven ser man varför. Precis hel och fin i stjärtfenan, som vi brukar säga, är bara motorn hel så……

Snart är det spöböj i båten igen, denna gång en öring i yppersta kondition, och vilken teckning den har, gudomligt vackert!

Vi gör en förflyttning och prövar lyckan i den större dammen, men där har vi ingen framgång, Martin som äger stället kommer förbi och småpratar lite, han säger att bara för några dagar sedan har några andra haft ett superbra fiske i den stora dammen men de fick inget i den mindre dammen. Ja så, kan det ju vara, sånt är fiske ibland.

Efter lite käk provar vi åter den övre dammen, här är så fint, lagom undanskymt, Martin och Sanna (ägarna) har kört dit stugor som håller på att installeras, det här kommer att bli riktigt bra!

Plötsligt hugger det igen, det verkar vara så att den ena kanten är bättre än den andra, det var lika dant förra gången vi var här fast då var den andra delen av dammen bättre huggmässigt. Denna gång är det en regnbåge som krokas av och därmed har vi ännu en gång lyckats med en ”Grand slam i Gottåsa”. Hatten av, i dag är det Andreas som visar var skåpet ska stå. Det är så roligt detta, att det finns inga sura miner om den ena får mer fisk än den andra, tvärt om så glädjes vi åt varandras fångster och jag känner minst lika stor glädje i att få till ett riktigt bra foto på fångsterna. Estetiken har kommit att betyda mycket för mig. Visst, jag har alltid tyckt att det varit kul att dokumentera fångster och upplevelser. Sedan Andreas och jag mer och mer fiskat tillsammans har jag fått en djupare förståelse för bildens betydelse, inte minst när jag bloggar då bilderna har stor betydelse.

Här en film från NovaScottia Eventcenter och vår fiskedag där. Gilla gärna klippet och prenumerera på vår Youtubekanal, Every Fish Counts

Nu har vi lyft det hela till en helt annan nivå, där vi mer eller mindre jobbar som ”proffs”, i bland på uppdrag, när vi gör fiskereportage för MagazineFishEco, inte minst då blir bilens kvalitét, vinkel, ljussättning och skärpa väldigt viktigt. Och jag, jag bara njuter, njuter av att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt! Och att jag har möjlighet att få fiska med en sådan kompis som Andreas!!

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Berget Sportfiske – Regnbågsfiske med chans till PB

Då är vi ”on the road again”, denna gång styr vi kosan mot Eksjö och Berget Sportfiske. Andreas och jag är på väg till ett reportagefiske för FishEco Flugfiske och MagazineFishEco, men vi är där också med filmkameror för vår Youtubekanal Every Fish Counts. Självklart är min blogg Gälgreppet med av bara farten. Vi har haft denna tur planerad några veckor nu och förväntningarna är minst sagt höga. Det är dom alltid av någon anledning. Vi anländer till Berget ca 19.30, Lena som sköter bokningarna möter upp oss, hon berättar om anläggningen och vi blir tilldelad en stuga. Stugorna är fräscha, ett litet pentry finns med spis och kylskåp. Bara ett kort rollkast från stugan finns en kanonfin kåta som får nyttjas av de som fiskar här på anläggningen. Inuti finns eldstad och rikligt med sittplatser.

Anläggningen har sju stycken dammar som det simmar STORA regnbågar i, ja till och med gigantiska regnbågar i vissa av dom, nyligen togs den näst största regnbågen i Bergets historia på 11,44 kg, stort grattis till den magnifika regnbågen! Största fisken hittills togs 2019 på hela 11,9 kg. Det är nog just det som lockar så många hit, chansen till att fånga en regnbåge av modellen ”El Giganto”. När jag går över den klassiska träbron får jag rysningar i kroppen. Som jag har längtat efter detta. Ett visst orosmoln finns dock, av rapporterna att döma har det varit väldigt trögt fiske de senaste två veckorna. Hoppet är ju som bekant det sista som överger en fiskare. Vi är inte sena med att tackla våra spö och som barn i en godisaffär beger vi oss mot en av dammarna.

Redan i andra kastet hugger det stenhårt, ett riktigt karatehugg. En rejäl båge kämpar för att komma loss. OjoJojoj, gång på gång rusar den och hoppar men sedan lugnar den sig och låter sig håvas.

Både Andreas och jag är lyriska, vad är detta? Jag kan andas ut förts när regnbågen ligger tryggt i håven. Några kast senare är det Andreas tur att spö med spöböj, en ursinnig båge som är riktigt bastant.

Vi har ett bländande bra fiske i kvällningen, attans att vi inte kunde komma loss tidigare. Jag har haft uppkörning under eftermiddagen med godkänt resultat, C1 behörighet. Anderas måste jobba till 16.00. Jaja sånt är livet.

Snart hugger det igen, alltså dom är så starka, skönt att jag inte slarvat med att ha för tunn tafsspäts, jag har 1X vilket verkar funka bra. Snart hugger det igen och nästa fisk ligger i håven och fisken får bjuda på ett snabbt foto innan den återgår till dammens djup.

Tiden går fort när man har roligt, innan skymningen tar vi några fiskar till, det är så man får nypa sig i armen, stenhårda hugg i Berget, jo ja tackar jag.

Vi tar kväll och tänder en brasa, grillar några korvar och planerar inför morgondagen. Fasen vad gutt att kunna sitta här och snacka om livet, inmundiga en kall god bira och bara njuta av livet, njuta av att jag nyss blivit Farfar, jag visar Andreas bilder på ”det lilla undret”. Carpe Diem, ja det gäller att fånga dagen.

Ny dag, inte många timmars sömn innan klockan ringer. Kl 04.30 ringer klockan, det är tryckande konstig värme redan på morgonen. Enligt väderleksrapporterna är det åska i antågande. I dag det blåsigt, stundtals hårda byvindar. I dag är fisket som förbytt, vi kastar och kastar men ojojoj så trögt. Vi vet av erfarenhet att regnbågsfiske kan vara nog så knepigt ibland.

Jag tänker när jag går genom anläggning att det är nog en av de mest välskötta fiskecamperna jag varit på, jag menar, välklippta gräsmattor, strategiskt gjorda kastgator, sopkärl, rent och snyggt överallt. Grillplatser och vindskydd. Ja, allt för att sportfiskande gäster ska trivas så bra som möjligt.

Vi ser att det kläcker rikliga mängder av några mindre sländor så fort vinden lägger sig och solen skiner. Vi provar med Danica och Vulgata torrisar med ingen fisk vill ha dom, kanske för tidigt ännu. I en av dammarna provar jag mina nytillverkade Vulgatanymfer, nu då! Efter några kast när jag sakta tagit hem nymfen vad jag tror bottennära så kommer hugget, så där befriande skönt, oväntat och stenhårt.

Andreas skyndar till och blir ”håvman”, Jäklar vilken fin firre. Otroligt bred över ryggen.

Vid 16 tiden tackar vi Berget Sportfiske och beger oss hemåt. Jag säger det igen, en superfräsch anläggning där man verkligen har lyckats att tillfredsställa flugfiskarens behov. Snart sitter vi och redigerar dagens filmklipp, TACK Berget Sportfiske för att vi fick komma till er på reportagefiske!

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Första gången jag ”nymfar” – Snärjebäcken

För någon vecka sedan var min fiskebroder Andreas i Snärjebäcken straxt norr om Kalmar. Ett fint put and takevatten som i sina övre delar består av en fin strömsträcka av mindre karaktär. Längre nedströms övergår den till en damm som någon gång varit en fördämning till en kvarn. Tyvärr hade jag inte möjlighet att följa med Andreas när han skulle dit. Jag fick rapport om hur fisket varit och det var idel tummar upp. Han hade ”nymfat”, en flugfiskemetod som är synnerligen effektiv. Andreas är min mentor när det gäller nymfingmetoden. Han behärskar denna metod mycket bra vilket han har bevisat åtskilliga gånger vi fiskat ihop. Jag däremot har dragit mig för det, gjort något halvhjärtat försök någon gång. För ett tag sedan investerade jag i ett nymfspö. Ett G Loomis NRX 10′ #4. Nu blev min fiskeabstinens allt för stor. Jag var bara tvungen att pröva nya spöet och ta mig i kragen och prova på att nymfa efter regnbåge. Jag är inne i en mycket intensiv jobbperiod nu så ett fiskepass är mer än välkommet. Äntligen framme vid Snärjebäcken.

Jag drar mig till minnes vad Jonas Olsson sade till mig vid en fisketur i Alsterån för något år sedan. – Nymfen ska följa bubblorna som bildas i strömmarna, där kommer maten, det vet fisken. Jonas tävlar i flugfiskelandslaget, om någon vet hur man fiskar med nymfingmetoden så är det han, han har dessutom varit Andreas mentor när det kommer till Euro Nymphing.

Jag sänker ner min nymf i en fin lite strömkant och snart får jag kvitto på att jag gör rätt. Jag känner en lätt dragning i linan men inget fastnar, gjorde jag mothugget för tidigt? Efter ett par kast känner jag ett mer distinkt hugg, jag gör mothugg och min glädje är svår att dölja (det hörs på Goproklippet).

Vilken kvalitet, hade jag inte vetat att jag varit i Sverige hade jag tagit den för en vild regnbåge. Straxt under kilot, stridig som få, underbar att få på flugspö. och inte att förglömma. MIN FÖRSTA REGNBÅGE MED NYMFINGMETODEN!

Jag fiskar vidare och snart får jag en till, Loffeflugan levererar. Loffe har verkligen hjälpt husse fånga fisk på massor av platser. Just denna variant blandat med guldribbad peacock dubbing, tungstensskalle och en röd huggpunkt.

Jag stortrivs, det verkar som om bågarna står i de lite djupare partierna. Jag känner att det är flera fiskar som nyper i min nymf. Jag försöker tänka på alla de viktiga saker som Andreas sagt till mig. Känna genom linan hur nymfen har kontakt med botten och följa med med spöet och armen när nymfen driftar bottennära.

Till sist kommer jag fram till slutet av den lilla strömmen, där den sedan övergår till att bli en dam, det står massor med fisk där. Jag verkligen njuter av nuet. I parti och minut hugger det, jag har fisk på som släpper och ibland följer det med en firre ända in till håven. Avkokningen är ju inga problem när man fiskar hållningslöst.

Med Goprons hjälp blir det en liten film om fisket. Hit vill jag verkligen komma snart igen. Snärjebäcken, Kalmar Sportfiskeklubb. Jag köpte fiskekort online via IFiske. Här är vackert som i en saga, en utmaning i de övre partierna, ack så fina och huggvilliga regnbågar. Balsam för flugfiskesjälen.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

I samarbete med Every Fish Counts, FishEco Flugfiske, +MagazineFishEco

/Tight Lines