Brännvinsdammarna – Röding, Öring och Regnbåge!

Det är i månadsskiftet Juli och Augusti 2022, jag och Andreas är åter på väg till Brännvinsdammarna. Dessa ginklara dammar belägna ett stenkast från Vinslöv i Skåne. Vi var här i höstas, då liksom nu med ambitionen att ta en trippel, det vill säga att vi lyckas kroka av öring, regnbåge och den så eftertraktade rödingen som simmar i dessa dammar sedan ca ett år tillbaka. Röding i Skåne, jodå!! Förutsättningarna här är i det närmaste idealiska för en kallvattenälskande fisk som rödingen är. I källdraget som förser dammarna med vatten är det 8 grader året runt vilket ju är perfekt.

Peter och Victor, far och son, det vill säga ägarna möter upp oss och berättar bland annat att man mäter vattentempen regelbundet här, då en meter ner. Under den varmaste delen av sommaren var det som varmast 15 grader på en meters djup, i dag är det 12,5 grader. Fisken som finns här är helt förvildad, öring och regnbåge har varit i dammarna ca 2 år och rödingen och vissa av regnbågarna ca 1 år. Detta gör att det är en riktig utmaning för den som kommer hit och flugfiskar.

När vi kommer fram är det redan en fiskare som är på plats, Anders från Danmark. Det första han säger efter att vi hälsat är ”är det ni som är Every Fish Counts”? Ja säger vi, han säger att det är tack vare vår förra film härifrån som han är här och fiskar. Det känns på ett positivt sätt lite konstigt att bli igenkänd från Youtube samtidigt som det är fantastiskt roligt!

Vi förstod redan på förhand att det inte skulle bara skulle vara att åka hit och ”ta dom”, det är det som är så häftigt med Brännvinsdammarna. Vild fisk fast ändå inte. Naturen är bedårande med bokskogen som ramar in fiskecampen.

Jag knyter på en liten nymf, en Pheasant tail nymf i strl 16 med lite rödfluorescerande bindtråd bakom tungstensskallen, denna nymf kan inte rödingen motstå. Plötsligt gör den ett utfall och hugget kommer snabbt, perfekt krokad i mungipan, en nervös drillning följer, detta är ju första rödingen jag fått i Sverige. Med vetskapen om att nymfen är hullinglös håller jag hela tiden spänd lina. Andreas skyndar till och med ”lugn” hand håvar han rödingen och jag kan pusta ut.

Den visar sig väga ett kilo prick, underbart vacker, felfri, njutbar. Jag vill inte släppa tillbaka den men sådana är ju reglerna. Efter några bilder och lite filmande senare återfår den friheten. Lyckan går nästan att ta på, fasen jag har fångat röding och dessutom i Skåne! Jo ja tackar ja!

När vi var här i höstas var det Andreas som lyckades fånga en röding, en underbar fisk som vi pratat mycket om sedan dess.

Efter en stund är det Andreas tur att stå med spöböj, härligt! Jag skyndar till med håv och kamera. Jisses vad fina dom är.

Vi käkar lite, vi får låna grillen av ägarna som lägligt också ska grilla korv. Jag passar på att köpa korv från deras gårdsbutik, det gjorde jag i höstas också, det kan jag verkligen rekommendera. Lite senare på eftermiddagen fortsätter vi att fiska. Det är svårt att låta bli att pröva lyckan i det röding stim som finns under bron. Säkert ett 30 tal fiskar står och vaggar stilla och fint. Man får riktigt nypa sig i armen, Röding i Skåne! En av dessa rödingar kunde inte motstå mil dansande lilla nymf.

Vi har fiskat mycket tillsammans Andreas och jag, något jag uppskattar väldigt mycket. Vi delar inte bara fisket utan även fotointresset och det är så fint att vi glädjes åt varandras fångster, hjälps åt att fota dessa fantastiskt fina fiskar och plötsligt händer det.

Jag står vid den övre dammen och det är som ett akvarium, man ser fiskarna simma omkring, jag får se en regnbåge komma patrullerande en bit ut, jag gör ett snabbt rollkast en bit framför den i hopp om att min nymf (Loffeflugan) ska komma förföriskt nära, på en millisekund rusar fisken och öppnar gapet mot min nymf, momentant gör jag mothugg och när fisken känner att den är krokad blir den ursinnig, rusar hit och dit, hoppar och far i det kalla vattnet. Åter igen agerar Andreas håvman och fisken ligger i håven. Vilken fisk, otroligt fin i teckningen, helt klart en av de vackraste bågar jag fångat. Bred och hög men ändå slank och fin. Urstark, den låter sig stolt fotograferas innan den återfår friheten tillbaka i dammen.

Efteråt är jag nästan lite tagen av hur vacker denna regnbåge är, det är bara att njuta av att vi har möjlighet att fiska i detta vatten som håller dessa fantastiska fiskar, njuta av att vi fiskar tillsammans, njuta av nuet!

Vill man fiska i brännvinsdammarna löses fiskekort via IFiske, där står det bland annat att

Dammarna har ett kristallklart och kallt vatten från ett åttatal tjälsprång. Tjälsprångsvattnet håller 8 gr året om. Vi planterar regelbundet ut både regnbåge, öring och röding i dammarna – även en del större troféfiskar! Våra dammar har sin grund i en naturlig bäck som under mitten 1600-talet grävdes ut till ett vattenmagasin för brännvinstillverkning, men är nu ett trevligt fiskevatten.

För er som kommer långväga ifrån, eller vill upp och fiska tidigt när dimman fortfarande ligger över det spegelblanka vattnet, finns idag två olika alternativ på boende. Alternativ ett är del av boningshus 50 m från dammarna med fem platser och alternativ två är jakt och fiskehuset 75m från den nya dammen med fyra platser. Vidare information om boendet kan fås dels genom Novasol med objekt nr, S 11579 o S 11548 alternativt genom att ringa direkt 0705-121709 för bokning.

På gårdsplanen finns parkering och vid dammen har vi gjort i ordning så att fisk kan vägas, rensas och grillas, även toalett är snart på plats.” 

Vi filmar en hel del för vår Youtubekanal Every Fish Counts, nedan finns en film från den magiska dag i Brännvinsdammarna. Senare kommer det även en längre artikel i MagazineFishEco om denna magiska fiskedag.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *