Årets första spöböj 2022 – Gäddflugfiske

Det är fortfarande vinter men här nere i söder har det varit skiftande vinterväder. Ibland minusgrader och ibland några plusgrader och regn. För någon vecka sedan blev fiskeabstinensen för stor för att kunna motstås. Lägligt nog hade det varit milt några dagar och den is som retfullt låg strandnära var bokstavligen som bortblåst.

Min vapendragare Andreas hade bara några dagar tidigare gjort ett försök med flugspöt men gäddorna ville inte bjuda upp till dans då. Efter att det blåst kraftigt var vattnet mycket grumligt, kanske kunde det vara en bidragande orsak till att det var dåligt fiske. I dag verkar förhållandena vara närmaste idealiska, en frisk västlig vind, solsken som är blandat med lite moln. Jag får en go fiskekänsla i maggropen. Jag bestämmer mig för att åka en runda. Först ut en runda med Loffe, våran underbara svarta Cocker Spaniel, han har hunnit passera 12 år nu. Hu, vad tiden går fort. Ner med vadare, jacka, flugspö, rulle, rygga, Gopro, flugaskar, linkorg och tång i en IKEA kasse. Tror inte jag glömt något. Väl framme, yes! Så där lagom med högvatten. Viken jag ska fiska i ligger lite i lä.

Jag går en bit och kliver i vattnet med vinden i ryggen. Jag börjar med en fluga som har tail men efter att inte känt så mycket som ett pet på grejerna byter jag till en vanlig grön flashfluga. Ett säkert kort. Bunden på hullingfri krok. Redan i andra kastet har jag en fisk efter, en kraftig virvel. Snabb koll på flugan och sedan ut med flugan igen och hugget kommer brutalt stenhårt!

När man fiskar med hullingfri krok är det om än viktigare att hålla linan spänd genom hela drillningen för att flugan inte ska lossna. Nu kommer det trixia, jag vill ju dokumentera min fångst och jag måste ju säga att jag har blivit mycket bortskämd eftersom vi fiskar nästan alltid tillsammans och just fotodokumentationen blir oändligt mycket lättare om man är två. Nå ja, jag gör så gott jag kan. Härligt, då kanske det finns flera fiskar här. Snabbt ut med flugan igen, några kast senare tar det tvärstopp igen. Men lika fort släpper den, tusan också.

Det är väl knappast någon hemlighet att jag fiskar i Kalmar sund, det gäller att ha koll på såväl fredningstider och fredningsområden. På Länsstyrelsens hemsida kan man hitta all information om detta. Även Havs och vattenmyndigheten har information om gäddfiske i Kalmar sund. Fredningsområden för åmynningar hittar du här.

Jag fiskar vidare och snart hugger det igen. Jag njuter i fulla drag, gäddflugfiske, ja kanske det allra roligaste flugfisket. När man väl hamnar rätt är fiskarna ofta, stridiga, många och stora om man jämför med öring och harrfisket i alla fall. Huggen kommer ofta explosivt, ett riktigt adrenalinfiske. I dag är det mycket fisk här, så kul, jag har fisk på, krokar av, tappar fisk, ny följare, nytt hugg. Allt om vart annat i huller om buller. Ett riktigt gäddflugfiskerace.

Efter ett par timmar är det dags att åka hem, nöjd och glad beger jag mig hemåt. Gött! Då är nollan för året spräckt och jag har haft årets första spöböj. Håll utkik på FishEco, mycket spännande på G där nu.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *