Årskrönika 2021

Ja då börjar ännu ett år gå mot sitt slut. Är det något man inte kan styra så är det tiden men kan se till att göra så mycket som möjligt med den. Året 2021 är även det ett år som har präglats av det här fördömda viruset. Men fiske är en fantastisk aktivitet som man med fördel kan ägna sig åt. Jag har ju som vanligt försökt fiska så mycket som möjligt och trots att det är svårt att få ihop allt med familj, jobb och hus så har det blivit en hel del turer. Några helt magiska dagar som jag kommer minnas tillbaka på under de kalla och mörka vinterdagarna.

Som jag skrev så har 2021 präglats av pandemin, Covid-19. Så inför detta året planerades det inte ens för någon fiskeresa, det kändes inte lönt. Mycket restriktoner har de varit och är fortfarande då det här förbannade viruset verkar ta fart igen.

2021 har varit ett häftigt fiskeår på många sätt. Det har inte fångats några jättefiskar kanske, många riktigt fina men inte riktigt den där bjässen. Men samtidigt är det inget jag jagar längre. Fisket för mig handlar om att komma ut och göra något jag tycker är kul, det är min mediation. Året 2021 har det varit mycket reportage fiske, något som jag är väldigt glad och stolt över att göra. Jag har varit runt på flera olika put and take vatten runt om i södra Sverige, fiskat röding och lagt några tvåhandskast i mäktiga Mörrumsån, bara en sådan sak.

2021 började med den bästa traditionen, kvalitétstid och fiske med dottern. Vi åkte en regnig dag till Hultsby för att fiska regnbåge och Siri dominerade. Vi hade en kanondag och hon lyckades på egen hand lura upp 5 st regnbågar på fluga, farsan fick bara 4 st.
Om vårt fiske denna dag kan ni läsa här
http://www.fisheco.se/blogg/flugfiskaren/2021/01/03/nyarsfiske/


Februari och Mars var som de brukar rätt lite fiske. Inte ens gäddfiske kunde vi bedriva pga den för oss ganska hårda kylan för att vara här nere. I april var det äntligen dags att fiska igen. I april öppnar många vatten upp för fiske igen och ett av de vattnen är Alsterån i Blomstermåla. Ett vatten som blivit lite av ett favoritvatten. Här inne i skogen slingrar sig Alsterån fram och det är fina strömsträckor där det planteras ut regnbåge. Ett lågt fisketryck men också ganska utmanande fiske gör platsen ännu mer intressant. Denna dag var det högt vattenflöde som det brukar vara vid denna tiden på året. Nymffiske i sådana vattenflöden är inte något som jag behärskar riktigt ännu men jag kunde ändå lura upp några av de fina regnbågarna som simmar här.

Premiärfiske i Alsterån

I April var det också dags för årets första fisketur till Norrefors. Norrefors är verkligen ett vatten som ligger mig varmt om hjärtat och ett vatten som jag nästan kan kalla för mitt ”hemmavatten”. Denna dag var det även i Norrefors bra fart på vattnet. Vi fiskade mestadels av tiden i strömmen och även denna gång var det nymffisket som gav bäst resultat för min del.

Aprilfiske i Norrefors

I slutet av April besökte jag för fösta gången också Novascottia Eventcenter. I Gottåsa strax utanför Växjö finns dessa två dammar hos Novascottia som skiljer sig mycket från andra put and take vatten som jag fiskat i. Här fiskar man efter öring, regnbåge och gullspångslax. Framförallt är det mycket fisk här, väldigt mycket men många av dem är små men det finns också stora klunsar bland dessa mängder av småöringar, laxar och regnbågar. De har verkligen något unikt på gång här. När alla de där mindre fiskarna fått växa till sig lite, oj vilket häftigt fiske de kan bli då. Utöver fisket var det trevligt då jag fått med mig min käre far hit. De blir inte lika många gånger nu för tiden som jag får med mig honom ut men alltid lika trevligt. Att han dessutom lurar upp en och annan fisk är ju extra roligt, de är ju trots allt mycket tack vare honom som jag är där jag är idag inom fisket. Någon vecka efter detta är jag tillbaka med min radarpartner Peter Svensson. Vi har ett helt galet torrflugefiske efter lax, bara en sådan sak. Nu är de inte de största i sjön men bara det att fånga lax på torrfluga är ju verkligen en upplevelse. Vi har en förmåga att fånga sådana där magiskt och speciella fiskar när vi är ute tillsammans. Ena gången är det jag och andra gånger är det Peter, vi kompletterar varandra bra. Denna gången är det jag som lyckas lura upp en sådan där ”omslagsfisk”. En makalöst fin öring på runt 2-3 kg.

Grand slam i Gottåsa

Maj. Naturen och dess invånare vaknar till liv på riktigt igen efter en lång och kall väntan. Maj är verkligen en favoritmånad, våren överlag är fantastisk. Förmodligen för att naturen börjar bli mer grön, mer liv och längtan efter längre och ljusare dagar har varit lång. Det är i Maj månad som Danican eller Ephermera Vulgatan kläcker här nere i södra delarna av landet. Förra året hade vi ett magiskt danica-fiske och vi hoppades givetvis på att göra om förra årets succé.

Nu var vi tillbaka i Norrefors exakt ett år efter vårt tidigare danica-fiske som var så lyckat. Dagen började segt och prognosen för dagen var regn och ganska kyliga temperaturer. Inte några optimala förutsättningar för kläckningar med andra ord. Men ack så fel de hade meteorologerna (som många gånger förut) och vi kunde inte vara lyckligare. Runt lunch kan vi se de första sländorna svärma och snart var de överallt och första fisken för dagen kunde snart landas på en stor danica imitation. Huggen är så häftiga och brutala när de går upp och ta dessa stora flugorna från ytan och vi har ett helt makalöst fiske denna dagen. Allt tar vi på torrt och Peter tar ett riktigt praktexemplar till regnbåge som säkert gått länge i strömmarna. I ett av de sista kasten lyckas jag med något som man knappt hade kunnat regissera bättre. Jag ser ett vak på långt håll och lägger ut ett långt kast. Flugan hinner knappt landa innan den sugs ned under ytan. Peter säger direkt att det där är en stor fisk. Den stångas på bra och efter en smula nervös drillning så är lättnaden stor när fisken äntligen ligger i håven. En magiskt vacker öring ligger i håven och man tror knappt att det är sant. Vi gör om bedriften och kanske t om med bättre än förra året. Efter gått igenom bilderna och jämfört med förra året så kan vi konstatera att det faktiskt är samma öring som jag fångade förra året som jag fångade även detta året. Helt otroligt egentligen, en öring på ca 4-5 kg (uppskattad vikt) på torrfluga dessutom.

Danica fiske i Norrefors

När danican kläcker så gäller det att ta till vara på den tiden så kort efter vårt besök i Norrefors så är jag och Peter på plats hos Sanna och Martin på Novascottia i Gottåsa. Denna gången hade vi båten med oss och då helt andra möjligheter att fiska av dammarna. Solen strålade denna dag och medan vi indirekt jobbade på solbrännan (bonnabränna) så vakade det överallt. Vi var i kontakt med över 80 st fiskar denna dag och landade ca hälften av dessa. Helt galet, aldrig varit med om någon liknande och alla dessa på torrfluga. Jag drog mest mindre fiskar, mestadels öringar men Peter kunde landa en riktig drömfisk. En väldigt vacker guldgul öring på närmare 2 kg. Han kunde ha landat ännu en drömfisk men fiskegudarna ville annat. På långt håll kastade Peter på ett vak mitt ute i sjön där den är ca 10 meter djup. Smack sa de nästan direkt och mothugget satt och vi förstod direkt att detta var en bättre fisk. Peter satte bra med press men fisken var omöjlig att få in mot båten. Vi skymtade fisken en gång och kunde se att det var en riktigt fin regnbåge säkert 4-5 kg. Men helt plötsligt när han har den rätt nära båten så smäller tafsen. Fisken är förlorad och besvikelsen var enorm. Men så är det med fiske, långt ifrån alla fiskar kan landas och vissa etsa sig fast lite mer i huvudet. Detta är definitivt en sådan fisk, framförallt för Peter men även hos mig.

Torrflugefiske hos Novascottia

I Juni var det också äntligen dags för gäddfiske igen efter ett par månaders uppehåll pga vårt förbud som är i Kalmarsund. Vi prickade rätt denna dagen och hade riktigt bra fiske. Totalt 15 gäddor upp denna dag och Peter fick visa varför han kallas ”Gäddkungen” han drog fisk efter fisk. Jag lyckades också lura upp ett par stycken till slut.

Gäddfiske igen

Midsommar brukar numera betyda abborrefiske för min del. Abborre fisket är något som jag verkligen omfamnat de sista åren och tillhör ett av mina absoluta favoritfisken. Sommartid och abborre är en bra combo. Jag var som vanligt ute med bröderna Thunberg, Richard och Eric. Två underbara killar som verkligen kan sitt abborrefiske och det blir sällan tråkigt att fiska med dem då det alltid är bra ”tugg” i båten. Kalmarsund är populärt och känt för sina stora abborrar så det gäller att vara ute i god tid. Så de var uppstigning kl 03.30 och vi är ute på sjön runt 5.00 när solen börjar titta fram i horisonten. Denna dag kommer jag minnas länge då vi upplever ett fantastiskt fiske när vi väl har hittat dem. Huggen är stenhårda och de är nog de som är det häftigaste med abborrefisket. Totalt landar vi 33 st fiskar varav 15 st är över 1.5 kg, ett sjukt snitt egentligen. Utöver dessa abborrar fångar jag en Id på 2.6. kg, en rätt kul bonusfisk särskilt när de kommer upp i de här storlekarna.

Midsommarfiske

I Augusti var jag och Peter tillbaka i Norrefors ännu en gång. Vårt fina torrflugefiske fortsatte och denna gången var det getingar som stod på menyn. Vi landar fisk på fisk och står till och med dubbelhugg och två fiskar i håven. Tvåsiffrigt även denna gången och flera fina öringar. Ni som läst bloggen vet säkert att mitt flugfiskehjärta klappar lite extra mycket för just öringen och Norrefors har verkligen blivit ett fantastiskt öringvatten. Jag vet inte hur många fina öringar vi har tagit där i år men många är det och flera riktigt fina.

Sensommarfiske i Norrefors

September månad och våra vatten håller på att kylas ned efter den varma sommaren. En härlig månad att fiska i då temperaturen ute många gånger tillåter till fiske i t-shirt och temperaturen är mer behaglig i vattnet för fisken. September månad var en reportage månad då jag var iväg på två st olika reportagefisken. Först så var jag på plats i Mörrum för att fiska lax i Mörrumsån. Rätt mäktig känsla att lägga ut en fluga i detta klassiska vatten. Jag har faktiskt fiskat här tidigare men de är snart 20 år sedan. Det var en slump som jag stannade till vid fiskeshoppen i Mörrum när jag besökte bonusdottern i Svängsta som jag blev igenkänd av Philip som jobbar som guide vid Mörrumsån. Vi blev stående länge och snackade fiske såklart. Han tyckte jag skulle ge laxfisket en chans och bjöd in mig för att komma dit och fiska med honom till hösten. Jag är inte svår så och tackade självklart ja till detta. Med mig hade jag som vanligt min radarpartner Peter som fotograf, sällskap och sedan är Peter också en duktig laxfiskare vilket är en trygghet också. Tyvärr blev det ingen lax under vårt fiske men jag lärde mig massor om laxfisket, hur Mörrum jobbar för att göra fisket mer hållbart och bättre. Numera kastar jag också tvåhands helt okej efter fin utbildning från både Philip och Peter.

Mörrumsån

Efter Mörrumsån var det dags att besöka en av Camp Mayflys nya anläggningar. Ulvered hjorthägn. Strax utanför Halmstad ligger denna pärla och här fiskar man regnbåge mitt bland hjortarna. Ett häftigt ställe som också erbjuder mat i toppklass i den fina resturangen som ligger högt beläget med utsikt över hägnet och dammarna.

Ulvered Hjorthägn

I Oktober var det återigen dags att åka längs E22:an ned förbi Blekinge och mot Skåne denna gång. Många år sedan sist men nu var jag tillbaka för att fiska i Bondemölla. Peters första gång här och vi var mycket taggade för dagen. Vi hade det tyvärr en aning svårfiskat denna dag men lyckades lura upp par riktigt fina fiskar ändå, trevligt med den nya strömsträckan här också.

Bondemölla

Några veckor efter detta så var det återigen dags för reportage fiske. Ännu en gång längs E22.an och förbi Blekinge och mot Skåne. Denna gången hamnade vi strax utanför Hässleholm och vid ett ställe som heter Brännvinsdammarna. Efter tips från min vän och duktige sportfiskaren Sussi Stridh som vet att jag länge ”suktat” efter att fånga en röding kände till detta vattnet. Just röding är något som finns här och det är förmodligen Sveriges sydligaste vatten med röding, inplanterad förstås. För att lyckas med röding krävs klart och friskt vatten med låg temperatur något som de har här i Brännvinsdammarna så förutsättningar för att de skall trivas är höga. De är ett otroligt vackert ställe med bokskogen som ramar in dammarna och här simmar det förutom rödingar också regnbåge och öringar. Jag lyckades att landa min första röding och lyckan var total, sådana vackra fiskar. Äntligen kunde jag bocka av det från min ”to do list”.

Röding i Skåne

I November så var det dags för årets upplaga av Bergkvara Gäddfestival. Jag och Peter representerade ”Team Fisheco Småland”. Fisket var som det brukar vara när det är dags för denna tävligen, svårt. Många lag hade det tufft men vi lyckades hitta en fin vik som levererade fisk och även om inte jag bidrog med så värst många gäddor så fick jag nog ändå den roligaste fisken. Både jag och Peter var helt lyriska när jag kunde landa en abborre på 1.6 kg som bonusfisk. Riktigt kul att se att dessa individer även finns i ”våra” vatten. Peter fick också en kanonfin gädda på 85 cm och jag förstod direkt att den blir svårslagen i flugfiskeklassen. Även om Peter är min lagkamrat så är han också min störste konkurrent i flugfiskeklassen, de brukar vara vi som slåss om de priset. Jag hade tagit hem den nu i två tävlingar i rad och jag unnar verkligen Peter denna vinsten. Jag ser inte alls honom som en konkurrent på det viset utan gläds snarare med honom och att få vara med och dela glädjen över en sådan praktfisk. Jag tror han känner likadant och det är väl lite därför vi är ett sådant bra team. Dock räckte inte våra fiskar till vinst i lagtävlingen utan fick även detta året nöja oss med en silvermedalj. Vi var dock helnöjda med dagen med tanke på dagens förutsättningar och med en vinst i flugklassen samt en vacker bonusfisk så var det lyckat.

Bergkvara Gäddfestival

I slutet av November så var det återigen dags för reportagefiske och denna gången bar det av till Slageryd utanför Vetlanda. Vi var hos Smålandsfiskarna för att testa fisket hos dem efter tips från en av våra följare Hannes på vår youtube kanal EveryFishCounts. En riktigt kylig novemberdag var det och fisket var en aning trögstartad. Men vi lyckades lura upp lite fisk till slut och Peter visade vägen med ett praktexemplar på ca 5 kg, en riktig ”kloss”. En fin fisk att avsluta årets fiske med, ja kanske hinner jag med ett gädd eller abborrepas också men eftersom isen ligger här nu så blir det nog inga fler regnbågar detta året i alla fall.

Smålandsfiskarna

När man ser tillbaka på det såhär så har 2021 varit ett fantastiskt fiskeår. Inte de stora fiskarnas år för min del men vad fisk jag har fångat. Framförallt öringar men också många regnbågar och abborrar. Gädda har det också blivit ett gäng men framförallt har det varit reportagen som tagit mestadels av min fisketid detta året. Framförallt har jag delat dessa äventyren med min gode vän Peter. Vi fiskar bra ihop, tänker lika och brinner för berättandet. Detta har tagit nya höjder detta året då vi numera filma mycket också till vår gemensamma kanal EveryFishCounts.

Något som vi hela tiden utvecklar och blir bättre på tycker jag. Jag är tacksam över att ha en sådan fiskekamrat som Peter , du är en klippa och det är kul att se hans utveckling inom skrivandet och fotandet. Det är en ynnest att ha möjligheten att få åka och fiska på alla ställen som vi gjort detta året.

Utöver bloggen och youtube så skriver jag ju också för tidningen Flugfiske i Norden. Det är en stor ära att få representera dem och numera få man väl nästan kalla sig för en rutinerad artikelförfattare/skribent. I år har det som vanligt släppts 5 nummer och totalt har jag haft med 7 st artiklar i dessa. Totalt har jag nu fått 14 artiklar publicerade i Nordens ledande och största flugfisketidning. Rätt häftigt ändå och allt startade med skrivandet här på bloggen.

Jag har också varit inblandad i ett projekt som handlar om kustfisket och min kommun som jag bor i. Vi har fått i uppdrag att lyfta fram fisket efter gädda och marknadsföra kommunen. Så jag har varit ute ett flertal rundor med Peter någon gång och ett par gånger själv tillsammans med en kameraman. Han har filmat vårt fiske och det skall bli spännande att se hur det kommer bli. Självklart var gäddorna inte på sitt mest nappsugna humör dessa dagarna men några gäddor som ville vara med på film blev det ändå.

Som många av er som läser så vet ni också kanske att havsöringen alltid ligger högt på min lista över fiskar att försöka fånga. Havsöring har jag fångat men aldrig på fluga och de har satsat en del längs Öland under säsongen. Vi har numera en god kontakt och vän som jobbar som fiskeguide på Öland, William Kernchen. Han brukar höra av sig när fisket är hett och så gör vi några försök. Under några av våra rundor så har William fångat fisk och en sen sommarkväll så var jag riktigt nära. De var något jag aldrig varit med om tidigare. Men havsöringen gick långt in när skymningen kom och det vakade för fullt, jätteöringar bara kastade sig upp ur vattnet några meter ifrån oss. Jag fick äntligen på en havsöring men tappade den och missade flera hugg. Vi kastade och kastade och till slut kunde Peter få på en och han kunde landa en grann liten havsöring.

För att försöka sammanfatta detta året så får man väl verkligen säga att det har varit torrflugefiskets år. Några makalösa turer till Norrefors och Novascottia blev det med flera riktiga drömfiskar. Den mest minnesvärda fisken för året kan inte bli annat än öringen från Norrefors. Att lyckas fånga samma monsteröring två år i rad och dessutom på en torrfluga den är svår att slå.

Jag har slutat med att sätta upp mål inför åren som kommer, jag hoppas som vanligt bara på att få tid till att komma ut och fiska. Visst på önskelistan står såklart en havsöring på fluga, en gädda på 10 kg och en resa till fjällen. Vi får se vad som väntar nästa år, förhoppningsvis blir det ett och annat reportage också. Så håll utkik nästa år på bloggen, youtube och i Flugfiske i Norden efter nya äventyr.

Eftersom jag är lite av en statistik-nörd så bjuder jag på lite siffror också från året.
Totalt har jag haft 40 000 besökare på bloggen och totalt under min tid på Fisheco nästan 130 000 besökare. Tack för det!
Mina populäraste sidor är Flugfiskeskolan och fisketips. Det populäraste inlägget har varit Mina 10 favoriter för put and take fisket.

Tack till alla er som läser, kommenterar och följer mig på bloggen samt alla andra sociala medier. Tack till mina sponsorer Flydressing och Vision, extra tack till Niklaus Bauer som gav mig denna chansen. Tack också till Jan.O för att jag får representera Fisheco. Tack till Flugfiske i Norden och framförallt Lasse Hallberg för alla tips och för att få vara en del av er fina tidning. Tack till Tommy Camp Mayfly. Tack till Eva-Lena och JohanStrömfiske Alsterån. Tack till Ifiske och till Eric och Richard Thunberg för många roliga timmar i båten. Ett väldigt stort tack till Peter Svensson för att du är en sådan god fiskekamrat och bra människa.
Framförallt vill jag rikta ett stort tack till min älskade familj och min fru Åsa som alltid stöttar mig och står ut med mitt galna fiskeintresse.

Gott Nytt År !

Ett svar på ”Årskrönika 2021

  1. Pingback: Flugfiskaren i Småland - Årskrönika 2021! | FishEco

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *