Nu börjar det bli vår

Nu börjar det äntligen bli vår, solen värmer allt mer, fåglarna börjar sjunga och naturen börjar återigen klä sig i grönt. Gräsfröna är sådda, sommardäcken är åter monterade och trädgårdsmöblerna är utplockade. En fantastisk tid som återigen är här och som man längtat. Denna vintern har känts som en evighet. Dels för att den har varit så förbaskat kall jämfört med tidigare år men självklart också pga Coronan som begränsat en i vad man kan och bör göra.


Denna dagen hade jag bestämt mig för att besöka Alsterån, de nedre delarna strax utanför Blomstermåla. Jag fiskar vid en sträcka som kallas Näset och här är det enbart flugfiske som är tillåtet. En fantastiskt fin sträcka som jag fann först förra året. Riktigt fint vatten för framförallt nymffiske så jag hade riggat upp nymfspöet och hade laddat den med Visions nya flerfärgade tafs för just denna typen av fiske. Riktigt smart grej!

Väl framme efter en guppig färd på grusvägarna genom skogen så möts jag av ett välbekant ansikte. Min gode vän Jonas var också här för att stilla nymffiske begäret och hade med sig kompisen Jonathan som skulle testa på nymffiske för första gången. Bättre lärare än Jonas kan han knappast få då Jonas är riktigt rutinerad när det kommer till framförallt nymffisket. Jag har själv varit ”elev” hos honom en gång i tiden men känner nu att jag behärskar tekniken ganska väl men långtifrån fullärd.

.

Vattnet har en helt annan skepnad denna dagen än den jag har vant mig vid här. De tidigare gångerna jag varit här så hade det varit tidig sommar och under högsommaren. Rätt låga flöden, lättvadat och relativt grunt. Nu är det en argsint vårflod som drar fram med ordentligt tryck på vattnet.
Normalt sett så vill jag oftast ha högre vattenflöde men just i det här fallet så måste jag säga att jag föredrar lite lägre vattennivå och inte riktigt lika mycket fart på vattnet. De ”spotsen” som jag tidigare hade var väldigt svårfiskade under dessa förhållandena och vadning var nästan omöjligt i den starka strömmen. Man är väl väldigt svensk här och vill ha det lagom, aldrig blir man riktigt nöjd.

Jag gjorde ett par försök i strömmarna med tunga nymfer men det var svårt att få till någon riktig drift.

Längre upp på sträckan så kommer jag till en liten favoritdel av ån. Här ringlar den fram likt ett S med två snabbare strömmar som går ihop till en större. Den går sen ner i en lite bredare del av ån, här är det också en rejäl djuphåla som brukar hålla fisk. Förra året tog jag förutom regnbågar en stadig Abborre på strax över kilot, en riktigt gammal silverfärgad krigare. Redan i andra driften sitter det en fisk som föll för en liten röd squirmy. Det är en vacker regnbåge i fin kondition som åter få simma tillbaka. Just kvalitén på fisken här är något som överraskade mig förra året. Det är inga bjässar mycket fisk runt 1-2 kilo men hela och fina fenor och så där vackert prickiga som regnbågarna kan bli. Efter en stunds nötande med nymf så testar jag några kast med mitt andra spö som jag har laddat med en snabbsjunkande lina och en orange wolly bugger. Smack på redan i första kastet. Jag lät flugan sjunka ned i den djuphålan som jag beskrev tidigare och mycket riktigt så stod de fisk där. Fisken kan snabbt tas in med klass 7 spöet och några snabba bilder så är den åter tillbaka i vattnet.

Jag fortsätter sedan att fiska av sträckan utan större framgång och det börjar bli dags för hemfärd. Jonas berättade sedan att han lyckades landa 4 st och lärlingen Jonathan fick ta sin första på nymf. Jag återkommer snart hit igen garanterat om några veckor bör det vara perfekta förutsättningar för bra nymffiske.

Ett svar på ”Nu börjar det bli vår

  1. Pingback: Årskrönika 2021 | Flugfiskaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *