Albacken

Så var det äntligen dags att åka norrut igen.

De var 8 år sedan sist jag var i de norra delarna av Sverige för att fiska, tidigare var vi här varje sommar. Men de sista åren har det inte blivit av, dels pga jobb och framförallt har det blivit svårare att komma iväg på dessa resor sen familjen blivit större. Men nu när barnen blivit större så blir det enklare att komma iväg norröver igen, redan nästa år så ska kanske barnen t om följa med. Vore fantastiskt att få visa dem den vackra naturen, de rinnande vattendragen och de höga landskapen där.

Vi har genom åren varit runt på flera olika ställen i Jämtland och Härjedalen framförallt. Vemdalen, Gimån, Tännäs och Dammån för att nämna några. Detta året hade vi spanat in ett ställe som heter Albacken, såg intressant ut och verkade ha ett varierat fiske. På årets resa skulle nämligen min kusin Tommy följa med, han är relativt ny inom flugfisket och han ville absolut testa gäddfisket där uppe, något vi aldrig tidigare satsat på. Albacken verkade ha ett bra gäddfiske, samt harr och öring i strömmarna så valet föll på Albacken som ligger ca 1.5 timmes färd ovanför Sundsvall.

Eftersom bilresan härifrån tar ca 10-11 timmar så beslöt vi oss för att åka tidig morgon för att vara framme efter lunch i Jämtland. Runt 03.00 så började vi rulla norrut. Men resan skulle inte bli riktigt som vi hade tänkt oss. Vi bestämde oss för att ta min bil upp trots att jag var lite emot de då den hade strulat en del tidigare med växlarna b la. Men den har trots allt spenderat säkert 2 månader på verkstad de sista halvåret och bara veckan innan avfärd så var den hos verkstaden och gick igenom besiktning med blanka papper. Så de borde ju vara ”safe” tänkte jag också. Och bilen gick jättebra tills det att vi passerat Sundsvall ca 80 mil hemifrån då börjar den vibrera onaturligt mycket i höga hastigheter. När vi skall rulla in på en mack för att tanka så låser sig nästan bilen och vill inte framåt. Men den går igång igen och vi är nu så nära vårt mål så vi chansar på att ta oss till Albacken ändå. Väl framme strax innan vi skall svänga ner till vår stuga så måste vi göra en U-sväng och då smäller det till ordentligt i växellådan och hela bilen studsar till. Tommy och farsan blir nu riktigt oroliga men jag har varit med om de tidigare, de är just detta den var inne på verkstaden för. Vi tar oss ändå ner till stugan och beslutar oss för att försöka fiska av sträckan som är vid stugan under de första dagarna och endast fiska ställen som vi kan ta oss till utan att behöva köra. Vi vågar inte riskera att det händer något allvarligt med bilen medan vi är ute här mitt ute i ingenstans, de spara vi till hemresan.

Nu försöker jag släppa bilbekymmerna för stunden och fokusera på fisket vilket inte var helt lätt, frustrerande när man lagt ut en massa pengar på reperationer men bilen fortsätter strula. Nåväl nog om bilen tills vidare.

Jag och Tommy börjar fiskar en av strömmarna men får snart avbryta vårt fiske då ett ordentligt åskoväder drar förbi oss. Efter lite kortspel i stugan är vi åter redo för strömmen och åskan har dragit förbi. Jag fiskar med nymf och krokar rätt snabbt en fin liten harr på runt 30 cm. En fantastisk känsla att återigen landa en harr, nästan 9 år sedan jag fiskade efter dessa vackra fiskar. Jag har alltid älskat harrfisket, en art som för många år sedan gjorde att mitt intresse för flugfiske är så stort som de är idag. Jag glömmer aldrig våra första turer till Vemdalen med min far när vi fiskade harr i Veman.

Vi fortsätter vårt fiske och harren lyser med sin frånvaro däremot drar vi massor med abborrar, mestadels smått men kul med spögung åtminstone men inte den art vi är ute efter. Efter en lång och påfrestande bilresa så beger vi oss in till stugan innan det mörknar för lite sömn och ladda batterierna för morgondagen då vi bestämt oss för att testa den nedre delen av sträckan efter vår stuga.

Dag två och vi vaknar rätt sent, vi hade många timmar att ta igen efter gårdagens långa bilresa. Vi börjar vår vandring genom skog och mark för att komma nedströms. Väl vid strömmen så märker vi att vadarbyxor nästan är överskattat här då det direkt blir väldigt djupt. Jag har faktiskt aldrig fiskat i strömmande vatten med så här djupt vatten tidigare och det skiljer sig rätt mycket i karaktär mot de vi tidigare fiskat. Jag tänker att jag kör djupt och fiska med två förtyngda nymfer och tafsen är försedd med ett extra blyhagel för att snabbt få ner flugorna. Någon vakande fisk ser vi inte alls.

Men fisket är trögt och jag fångar någon mindre harr och vi fångar flertalet abborrar allihop, verkar vara väldigt gott om dem här i strömmarna. Någon större fisk hittar vi inte under dagen och bestämmer oss för att testa gäddfisket under eftermiddagen och kvällen istället. Vår orginalplan sprack ju som sagt pga bilen och vi får tänka om lite. Efter ett samtal med Sigvard på campen så löser han så att vi får låna en båt som ligger en bit nedströms i en av ”sjöarna” mellan forsarna. Han berättar att här har ingen fiskat gädda på många år, det verkar inte vara något som man satsar på när man åker hitåt. Gädda är inget jag tidigare förknippat fjällen med heller men på senare år efter b la Bauers filmer från Tjounajokk när han fiskar gädda har man blivit lite mer intresserad av att testa på det. Jag vet att det finns grov gädda här och många anser fortfarande att all gädda skall avlivas här då man är så rädd om harren och öringen. Dock så anser jag och är övertygad om att gäddan är lika viktig här uppe som nere hos oss för att hålla de andra bestånden i schack.

Vi beger oss nedåt mot båten och efter en ca 20 minuter så är vi framme vid en riktigt fin aluminiumbåt från Linder som vi får använda.
Båten är riktigt lättmanövrerad och stabil, det enda minuset är att den är väldigt vindkänslig något som vi fick erfara när det blåste upp kraftigt under kvällen och man ville ju ogärna hamna i strömmen som ledde nedströms till de stora forsarna som låg strax nedanför denna ”sjön”. Gädda fanns det i massor, jag har aldrig någonsin fångat så många gäddor på ett pass tidigare. De högg som galningar på gummibeten, skeddrag och såklart flugor. Vi hade ett fantastiskt fiske men lyckades inte hitta några större. De flesta var i 2-3 kilos fiskar men likväl en häftig känsla att fånga dessa små kraftpaketen i denna vackra och storslagna naturen.


Innan skymmningen så beger vi oss tillbaka till stugan och känner oss rätt nöjda med vad gäddfiske-satsningen gav oss.

Nästa morgonen när vi stod och borstade tänderna utanför stugan såg vi ett stim med större fiskar som simmade nedanför stugan. Man såg att de hade väldigt röda fenor men var svårt att avgöra vilken art de var. Från stugan ned till vattnet var det ca 2-3 meter så jag förstod att de skulle bli trixigt att få till någon vidare presentation av min fluga där. Men jag var tvungen att försöka, första försöket misslyckas med att locka upp dem på torrt. Stimmet försvinner iväg men kommer tillbaka igen och jag gör ett nytt försök. Denna gången med en liten kopparnymf. En av fiskarna bli nyfiken och ta flugan direkt, ett snabbt mothugg och fisken sitter. Nu var det dags för nästa utmaning att ta sig ned till vattnet, men jag lyckas halka mig ned och som tur var sitter vadarbyxorna redan på. En riktigt stadig Id kan landas, först lite av en besvikelse för att jag för en liten stund hoppats att jag fått på en röding eller öring. Men en supertjock Id på nästan 2 kg är inte fy skam heller.

Denna dag hade vi bokat en specialsträcka som kallas för Drogsjöforsen. Som i resterande delar av strömsträckorna var det här väldigt djupt och stora snabba forsar. Man gick på klippblock och det var rätt svårfiskat då man inte kunde vada någonstans egentligen. Jag kan ganska snabbt kroka en bättre harr även denna på en rejält förtyngd nymf. Min käre far stod och drog abborrar på andra sidan strömmen, har skrivit det tidigare men det var helt galet mycket abborre i denna ån. Tommy som är väldigt ny inom flugfisket kämpade på och han kunde till slut landa sin livs första harr. De var ingen rekordfisk men riktigt kul för han att få den arten vi åkte upp hit för, särskilt efter allt strul som varit under resans gång.

En bild fångad vid rätt eller kanske fel tillfälle…

Det blev lite mer fiske vid stugan denna kvällen innan det var dags för en nervös bilfärd hemåt, men otroligt nog höll faktiskt bilen hela vägen hem. Bilen är för övrigt en Fiat Freemont och är till salu nu….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *