Föreläsning med Pelle Klippinge

22

I förra veckan var jag på en föreläsning med Pelle Klippinge. Han pratade om framförallt havsöringen, fisket i kalmarsund och fiskevård.

Mycket intressant var det och väldigt givande, Pelle är en bra talare och har mycket idéer. Han har erfarenhet från Emån och alla år de kämpat med att få en säker vandringsväg för fisken som vandrar upp där och som småningom kommer till kraftverket längre upp på sträckan. Äntligen har ägaren till kraftverket blivit tvungen att installera ett skyddsgaller framför turbinerna så fiskarna få en säker väg ut till havet igen.

Extra intressant för mig var att både örarevet och bruatorpsån nämndes som är vatten jag väl känner till. Bruatorpsån är ett vatten med mycket potential där mycket öring vandrar upp i och ett vatten som jag hoppas vi kan göra mycket fiskevårdsprojeket i med föreningen. Pelle berättade också att han fått öring i örarevet och tappade en riktigt ordentlig bit på ca 5 kg för ett antal år sedan. Jag har spenderat massor med timmar längs örarevet på jakt efter öring men endast lyckats lura upp en öring där men nu har jag fått lite heta tips från öringkungen själv vart det brukar vara bäst. Så vi får se om det blir någon tur dit till våren.

33

Pelle Klippinge

Det diskuterades  flitigt om olika åtgärder och vad man kan göra för att förbättra för öringen. B la nämndes en intressant sak om människor som bor nära strömmande vatten som lägger i pumpar i ån för att bevattna sina trädgårdar. Detta orsaka mycket mer skada än man kanske kan tro. Det bidrar i stor utsträckning till att åarna blir torrlagda och är det är dessutom olagligt.

Han berättade också om en öländsk fiskevårdsförening www.otsk.se som gör ett otroligt jobb för fisken runt Öland. De restaurera och lägger ut nytt lekgrus i de små bäckarna, gjort gäddfabriker och sätter ned gamla granar i båthamnar för att skapa gömställen för yngel mm. Mycket inspirerande och det är liknande projekt jag vill genomföra med vår förening Torsåsbygdens sportfiskeklubb. Vi kommer faktiskt nu i veckan starta upp gäddfabriken. Det skall bli kul och intressant att följa utvecklingen där sen.

1-1

När det gäller föreningen har vi äntligen allt klart med pappersarbeten och konton. Nu har i börjat ta in medlemmar och för er som är intresserade så kan ni kontakta mig på torsassportfiske@gmail.com eller olsson1985@gmail.com

Medlemsavgiften kommer ligga på 150:- per kalenderår och vi kommer ha ett informationsmöte för de som är intresserade förmodligen vecka 11 om två veckor alltså.  Jag kommer skriva här när datumet är satt och på Torsåsbygdens sportfiskeklubbs hemsida www.torsassportfiske.blogspot.se 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *