Andra delen i fotoskolan – Makro

Foto taget med macrooptik Tamron 90mm 2.8 med stativ

Makrofotografering eller macro är oerhört populärt område inom fotograferingen. Särskilt för oss som gillar att binda flugor så är det bra att ha koll på hur makrofotografering fungerar och har den rätta utrustningen/inställningen för att få så bra och skarpa bilder som möjligt på våra kreationer.

Det finns flera alternativ för att ta makrobilder, det enklaste är att använda er utav makrofunktionen på er digitalkamera, vilket oftast gör att närgränsen blir bättre på kameran, det kan gå från 10 cm närgräns i standardläge till 3 – 1 cm på vissa kompakta digitalkameror som har ”supermakro-funktion”. På en systemkamera har man möjlighet att använda särskilda makroobjektiv för bättre avbildningsskala, närgräns och skärpa. Man kan också använda sig av ett billigare alternativ till makroobjektiv som är närbildslinser, det fungerar så att man monterar på det på sitt standardobjektiv och du får en förstoringseffekt ungefär som om du skall monterat på läsglasögon på objektiv, resultat är att du får en kortare närgräns. Mellanring är ett annat alternativ som monteras mellan kamerahus och objektiv, även med en mellanring får du en bättre närgräns men du tappar oftast ljusstyrka på ditt objektiv.

Prisvärda objektiv för att fota macro
Tamron 90 mm 2.8 (Även en bra optik för porträtt)
Tamron 60 mm 2.0
Nikon 40 mm 2.8
Canon 60mm 2.8 

Några tips vid macrofotografering

  • Använd stativ
  • Använd en lagom stor bländaröppning, när man fotar macro får man mycket kort skärpedjup, prövar dig fram genom att justera bländaren
  • Använd macro-läget om din kamera har detta (en symbol som ser ut som en liten tulpan)
  • Testa manuell fokus, autofokus har en tendens att lägga fokus fel ibland när man fotar små saker som t ex en insekt så kan en grässtrå i förgrunden få fokus istället för insekten. Med manuell fokus lägger du själv skärpan där du vill ha den
Macrooptik gör att du kan ta foton på dina flugor på bästa sätt. 

Det var allt vad jag hade att bjuda på när det gäller macro/makro foto, men även här gäller det att testa, testa och testa. Man lär sig så fruktansvärt mycket genom att testa sig fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *