Min Fotoskola

Jag tänkte i ett par inlägg framöver dela med mig av mina erfarenheter när det kommer till fotografering.  Fotografering är en hobby som går hand i hand med fisket och jag själv skulle aldrig kunna vara utan min kamera på en fisktur. Ett foto säger mer än tusen ord sägs det ju. Det jag skriver är tips och några saker som kan vara bra att tänka på särskilt om man är ny på området. Det bästa för att ni skall lära er eran kamera och ta fina bilder är som med så mycket annat ”Learning by doing”. Man lär sig fruktansvärt mycket på att våga sig ur Auto lägena och testa de olika lägena som finns på kameran, fördelen idag med de digitala kamerorna är ju att det inte längre kostar något att ta en bild som du inte är nöjd med utan den tar man lätt bort med en knapptryckning.

Macrofoto

Ett fint foto kan verkligen förmedla hur vacker naturen vi fiskar i är, hur stor fisken var och kan under vinterns kalla, mörka månader så kan det vara trevligt att se tillbaka på årets fisketurer.
Jag har jobbat med fotografering i snart 10 år, som säljare av kameror och med framkallning och redigering av foton. När jag började med att jobba på expert en gång i tiden så var jag inte ett dugg intresserad av fotografering men med tiden växte intresset och numera släpar jag med mig min 2 kgs kamera överallt mer eller mindre.

Tanken med denna skolan är att ge tips på utrustning, inställningar och visa hur jag gör för att ta bilder. Fler och fler sportfiskare har börjat blogga och teknisk utrustning som actionkameror och undervattenskameror är numera något som nästan varenda sportfiskare har.

Slutartid på 1/250

Om vi börjar med utrustning så finns det en hel djungel med olika kameror att välja på idag.
Kompaktkameror
Systemkameror
Spegellösa systemkameror
Action kameror

Jag använder en digital systemkamera när jag fotografera och det som ger dig det den bästa bilden, fördelen är mindre brus, snabbare serietagning, längre batteritid och möjlighet att byta optik mm. Dock finns det idag många riktigt bra kompaktkameror som man kan komma långt med också. En systemkamera är en ganska stor investering och ligger runt 4-5000:- för en enklare modell, medans en bra kompaktkamera kostar runt 2500:-
Numera finns det en hel del spegellösa systemkameror på marknaden. Fördelen med dessa är att de är mindre än de traditionella systemkamerorna då de saknar en spegel.

Några viktiga ord inom digitalfotografering som kan vara bra att ha koll på.

ISO
ISO påverkar kamerans slutartid och med högre ISO-tal desto ljuskänsligare blir kameran (sensorn) vilket gör att du få kortare slutartider. Nackdelen med för högt ISO är att man ökar bruset i bilden något som man oftast inte vill ha. Olika kameror och dess sensorer ger olika resultat på höga ISO tal och det är här får man verkligen nytta av en systemkamera som man oftast kan pressa väldigt högt innan bruset blir för högt. Ni har säkert sett bilder tagna inomhus med en mobiltelefon som oftast inte klara alls höga ISO tal bli väldigt brusiga (korniga) jämfört med en ”riktig” kamera så ser man tydliga skillnader på bruset. Så för att sammanfatta är det bäst att använda så lågt ISO som möjligt för att undvika brus men vid krävande tilfällen då ljuset inte är tillräckligt exempelvis i en kyrka, sporthall mm så kan man höja ISO talet för att få ner slutartiden och sin tur en bättre bild.

Exponeringskompensation
Exponeringskompensation är något som det inte pratas allt för mycket om men som kan göra stor skillnad på dina bilder. Ni har säkert hört eller läst om underexponerade eller överexponerade bilder. En underexponerad bild betyder att den är för mörk och en överexponerad bild att den är för ljus, Anledningen till att detta sker är att kameran blir lurad och mäter ljust fel, vanligt vid fotografering i motljus eller när det finns något väldigt ljust i bakom ditt motiv som exempelvis ett fönster eller när du fotar i snölandskap. För att hitta den rätta exponeringen så har möjlighet att påverka detta genom att medvetet under eller överexponerabilden. Detta gör man i de manuella lägena och man kan oftast göra bilden upp till tre steg mörkare eller tre steg ljusare.

Bländare
Bländaren bestämmer hur mycket ljus som skall träffa kamerans sensor. Ju större bländare desto mer ljus. Ett lågt tal ger en stor bländare och ett högt tal ger en liten bländare. En stor bländare skapar ett kort skärpedjup och en liten bländare skapar ett långt skärpedjup. Generellt sett brukar man använda ett långt skärpedjup dvs liten bländare (högt tal) vid landskapsbilder för att ge skärpa från förgrund till horisont. Ett kort skärpedjup (stor bländare, lågt tal) använder man gärna vid porträtt för att ge ansiktet skärpa men för att ”sudda” ut bakgrunden också som man oftast inte vill ha med. Även vid macrofotografering använder man gärna en stor bländare för att sudda bakgrunden och lägga skärpan endast på exempelvis insekten eller blomman du fotograferar.

Snabb slutartid med en ljusstark optik

Slutartid

Slutartiden reglerar hur länge kamerans slutare är öppen. Snabba tider används då man vill frysa ett ögonblick exempelvis vid sportfotografering (fiske). En bra slutartid som jag brukar använda för att frysa ögonblicket är 1/250. Fördelen med en snabb tid är också att du minimera skakningsoskärpa i bilden. De man måste tänka på dock vid snabba slutartider är att kameran släpper in mindre ljus då vilket kan innebära att du behöver använda en större bländare eller ett högre ISO-tal för att få en bra exponerad bild. Långa slutartider använder man när man vill fånga rörelser ett klassiskt exempel som jag brukar använda är bilder som är tagna på bilar i fart under nattetid, då får man oftast långa röda streck i bilden efter bilen, dessa sträcken uppkommer pga av bakljusen på bilen som kameran fångar upp och följer med under tiden som kameran slutare är öppen.

Viktigt att tänka på är att använda stativ eller stöd då man inte klarar av att handhålla kameran helt stilla under längre slutartider.

Detta får räcka för första delen i nästa del tänkte jag visa lite macrobilder och hur du gör för att få schyssta bilder på dina flugor. Nästa del i fotoskolan kommer i nästa månad.
Så ut och fiska och glöm inte att ta med kameran !

HDR bild – kommer skriva mer om detta i nästa del

Ett kort skärpedjup (stor bländare, lågt tal)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *