Att tillverka egna ismetevippor

Nu är ismetesäsongen här för de som är lagda åt det hållet. Kanske är det någon därute som funderar på att inhandla utrustning för ändamålet och sätta igång? När det kommer till vippor så finns det en rad olika på marknaden att välja på, i varierande prisklasser. Det klart billigaste (och roligaste) är att göra egna. Det finns redan många varianter av hemgjorda vippor att hitta på nätet, som dessutom är betydligt mer välarbetade och fina än mina (rekommenderar min bloggkollega på FishEco; Ensamvargen) men jag vill ändå visa mitt sätt där ledorden är enkelt, snabbt och billigt. Du behöver:

  • Rensband, dvs platt stålband som är 5 mm brett (ca 50 cm per vippa beroende på bandets hårdhet. Hårt band = längre)
  • Julgranskula (som man ju ändå alltid har för många av) i valfri färg (obs, i plast)
  • En träpinne med en spik i (för att luta spöt emot)
  • Krympslang, 5 mm i diameter
  • En hårnål
  • Superlim och häftpistol

 

 

Värm rensbandet i ena änden och tryck det sedan genom plastkulan med start från hållet där upphängningsöglan suttit.

 

img_7485

 

img_7486

 

Trä igenom bandet, då änden där min tumme syns på bilden ovan är den där linan sedan ska sitta. Det beror enbart på att det är lättare att fixera kulan på bandet på detta sätt. Trä på krympslangen på ”linänden” av rensbandet och stoppa in hårnålen enligt bilden nedan. Elda noga runt om krympslangen och tryck till ändarna.

 

img_7488

Så här någonting.

 

Trä på en kort stump krympslang och värm fast från andra hållet. Denna fungerar som glidstopp för kulan. Avsluta med en droppe superlim för extra hållbarhet.

 

img_7489

 

Häfta fast andra änden av rensbandet i träpinnen och din vippa är färdig.

 

img_7490

 

Lätt som en plätt och dessa vippor fungerar riktigt bra. Linan nyps fast dubbel i hårklämman och man slipper göra öglor ute på isen med kalla fingrar.

 


Klämmorna håller fast linan bra samtidigt som den inte bjuder för mycket motstånd när gäddan väl hugger. Jag kanske bör tillägga att jag främst fiskar med dött agn och har inte hunnit testa dessa vippor med levande betesfisk ännu. Slänger man på en ivrig mört i trehektosklassen eller större får man nog räkna med blindfäll men det gäller å andra sidan de flesta sorters vippor. Sitter linan för hårt fast finns ju risken att gäddan störs av det motstånd som skapas och väljer att spotta ut betet igen. Då är enstaka mörtfäll bättre, hur besviken man än blir när det sker.

Lycka till och skitfiske på er, så länge!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *