Abborrens år?

Från kinesisk kultur har man ju hört talas om apans, grisens och drakens år. Men nu verkar det bli abborrens år, åtminstone här i Sverige.

Vad annars kan man förvänta sig när rapala proguide-medlemmen, pizzabagaren och abborrprofilen Houtan Atashpour hittade en gps-logger fastsatt på sin bil. Någon hade placerat den bakom en list i syfte att ta reda på var nämnda sportfiskare drog upp alla sina kilos-borrar. Märkligt vad folk är beredda att göra för att förbättra sitt fiske, eller som den gode Fredrik ”RoninLures” Wallin skrev i en kommentar på Instagram:

Fredrik i sitt esse! Bilden är från den eminenta betesbyggarkalender som Klas ”Thepikefather” Skoglund styrde upp inför 2016.

”Det är sånt jävla rabalder över en betesfisk, och nu att man skulle behöva sätta en gps-spårarmanick på en betesfiskfiskares bil för att fånga egen betesfisk är ju bara löjligt.” Men mer om abborr- vs gäddbeefen längre ned.

Imorgon kväll sänds också det sjätte och avslutande programmet i Perch Pro, abborrtävlingen på youtube från Kanalgratis.


En populär historia med mellan 20 000 – 30 000 visningar per avsnitt. Jag har själv följt tävlingen och tycker att den är både spännande och rolig trots att den på inget sätt kan mäta sig med Fly vs Jerk.

Andra tecken på abborrfiskets framfart är förstås när många duktiga betesgjutare, som tidigare enbart gjutit stora eller större gäddbeten, nu visar upp smågummin på sociala medier.

På tal om de sociala medierna; fiskebilderna har förändrats. Från att strömmarna dominerats av gäddor så tränger sig nu de randiga krigarna fram och kämpar om förstaplatsen i rampljuset. Är 2016 året då de tar sig förbi?

Fiskeaffärernas hyllor och lager fylls också på för fullt inför islossningen. Det kommer naturligtvis en massa gäddnyheter men på abborrsidan ser det ut att kunna explodera. Små, nätta triggerspön med tillhörande lågprofilare och mjukplastbeten i alla dess former väller in över gränserna, skeppade från Asien eller det stora landet i väst. Det är fortsatt bass-utrustning och tekniker som gäller, även i år. Trendkänsliga som vi är så hakar vi på av bara farten, på gott och ont.

Åter till den intressanta och oftast skämtsamma beef som uppstått mellan ”renläriga” gäddfiskare och gäddfiskare som numera är ”otrogna” och även fiskar abborre.

Inlägg på Instagram av min gode vän Micke ”CaesarLures”

Medan vissa hävdar att abborren inte är annat än just mat (till människor eller gäddor) anser andra att abborrfisket är ett fullgott substitut till, eller rent av roligare än, gäddfisket. Ingen har vare sig rätt eller fel här, för att vara diplomatisk. Smaken är ju som baken… Själv tillhör jag den grupp sportfiskare som, tack vare igenväxt hemmavatten under somrarna och brist på både trailerbåt och närliggande ersättningsvatten, mer eller mindre tvingas att fiska abborre. Men missförstå mig rätt; jag tycker att det är roligt. Även om gäddan är minst tio gånger roligare…

Så med detta sagt konstaterar jag (gissar) att abborrfisket kommer att öka drastiskt under 2016 men inte alls gå om det mycket roligare gäddfisket. Punkt!  😉

Skitfiske på er, så länge!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *