Drömmen om havsöring!

Vi bilade ner till Oskarshamn för att ta båten över till Gotland.

 

1378547_10151720160477081_2036500418_n

 

Jag och lillebror var inte ett dugg oroliga för den tre timmar långa båtfärden. Knappt ingen vind ute och med det ingen gungande båt, minimal sjösjukerisk med andra ord!

 

Vi anlände på Gotland strax efter tolv på natten, Christoffer Malmqvist och Jamie Rae från Fårö Fishing stod redo att ta emot oss och vår packning för att packa in oss i den hyrda blå Volkswagenbussen.

Christoffer är född och uppvuxen på Fårö och Jamie är mästerkock som driver restaurang Simunds på Fårö, kan ni då föreställa er hur bra de kommande fiskedagarna skulle komma att bli för oss??

 

I en hissnande fart, mitt i den nattsvarta natten, genom ett dimhöljt Gotland kom vi så äntligen fram till Fårö och Fårögårdens Bed & Breakfrast. Sällskapet kunde inte skynda sig nog att komma in på sina rum, svida om inför ett par tre timmars sömn för att morgonen därpå stå i givakt kl. 06:00 då en fantastisk frukost serverades i sällskapsrummet.

 

1383460_10151720156112081_488051540_n

 

Mest av allt så var jag ju otroligt nyfiken på att få se allt i dagsljus. Jag har aldrig varit på Gotland, eller Fårö så det var ett spännande resmål i sig bara det!

 

1377597_10151720156497081_165403539_n

 

Att komma från Småländska höglandet hit, var som att bege sig utomlands. Klimatet skiljer sig och så även naturen, för att inte tala om språket.. eller jag kanske ska skriva sp”rauk”et?? Blinkar

 

Anledningen till att vi fick åka på denna resa var att Jamie och Christoffer hade skänk det som pris till tjejmetet som anordnades i Nässjö i juli. Förstapristagaren valde detta pris men hon avstod och därmed gick priset vidare till tvåan i tävlingen, vilket var min mamma. Vinnaren fick ta med sig två vänner och då blev det lillebror och min väninna Lindha ( som också var med på tjejmetet ) som fick åka med.

 

1383336_10151720161272081_402080597_n

 

Lindha är ingen direkt sportfiskare, men hon tyckte verkligen om “den söta sillen” hon fick låna som drag på kastspöet..

 

Jag fick följa med i egenskap av jag, Sussi med sin blogg ni vet Blinkar och Felix fick följa med som egenskap av min duktiga fotograf och för att han är just Felix..

Så vi vart redan från början ett glatt gäng som ville ge oss i kast bland vågorna för att försöka kroka havsöring.

 

vågskvalp

 

Christoffer körde den blå minibussen likt en äkta Fåröbo, det gick i en rasande fart över färister och

 

får-på-fårö

 

Gotländska fartgupp ( läs får eller kanske faur, vilket du själv vill… )

 

 

Snäckskal-och-fiskare-på-väg-in

 

Vi fiskade hela dagen lång och förflyttade oss mellan olika vikar och platser, ibland till fots och ibland i den skumpiga minibussen som gick på tvären i kurvorna.. Ja, det är ju inte direkt många rauksträckor på denna ö..

 

den-fula-ankungen

 

En klok man, Mikael Söderstrand från Sameo, tipsade mig en gång att jag skulle hålla utkik efter svanar vid havsöringfiske.. Det är högst troligt att havsöringar kan finnas i deras närhet. Nog hittade jag den fula ankungen och en vacker knölsvan men jag hittade då rakt inga havsöringar. Jamie sa att det funkar när inte svanarna har ungar med sig, så det förklarade väl ett och annat..

 

Jamie-drillar_

 

Men jodå, Jamie hittade havsöring utan svanarnas hjälp.. Här är han i full fart med att drilla en fisk, den hoppade tyvärr av kroken så det blev inget bildbevis..

 

knäckt-drag

 

Men att det var en stark fisk, kan ni lita på! Draget knäcktes mitt itu!!

 

Åh va jag ville få en havsöring på fluga, jag kastade och kastade, bytte den ena flugan mot den andra men icke! Det ville sig helt enkelt inte!!

 

Fotograf-Felix

 

Felix var dock beredd på att sätta kameran i arbete mellan vevtagen utifall om att någon skulle lyckas få napp..

 

paus

 

Efter att inte känt ett sug i linan på hela morgonen och förmiddagen, var det dags för mig att ta en paus och vila min sargade högerhand. Vi fick en supergod lunch ute i det fria. Solen sken och vinden tog i, från att blåst sydliga vindar i flera dagar så vred den om till nord precis i samma ögonblick som vi anlände till ön. Bra eller dåligt? Ja säg det.. Att vattennivån var på tok för låg gjorde säkert sitt till och att vattentempen på ca 11 grader var ganska så mycket över det normala för årstiden. Det kan ju vara orsaker till att fisket var trögt, riktigt riktigt tröööögt!!

 

Men vi alla kämpade på utefter bästa förmåga tills mörkret anlände..

 

skymmning-och-måne

 

.. och månen steg.

 

Första fiskedagen var över och det var dags att åka tillbaka till Fårögården för att njuta av en supergod middag.. Vi blev serverade faur eller lamm, hur som hur så var maten supergod!!

 

ensamhet

 

Vi alla vart supertrötta efter några få timmars sömn, mycket skratt, många intryck och på tok för god mat så med blicken ut över havet, undrandes vart tjyven havsöringarna höll hus så slocknade vi tidigt på kvällen, drömmandes om en ny fantastisk dag och huggvilliga havsöringar…

6 svar på ”Drömmen om havsöring!

  1. Sällan eller aldrig har jag haft så fina dagar som de vi tillbringade hos
    grabbarna på Fårö i mitten av mars. Vi hade också otur med väder och vindar, första dagen höll vi på att blåsa bort, men vi blev lotsade till några ställen där i ändå kunde peta ut dragen. Ett par rejäla hugg samt en och annan mindre fisk landades och sattes åter. En öring på ca. två kilo följde med tillbaks till gården där Jamie fileade fisken.
    Och raukfisket var bland det mysigaste jag varit med om och vilken botten. Mest småöringar men ändå! Vill snart dit igen, hoppas jag kan åka redan nästa vår!

    Med vänlig hälsning Tony

    • JA Tony! Även att jag inte lyckades kroka någon öring så vill jag verkligen tillbaka för att få en revansch om inte annat 😉 Trivdes verkligen superbra både med miljön och de goa grabbarna!

  2. Ser fantastiskt trevligt ut, kan nog vara nått att besöka framöver 🙂
    att du skriver med inlevelse och känsla gör ju sitt till Sussi och era bilder är alltid kanon 🙂

    • Ja Jocke, det var verkligen supertrevligt! Tror jag ska göra ett blogginlägg till 😉

  3. Vilka fina bilder du tar Sussi! Fantastiska! Vad använder du för kamera som grund? Jag förstår ju att det är lite olika objektiv. /killen i mitten på bilderna från 12:an filmen i Jkpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *