Förbannade ryssjor!!

Under vår Blekingevistelse ( se tidigare inlägg –> här <– ) så hittade vi både nät och ryssjor i ett par vikar där vi fiskade.

Felix lyfte luren och ringde upp kustbevakningen.

Vi visste inte om näten var lagliga men där emot visste vi att ryssjorna inte var det.

En ryssja var gammal och hade nog suttit där bra länge, jag spanade in den men det fanns som tur var ingen fisk i den.

 

Kustbevakningen kom dagen efter att vi hade ringt, näten var lagliga så de kunde de inte göra något åt och det är helt ok bara det går rätt till men däremot var inte ryssjorna lagliga.

 

KBV

 

Grabbarna från KBV kom förbi och snackade med oss där vi var på Sandhamn Marine och jag förklarade vart jag sett ryssjan någonstans.

 

Notis

 

Det finns lagar och lagarna finns ju av en anledning. Som fiskare vill man se till att det finns ett hållbart fiske och att vi alla är rädda om de få resurser som fortfarande finns att tillgå ute i naturen.

 

Ena dagen när vi var ute och fiskade i Sörviken, så kom det ut en herre i en lite båt och vittjade sitt nät. Han såg vart vi fiskade och att vi drillade gäddor för fullt, dagen därpå var nätet flyttat till just den plats vi hade fiskat på. Drömmen vore ju om denne nätfiskande herre kunde inse vad sportfisket gör för nytta. Tänk så mycket det göra för hela byn att det kommer sportfiskare dit, handlar i butiken, käkar på den lokala pizzerian och ökar omsättningen för mer eller mindre alla som lever i denna by och sist men inte minst, att vi sportfiskare bedriver ett hållbart fiske som gynnar i princip hela ekosystemet.

14 svar på ”Förbannade ryssjor!!

  • Hatten av för Kustbevakningen som åkte ut och kollade läget, bra att de informerade oss om vad de gjorde och om vad som var lagligt och inte!! 🙂

 1. Varför ska man ringa kustbevakningen när man kan ha en mysig liten brasa på gården?

 2. Och om denna nätfiskande herreman är yrkesfiskare och lever på det då? Sportfiskare tror alltid att de är finare människor och så otroligt viktiga… jisses!

  • Ja Erik, om han ändå vore det! Men det är han inte. Sporfiskare ÄR viktiga! Om du bara visste vad vi omsätter pga av vårt intresse, det är inte enbart fisket som gynnas utan även allt runt omkring. Om du läste hela inlägget så förstår du nog vad jag syftar på…

 3. Hej det stämmer att jag inte är yrkesfiskare däremot så var det på mitt vatten då jag är ägare till jordbruksfastigheten som ligger där.
  Sportfiska får man göra på både allmänt och privat vatten sätta nät får man göra på allmänt och sitt eget vatten Mao jag tycker att jag har rätt att sätta nät var jag vill på mitt vatten.

  • Hej Peter! Självklart ska du lägga ditt nät, men det som inlägget mest syftade på var ju en gammal omärkt ryssja och det är väl ändå inget som ska ligga och skräpa i vattnet?

 4. Hej nej det håller jag med om jag har plockat upp ganska många ryssjor . Det som störde mig var att jag fick intrycket att sportfiskare skulle ha företräde pga att ni omsätter mycket pengar det spelar i mina ögon ingen roll för hur jag vill utnyttja min fastighet nu har du fått ta all min irritation men jag har flera gånger fått skäll för att jag förstör sportfisket när jag har satt nät på min fastighet vilket känns ganska tråkigt det var allt . Skitfiske på dig och ha de bra.

  • Håller med dig till fullo Peter.
   Vi har släktgård där farfars bror förr levde på fisket där. Nu det lilla som finns kvar anser sig sportfiskarna äga.
   Innan fria fisket frågade folk om lov och det var god kontakt. Fiskare hjälpte till vid hökörning som jägare idag hjälper skogsbonde med plantering.
   10 sportfiskare får ta en öring var på vatten vi betalat för. Men tar jag 2 i ett nät blir det ett jävla liv om rovfiske. Jag ska betala 300 år jaktkort vart år pp för jaga på gården man äger. Men fiskare ska inte betala för fiska på annans vatten. Står bilar i vägen för traktor. Grillar lämnade på holmar med övrigt skit. drag i vassar fåren fastnar i pälsen osv. Köra med båt in bland vettarna när ju jagar. ekolod med flera spön ute samtidigt dammsuger dom vik efter vik och det är okej för det är sportfiske med båt full med utrustning. Men ett nät från Biltema 2 gånger per år är kaos. Sen ska man ha förståelse när det går över sådd åker för all utrustning är så tung. vi får ta mycket extrajobb som försämrat fiske för oss bara för någon pizzeria som inte finns i byn ska gå bra.
   Kommer man istället till någon flod där det är fiskvårdsområde då är det inte samma attityd som när dom kommer till mig. Så hoppet nu är sälen. Vi kan skjuta av men tycker det är bättre sälen tar fisken så vi slipper sportfiskare på gården som anser dom äger den.
   Sälen lämnar inte skit efter sig eller går i trädgårdar för det är närmast. Tyvärr är fisket mer skada än nytta för gården nu mera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *