Vinterpepp och sommarminnen

Den gångna säsongen är över för länge sedan och jag har insett att jag helt glömt att blogga sedan i maj. Typiskt mig! Jag lovar bättring och bjuder på en återutsättningsbild från ett av sommarens lyckade fiskepass. Ett av mina bästa kanske rent utav. Innan våren kommer ska jag berätta om fisket och visa fler bilder från just de lyckade dagarna bakom spöna…

När larmen tystnar…

Jag tror inte att jag är först med att sätta denna rubriken efter en period av dåliga beslut, dåliga sjöval, dåliga platsval och allmänt kass magkänsla och absolut ingen som helst fingertoppskänsla. Lägg där till det nyckfulla och svårtolkade vädret som den senaste månaden har bjudit på så är det totalt mörker. Men… Det finns alltid ett med, eller flera men.


Kan baconmackorna varit det bästa jag åstadkom under en månads tid?

Jag har trott på det jag gjort och hela tiden strävat efter att försöka följa mina tankar och provat nya infallsvinklar, I bland har man säkert helt rätt fast det är fel dag, eller så var det rätt dag fast man hade helt fel taktik. Men, det händer oss alla att blankperioder kommer och det är lätt att tänka för mycket, att analysera sönder situationer och bli paranoid. Betena funkar, prylarna funkar och taktiken funkar. Det gäller bara att använda allt detta rätt. Annars blir det rubriken ”När larmen tystnar…” Men det vänder alltid! Det gäller att inte få panik, att lita på sina tankar, då vänder det. Så enkelt är det även om det låter som en klyscha. Som tur är så älskar jag karplivet, att tälta, vara i naturen, släppa allt som heter klocka och bara vara, att laga mat ute och att fiska.


Något man kämpat för är en större belöning än något som kom lätt…

Men, så kommer det där passet, man är lika het och lika peppad som alla de där bompassen som man inte fick riktigt kläm på, som man gått och klurat på i veckorna. Det passet kommer då larmet tar ton och pulsen stiger, den stunden från att adrenalinet rusar i kroppen tills man lyfter spöt och känner det buga djupt och lugnet och tidlösheten infinner sig. Då de minuterna man väntat på en månad de kommer.

Nu har fisket vänt och det har börjat rulla på igen, det känns skönt, det är roligare, men fiske är alltid roligt. Speciellt karpfiske! Fisken på bilden ovan är från det där passet då alla”men…” stämde och allt föll på plats. Denna fisken föregicks av en karp i sjukilosklassen som nappade mitt i natten. De kom på samma beten, samma riggar och samma spö som jag använt tidigare och vevarna var inte fällda men det gick bra trots att det inte var trendigt rätt och carpy enligt konstens alla regler.

Triss i karpar och sjörekord

Den gångna helgen bjöd på en mycket gynnsam väderprognos och siktet var inställt. Stecedammen som jag haft ett lyckat kvällsfiske i under veckan skulle få ett ordentligt besök och jag besökte min tilltänkta fiskeplats för lite förmäskning under den senare delen av veckan.

Med optimala förutsättningar var det en besvikelse att gå hem från jobbet i fredags med en otrolig trötthetskänsla i kroppen. Efter att bilen packats och en snabbdusch avklarats var det planerat för avfärd, men tröttheten tog över. Jag bestämde mig fort för att vila upp mig hemma över natten och vara på plats tidigt under lördagen. Galenskap eller sunt? Det är lite oklart, men i efterhand är jag nöjd med mitt val och det kom att bli en minnesvärd helg bakom spöna.

Efter en snabb bilfärd till mönsterås genom den Småländska skogen där dimslöjor och morgonaktiva rådjur avlöste varandra så kunde jag snart låsa upp grinden in till dammarna och rulla fram längs den stora dammen på väg till mitt tillhåll de kommande 30 timmarna. Aktiviteten i dammen var påtaglig och fiskefrossan infann sig innan jag klivit ur bilen. på plats så var jag snabb med att placera två spön mot det grundområde där kanalen upp till den stora dammen börjar. Båda spöna fiskades med pop-ups och en skopa med blandade pellets och några få sönderklämda boilies fick fungera som lockbete kring mina tackel.

När jag var i färd med att iordningställa mitt tredje spö som skulle fiskas lite annorlunda än de två grunda spöna så kom ett pip från mitt högra Delkim, ett till och innan jag han titta upp från tackellådan så knorrade mitt larm argt. Spöt var ordentligt böjt när den hårt ställda bromsen knarrade tungt och linan reste sig mot andra sidan av dammen. Direkt när jag lyfte spöt och fick kontakt med fisken kunde jag känna att detta skulle nog ta en stund. Med flera rusningar både mot den grunda kanalens vass, grenar och bråte samt ett försök att nå dammens djup bjöd fisken i änden av linan upp till en riktigt spännande kamp. Döm om min förvåning när en fjällkarp kom glidandes in i håven. Det finns en del fjällisar i dammarna men inga som är lika stora som spegelkarparna som huserar där. Fisken placerades snabbt i slingen och en ny krok samt en ny Miracle Berry pop-up monterades för att snabbt placeras på samma ställe. Proceduren med en skopa pellets och några sönderklämda Catalyst boilies upprepades. Tomas ville mer än gärna komma ner och hälsa på för en fotosession och jag fokuserade på resten av prylarna då regnet hängde i luften. När min jourhavande fotograf anlände så kunde vi väga in den kämparglada fjällisen till 8,750 kilo och det visade sig att detta var sjörekord för fjällkarp. Vad mer kan man be om än sjöns största?

Det där snikspöet, det är ofta det som ger den stora fisken eller förvånar genom att vara bättre än de spön som fiskas där man tänkt att det ska vara hett. Denna helgen förblev snikspöet som fiskades längs dammens kant i anslutning till en kant mellan grästäckt och ren botten på ca 2 meters djup passets nitlott.

Detta var inte så konstigt då de flesta fiskarna var ivriga att njuta av det lite varmare vattnet i den grunda kanalen där de dessutom kände sig trygga bland vass och sjunkna grenar. Även sjöns svanpar fan det grunda vattnet  som ett perfekt tillhåll och de verkade njuta lika mycket av den varma lördagen som karparna och jag gjorde.

Ja bestämde mig för att ta till något som karparna i Stece har fallit för tidigare i jakten på lite action på snikspöet så jag fiskade med hårddippade Catalyst wafters som fiskades med en riktigt klibbig stick men inte ens detta kunde lura fram en karp ur dammens djupare parti. Som alltid är det väldigt svårt att fånga fisk på en plats de inte håller till på oavsett vilka knep man tar till eller hur bra man gör det. Precis så var det även detta passet.

Dagen förflöt och jag var lika redo att fånga en karp som de var upptagna med att lapa värme i kanalen. Larmen var tysta och slingen torkade sakta på sin plats i mattan. På bilden syns de saker som jag alltid har redo när jag fiskar efter karp. Mattan så klart, den hoppas jag att vi alla har framme. I den ligger min sling för att snabbt kunna placera min fångst i den efter avkrokningen utan att behöva lyfta fisken onödigt många gånger innan fisken får återhämta sig inför vägning och fotografering. En vattenhink tycker jag att man alltid ska ha till hands. Ridge Monkeys ”bucket” i PVC plast är mycket smidig att ha med sig och kan plattas till för att få plats i min matta under transport. Självklart går en plasthink lika bra men dena tycker jag är extremt smidig och den tar väldigt lite plats.

Dagen gick över i kväll och samtidigt som jag njöt av mina nystekta hamburgare mina så sänkte sig mörkret över landskapet och jag bjöds på en mycket vacker solnedgång. Tillfällen som detta är en av de sakerna som gör karpfiskelivet till något jag älskar. Allt man får uppleva under sin vistelse i naturen är helt gratis, vi tar det för givet men det ger så mycket. När jag var yngre hade jag inte samma upskattning för självklara saker som jag har nu.

Morgonen började med en fisk i gryningen som jag bara fotade på mattan efter vägning för att skicka till Tomas som håller koll på alla fiskar och följer deras utveckling. Bilden finner du på min instagram (@mangotsson).  Denna gången var det en vit Fruit Zing pop-up som stod för melodin från mitt Delkim. Efter ett par koppar rykande varmt te så blev det omläggning av betena i det första ljuset och jag satsade på att fiska båda de grunda spöna med Fruit Zing pop-ups. Mycket för deras fantastiska doft men också för att de är helt vita och jag har haft bra resultat på vita pop-ups under vårfisket men också då den sista karpen kom på detta betet och förtroendet kändes grymt bra för att Fruit Zing skulle leverera igen. Tiden gick med lite pyssel med tafsar inför kommande fisken och snart hade klockan passerat 10. Vid 12 tiden lovade SMHI regn och jag satt och funderade på om jag skulle packa ihop min fuktiga utrustning innan regnet eller om jag skulle stanna en bit in på eftermiddagen.

Jag avbröts abrupt i mina tankar kring ihoppackningen av mitt högra larm som för tredje gången denna sittning tog sig ton. händelseförloppet från passets första fisk, fjällkarpen som visade sig vara sjörekord upprepade sig och en härlig drillning bjöds i den tilltagande vinden efter morgonens stiltje. Denna gången kändes fisken tyngre även om den var lika stark och kampvillig och det började kännas lovande när den gick och stånkade längs med bottnen under spötoppen en lång stund innan jag äntligen kunde pressa den mot ytan och den väntande håven.

Det visade sig vara en återfångst sedan förra årets fisken i damman. Fisken kallas för Screamus och vägdes till 10.4 kilo. I höstas vägde den strax över 10 kilo och hade således lagt på sig nästan tre hekton över vintern. En otroligt vacker fisk som jag var mycket glad att fånga. Spegelkarpar med stora fjäll är något jag verkligen tycker är speciellt. Kanske för att jag sällan fångat dem i andra vatten, eller rent ut av för att de blir så mycket mer ”personliga”…

Det utlovade regnet kom aldrig och vid 14 tiden kunde jag packa in en torr utrustning i bilen och styra hemmåt. När jag mötte regnet efter någon kilometer så log jag glatt. I bland har man bra tajming helt enkelt. Både med fisket och hemfärden.

Premiärblankning och snabb revansch!

Tiden har gått snabbt och temadagen hos Hammarsjöns Sportfiske, islossning och snöstormar har avklarats, men nu har det äntligen skett. Premiären är avklarad och likaså är årets första karp landad. Dock skulle det dröja till efter premiärfisket med premiärkarpen…

Årets första karpfiske förlades i Stubbetorpssjön och förhoppningarna på en lyckad premiär var höga. Fisken uteblev men i det stora var det både mycket trevligt och lyckat. Ronnie satt redan bakom spöna sedan fredagen när jag anlände i lördags förmiddag. Glatt kunde jag konstatera att den platsen jag ville testa var ledig och jag stannade till för att hälsa och se hur fisket gått det gångna dygnet. Efter en lång pratstund som blev allt längre så bestämde jag mig för att plocka upp prylarna på ett närliggande swim efter en invit från Ronnie. Den soliga platsen i lä byttes mot ett oprövat kort, grillad korv, ett par öl och en trevlig ”social”. Som god värd bjöd också Ronnie på en vacker fisk som jag fick nöjet att håva och fota. I bland är det viktigt att släppa fokuset och bara njuta och detta var ett sådant tillfälle.

Väl tillbaka på jobbet under måndagen kunde jag konstatera att väderprognosen lovade rekordvärme under måndagen och det var inte svårt att konstatera att SMHI hade rätt. Direkt efter jobbet vid 16 tiden styrdes bilen mot Mönsterås och Stecedammen, magkänslan sa att det var superläge för lite sol och en karp som gick i samma tankar som mig. Efter de dryga 8 milen i bilen var jag framme vid Stecedammen vid 17 tiden och 30 minuter senare var allt riggat och klart. Några Catalyst boilies och några små skopor pellets i samma smak följde efter mina vita Fruit Zing pop-ups ut i vattnet.

Jag han precis avsluta min medhavda baguette vid 18.30 tiden och dra på mig en hoodie för vinden innan det högra spöts larm signalerade att även en fisk tagit picknick samtidigt som jag avslutat min. Linan reste sig mot vassen i biofiltret jag fiskade intill och det bugade lovande i spöt. Samtidigt som det grunda vattnet fylldes av virvlar så tyckte jag mig kunna avgöra att det var en fjällkarp som kämpade i andra änden av linan. Så fel jag hade när en fet spegelkarp gled över håvgarnet. När jag lyfte upp fisken på mattan blev jag förvånad över vikten på fisken, men den breda ryggen och den feta buken förklarade väl vikten när jag krokat av fisken och vände ut den ur håven. Vågen visade 11,1 kilo och jag utbrast i ett glädjetjut innan jag ringde Tomas för lite fotohjälp.

Vid 19.45 rullade bilen från dammen och jag kunde få en stunds kvällsmys med tjejen när jag kom hem en timma senare. I bland är det viktigare att vara på rätt plats på rätt tid än att lägga oändligt med tid på fel plats och fel tillfälle. Min lärdom från kvällen blev att alltid lita på magkänslan…

Henrik Hansen på Temadag mete!

Under årets Temadag mete så har du möjligheten att träffa Henrik Hansen från Spotted Fin och diskutera allt som rör karpfiske och inte minst beten.

Henrik som ursprungligen är från Danmark men bosatt sig i Norge har en unik insikt i den industri som tar fram allt från råvaror till färdiga produkter inom fiskfoderindustrin och är en av grundarna till Northern Baits. Med detta i bagaget besitter Henrik enorma kunskaper om ingredienser och beten till karpfiske som du kan ta del av under denna dag. Henrik bytte det pressade livet som betesföretagare till att vara konsult åt det Engelska företaget Spotted Fin under 2016. Hos Spotted Fin har Henrik ett finger med de områdena han älskar mest, så som att hitta och testa nya råvaror till utveckling av färdiga produkter inom karpbeten.spottedfin-henrikhansen-temadagmete
Förutom sina kunskaper inom betesbranschen så har Henrik också fiskat och rest flitigt under åren. Han har hunnit med att fiska karp i snart jordens alla hörn och delar gärna med sig av sina erfarenheter. Även om denna rastlösa man fiskat alla tänkbara vatten världen runt så är det han brinner för det Norska karpfisket och att utforska dess potential.

Information om Temadag Mete
Rikard Bengtsson inviger Hammarsjöns Sportfiskes nya lokaler i Borås lärdagen den 11 mars med en temadag för alla former av mete. Karpfiskare, specimenhunters och tävlingsfiskare kommer bjudas en fullspäckad dag. Dörrarna är öppna från klockan 10 till 16.

För att sondera sortimentet surfar du in på www.hammarsjon.se och för att få mer info om denna perfekta dag att starta säsongen 2017 surfar du in på evenemangets facebooksida www.facebook.com/events/233495217093949

The Catalyst familjen växer

Spotted Fin rangen The Catalyst innehåller redan boilies, popups, krokbeten, wafters, dipp, spray, plastmajs, pellets och stick mix. Nu växer rangen med två nya produkter som gör den fantastiska rangen ännu mer komplett och jag ser fram emot att stifta närmre bekantskap med dessa nyheter under året.

spottedfin-particleandpelletsyrup

Den första nyheten att komma ut på marknaden under 2017 är The Catalyst Particle and Pellet Syrup. Precis som namnet avslöjar är den framtagen för att användas till partiklar och pellets där de täcks med vätskan innan de mäskas ut för att ge ökad attraktion till fiskeplatsen. Ett fint moln av smak- och doftämnen skapas i vattnet detta är mycket effektivt för att få mycket attraktionskraft utan att vräka på med maten. En syrup är även perfekt för att återfukta boilies, hälla i sloppyn eller att ha i mäskblandningar som behöver extra sting utan att göra dem för starkt doftande. Syrup passar även perfekt att spodda direkt som den är precis som de flesta andra liquids som inte flyter.

spottedfin-thecatalyst-paste

Årets andra lansering inom The Catalystfamiljen är klassisk paste, alltså pasta gjord på samma boiliemix och aktiva smakblandning som The Catalyst boilies rullas av. Paste används främst för att ge krokbetena lite extra färskhet, läckage och attraktion. Klassikern är att omge en boilies eller en snowman med ett tunt lager pasta som snabbt läcker sina dofter och bryts ner mycket snabbare än krokbetet. På detta sättet hittar den kräsnaste fisk ditt bete före den tar andra mumsbitar du har i din mäskplats. Lika het till specimenfiske som till karpfiske, runt en boilie eller hundmatsbit eller som en degklump runt kroken när man försöker lura en karp på lite mer ädla metoder så som frilina eller flötmete.

Läs mer om Spotted Fin på www.spottedfin.com

Färgglatt drömfiske…

I slutet av augusti besökte jag Mönsterås Specimenklubbs vatten Stecedammen tillsammans med Team Spotted Fin Sverige och vi hade en ganska lugn och avslappnad fiskehelg med rekordnederbörd, sol, vackra fiskar och många skratt.

Efter vi delat upp dammen så att alla fick gott om plats att fiska på så kunde jag konstatera att jag skulle fiska en del av dammsystemet som kallades för Statoildammen. Lite succé eller larmen tystnar känns den delen av dammarna att fiska i. Det är en liten rund damm som ligger ganska ”off” från den stora huvuddammen, efter att en lång tarm övergått i ett biofilter kommer Statoildammen från den stora dammen sett.

Humöret var på topp då jag såg en fisk rulla mitt i dammen ganska omgående och prylarna åkte snabbt upp. efter en lätt lodning med lätta sänken för att inte skrämma fisken jag hoppades på att fånga så mäskades mina tilltänkta spottar med såväl hackade Catalystboilies som pellets av samma sort samt några nävar burkmajs. Några få boilies spriddes runt min spott med godsaker. Som krokbeten valde jag att köra med The Catalyst wafters i dumbell form. Perfekt i en liten mäskplats med massor av lätta matbitar. Tafsarna blev modellen längre för att krokbetet skulle vara följsamt om en fisk valde att suga runt ordentligt.

Kvällen förflöt borta på Tomas plats, han var närmsta grannen och vi hade ganska roligt åt det mesta. En fredagkväll efter en tung arbetsvecka kan lätt bjuda på en övertrött stämning. Alin som fiskade platsen bortom Tomas kom över och vi rev av den ena historien efter den andra och tiden passerade fortare än man kunnat önska. När skymningen kom så smög jag bort till min avskilda plats och upprepade mäskningsproceduren från eftermiddagen och placerade ut mina tackel. Nu var det bara att hoppas att det var lite fisk i den ensliga delen av dammsystemet och att de var sugna på lite gratis mat.

fredrikmangotsson-spottedfin-thecatalyst-stecedammen-20170227-1

Natten förflöt relativt lugnt, men ett och annat linebite förtäljde att något rörde sig i dammen och jag hoppades att det var några hungriga karpar. I takt med att trafiken avtog på närbelägna E22an så blev ögonen allt tyngre och tyngre, snart sov jag hårt efter en lång vecka på jobbet. När jag vaknade av ett konstigt ljud letade jag instinktivt efter mobilen för att stänga av väckarklockan, Döm om min förvåning när jag insåg att det inte var dags att stiga upp för att jobba utan ett skrikande delkimlarm som signalerade att det var rajraj på gång. Efter att fisken i andra änden av linan besökt alla ändar av dammen efter konstens alla regler så var jag fullt övertygad om att det var storfaan själv som kämpade för sin frihet. Döm om min förvåning när en röd stjärtfena visade sig i ytan strax framför håven. Dammens koikarpar kämpar sjukt hårt och egentligen borde jag ha förstått vad det var i andra änden tänkte jag när håvens nät slöt sig kring fisken. Tomas kom över och identifierade fisken men jag minns varken namnet på fisken eller vikten men jag tror att det kan ha varit sjörekord på koi. Jag har säkert fel…

spottedfin-stecedammen-20170227-5

Morgonen bjöd på ytterligare en fisk, Mickael Carlsson hade med sig sin son Mio som blev morgonens stjärna med en vacker och välsvarvad fjällkarp. Detta var även ett nytt personbästa för unge Mio. Vågen hade stannat på 8,220 kilo och det är stabilt för en kille som knappt orkar lyfta fisken själv. Karparna hade verkligen bjudit till och träffen kändes lyckad bara av att se Mios glädje och Mickaels stolthet över sonens intresse för karpfiske och lyckan att fånga en fin fisk.

Dagen förflöt med sociala aktiviteter, påhälsning på diverse swim. Anton hade satt upp bivvyt precis bredvid ett jordgetingbo, vilket bjöd på en del underhållning från säkert avstånd. Alin demonstrerade riggar och drog historier från fisken ute i Europa och Tomas myste och var glad att det var liv kring dammen.  En baconbrunch var given och Anton flydde sina bevingade vänner för lite bjudmat och en stunds samkväm hos Tomas där vi alla samlats. Snart var det bara jag och han som skulle vara på swimmet kvar, alla var taggade på att lirka upp en karp eller två. Jag var nöjd med min fångst så tacklen hängde på vevarna i väntan på kvällen. Då det var nära bort till mitt lilla undantag bakom en skogsdunge så åkte det ut en näve majs blandat med krossade Catalyst boilies och pellets titt som tätt. Innan det var dags att ta tag i fisket avrundade vi med en liten kräftskiva och lite gott kallskuret. Det var härligt att koppla av och inte ta fisket för allvarligt även om jag hade fyllt på mina spots, spöna var tacklade och betena monterade. I bland behöver man stanna upp lite bara och njuta av stunden med härliga kamrater.

fredrikmangotsson-spottedfin-thecatalyst-stecedammen-20170227-2

Efter att jag lämnat min swimgranne åt sitt öde och placerat ut mina spön var det skönt att krypa ner i sovsäcken för en stunds vila efter en lång dag. Jag han knappt somna innan samma larm som tidigare signalerade att något fattat tycke för mina wafters. När jag lyfte spöt kunde jag konstatera att detta var en lugnare och tyngre fisk än koien och sakta kunde jag pressa den mot mig i mörkret i takt med att bilarna susade förbi på vägen. Efter en hel del stånkande framför håven avlöstes tunggunget av en massiv rusning, sen var krutet slut och denna vackra spegeln låg i min håv. Kroken satt perfekt i underläppen och fisken hade nog aldrig kunnat släppa eftersom jag fisck leta fram en tång för att få loss den vilket väldigt sällan händer.

Efter lite nytt mäsk från min gottiga blandning, en ny tafs där ett par dumbell Catalyst wafters dinglade under min Straightpoint krok placerats vad som lät helt perfekt så kom Tomas över och vi fotade och vägde fisken. Den hamnade någonstans över tio kilo och hade lagt på sig en hel del sedan den sist fick besöka en avkrokningsmatta.

fredrikmangotsson-spottedfin-thecatalyst-stecedammen-20170227-3

Morgonen började med ett långsamt gnäll från samma rulle som tidigare och delkimet spelade sin karaktäristiska kalkonfarmsmelodi när jag slingrade mig ut ur sovsäcken lika smidig som ett kylskåp och tog mig fram till spöt. Nu var det inget snack om att det var på riktigt. när jag lyfte spöt så fortsatte rullen att knarra och det tog en stund innan jag kunde få stop på fisken som stånkade tungt längs bottnen när jag kunde börja vinna lite lina. Denna gången valde fisken att hålla sig så nära strandkanten som möjligt och det kändes i linan att den ena efter den andra stenen och grenen passerades. Sakta och lugnt med en jämn press kunde jag sakta få fisken närmre och närmre utan att stressa upp den mer än vad en karp så klart blir utav att sitta på en krok.

fredrikmangotsson-spottedfin-thecatalyst-stecedammen-20170227-4

När jag lyfte upp fisken på mattan kunde jag konstatera att detta måste vara storfaan i denna dammen. Tomas ringdes över och han bekräftade att det var en av de fiskar som jag hade som target i Stecedammen- Fisken går under namnet Rambo och är den fisk jag såg på en bild och i samma stund bestämde mig för att den måste jag fånga! Vågen stannade på 14,075 kilo och jag kunde konstatera att det inte blev larmen tystnar denna helgen. Tre fina fiskar, Rambo var ett sjörekord och kanske koien med.

Nöjd kunde jag senare under förmiddagen packa ihop en torr utrustning efter en trevlig helg. Som grädde på moset hade jag tre fina fiskar, ett sjörekord och en trevlig helg med mig hem. När bilen rullade in i ett ursinnigt sensommarregn på hemvägen kunde jag konstatera att jag var nöjd att jag hade bråttom hem. I bland faller allt på plats utan någon direkt förklaring och andra gånger får man jobba hårt för en fin fisk, denna gången verkade det ganska enkelt, men fiskar man mycket, gör hyfsat rätt och lägger lite tid och engagemang när man faktiskt är vid sjön så kommer både fiskarna som sitter långt inne och de som känns som att man fick med flyt. Det jag mins mest när jag skriver detta är Mios lycka över hans vackra fjällkarp…

Temadag mete i Borås!

Så här inför den stundande säsongen gäller det att ha prylarna i topptrim, betena redo och vara väl förberedd. Inte bara redskaps och utrustningsmässigt men även mentalt. Den perfekta kickoffen inför säsongen kommer att äga rum den 11 mars i Borås, närmare bestämt i Hammarsjöns Sportfiskes nya och fräscha lokaler.

Detta är inte bara en dag där du kan ladda upp förråden inför det som komma skall utan du kan också träffa likasinnade och kanske komma hem med nya prylar och beten men även de hetaste fisketipsen och nya bekantskaper.

fredrikmangotsson-erik-spottedfin-karp

Jag kommer själv att finnas på plats tillsammans med några utav de trevliga grabbarna i Team Spotted Fin Sweden. Förutom att svara på alla frågor du kan komma på om Spotted Fins produkter så delar vi med oss om våra erfarenheter, tips och kanske ett och annat fiskevatten du inte hört talas om. Vi kommer även att visa upp en hel del produkter ur Spotted Fins sortiment. Är du i valet och kvalet om vilka beten du ska använda det kommande året så har vi med oss prover på Spotted Fin The Catalyst boilies som du kan få med dig hem för avsmakning och dofta på.

16179797_1173269916120182_1583176574906876314_o

Mer info finner du på evenemangets facebooksida: facebook.com/events/233495217093949

Semesterfiske

Nu är vi där igen, jag ligger över ett halvår efter med bloggandet och lovar bättring. Vi får se hur det går med det denna gången, men jobb och annat har lugnat sig så det finns lite tid över på kvällar och helger för att pyssla vid datorn. När livet är hektiskt så får man sålla och prioritera och då prioriterar jag fisket framför datorn, bloggande och att katalogisera bilder alla gånger. Jag tror att de flesta av er hade gjort likadant.

Sedan det sista inlägget här som publicerades den 14 juli 2016 har en hel del hänt även om det varit sparsamt med fiske på grund av en ganska hektisk arbetssituation. Nu är det back on track och i dag tänkte jag bjuda på några bilder från ett semesterfiske som jag gjorde under vecka 29. Från tisdagen till söndagen fiskade jag i Blekingevattnet Stubbetorpssjön, en tradition som är ganska trevlig. Sjön är ett ”klubbvatten/syndikatsvatten” och är mycket lättillgänglig så det är smidigt att fiska där och att släpa på prylarna existerar inte. Detta brukar vara precis det jag behöver för att vila upp mig inför resterande av semesterns fisken.

fredrikmangotsson-lake-carpy-20170226-2

Vattenståndet i Stubbetorp var extremt lågt och jag hade lite ställt in mig på att fiska i den grundare delen av sjön, men det grusades ganska rejält av den torra sommaren. Man skulle kunna säga att sjön är formad som en åtta och i den ena delen är det grunt och i den andra djupare. Jag valde en plats som är belägen där den djupa delen slutar och där mittenområdet börjar innan sjön övergår till den grunda delen.

Jag upplevde ett ganska hektiskt fiske och tiden gick åt till att spomba ut sloppy, mäska ut boilies och drilla upp fiskar samt tillverka nya tafsar och leaders samt ett linbyte. Sen ska man sova och laga samt äta mat med. Därför blev storyn lite tunn när det gäller bilder. Jag har redan publicerat en hel del kringbilder på min facebook samt några videobloggar så jag nöjer mig med några bilder på fiskar från passet som gick över förväntan. Jag mins inte hur många fiskar jag fångade, men det var fler än jag kan räkna på mina fingrar. Denna sviten toppades upp av en stabil toppfisk på fina 21,125 kilo.

fredrikmangotsson-21125-spottedfin-thecatalyst-20170226-4

Under fiskets gång tror jag att jag lyckades fånga tre eller fyra fiskar över 10 kilo. Det gick åt en hel del sloppy men jag snålade ganska mycket på maten så som boilies, majs och pellets för att inte mätta fisken i den tryckande värmen. Sloppyn innehöll mest tunga fiskmjöls mäsk, oljor och nedsmulade The Catalyst boilies. Självklart gick det ut lite boilies under passet, kanske 2-3 kilo och samma mängd pellets.

fredrikmangotsson-spottedfin-thecatalyst-20170226-1

Att ta bilder med självutlösare är inte det bästa sättet att få den perfekta fiskebilden. Varken komponering av bilden, vinklar, skärpa eller ljus blir perfekt när jag gör det. Men dessa bilderna har sin charm med tycker jag. Under detta fiskepasset fick jag en chans att hårdtesta såväl krokar som tafsmaterial från Spotted Fin som deras range av beten i The Catalyst rangen. Krokarna och tafsmaterialet presterade över förväntan trots hård press under de intensiva drillningarna där linan och tafsen i bland nöttes mot stenar och annan bråte.

fredrikmangotsson-spottedfin-thecatalyst-20170226-3

Den näst största fisken detta passet vägde någonstans mellan 13 och 14,5 kilo, jag minns tyvärr inte vikten såhär 7 månader senare och jag har slutat att skriva upp sådant då tanken är att bloggen ska fungera som min dagbok där det ska sparas för framtida kåserier i vad jag sysslat med.

På det hela taget var detta ett toppenpass både fiskemässigt och att jag fick se vad de nya prylarna från Spotted Fin gick för. Medaljens baksida var att jag för andra året i rad fick en fästing som gav mig Borelia som förstörde fisket under resten av sommaren.

Hektiskt kvällsfiske…

I går begav jag mig till en lokal sjö för att andas ut lite efter en stressig jobbdag. Att lägga ut tre spön där jag tidigare under veckan sett en del fisk, slappa lite och få frisk luft samt äta middag ute var planen. Det blev allt annat än jag tänkt mig, men trots det uteblivna slappet var jag ganska nöjd. De knappa fyra timmarna vid sjön blev överraskande hektiska och redan efter 20 minuter tappade jag en fisk.

fredrikmangotsson-spottedfin-carp-risse-20160715-1

Efter lite justeringar av tafsen och byte till att fiska två spön på spotten som gett en fisk så dröjde det inte länge innan mitt bete plockats upp av en kvällshungrig spegelkarp…

fredrikmangotsson-spottedfin-catalystwafters-20160715-1

Jag bloggar sällan bilder på mina tafsar eller riggar, dels för att jag inte haft ambitionen att lära någon att fiska karp på bloggen och dels för att jag fiskar ganska enkelt så det kanske upplevs som lite simpelt. Många verkar tro att karpfiske är en vetenskap, men mer än detta krävs inte. En wafter och om man vill ett plastmajs agnat på en enkel tafs med coatat material som knutits med en ”knotlessknot” och en köpt line aligner…

fredrikmangotsson-spottedfin-catalystwafters-20160715-2

The Catalyst wafters från Spotted Fin levererade bra tillsammans med samma Shelf Life boilies och en mindre karp fick syna mattan, dock utan dokumentation…

popuprig-20160715

Under en lugn stund passade jag på att fota mina pop-up tafsar jag gärna kör under snabbpass. En krok knyts på ett coatat tafsmaterial, en bit skalas av för att ge rörlighet, en ”boilie spike” öppnas upp med en tång och på den monterar jag en ring för ökad rörlighet, detta monteras på en pop-up aligner från Gardner och den monteras på kroken. Min pop-up fästs snabbt geniom att spiken förs in i betet. Därefter blyar jag det med ett hagel så att det sjunker långsamt. Funkar klockrent!

fredrikmangotsson-spottedfin-carpfishing-20160715

Den sista stunden var ganska lugn och jag började fundera på att packa ihop prylarna. Vanan trogen så lämnade jag spöna på marken till sist…

fredrikmangotsson-spottedfin-carp-risse-20160715-2

Det visade sig vara ett smart drag! Med bara ett spö kvar på marken, när jag förberedde den sista spöfickan och skulle veva in så rasslade det till i baitrunnern. Denna skönheten fick avrunda en fin kväll vid Rismålagöl.