Nybörjargenvägar? Eller ”Learning by messing things up”?

Nedre betet är från min första batch när jag började bygga beten 2011. Det övre är från 2019 och får spegla den utveckling jag haft….

I dagens blogginlägg tänkte jag lyfta mina tankar kring hur att börja bygga beten…. Eller kanske snarare kanske filosofera lite kring hur jag tycker att man INTE ska göra….. Möjligen sticker jag ut hakan lite…..

Innan jag börjar reflektera vill jag börja med att säga att dagens ”betesbyggar-Sverige” är helt fantastiskt. Vilka talanger vi har, och vilken bredd! Ett av det i mitt tycke bästa forumen är Facebookgruppen ”Svenska betesbyggare” och det är bara att titta på utvecklingen av antal medlemmar de senaste åren så förstår man hur många det är som fattat tycke för betesbygge.

Jag har dock noterat på senare tid att fler och fler söker genvägar, inte bara till ett perfekt bete, utan till att sälja sina alster. Jag lägger egentligen inga värderingar i det, men vill i alla fall skicka med ett par tankar på vägen.

Som jag ser det så är det lite som Farbror Barbro i Nilecity sa för er som minns den TV-serien: ”Det finns inga genvägar till det ultimata soundet då rå”…

På senare tid har det allt oftare dykt upp frågor som:

 • Jag tänkte börja bygga träbeten (alternativt gjuta gummibeten). Vad behöver jag?
 • Hur ska jag placera vikterna för att få en bra gång?
 • Vilket träslag skall jag använda?
 • Hur gör jag för att kunna börja sälja beten?

Det är på dessa frågor jag vill reflektera lite grann. Det står ju naturligtvis alla fritt att ställa frågorna….. Men någonstans så är det trots allt resan från en träplanka (om vi nu tar träbeten som utgångspunkt) till ett eget producerat bete som ger fisk som är själva grejen. Att efter eget huvud testa sig fram, pröva olika träslag, olika metoder, olika viktningar, olika betesformer och sedan själva kunna säga: JAG lyckades! Det är trots allt alla ”misslyckanden” som i slutändan bygger erfarenheten som sedan gör dig till en riktigt duktig betesbyggare. Så jag tycker att man som ”nybörjare” inte ska ställa de frågorna. Det finns inga genvägar till att bli en riktigt bra byggare!

Endast fantasin sätter gränser. Att själv komma på lösningar till vad du vill åstadkomma (i detta fallet de verktyg jag efter mycket laborerande kom fram till och som jag nu använder för att applicera folie på ett bete) gör dig till en bättre betesbyggare och du känner själv att du utvecklas. Du lär dig helt enkelt vad som funkar och inte funkar.

Därmed sagt, så vill jag här ge mina tips och råd till dig som just börjat eller som vill börja bygga beten:

 • Bakgrundsforska! Internet är fyllt av massor av information. Bara genom att nyttja sökfunktionen på ”Svenska betesbyggare” kan du hitta i princip all info du behöver. Det finns massor av andra forum med, både svenska och utländska. Bara genom att själv söka informationen så lär du dig massor och får massor av inspiration.
 • Börja enkelt. Oavsett om det är trä eller gummi. Du behöver inte maskiner och utrustning för 10.000-tals kronor. En träbit, en kniv, en rasp, en enkel borrmaskin och sandpapper. Modellfärger och båtfernissa. Det var så jag började en gång i tiden. Fångade massor av fisk. Hitta din egen stil! Ta fram en modell du tror på och som du sedan fulländar, innan du går vidare. Utveckla verktyg/maskinpark vartefter du utvecklas själv.
 • Val av träslag. Finns också massor av info på nätet. Hårdhet, densitet, mm mm. De flesta tror jag ändå börjar med furu. Börja där du med vet jag. Superenkelt att få tag på! Och billigt!
 • Viktning. Frågan: hur får jag bra gång? Är supersvårt att svara på. Detta då vi fiskar helt olika och har olika preferenser för vad en ”bra gång” är. Mitt råd är: Ta fram en form på betet du som du själv tror på. Borra hål i buken på 6-7 ställen och laborera sedan med att sätta vikterna i olika hål och testa dig fram. Anteckna resultatet. På det sättet så får du koll på vad som funkar bäst för vevjerk, tailbete, slider etc.
 • Färger och lacker. Börja även här enkelt! Du behöver inte ha en Iwata Airbrush för 3500 kr det första du köper. Modellfärger och pensel funkar alldeles utmärkt. Om du ändå vill testa på airbrush, köp billigt initialt för att lära dig grunderna. Om du sedan fastnar för det, investera i bättre grejer vartefter. Vad gäller lacker så finns det en uppsjö. Jag började som sagt med vanlig båtfernissa. Funkar! Finishen blir väl inte 100% och den gulnar med tiden, men betena fångade massor av fisk! Mer avancerade lacker såsom till exempel polyuretanlacker och epoxylacker är bättre, ger bättre finish och håller bättre. Men de är också betydligt dyrare och är dessutom skadliga och kräver skyddsutrustning. Epoxy kräver dessutom torkhjul.
 • Försäljning. Om man som nybörjare direkt börjar prata om att sälja beten, då tycker jag nog att man börjat bygga beten av fel anledning. Vad menar jag med det? Jo, jag hoppas någonstans att man börjar bygga beten för att fylla sin egen låda. Att fånga en fin fisk på ett egentillverkat bete är den bästa känslan som finns! Börja där! Där har du hela grejen med att börja bygga beten. Från träbit till fångst! Lyckas du så pass bra med ett bete, och det ger mycket fisk, så kommer folk i slutändan att vilja ha ett sådant bete. Då kan det bli dags att börja fundera på att börja sälja. För mig tog det nästan 3 år innan jag började sälja så smått, efter många förfrågningar. Men hela försäljningsbiten fördjupar jag mig inte i här.
 • Säkerhet! Det finns massor av ”faror” med vår hobby. Allt ifrån kniven du täljer med till maskiner. Jag skar mig själv rejält nu den 23:e december, och har fortfarande ingen känsel i fingertoppen. Jag har klyvt ett finger i bandsågen, jag har utvecklat allergi mot epoxy. Se till att alltid ha koll på säkerheten (olyckor kan ju ske ändå förstås). Det finns några väldigt tydliga exempel på när det är extra viktigt. Tex vassa knivar. Bordsmonterad handöverfräs. Det är ett riktigt otäckt verktyg. Där kan du bli av med ett par fingrar i ett nafs om du slarvar. Epoxylack, lösningsmedel, plastisol, airbrushfärg. Kräver skyddsutrustning i form av andningsskyd, klädsel och ventilation. Ingen hobby är värd att riskera hälsan för. Kom ihåg det!
 • Fråga!!! Med de tips jag just har skrivit, är det förbjudet att fråga? Nej, självklart inte! Forumet ”svenska betesbyggare” är nog en av de bästa FB-grupperna som finns! Man kan alltid få svar på sina frågor. Men spara dina frågor tills du har kört fast. Du lyckas inte med viktningen på just det betet, eller du får inte till finishen på lacken, eller sprutan spottar färg, eller vad som….. Fråga först när du själv inte lyckas hitta svaret, eller lösa problemet. Då kommer du få svar, och du har lärt dig massor på köpet när du själv försökt!

Med allt detta sagt, så är inte min avsikt att nedvärdera er som just börjat och som söker snabba svar, utan snarare ur ett ”filosofiskt” perspektiv ge min syn på de värden som jag tycker man ska fundera över när man beslutat sig för att börja med vad jag tycker är den bästa hobbyn i världen.

Se nu till och bygg världens bästa bete!

Par i Tromtösnipor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *