Årskrönika 2019

Nu var det länge sedan jag skrev ett inlägg här på bloggen. Har haft ett stressigt halvår på mitt ordinarie jobb samt att jag sedan oktober har lagt mycket tid på att tillverka beten till vårens 2 mässor jag skall deltaga i, Baitbash 2020 i Karlstad samt Svenska Sportfiskemässan i slutet på mars i Stockholm. Jag tänkte beröra årets fiske samt betesbyggesåret 2019.

2019 års största gädda för mig. 113 cm och 11,3 kg

Betesbyggaråret 2019

Året började egentligen redan i november då jag påbörjade tillverkningen inför 2019 års Sportfiskemässa i Jönköping. Jag satsade på flera nyheter, dels ett stort trollingbete, dels ett gemensamt projekt i form av en bucktail, där jag stod för själva kroppen och spinnardelen, och där min bättre hälft Sussi Stridh stod för bakkroppen. Därutöver lanserade jag en ny gummimodell jenzza.sarven Jr.

Hasslö XL – trollingbete
jenzza.sarven Jr, här i guldsarvkostym. 120 g kärlek.
Hasslö Bucktail i färgen skitmört

Jag slet rätt rejält både på mitt ordinarie jobb och med byggandet och lyckades få en riktigt otäck influensa en knapp vecka innan mässan. Hade upp emot 41 graders feber, och var totalt utslagen under några dagar. Sussi fick ta ledigt från sitt jobb och åka ned och hjälpa mig med de sista förberedelserna på grund av det. Utan den hjälpen hade jag troligen ej kommit iväg. Mässan förflöt bra trots att jag var sjuk under större delen med hosta och feber som kom och gick. Jag lyckades vinna ”finaste bete” med ”jordögösen” och vann gratis deltagande till 2020 års mässa. Riktigt kul!

Hade till årets mässa låtit tillverka ett hyllsystem för att lättare kunna visa betena.
Jordögösen nedanför en liten tromtö minisnipa

Efter mässan så tog jag betesbyggarledigt en månad, dels för att tillfriskna, men framförallt för att vila från byggandet. Sedan rullade jag igång med liggande beställningar, varav vissa hade blivit liggandes alldeles för länge. Ni som drabbades av det, ber jag om ursäkt till. Ibland så vill inte kroppen vara med, och tiden räcker inte till….. Under hösten satt jag och Sussi också med under Liska kayak Open och snackade beten och flugbindning, samt att vi var med en kväll på Sportfiskarnas Fiskeläger för ungdomar på Dragsö camping under höstlovet, där vi pratade betesbygge och flugbindning. Riktigt kul att få träffa dessa inbitna ungdomar.

Jag har slutfört beställningar och också tagit fram 2 stycken nya gummimodeller som skall introduceras till vårens mässor. Dels en lillebror till jenzza.sarven Jr, jenzza.sarven mini, och dels en uppdaterad version av jenzza.iden, min första gummimodell som introducerades 2017. Jenzza.iden V2 helt enkelt. Produktion av gjutformar pågår för fullt.

Master jenzza.sarven mini
Master jenzza.iden V2

I skrivande stund är det nu en knapp månad kvar till Baitbash och det råder febril aktivitet för att hinna färdigt allt. Fler bucktails i nya färger, ett 100 tal träbeten och uppgjutning av minst 150 gummibeten skall hinnas med.

Fiskeåret 2019

2019 går till historien som mitt bästa år hittills avseende antal 100+ fiskar. Om jag nu räknat rätt så landade jag på 27 stycken till slut varav 2 stycken konstaterat över 10 kg med 11,3 i topp. Troligen har jag ett par till över 10 kg, men dessa vägdes ej, detta skrev jag om i mitt inlägg om min och Sussis resa till Storsjö kapell. Sussis och min Norrlandsresa blev dock episk och räddade gäddsäsongen. Vi lyckades pricka in efterleksfisket på minuten mer eller mindre och vi lyckades ta 23st 100+ gäddor tillsammans med toppar på 113, 111, 111, 109, 109. Och vi tappade lika många. Tyvärr så miste jag mitt livs fisk däruppe, på grund av en slarvigt riggad fjäderring i en shallowskruv. Jag är rimligt stensäker på att hon vara 125 cm. MINST…… Och runt 15 kg. Men jag vet var hon finns…..

Sensommarens och höstens fiske har präglats av frustration och lätt uppgivenhet, detta då vi har haft förtvivlat svårt att hitta okej fisk. Jag och Sussi deltog i 24h gäddan och trots närmare 30 fisk i båten så hade vi endast 4 st godkända fiskar (70cm). Samma situation hade vi i den andra tävlingen vi ställde upp i, Blekinge gäddfestival, där vi hade 3 godkända (80cm) men ändå lyckades komma på 11:e plats av 66 team.

Trots mitt hittills bästa år storleksmässigt så är det med en rätt dålig magkänsla och en sur eftersmak jag tänker på året som gått. Mitt hemmavatten Karlskrona har ej stått att känna igen, och blir allt sämre och sämre. Skarvpopulationen ökar, en allt större sälstam drar sig allt längre in i jakt på mat, och i skrivande stund så pågår ett yrkesfiske efter gädda inne på lekområden med i mina ögon extremt tveksamma (moraliskt, det är konstigt nog lagligt att med liten båt skrämma ut gäddor i lagda nät som sedan dras in till ett ”moderfartyg” ) metoder. Lägg därtill vi sportfiskare, där antalet tävlingar de senaste åren exploderat, och fisketurismen har mångdubblats. Saker och ting görs på olika håll och kanter, inte minst genom Länsstyrelsen Blekinge, men jag är rädd att det går för långsamt och jag är väldigt orolig för att Blekinges en gång så fina gäddbestånd nu står på randen till utplåning. Jag skall inte gå in djupare i denna diskussion i detta inlägg. Jag ämnar avhandla mina tankar kring detta i något annat forum eller inlägg.

Årets topp 5 gäddor för mig personligen blev: 113, 113, 113, 111, 111. Av dessa 5 är trots allt 2 av 113-fiskarna tagna i Blekinge.

Foto Sussi Stridh
Foto Sussi Stridh
Foto Sussi Stridh
Foto Sussi Stridh
Foto Sussi Stridh
Foto Sussi Stridh
Foto Sussi Stridh

Trotts den något bittra eftersmaken så vill jag i och med detta vill passa på att önska alla ett GOTT NYTT SKITFISKEÅR 2020!!!! Jag hoppas vi ses på mässorna framöver! Och jag hoppas innerligt på ett väl förvaltat gädd- , säl- och skarvbestånd, samt ett väl reglerat fiske för såväl yrkesfisket som sportfisket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *