Årskröninka 2022

Ja, vad ska jag börja, 2022 har varit helt fantastiskt. Så mycket nytt som hänt och jag har fiskat på platser detta år som jag bara drömt om tidigare. Jag är lyckligt lottad som har fiskekompisar som är drivna, utvecklande för mitt fiske men framför allt goa härliga fiskekompisar. Det har bara blivit så att jag mer och mer fiskat tillsamman med Andreas Olsson detta år. Han är också känd under namnet Flugfiskaren i Småland.

Året började med gäddflugfiske, det var gäddflugfisket som gjorde att jag riktigt fastnade för flugfisket. Tyvärr har gäddfisket blivit sämre sett över tid i mina hemmavatten men vissa dagar kan man om man prickar rätt ha riktigt bra fiske efter gädda på fluga.

Det är något alldeles speciellt med gäddflugfiske, jag tänker att denna urkraft som gäddan har, explosivitet tillsammans med att den oftast är ganska huggvillig gör att jag verkligen får mitt flugfiskehjärta tillfredsställt. En bra början på året!

2022 har varit fiskereportagets år. Det började med Strömhult i början av Mars, vi hade ett fantastiskt bra fiske med 19 fiskar avkrokade på två man. Tommy på camp MayFly hade precis tagit över driften och förväntningarna var stora inför denna säsong.

En fluga som har räddat mig många gånger i år är denna lilla gummivarelsen, Wiggle Worm. Otroligt vad många regnbågar den har på sitt samvete. Jag tror att jag fick alla utom en båge denna dagen på just denna fluga.

Tyvärr har inte Strömhult blivit vad Tommy hoppades på, av flera olika anledningar valde Tommy att kliva av Strömhult nu i slutet av 2022, man hoppas att det på något sätt kommer att funka framgent, det är ju en fantastisk fin sportfiskeanläggning.

Våren kom och jag provade på metoden ”Euronymhing” i ett put and takevatten straxt norr om Kalmar. När vattenflödet fortfarande är högt i Snärjebäcken går det utmärkt att ”nymfa” bågar. Det var kanonkul och jag krokade av ett antal.

Loffeflugan levererade som vanligt, bågarna var som tokiga i den lilla nymfen och just nymffiske efter regnbåge har visat sig vara enormt framgångsrikt detta år, tillsammans med torrfugor.

Vi besökte NovaScottia Eventcenter på senvåren, vi hade båten med oss. Ett riktigt trevligt vatten som håller ett bra bestånd av öring, regnbåge och lax som jag tror är klarälvslax. Andreas visar vart skåpet ska stå och mästerligt fiskar med nybunden nymf. Öringarna är fantastiskt vackra och eftersom de gått länge i dammarna har hela och fina fenor och riktigt stridiga trots sin storlek. Fina fenor har alla de fiskar vi får. Vi har en mycket trevlig fiskedag i Gottåsa. En anläggning som är väl värt ett besök.

Ett kort kvällsfiske i Snärjebäcken skulle visa sig vara ett genidrag, jag har aldrig haft ett så bra torrflugefiske på regnbåge som denna kväll under loppet av ca 2,5 timmar landar vi typ 35 fiskar, det hugger nästan i varje kast och när dom inte hugger plaskar dom och hoppar som galningar, enormt vackra fiskar med hela stjärtfenor är glupska som få. Ett drömfiske!!

Det finns en film som förevigat denna kväll på youtubekanalen Every Fish Counts.

Allt eftersom våren övergick i försommar var det dags för ett nytt fiskereportage, denna gång Berget Sportfiske. Vilken anläggning! Bra boende en helt perfekta stugor med ett lite pentry allt man behöver, bara ett rollkast därifrån fräscha toaletter och rensbod. Ytterligare ett rollkast åt andra hållet ligger dammarna, 7 st till antalet. Berget har som signum att det simmar stora ja mycket stora regnbågar och Gullspångslax i dammarna. Totalt har jag varit där tre gånger under året som gått.

Regnbågar kan i bland var riktigt tjuriga, vi fick leta djupt i askarna och plötsligt hugger det det på en Vulgatanymf.

En av de största regnbågar jag fått hittills, kunde inte motstå denna skapelse.

Vi fick inte ”styggnamnet” vilket känns skönt. Det var inte bara vi som haft det trögt i Berget, vi fick till oss att ca 1,5 vecka innan vår ankomst hade fisket svängt och det var flera gäng som haft riktigt trögt fiske och så är det ibland, det är inte bara att komma och hämta dom vilket är den del av charmen.

Det finns en riktigt trevligt grillhus, där man kantänka att det säkert har pratats en hel del fiske under årens lopp.

Vi tackade Berget för denna gång och bara någon vecka senare står vi med Vulgataflugor på för oss klassisk mark, Camp MayFly Norrefors. En fiskecamp som Tommy driver, här har vi haft ett helt makalöst bra torrflugefiske i vulgatatider de två senaste åren i slutet på Maj. I år hade Vädergudarna lovat nästan 30 mm regn just den dagen vi hade planerat att komma hit, det har varit så något tidigare år också men det har ändå varit sol och lite mulet om vart annat, det skulle visa sig att så inte var fallet denna gång. En heldag med ÖSREGN men fiskarna var på hugget och formligen älskade våra torrflugor trots ihållande regn.

Vi besökte Brännvinsdammarna återigen, vi var ju där sent på hösten förra året och nu skulle vi testa försommarfisket. Detta är ett riktigt häftigt vatten, fisken har gått här länge och är att betrakta som vild, här finns öring, regnbåge och röding. Hulling löst är ett krav, den som fångar en fisk blir rikligt belönad då fisken är oerhört stridig med superfina fenor.

Sommaren gick och det kändes som en omöjlighet att fiska i mitt hemmavatten på grund av allt sjögräs inomskärs. I stället fick vi möjlighet att åka till Borensberg och Norrbyströmmen, ett fantastiskt fint vatten. Manni som äger det kan inte annat än vara superstolt över vad han skapat. Vi har ofta pratat om att vi söker efter ”den perfekta” regnbågen och bågarna i Norrbyströmmen är nog några av de finaste jag fått.

Alla fisketurer blir så klart inte blogginlägg, jag fiskar ett par gånger per år med ett gäng jag kallar för ”Fiskeligan”, min grabb Fille och min gode vän Magnus och Roger är bland annat med i detta eminenta fiskegäng. Vi har två fisken per år, i år åkte vi först till Norrefors under April månad och sedan i Oktober till en annan av Tommys och camp MayFlys anläggningar, Ekdala Ström i Skåne. Alltid trevligt att träffa likasinnade och kanske fiska lite mer avslappnat än när kameran rullar och vi gör fiskereportage. Och så lite andra fisketurer så klart. Min Mörrumssäsong blev inte något för historieböckerna detta året, bara att kämpa vidare nästa år.

Hösten kom och en dröm gick i uppfyllelse, gäddfiske i legendariska Eriksberg. Det har inte varit tillåtet att fiska gädda på fluga där speciellt länge så vi är nog en av de första som fått möjlighet att göra det där. Dessutom har vi förmånen att bli guidade av Olle Lidesjö, det kan inte bli bättre!! Olle har guidat gäddfiskare i Eriksberg sedan mitten av 80-talet men han har inte guidat gäddflugfiskare förrut. Två fantastiska dagar i Legendariska Eriksbers vilthägn med boende och supergott käk. Mumma för en gäddflugfiskenörd!

Fiskeåret 2022 börjar dra sig mot slutet men ett besök till Berget Sportfiske ja till och med två besök blev det innan December månad. Det är ju så att jag försöker verkligen att förbereda mig optimalt inför våra reportagefisken, denna gång har jag bland annat kikat åtskilliga timma på Youtube när andra gäng varit och fiskat på berget, ett danskt gäng har frekvent varit på Berget och skördat stora framgångar. Jag var inte sen att ”copa” en av deras flugor, en blå streamer.

En sak har jag lärt mig genom åren och det är att lära av andra, det är utvecklande och inte sällan tar jag med mig ny kunskap som jag kan använda vid något senare tillfälle.

Även om året inte är slut än så har min senaste fisketur var gäddflugfiske, precis som den första för året.

Minnena är så många och jag skulle inte vilja vara utan ett enda av dom, fiske och framförallt flugfiske är fantastiskt roligt. Andreas och jag har gjort många timmar ihop detta år och jag vill rikta ett speciellt stort tack till honom, dels för hans engagemang vad gäller bloggandet men också vårt filmskapande och hans redigeringsskills för vår Youtube kanal Every Fish Counts. Men framför allt att han kommit att bli en riktigt genuint bra vän. Every Fish Counts bara växer och växer. Det är jättekul att så många tittar och prenumererar på kanalen. Om du inte redan prenumererar på Youtube kanal Every Fish Counts, gör det så får du avisering när nya filmer läggs upp.

Störst av allt är ändå att jag nu skrivit för +MagazineFishEco i ett helt år, sista numret för i år har precis kommit ut. FishEco Flugfiske än nu en stor del av mitt liv. Det är med stor ödmjukhet jag tog mig an och tackade ja till att bli flugfiskeredaktör. Jag gör ju inte detta själv utan tillsammans med min fiskepolare Andreas.

Nu är ju detta en årskrönika för flugfiskebloggen Gälgreppet, men det är omöjligt att hålla isär alla mina fiskerelaterade grejer jag är involverad i. Det är väldigt många som läser bloggen och jag får oftare och oftare fin feedback. Gälgreppet har nu uppemot 100.000 visningar sedan jag startade 2017, helt galet många.

2023 då, jag är inne i en positiv spiral, en dominoeffekt som jag inte vet vart den tar mig, jag njuter av att fiska, göra reportage, skapa fiskefilmer, mycket är på G, jag är redo inför ett fullspäckat spännande fiskeår 2023.

Jag vill också passa på att tacka alla som samarbetar med Gälgreppet.

Förts och främst skicka ett stort tack till JanO och +Fisheco, som tagit min blogg under sina vingar och som ger mig förtroendeatt skriva artiklar i Magazinfisheco, ett stort tack till Tommy Svensson på Camp MayFly, ett stort tack till Johan och Eva-Lena Philip på Vidinge Gård och Strömfiske Alsterån, ett stort tack till Ken Persson och Sameo, ett stort tack Fredrik Wallin på Madflies, ett stort tack till Stefan Biehl och Mayfly.se, ett stort tack också till Sporfiskemässan.

Självklart ett jättestort TACK till alla er som läser bloggen Gälgreppet!

Allra mest vill jag ändå tacka min underbara hustru Petra som gläds med mig och stöttar mig i mitt fiske, artikelskrivande och bloggande.

Gillar du Gälgreppet, prenumerera på bloggen!

God Jul och Gott Nytt År, var rädda om er och snälla ni som inte har vaccinerat er mot Covid 19 och säsongsinfluensan ännu, GÖR DET!

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *