Gälgreppet – årskrönika 2021

Årskrönika för fiskebloggen Gälgreppet, Ja, vart ska jag börja, 2021 har varit ett helt fantastiskt galet bra fiskeår. Det har varit mycket fokus på regnbågsfisket men också gädda, Mörrumsfiske, lite harrfiske och flera reportagefisken m.m. I en sådan här årskrönika blir det nästan omöjligt att skriva om varje fisketur så här kommer ett axblock av hur fiskeåret varit. Bloggmässigt har det formligen exploderat vad gäller hur många som läst mina blogginlägg men vi tar det från början. Den digitala fiskeplattformen +FishEco har en stor del i denna framgång!

2021 började med ett besök i Norrefors, en av Camp Mayfly’s anläggningar i vackra Blekinge. Redan 2020 började Andreas och jag med ett nytt projekt där vi satt fokus på att göra fiskefilmer, det finns redan ett antal Youtube kanaler där härliga fiskegäng förevigar sina fisketurer men vi känner att det finns utrymme för ytterligare en Youtubekanal. Vi vill på ett seriöst sätt förmedla fiskefilm med närhet, känsla och estetik, där man ska bli sugen på att åka och prova de ställen vi har fiskat på. Någonstans längs med denna väg föddes idén med att göra reportagefisken. Eftersom vi båda också driver bloggar blir det en gynnsam plattform där vi kan erbjuda stor exponering till de som väljer att låta oss komma och göra reportagefisken. Det är svårt att skriva en årskrönika för bloggen Gälgreppet utan att lyfta fram vår Youtubekanal Every Fish Counts.

Andreas och jag har spenderat många fisketimmar i hop detta år, det är både väldigt roligt samtidigt som det verkligen är utvecklande för mitt flugfiske. Trots att jag har flugfiskat i ganska många år nu finns det alltid något nytt att lära. Att fiska med Andreas har gjort att jag vågar vara mer innovativ, testa nya metoder, även flugbindningen har utvecklats. Min andra vapendragare är Magnus, att ta rygg på Magnus har för mig varit ett framgångsrecept. Även Magnus är en mycket skicklig flugfiskare, han bemästrar även den svåra konsten att läsa vattnet väldigt bra. Vi har alltid jättekul när vi träffas.

Fram på vårkanten var det dags för årets första PB, det måste jag ju bara skriva om. Någon vecka innan det blev fiskeförbud i Kalmar sund klev det på en riktig krokodil till gädda. 108 cm superfin gäddhona kunde inte motstå min gäddfluga, försiktigt kasade jag upp gäddan i tången, lade mitt flugspö bredvid för att den ska kunna dokumenteras, jag ville inte lyfta gäddan med risk att skada rom/slemsäckar. Typiskt nog var jag ensam på denna fisketuren, det är ju svårt med ”poseringsbilder” när man är ensam. För övrigt har jag i år skrivit ett blogginlägg om hur viktig kamerakillen är för att det ska bli bra bilder, vill du läsa det inlägget klicka på länken här bredvid ”Kamerakillen” kanske den allra viktigaste?

Kort efter var det dags igen, denna gång årets andra PB! Jag hade bestämt träff med Magnus dag tre efter premiärfisket i den legendariska Mörrumsån. Jag har gett mig den på att lyckas fånga en blanklax men det är lättare sagt än gjort. Hur som helst hade denna tur föregåtts av ett ivrigt flugbindande, Magnus är inte bara en skicklig flugfiskare han är i mina ögon också extremt duktig på flugbindning. Något jag med glädje tagit efter.

Det var denna fluga som fick simma i Mörrumsån den morgonen, och efter utmärkt guidning av Magnus gjorde flugan sitt jobb. Årets andra PB var ett faktum, 80 cm Mörrumshybrid, Gött!

I April var det havsöringsjakt på menyn, ofta tillsammans med havsöringsguiden William som driver guideföretaget Sea Trout Adventures, William guidar havsöringsfiskare på södra Öland. Han är riktigt dedikerad när det kommer till havsöringsfisket och kan sina havsöringslokaler på Öland.

När det började bli lite varmare blev det årets andra besök i Norrefors. Norrefors känns som mitt hemmavatten, vi har haft riktigt bra fiske där detta år. Vi nosar denna dag på torrflugefisket men det är lite tidigt på säsongen ännu för det. Det blir streamer och boobyfisket som är effektivast ännu så länge…

Snart var det åter dags för fiske i Norrefors, denna gång med ”Fiskeligan”, ett glatt fiskegäng som jag fiskat med i några år nu, vi åker till put and take anläggningar ett par gånger om året, riktigt kul. Min grabb Fille var med i Norrefors denna gång.

I slutet av Maj kom värmen på allvar och det innebär att insektskläckningarna på allvar tar fart. Ja, det har blivit mycket regnbågsfiske detta år, kul! Andreas och jag var tillbaka i Norrefors, denna gång med Danicaimitationer i boxarna. Året innan hade vi ju ett formidabelt Danicafiske här i Norrefors, skulle vi kunna upprepa den bedriften? Ja, det gjorde vi faktiskt.

Kort efter var vi i Gottåsa och Nova Scottia Eventcenter, åter igen med Danicaimitationer. Vi hade ett helt galet fiske med ett 80 tal kontakter och ca 40 fiskar som avkrokades. Mest öring men jag hade nog 2021 års regnbåge på, länge….. innan den släppte. Fisken i dessa dammar har gått här ca ett och ett halvt år, så fenkvalitén går inte att klaga på. Den regnbåge som slurpade i sig min Danicafluga, där det för övrigt var 10 m djupt hade massor med vatten att jobba med, det är hittills den starkaste regnbåge jag haft på. Vi såg den ett par gånger och vi uppskattar den till 4-5 kg, den var helt otroligt stark och hade jag fått upp den hade det helt klart varit en av årets starkaste fiskeminnen, nu är det det ändå men jäklar vad det hade varit kul att få kroka av den.

Jag måste säga att någon stans i denna perioden fastnar jag rejält för torrflugefisket. Att kunna fånga både öring och regnbåge på torrisar berikar verkligen. Även i detta fiske har jag mycket Andreas och Magnus att tacka för. Dom är fantastiska vänner både i och utanför fisket. Något som jag sätter stort värde i. Det är ju så kul att kunna dela fiskeminnen med någon. Tack Martin och Sanna för en oförglömlig dag i Gottåsa!

Straxt innan midsommar drog vi till Öland för att försöka fånga havsöring, självklart på fluga. En magisk kväll som slutade med en underbart fin lite havsöring, 40 cm silverblank magi.

Att fota och filma har blivit allt mer viktigt för mig, när det kommer till estetik och att kunna ta det där riktigt bra fotot, ja det har jag Andreas att tack för. Han är så skicklig med kameran vilket jag försöker ta efter. Det tar sig och allt oftare får även jag till det.

Sommaren kom och ”gäddförbudet” i Kalmar sund upphörde vilket betyder gäddflugfiske, kanske det fisket som ger mest adrenalinkick!

Min Fru Petra och jag åkte på den sedvanliga fjällenresan med destination Vemdalen. Så härligt med några dagar i fjällmiljö.

När hösten kom blev det flera reportagefisken, rikligt kul! Mycket regnbågsfiske, öringfiske och en del gäddfiske.

Det började med ett kärt återbesök i Norrefors, Blekinge. Denna gång visade det sig att getingflugor har helt outstanding. Öringarna och regnbågarna formligen kastade sig över flugorna.

En oförglömlig fisketur och en av de fiskar som lägger sig på minnet är denna regnbåge, i skymningen drar jag min svarta Goddards caddis sakta i ytan, plötsligt hugger en regnbåge underifrån våldsamt. En kanonfin båge som är mycket stridbar.

Hösten började så smått vara i annalkande och Andreas och jag fick möjlighet att vara med på ett riktigt premiärfiske. Tommy som äger Camp MayFly hade nyligen förvärvat Ulvereds Hjorthägn med tillhörande restaurang, stugor m.m. Självklart var vi på plats i Ulvered. En fantastisk anläggning som har stor potential till att bli så där ”extra allt”. När vi var där fanns de två st dammar men redan några veckor senare började Tommy gräva ut strömsatta poler som är direkt anslutna till den ena dammen. Det ska bli kul att komma tillbaka och fiska där när anläggningen är färdigbyggd.

Torsås Sportfiskeklubb hade sin årliga fiskeresa till Hulsby Sportfiskeanläggning, många fick fisk och framför allt hade vi medlemmar supertrevlig. Att kunna dela med sig av kunskap och erfarenheter och att se glädjen hos barnen när dom får fisk är väldigt härligt.

Mer regnbågsfiske, Camp MayFly Bondemölla. Superkvalitet på fiskarna härligt att känna spöböj igen.

Fiskeligan var i Ekdala, en annan av Camp MyFlys fiskecamper. Grov fisk som blev huggvillig när stormen och regnet väl upphörde.

I mitten av Oktober bjöd bågarna upp till dans i härliga Vitgöl – Camp MayFly Kosta. Ösregn hela dagen men skam den som ger sig. Nya Wiggle worm visade vart skåpet skulle stå. Redan i andra kastet högg en finfin båge. Hel och fin i fenorna precis som man vill ha det!

Hösten har nu på allvar lagt sin hand över vårt landskap, är man uppe riktigt tidigt finns möjlighet att få se underbara färger på himmelen i gryningsljuset. Så var det när Bergkvara Gäddfestival gick av stapeln sista helgen i Oktober. Självklart vart vi med och fiskade med Teamet FishEco Småland, vårt team är förövrigt tävlingsansvariga. Det var otroligt trögfiskat. Fram på förmiddagen hittade vi lite fisk, och som kronan på verket fick jag en fin 85:a på fluga som räckte till vinst i flugfiskeklassen!
Teamet FishEco Småland slutade på en hedrande andra plats i lagtävlingen.

Andreas fick en helt fantastisk bonusfisk denna dag, en Abborre i supersize!

Ja, mycket fiske har det blivit och fiskeåret var inte slut här, plötsligt blev Andreas kontaktad och tipsad om Brännvinsdammarna av en bloggkollega och erkänt skicklig sportfiskare, Sussi Stridh. Vi tog kontakt med Brännvinsdammarna för ett nytt reportagefiske. Brännvinsdammarna ligger straxt utanför Vinslöv i Skåne. Anläggningen har nyligen satt Röding, där finns även grov öring och regnbåge. Man satsar på kvalitet i första hand. Det ligger inbäddad i vacker bokskog, två stycken dammar med ginklart vatten. Vårt mål var självklart att fånga en åtråvärd röding. Det började med ett par fina bågar.

Och fler fiskar blev det, jag lyckades även ta en på torrfluga, i slutet av Oktober!

Och plötsligt så händer det, Andreas får en fantastisk fin röding. Den har fina vita fenkanter, röd buk, ja en drömfisk. Glädjen finner inga gränser. Andraes har länge längtat efter att få kroka av en sådan här fisk.

Fenkvalliteten går inte att klaga på i Brännvinsdammarna, otroligt! Som en vildfisk!

Magnus och jag har en gäddbatalj som sträcker sig över året, innan vinter kom hade vi årets sista gäddträff, fantastiskt trevligt! Inte så många gäddor uppe men många hugg och då gör vi ju rätt i alla fall, Totalen, ja det var jag som drog det längsta strået detta år.

Fiskeåret avslutas utanför Vetlanda, närmare bestämt i Slageryd hos Smålandsfiskarna. En anläggning som har fyra dammar, Nyligen har den bytt ägare och har nu ny arrendator. Det kom sig så att en av våra följare på Youtube och vår Youtube kanal Every Fish Counts önskade ett fiskereportage här hos Smålandsfiskarna, självklart tog vi kontakt med Jouni som driver anläggningen. Det slutade med en av årets största regnbågar för mig. Härligt! Tack Hannes för tipset om Smålandsfiskarna, kul att du gillar vår Youtubekanal.

Ett helt fantastiskt fiskeår är snart till ända, ja vad kan jag säga annat än att jag njuter, njuter av att fiska, njuter av att ha möjlighet att fika med fiskekompisar som Magnus och Andreas. Framför allt har Andreas och jag fiskat mycket tillsammans under året som gått. Det är otroligt utvecklande att fiska med skickliga fiskekompisar. Och det visar sig att vi kompletterar varandra utmärkt, ibland får den ena mer fisk än den andre och vise versa. Vi glädjes åt varandras fångster. Det ger mig och jag vet att Andreas tycker lika dant att det är minst lika roligt att föreviga fiskekompisens fångst på bild som att få kroka av fisk själv. Kanske är det det osjälviska som gör det hela så bra. Stort tack Andreas Olsson Flugfiskaren i Småland för att du är den du är!

Gälgreppet – bloggandet är väldigt roligt, det är på något konstigt sätt väldigt utvecklande att skriva om mitt fiske, varje fisketur har sin egen berättelse att berätta. Framför allt har regnbågsfisket varit i fokus detta år. Det har bara blivit så och det blir tydligt att man blir duktig på det man gör ofta. Nä, jag ska inte skryta på något sätt, även om jag i ärlighetens namn blankar något pass ibland så får jag/ vi oftast fisk. Att fiska regnbåge över hela säsongen som vi gjort i år har också tvingat oss att vara innovativa när det gäller flugval. Detta har också varit väldigt utvecklande. Jag har riktigt fastnat för torrflugefisket i år. En helt ny dimension i flugfisket, och att kunna skifta fiskemetod under fiskepasset har flera gånger visat sig vara ett vinstgivande koncept. Men jag har mycket mer att lära. Något som jag till exempel bara nosat på är ”nymphing”, ett metod som jag vet är oerhört effektiv.

Min blogg Gälgreppet har utvecklats massor under 2021, bara det att jag ökat i antalet visningar från 22.749 förra året (2020) till att i skrivande stund vara uppe i 31.277 visningar visar att det jag skriver på bloggen intresserar fler och fler, en markant ökning! Helt galet många som läser mina blogginlägg, så kul! Bildvalliten är mycket bättre i år, mycket tack vare Andreas som jag delar fotointresset med. Jag ser verkligen fram emot fiskeåret 2022, jag hoppas att Sportfiskemässan blir av och att pandemin mattas av snabbt. Nästa år har jag mycket spännande på gång.

Jag vill också passa på att skicka ett stort tack till JanO och +Fisheco, som tagit min blogg under sina vingar, ett stort tack till Tommy Svensson på Camp MayFly, ett stort tack till Johan och Eva-Lena Philip på Vidinge Gård och Strömfiske Alsterån, ett stort tack till Ken och Sameo, ett stort tack Fredrik WallinMadflies, ett stort tack också till Sporfiskemässan. Och självklart ett jättestort TACK till alla er som läser bloggen Gälgreppet, 2021 har med råge varit det år som flest läst mina blogginlägg. Det mest lästa inlägget var Put and takefiske, tipsar om 5 riktigt bra fiskevatten, det visar sig att inlägg om tips på olika saker är väldigt populära.

Allra mest vill jag ändå tacka min underbara hustru Petra som, gläds åt och stöttar mig i mitt fiske och bloggande.

Gillar du Gälgreppet, prenumerera på bloggen!

God Jul och Gott Nytt År, var rädda om er och snälla ni som inte har vaccinerat er mot Covid ännu, GÖR DET!

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *